Världsdiabetesdagen idag: Elitmotionär med LCHF och diabetes typ1

Josefin Palmén fick diagnosen diabetes. Då höjde hon träningsdosen och började frossa i grädde och smör. I veckan sprang hon en halvmara i Kenya, för att sedan ladda om för Vasaloppet.

Detta skriver Hd.se förra året vid denna tiden.

Josefin säger:
Jag hade fyllt 35 när jag fick diabetes typ 1, så kallad barndiabetes. Kroppen producerar alldeles för lite insulin, och jag måste ta en injektion i samband med varje måltid och en lånttidsverkande när jag går och lägger mig.

Min egen produktion är faktiskt högre än för ett år sedan. Det är extremt ovanligt och beror säkert på att jag håller igång och tänker på vad jag äter. Ja, jag mår till och med bättre i dag än innan jag fick diagnosen.

Hon säger också:
Men viktigast är vardagsrutinerna. Kosten bygger på LCHF-metoden (Low Carb High Fat), lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett.

Jag har skalat bort pasta, potatis, ris och rotfrukter. Grädde- och smörkontot har ökat men godiskontot minskat rejält, och jag har gått ner i vikt. Jag lagar 99,5 procent av det jag äter själv och hoppar över mellanmålen, fast jag vet att en del rekommenderar någon frukt då och då. Men jag tar hellre frukten efter maten, eller i samband med ett pass om jag behöver tillföra energi. Och tränar gör jag mer, och framför allt allsidigare i dag.

Mina värden är mycket stabilare med LCHF. Kroppen tar energi från fett och inte från kolhydrater numera, vilket gör att jag klarar av ansträngningar som en ironman. Med rätt kost, typ kokta ägg, ligger jag stabilt under loppet. Hade jag lyssnat på den traditionella vården hade jag fortfarande kämpat på med pasta och höga och låga värden, och så hade jag tvingats ta mycket mer insulin än vad jag behöver nu.”

COOLT VA!?

 

Bloggar etiketter: ,

Maten, träningen och ketonerna – del 2

Nu vill jag övergå innan jag kommer  till min teori och slutsats att berätta lite om maten jag äter och hur jag tänker lite igen.

Eftersom Jimmy Moor menar på att minst 85% fett och max 12% och resterande kolhydrater är “ketoskost” ( vill jag minnas iaf) så har jag mätt och vägt och lagt in så gott som all min mat i minmat.net. Dock ser jag nu att den inte bevarar längre än någon dryg månad :(
Så jag som trodde jag kunde gå tillbaka till tiden för min start för att se, nu går inte det. Men det får ge sig.

Att man måste äta sitt protein är dödsviktigt, man måste ge kroppen sina byggstenar. Så först och främst ser man till att man äter runt 1 gram protein per kilo kroppsvikt. Mer om man är rejält överviktig eller tränar som en besatt.  Varteftersom man minskar i vikt minskar och proteinet.
Jag har alltså lagt mig på runt 60 gram protein om dagen, ibland något mindre ibland något mer. Detta gör att man kan tänka sig att äta enköttbit på 300 gram då har jag fått min proteinranson för den dagen. Detta gör jag ju givetvis inte, jag har ju valt att äta lunch också, då måste dessa 60 gram fördelas över dagen.

Jag startar alltid med en lchf-kaffe/choklad och det gör jag med 1 dl kaffe, 1dl kokt vatten med 40 g smör och 25 g koksfett. Kakaon gör jag på samma mängd fett men kokar upp 2 dl vatten med ca en knapp msk kakao. Båda dessa mixas med en mixerstav till en fluffig god latte/choklad.

Detta håller jag då mig mätt på i flera timmar. Runt kl 12 äter jag oftast lunchen eller middagen. Lunchen består ofta av 1-2 ägg, blir det 1 ägg ingår ofta lite tonfisk eller makrill eller lax/räkor, och sallad. Blir den snål med fett (ibland svårt att få in fettet) så dricker jag en lchf-kaffe till då alltid utan koksfettet och med 40 gram smör. Ibland gör jag blomkålsmos även till lunchen  och gömmer däri 40-50 g smör. Jag älskar blomkål…
Det kan också bli överbliven middag som äts till lunch.

