Frittata med zucchini

Frittata på zucchini

Zucchini-frittata 2 port

3 ägg

3 dl grovriven zucchini

1 dl finhackad dill

2 msk finhackad lök

2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint

1-1½ tsk salt

2-3 msk smör/kokosolja

Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme.

Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg.

Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme.

Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º.

Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan.

Coleslaw på rödkål

Rödkålssallad 2 port

3 dl finstrimlad rödkål

½ dl granatäppelkärnor

½ dl finstrimlad bladpersilja

3 msk olivolja eller majonnäs

1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.

Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.

Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Servera frittatan som frukost eller en lättare middag.

Till lunch smakar den gott som tillbehör till fågel eller fisk.

Den passar också fint som tapas. Låt den då kallna och skär upp i trekanter.

Granatäpple på Marknaden i Alanya


Tomatpesto med hasselnötter

Tomatpesto med hasselnötter

Tomatpesto med hasselnötter

8 torra, soltorkade tomater

2 dl olivolja

1 dl hasselnötter

1 dl bladpersilja

1 dl basilikablad

2  vitlöksklyftor

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Häll kokande vatten på tomaterna och låt ligga och dra sig mjuka i ½ timme.

Ta upp och låt rinna av, använd spadet i någon soppa eller fondkok.

Grovhacka tomater, vitlök och hasselnötter.

Lägg över i en mixerbunke, rör ner det bladgröna och vinäger.

Tillsätt oljan, kör upp och ner med stavmixer tills allt är väl blandat.

Smaka av med salt och peppar, känn efter om du även vill ha lite mer syra. Häll upp på burk.

Peston håller sig länge om man ser till att den är täckt av oljan i burken.

Tomatpesto

Soltorkade Tomater i kvällssol


Kryddig kalvlever som tapas

 Kryddig kalvlever till tapas

Kalvlever med paprika och purjo 2-4 port

200 g kalvlever

3 msk vitlökssmör

½ röd paprika

1 dl strimlad purjolök

1 msk balsamvinäger

1 tsk ekologisk citronpeppar

1 tsk torkad timjan

Flingsalt

Putsa bort senor och hinnor från levern. Bryn bitarna runtom i vitlökssmöret.

Tillsätt små paprikatärningar och purjolök, låt fräsa med en liten stund.

Krydda med citronpeppar, timjan och salt.

Häll på vinägern och låt puttra ett par minuter.

Lägg upp på assietter, skeda smöret över och strö på lite extra flingsalt.

För en lite mer mättande måltid, servera fetaostbullar till.

Kalvlever som tilltugg


Kryddig kalvlever som tapas

 Kryddig kalvlever till tapas

Kalvlever med paprika och purjo 2-4 port

200 g kalvlever

3 msk vitlökssmör

½ röd paprika

1 dl strimlad purjolök

1 msk balsamvinäger

1 tsk ekologisk citronpeppar

1 tsk torkad timjan

Flingsalt

Putsa bort senor och hinnor från levern. Bryn bitarna runtom i vitlökssmöret.

Tillsätt små paprikatärningar och purjolök, låt fräsa med en liten stund.

Krydda med citronpeppar, timjan och salt.

Häll på vinägern och låt puttra ett par minuter.

Lägg upp på assietter, skeda smöret över och strö på lite extra flingsalt.

För en lite mer mättande måltid, servera fetaostbullar till.

Kalvlever som tilltugg


Kryddig kalvlever som tapas

 Kryddig kalvlever till tapas

Kalvlever med paprika och purjo 2-4 port

200 g kalvlever

3 msk vitlökssmör

½ röd paprika

1 dl strimlad purjolök

1 msk balsamvinäger

1 tsk ekologisk citronpeppar

1 tsk torkad timjan

Flingsalt

Putsa bort senor och hinnor från levern. Bryn bitarna runtom i vitlökssmöret.

Tillsätt små paprikatärningar och purjolök, låt fräsa med en liten stund.

Krydda med citronpeppar, timjan och salt.

Häll på vinägern och låt puttra ett par minuter.

Lägg upp på assietter, skeda smöret över och strö på lite extra flingsalt.

För en lite mer mättande måltid, servera fetaostbullar till.

Kalvlever som tilltugg


Svampröra med tomat och vitlök

Svampröra

Svamp- och tomatröra med vitlök 2 port

200 g svamp, jag hade ostronskivling

8 cocktailtomater

3 vitlöksklyftor

3 msk smör

1 gul lök

2 msk hackad rosmarin

Saft av ½ citron

Salt och peppar

Skär svampen i mindre bitar. Dela tomaterna i fyra delar och skiva vitlöken och löken.

Bryn svampen tills den fått färg, krydda med salt och peppar.

Tillsätt lökskivorna och rosmarinen och låt dem steka med en stund.

Rör ner tomaterna och citronsaften, låt koka ihop tills tomaterna mjuknat.

Jag serverade svampröran till rökt makrill, kokt ägg och sallad.

Blandsvamp


Keso till söndagsbrunch

Keso med päron och örter

Proteinrik frukost

Jag gör som bekant sällan reklam på min blogg.

Får som alla bloggare mängder med erbjudanden att testa olika produkter men det är mycket sällan jag nappar.

Fick möjlighet att prova Keso, så idag gör jag ett undantag

Keso tycker jag är ett bra exempel på näringsrik mat att ta till som lättfixad frukost eller som ett mellanmål till återhämtning efter träningen.