Middagen består oftast av 150-200 gram köttråvara dvs gräsbeteskött, kravgris, kravkyckling eller fisk oftast torsk då maken avskyr lax :( (vi tar därför alltid omega 3 tillskott). Vi försöker ha grönsaker som suger upp bra med fett och givetvis äter vi alltid det feta på köttet.
Jag avslutar oftast kvällen runt kl 18 med en lchf-te/choklad.

Jag har märkt att ska jag komma upp i denna energifördelning tarvas det oftast tre lchf-drycker/dagen.

Kyckling är en svåraste köttet, det innehåller nästan bara protein då det är ett så magert kött, så när man äter kyckling blir det mindre kött på tallriken, då gäller nästan inte 300 g, om man vill få plats med annat också över dagen…

Mina bakverk och desserter, alla med min sötning har fått ingå under hela tiden och som sagt inte påverkat negativt alls. Jag har tom ätit lite (ca 50g) persika (älskar persikor) och lite egna blåbär och björnbär mest hela tiden funkar också fint.

De som läst min blogg under längre tid vet att jag sedan 1 maj styrketränar. Detta gör jag 3 dagar i veckan och jag tyckte det har varit spännande att se om min träning påverkar ketonerna. Det sägs ju att det gör det.
Det sägs också att den ska främja viktnedgång och det vet jag nu att den inte gör… på mig alltså.
Jag märker heller ingenting av att det ska påverka ketonerna positivt. Antagligen så tränar jag inte tillräckligt hårt. Troligtvis är det hög puls man måste ha länge och det får ju bara jag korta intervaller, då man ju ska vila 1 min mellan seten och även mellan stationerna blir det ju minst det.

Annars kan man ju få hjälp av högintensiv träning enligt andra, men som sagt om det vet jag inget.

Nästa inlägg blir en del om mina förståelser, teorier och slutsatser för egen del, på egen kropp. Applicera inget på dig själv, tro inte att du är lik någon annan, för om detta vet vi/jag inget.
Kanske det är så, kanske inte…

 

Bloggar etiketter: , ,

Matdag

Får frågor om hur jag äter, hur en dag kan se ut.

Eftersom konsten verkar vara att hålla sig lågt på proteiner, men ändå inte lägre än att man får vad man ska ha. Enligt Jonas Bergqvist är det helt ok med 1 gram protein per kilo kroppsvikt (önskad) när man tränar. Detta har jag då lagt mig på de dagar jag gör det och jag försöker ligga lägre de andra dagarna.
En dag kan se ut som så här en träningsdag:
Frukost: alltid LCHF-kaffe 1 dl kaffe, 1 dl koktvatten + 30 g smör och 30 gram kokosfett
Lunch: 1 ägg och 2 gulor stekta med 50 gram smör + någon grönsak, eller 2 kokta ägg och blomkålsmos på 150 g blomkål och 50 gram smör, eller 40 gram hårdost (Gruyere 385 fett) och 1 kokt ägg, grönsaksmos med 50 gram smör, eller 100 gram rökt makrill eller makrill i tomatsås 1 kokt ägg och LCHF-kaffe.
Vitsen här är att få i sig 50 gram smör + maten.
Middag: 200 gram rått kött eller fisk, 50 gram smör gärna i ett grönsaksmos, ex bysselkål, blomkål och broccoli. Eller smörstekta grönsaker, gärna med grönsaker som suger upp smör, så som vitkål och zucchini.
Det har slunkit ner allt som oftast ett par skivor persika ca 40-50 g. En LCHF-chokladdryck på 40 gram smör och 6 gram kakao i vatten oftast varje kväll. Även en liten bit hallonmousse tårta slank ner vid dotterns födelsedag utan att verka påverka mig, där är ju mandlar, bär och grädde.

Annars är jag strikt så som jag beskriver. Vill inte blanda i för mycket av både det ena och det andra utan först lägga mig här och se, efterhand smyga in vin, chocklad, nötter och mina bakverk för att se vad som händer. Troligtvis skulle jag kunna ligga högre med grönsaker, men detta är så som det ser ut nu. Troligtvis är inte underjordgrönsaker så farliga som man gjort gällande, detta får undersökas framöver om och när jag börjar mäta ketonerna i blodet.