Jag äter själv inte så mycket mjölkprodukter idag, men Lennart behöver både lite extra protein och energi så då har vi kommit på sen en tid att Keso är ett mycket bra komplement för honom.

Keso med Crème Fraiche och Jordgubbar

Han äter ofta en Keso-frutti med bär eller hemkokt lingonsylt sötad med äpple till kvällsmat.

Betydligt bättre att ge till barn också, än den så vanliga sockerstinna Risi-fruttin.

Eller ännu värre, Manna-frutti. Den innehåller både gluten och lika mycket socker som Coca-Cola…

Päronkeso

1 dl keso

1 gråpäron

2 msk crème fraiche

1 msk majonnäs

2 msk finhackad citronmeliss

1 msk finhackad persilja

Lite pressad citron

Salt och peppar

Skala och skär päronet i små tärningar.

Rör samman keso, crème fraiche och majonnäs i en bunke.

Rör ner de finhackade örterna och smaksätt.

Blanda försiktigt ner pärontärningarna.

Servera med några skivor kokt skinka och ett ägg.

Då har du en riktigt fin söndagsbrunch som mättar länge.

Päronkeso med Citronmeliss och Persilja


Keso till söndagsbrunch

Keso med päron och örter

Proteinrik frukost

Jag gör som bekant sällan reklam på min blogg.

Får som alla bloggare mängder med erbjudanden att testa olika produkter men det är mycket sällan jag nappar.

Fick möjlighet att prova Keso, så idag gör jag ett undantag

Keso tycker jag är ett bra exempel på näringsrik mat att ta till som lättfixad frukost eller som ett mellanmål till återhämtning efter träningen.

Jag äter själv inte så mycket mjölkprodukter idag, men Lennart behöver både lite extra protein och energi så då har vi kommit på sen en tid att Keso är ett mycket bra komplement för honom.

Keso med Crème Fraiche och Jordgubbar

Han äter ofta en Keso-frutti med bär eller hemkokt lingonsylt sötad med äpple till kvällsmat.

Betydligt bättre att ge till barn också, än den så vanliga sockerstinna Risi-fruttin.

Eller ännu värre, Manna-frutti. Den innehåller både gluten och lika mycket socker som Coca-Cola…

Päronkeso

1 dl keso

1 gråpäron

2 msk crème fraiche

1 msk majonnäs

2 msk finhackad citronmeliss

1 msk finhackad persilja

Lite pressad citron

Salt och peppar

Skala och skär päronet i små tärningar.

Rör samman keso, crème fraiche och majonnäs i en bunke.

Rör ner de finhackade örterna och smaksätt.

Blanda försiktigt ner pärontärningarna.

Servera med några skivor kokt skinka och ett ägg.

Då har du en riktigt fin söndagsbrunch som mättar länge.

Päronkeso med Citronmeliss och Persilja


Smörstekta rödbetor med fetaost

Smörstekta rödbetor med fetaost

Smörstekta rödbetor med fetaost 2 port

250 g kokta rödbetor, jag hade en avlång sort som ger fina, jämna skivor

50-100 g fetaost

2-3 msk smör

2 msk pumpakärnor

1 tsk balsamvinäger eller citronsaft

Flingsalt

Hackad persilja

Skölj rödbetorna och koka dem mjuka, det tar ca en halvtimme till 45 minuter beroende på storlek.

Spola i kallt vatten en stund och gnid av skalet.

Vill du inte bli helt röd om händerna så lägg in dem i en plastpåse och gnugga av skalet genom plasten.

För att inte skärbrädan ska bli röd så brukar jag lägga rödbetorna på ett dubbelvikt hushållspapper när jag skär dem i skivor.

Bryn smöret i en stekpanna, lägg i skivorna och bryn ett par minuter på båda sidor. Smula över fetaosten och flingsaltet.

Låt dra på eftervärme en stund med lock på, så blir fetaosten mjuk och god. Ringla balsamvinäger och strö persilja över.

Jag serverade rödbetorna till pannbiffar, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Pannbiff med rödbetor


Getostgratinerad svartkål

Getostgratinerad svartkål

Svartkål med getost och sardeller 2 port

8 stjälkar svartkål

10-12 sardeller

2 klyftor vitlök

2 msk små kaprisbär

2 msk smör

2 msk olivolja

Svartpeppar

50 g skivad getost

4-6 plommoncocktailtomater

1-2 kokta ägg

Skär bort den hårda mittnerven i svartkålsbladen och strimla dem fint.

Bryn smör och olivolja, fräs bladen en stund och tillsätt finhackad vitlök och sardeller.

De behöver inte hackas, lägg i de hela filéerna så smälter de i smöret.

Krydda med svartpeppar, vinäger och kapris.

Salt behövs inte, tillräcklig sälta kommer från kapris och sardeller.

Låt puttra 15 min, tillsätt lite vatten om det kokar torrt.

Sista minuten låter du klyftade tomater koka med.

Häll upp i ugnsform och lägg på några skivor getost.

Gratinera 5 min på 175° bara så att osten smälter lite.

Servera med kokta ägghalvor och en bit valnötsbröd att suga upp den goda såsen med.

Här hittar du mitt recept på senapsstuvad svartkål.

Svartkål med sardeller

Svartkål

Svartkål