Om jag visar i % hur jag äter en dag kan det se ut som så här:
Ej träning 87% fett  11% protein och 2% kolhydrater dvs. 198,79 gram fett, 57,66 protein, 11,73 kolhydrater.
Träningsdag  85% fett, 13% protein och 2% kolhydrater dvs 196,90 gram fett , 65,36 protein, 11,59 kolhydrater.

Jag använder mig av minmat.net för att också SE hur fördelningen är, detta vägande och mätande är inget jag tänker pyssla med hur länge som helst, gillar det i grunden inte. Man ska ju bara kunna äta, men då jag uppenbarligen inte har kläm på vad som är en normal tallrik för mig så väger jag och mäter.

Vill också göra er uppmärksamma på att det inte ingår mycket mejerier så som grädde och creme fraich just nu. Detta har tidigare aldrig påverkat någon viktminskning att utesluta dem helt hos mig och gör det mest troligt inte nu heller. Däremot vill jag köra så “rent” som möjligt för att efterhand när jag ser att vikten fortsätter går neråt lägga in olika livsmedel för att se vad som då händer, men fortfarande behålla fördelning mellan fett och protein.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Äntligen viktnedgång! Är 3 år lång platå bruten?

Allt sedan den 1 augusti så har jag justerat min proteinmängd och ökat fettandelen över dagen. Läs inlägg här från 2/8 och här från 5/8.
Detta sedan bloggläsaren Henrik tipsade mig i somras om att jag bör äta mindre protein och då mer fett.
Sedan har det numera efterhand de senaste 2 veckorna stått helt klart för mig att detta med att dra ner på proteinet och öka fettet är något som fler gör inom LCHF-sfären.
Lite lustigt att jag började med detta och andra gjorde det också men av olika anledningar. De mäter ju ketonerna i blodet,  det gör inte jag. Kul att se att tom kostdoktorn numera mäter ketoner i blodet, kanske det blir rumsrent nu då ;) det vart ju ett herrans liv i lchf-sfären om både ketoner och LCHF-kaffe…

Men tillbaka  till mig och mitt lilla experiment. För NU för första gången på över tre år (lååång platå det) visar vågen stadigt neråt! Ingen rasning i vikt inte, men en stadig liten viktminskning. 1 månad – 2 kg på vågen.
Man kan ju inte “ropa hej” ännu, men fortsätter detta så har jag hittat vart min sko klämde och det är ju det viktigaste.
Ska erkänna att jag kanske börjar mäta ketoner jag också, då jag nu är 100% säker på att vi alla gör samma sak. Får avvakta och se, det kan ju vara en idé om man den vägen kan upptäcka sina skavsår ;) . Dvs vad kan jag äta och vad kan jag inte äta, vad drar mig ur ketos och vad gör det inte. Visst går det att använda sin kropp för att bara se, men kan man få snabbare svar är det ju bättre. Men som sagt om detta avvaktar jag lite.

Min träning fortsätter jag 3 gg veckan, den kan man säga har inte bidragit med ett enda gram neråt på vågen… men däremot styrka, vilket är ju gott också.
För er som vill ha lite siffror på hur jag äter så kommer några här:
runt 200 gram fett/dagen
min 60 max 70 gram protein/dagen då jag tränar, max 60 gram protein/dagen då jag inte tränar
kolhydraterna ligger på allt mellan 10-20 gram /dagen, möjligt att dessa går att öka något mer.
Detta uppnår jag så här:
LCHF-kaffe varje morgon på 1 dl kaffe, 1 dl kokt vatten med 30 g smör och 30 g kokosfett
Lunch  och middag fördelas dessa ovan beskrivna gram av protein och kolhydrater och fett.
För den som är rädd att alla vi som äter massa fett svälter oss så kan jag meddela att mina kcal ( som ju är ett mått på detta) uppgår till allt mellan 1800-2100 kcal. Ingen svält här alltså.
Om nu detta visar sig att inte fungera i längden så finns det bara en enda sak kvar att prova och det är detta med kalorirestriktion, men dit vill jag ju inte som de flesta av er vet ;)
För den nytillkomne läsaren kan meddelas att jag har 10-15 kg kvar att gå ner och är man riktigt petig så är det 15 kg och kanske mer… men jag är nöjd om 10 kg kan försvinna.

Sedan måste jag få nämna att här för leden när tidningarna basunerad ut om det myckna proteinätandet inom LCHF så befarar jag att de hade delvist rätt. Då gick duskussionerna heta och alla mer eller mindre hävdade att de minsan inte åt “massa protein” (även jag).
Jag tror många behöver se över sitt proteinintag, man kan se att många inom LCHF äter mindre fett till förmån för mer protein.
Man kan också förstå det nu då man läser kommentarer “överallt” i svallvågorna efter “ketoner och MBC debatten” från människor som liksom jag fått ta sig sig själv upp till revidering och faktiskt titta med “sanningens ögon” på sitt ätande och många har liksom jag insett att visst i katten äter jag för mycket protein.

Glädjande nog så är jag numera då ännu mer miljövänlig ;)

Krama varandra i trafiken på nätet…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Förtydligande ang de senaste dispyterna i lchf-sfären…

Så kommer det kritik till mig, KUL!
För nu tror man att jag givetvis kritiserar Anna Hallén då  hon som man uttrycker det
” inte förordar mina kakor och bullar”.
Detta är jag mycket väl medveten om och om man läser min blogg eller i alla fall följt den under något längre tid så kan man se och läsa att jag ibland “gnäller” på flera av galjonsfigurerna när jag finner det befogat. Jag tar inte hänsyn till vem det är och Om denne kan vara till nytta för mig. ;)

Jag har tagit avstånd från flera kända LCHFáres  ståndpunkter och vissa “kappvänderier”. För att nämna dem vid namn så är det:
Colting, Kostdoktorn, Skaldeman/LCHF-magasinets redaktion och också Anna, ibland på bloggen här ibland bara i deras trådar. Kanske har jag glömt någon, vet inte… edit: jodå glömde någon LCHFKlubben ( de som säljer carbblocker )

Så de som anklagar mig för att jag nu kritiserar Anna “för att hon inte gillar bakning” är verkligen ute och “cyklar”. LCHF-magasinet gänget gillar inte heller min bakning, som jag uppfattade det en gång  ;) Men nu när jag, som jag uppfattade det, tyckte att de fick onödig kritik så blev det deras parti/åsikt som togs.
Skulle Anna råka ut för liknande påhopp, som jag uppfattar som påhopp och min åsikt överens stämmer med Annas, hade det varit hennes parti/åsikt som tagits/delats. Jag  tar alltså ALDRIG parti för en person, jag tar parti för en sak/åsikt.

Bara så ni vet, ni som mjöligens inte visste detta och kanske läser min blogg som “fan läser bibeln”, det verkar finnas sånna som läser den så??

Sedan kommer vi nu till en viktig sak ang dagarnas sista tjaffs. Jag kommenterar ALLAS KOMMENTARER till Annas inlägg, allt sammantaget är det jag reagerar på inte enkom Annas inlägg utan mest den allmänna uppfattning och reaktionen på inlägget!

Det är då man ser hur folk läser ett inlägg och om man läser de motsatta kommentarerna får man en uppfattning om hur ett inlägg OCKSÅ kan läsas.
Det finns givetvis alltid en kör av “hejjaklack” till en populär blogg och de som då vågar (inte så många gör det) säga motsatsen blir som regel alltid påhoppade av denna hejjklack. Detta fenomen kan synas överallt.

Jag själv fick uppleva det då jag trampade i klaveret och skrev utan att väga mina ord på den berömda guldvågen då vid tiden för “LCHF-magasinets oförstånd att förstå inlägg/bakning”, där fick jag mina fiskar varma av dem och jag inser att det var delvist rätt, jag hade inte vägt mina ord på guldvågen utan skrev i någon form av upprördhet. Detta har jag ju egentligen redan lärt mig att “sitta på fingrarna” när det “viner”. Har tidigare varit en offentlig figur i annat internet-sammanhang  där jag fick möta skit var och varanna dag och därmed fick jag en superträning i hur uttrycka sig på nätet i skrift.
Vilket är jätte svårt, men så länge man “sitter på fingrarna” och “sover på saken” och “väger orden på guldvåg” så bukar man gå fri från konfrontationer.

ja ja nog dravvlat om saken, ville bara förtydliga till de som inte vet vem jag är och vad jag gjort ;)

 

 

Bloggar etiketter:

Mindre protein och långt mer fett

Jag nämnde ju i mitt tidigare inlägg om styrketräning och fasta mm att jag ändrar lite from augusti till att dra ner på proteinet och öka fettintaget.
Detta efter lite grunnande i sommar om att för mycket protein omvandlas till glukos och därmed blir proteinet insulinhöjande.
Jag fick ju den kommentaren i ett inlägg sent i våras eller när det nu var om att dra ner på proteinet och öka fettet. Det är alltså det jag nu provar.

Det kanske är någon som undrar lite om hur min fördelning ser ut. Jag har valt att starta dagen med att få i mig fett för att få upp fettandelen över dagen. Då fett och vatten inte tilltalar mig har det blivit kaffe med fett och det är smör och kokosfett jag använder mig av. Jag tar ca 30 gram av varje i 1 dl kaffe och 1 dl vatten som mixas. Detta står jag mig givetvis länge på, jag är ju van  att fasta så ;) . Vid lunch runt 12 äter jag 2 ägg och 2 gulor och smör eller koksfett ca 50 gram fett tillsammans. Middagen blir 250 gram kött/fiskråvara + ca 50 gram smör och en massa goa grönsaker.

Min fördelning blir ca:
81% fett – 163,22 g
18% protein – 83,70 g
0 % kolhydrater – 1,87 g ( spenat därav lite kh)
och för alla som kanske tror jag svälter:
kcal:  1810,80

en annan dag:
83% fett – 197,11 g
14% protein – 76,35 g
3% kolhydrater – 16,87 g ( Blomkålsmos och ett par skivor nektarin)
Kcal: 2132,23 1810,80

En tredje dag:
85 % fett – 225,74
13% protein – 77,13
2 % kolhydrater – 10,31 (Vitkål och 1 tomat)
kcal: 2365,61

Det vore kul om du som gav mig rådet att minska på proteinet hade kommentar på detta!

Jag förstått att det är fler inom lchf-sfären som verkar (jag vet ju inte riktigt vad de gör) dragit ner på proteinet och ökat fettet och tar blodprov och undersöker ketonerna. Fick kommentar här på bloggen om LifeZone som tar blodprover och nu läser jag  om att Margareta på KiF gör det också + några fler. Undra om det jag gör är detsamma?
Det får väl tiden utvisa när de avslöjar vad/hur de gör, det verkar vara ett väldans “hemlighetsmakeri” (edit: fel ordval inser jag)  omkring det. De skriver båda om det men väldigt luddigt. Finns säkert en orsak till det…

Ser också att Jimmy Moor experimenterar också i saken, intressant att läsa hela hans inlägg och alla kommentarer. SSS- Sten Sture Skaldeman kommentar om viktuppgång på LCHF är ju sannerligen intressant, 35 pounds = 15 kg viktuppgång på LCHF…

Jag får säkert anledning att återkomma i denna sak.

 

 

Bloggar etiketter:

Varför i herrans namn kan inte folk bara få äta och göra som de vill?

Den frågan ställer jag mig idag då man mer och mer inser att det finns läger inom LCHF….
Ett läger “spottar” just nu på alla som vill prova olika strategier, vilket gör att de som just nu provar och experimenterar känner sig nödgade att försvara sig.
De hävdar att detta bloggande om att prova strategier är skadligt för LCHF, jag skulle hävda att detta “spottande och fräsande” hit och dit det är nog det som skadar LCHF mest!

Jag är övertygad om att de allra flesta är vuxna nog att själva avgöra om de vill hänga på och testa vad som passar en själv bäst.
alla (utan undantag) brukar hävda med bestämdhet att “alla är olika” “olika saker funkar olika på olika människor”  eller vad fasen de alla brukar vara noga med att skriva och säga.

Men varför då gnälla när folk försöker hitta sitt sätt? OM olika funkar olika så finns det väl ändå inget annat sätt att ta reda på det än att just prova olika, eller? Eller har vissa en sådan oerhörd stor förmåga att exakt veta vad man ska göra och inte kan se att andra behöver göra annat. Jag reagerar alltid på när folk tycker att det man själv gör är enda rätta vägen, det blir jag oerhört allergisk mot. Återigen visar man att man ska ha “alla in i en och samma fålla”, men världen ser inte sådan ut och kommer aldrig att göra det…

Några passar det att nolla helt, några äter paleo, andra äter UFO, ytterligare andra äter en liberal LCHF och några äter 1-2 gånger om dagen och andra 3-4 gånger, några fastar och äter därmed också 1-2 gånger omdagen, men av någon outgrundlig anledning så går somliga i taket (??) av att det kallas PF (periodisk fasta, vilket främjar träning) men säger man att man äter bara 2 gg dagen så blir det säkert ok….
många vill ha LCHF-fikabröd ( det bespottade lägret och “spottarna nu” ” spottade” just på dessa bakarna för ett tag sedan…), andra vill ha bröd med gluten i, några tillåter sig frukt och andra choklad, några äter Atkins, några äter vad skit som helst, andra är supernoga med matens renhet från tillsatser,några reparerar sig biokemiskt, ytterligare andra vill kolla via blodet om de är i ketos och om det får fart på både träning och viktminskning och andra vägrar säga LCHF och kallar det istället lågkolhydrat (har jag glömt något?) och så lilla jag som också provar  lite av varje ;)

 

Bloggar etiketter:

Styrketräning och min fasta mm

Nu har det gått exakt tre månader sedan jag började styrketräna och det händer något! Ja inte på den fördömda vågen, men i min rygg! :)
Märker en stor skillnad i att jag inte blir så trött i ryggen, inser att om jag inte haft dessa tre  månader i ryggen ;) hade jag aldrig fixat att stå upp i 6, 5 timmar för en konsert…
Så nu när det skulle till att lösas ett nytt kort så blev det ett årskort. :D
Om inte så för min rygg måste jag fortsätta på inslagna banan.

Fastan kanske någon undrar, ja 24 timmars fastan funkar inget vidare, vet inte varför för det var inte svårt egentligen.
Däremot har jag nu ändrat lite i min mat, dvs jag nu provar att dra ner ännu mer på proteinerna försöka ligga runt max 20%  protein och öka fettet till att ligga runt 75-80% och så får mina små kolisar ta en plats av ca 1-5%.
Detta har legat som en tanke allt sedan jag fick en kommentar från en läsare om att dra ner på proteinet och då måste jag ju äta mer fett för att bli mätt.

Jag tänker nu äta bara fett varje morgon, dvs jag ska prova kaffe redan på morgonen med mkt fett i. Jag har ju bara druckit vatten tidigare.
Detta som ett sätt att öka fettintaget över dagen.
Jag tror kroppen vänjer sig vid ett sätt att äta att det nog inte skadar att göra en liten ändring, det var också en kommentar tidigare om det. Så nu gör vi en liten förändring på när maten/fettet intas. Dvs en kopp kaffe med massor av kokosfett/smör i på morgonen. Sedan blir det till lunch 3-4 ägg ( med ca 2 borttagna äggvitor) stekta i mycket smör eller en äggmjölk-kokosfett/smör och middagen en kött-fiskbit på max 250 gram och grönfoder med smör. Ska räkna i några dagar så jag ser att jag ändå får i mig vad jag bör.

Då kroppen, enligt de som kan, vänjer sig även vid träning så kommer även styrketräning from nu ändras lite. dvs nu blir det fler set, jag kommer “chocka”  kroppen i dag med 3 set istället för två! Kommer försöka ändra sättet dvs vikten, seten och repititonerna varje månad, så inte kroppen lägger sig på en nivå och får för sig att “där ska vi vara”. Skadar inte å ruska om den för att sedan gå ner lite, för att sedan gå upp lite igen osv. Ja det blir en taktik som ska prövas i alla fall. Det blir fortfarande tre gånger i veckan, känns som det passar bra.

Så det nya blir nu mindre protein och mer fett och  3 set.

Får säkert anledning att återkomma med hur detta funkar och om det  till äventyrs kan hända något på den däringa vågen, eller på byxorna…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

24 timmars fastan, hur går den?

Vill börja inlägget med några rader från gårdagens inlägg ur boken Brödberoende

Förmågan att fasta bekvämt är naturligt, oförmågan att inte kunna uthärda mer än några timmar utan kaloritillskott, innan man maniskt söker efter det, är onaturligt.

Detta påstående är 100% sant, för den som vågar prova så kommer man också veta att det är så.
Det märkliga är att huvudet är skärp och hungern svag. jag förundras över att vara fettdriven varje gång jag fastar och i synnerhet nu när jag fastat i 24 timmar vid 4 tillfällen.

Jag fortsatte min “lilla fasta” dvs min PF där jag har mitt ätfönster mellan 12-18 varje dag. Jag har däremellan klämt in en ca 24 timmars fasta  på tisdag och torsdag, de dagar då jag inte tränar. När jag kör lilla fastan dricks bara vatten, jag tar mig dock en halv kopp kaffe kl 12 vid 24 timmars fastan.
Däremot tränar jag mån-tisd-fredag ca kl 10 och äter då först kl 12. Helt oerhört fascinerande hur man kan prestera såpass hård styrketräning som jag tycker jag bedriver. Numera knör jag upp 110 kg på bena…

Jag är övertygad om att man förr inte åt “stup i femtioelvakvarten” inte ens 2-3 mål om dagen. Det jag uppskattar med fastan är att fokus på mat är borta och det är lugnt och skönt i kroppen, jag är pigg och huvudet är skärpt. Första gången jag fastade 24 timmar var lite svårare med hungern, nu de tre senaste gångerna har det gått lätt som en plätt. Möjligt att jag har en fördel av att redan fastat under 18 timmars perioder i ett par månader.
Märker inget på vikten, men jag mår jäddrans bra!

Det är ju något med hälsa och fasta, jag har hört/läst att hundar mår bäst av ett eller ett par faste dagar i veckan… vi är väl hundar va ;)
The health benefits of intermittent fasting
Hälsovinster vid periodisk fasta

“Fördelarna med periodisk fasta är bl.a. ökad insulinkänslighet, bättre kroppskomposition (ökad muskeltillväxt och minskad fettinlagring), förhöjd ämnesomsättning, förbättrat mentalt fokus, piggare samt även bättre tandhygien. Det har även bevisats minska uppkomsten av Alzheimers och Parkinsons vid studier på råttor.”

…………..
Coltings text ur Boken Den Nakna Hälsan om 24 timmars fasta, kopierad från Erik Wickström- konditionskonnässör (more…)

Vad hände när jag gick tillbaka till kolhydrater?

Första veckan på kolhydrater var ljuvlig, när jag hade ätit den där första pizzaslicen och första godiset så kändes det som medicinen man får på sjukhuset strax innan operation; eufori. Väldigt konstigt att förklara. Vi blev fnittriga och till slut toksomnade vi. Jag svullnade upp direkt, och förlängde som ni märkte mitt “Kolhydratsexperiment”. Det kändes som jag släppte alla spärrar och nu skulle passa på att äta ALLT det jag hållit mig borta från så länge. Det blev helt tokigt åt andra hållet istället.

Vår kost har sedan mars bestått av; skräpmat,godis,chips och bakverk. I princip varje dag. Vi har gjort några tafatta försök till att lägga om kosten till LCHF, men utan att lyckas. Vi hade inte bestämt oss helt enkelt.
Måttet var rågat när jag insåg att jag inte längre kunde ha NÅGRA av mina byxor, och när jag ställde mig på vågen och den visade 110 kg. Jag hade alltså nästan gått upp 20 kilo på 3.5 månad. TJUGO KILO! Det är otroligt mycket!

Hur känns det rent kroppsligt kanske ni undrar? Jag känner mig mycket tröttare, klumpigare och framförallt, jag skäms mer för mitt utseende. Något jag inte har gjort en enda gång under den här LCHF-resan.

Allt handlade om nästa sockerkick, fettskräcken hade ju sedan länge försvunnit, jag VET ju att fett är bra för mig! Men att kombinera fett med kolhydrater är ingen bra kombination.

Träningen försvann ut ur vårt liv i takt med att min hand började göra mer och mer ont, även vårt mål om att springa Göteborgsvarvet gick om intet, pga handen och vikten. Nu är jag som sagt opererad och hoppas på att kunna komma tillbaka ordentligt! Min läkare har sagt att jag tom kan boxas om 10 veckor, något jag längtat efter i många år.

Jag tror att jag är väldigt kolhydratskänslig, och att jag måste vara relativt hård mot mig själv, men det får inte gå till överdrift. Hela mitt liv har varit allt eller inget, det förhållningssättet fungerar ju inte i längden. LCHF är det som fungerat bäst för mig, så länge jag inte blir überstrikt, min utmaning är inte att inte äta kolhydrater, det är att faktiskt våga äta 10-15 gram om dagen och inte mindre än så.