Lyxfrukost.
Lyxfrukost.
Källa: Froderberg
Portioner: 1

Ingredienser:
2 ägg
2 msk grädde
lite riven ost
1/2 pkt bacon
lite sallad
Gör så här:
Vispa ihop äggen och grädden tillsammans med den rivna osten (om du vill ha ost).
Häll upp äggröran i en stek-el omelettpanna.
Stek baconen.
Skär upp lite valfri sallad (jag tog lite ruccola, lollo rosso o romansallat?) och en tomat.

Tips: Har du en sådan omelettpanna som jag köpte på CityGross är det busenkelt att göra omelett till en person och omeletten flyter inte ut så mycket.
Årets första grilltallrik med vitlöksmarinad karré och potatisgratäng

grillad_karre_marinad_vitlökssmör
Nu är det spikat! - Det är VÅR Öland! :-P
Inga snöstormar mer som motar blåsipporna och inget hårt väder som inte tranorna kan flyga igenom. Nu är dom alla på plats; krokusarna, vintergäcke, vitsipporna, knopparna på syrenbuskarna och vårsolen som värme mot husknuten. Härliga tider nu! ;-)

Jag vet inte om det är åldern eller va fasen de är… Jag har ju alltid älskat vinter och snö men blir bara mer o mer en vår och sommarmänniska. Jag längtar efter värmen och solen. Att kunna gå barfota på gräsmattan, slippa alla bylsiga vinterkläder, leriga stövlar och hundtassar och slippa frysa fingrarna av sig på morgnarna när man sätter sig i bilen och för att inte tala om att skrapa rutor och kånka med ved och hålla värmen inomhus. Nä, nu vill jag ha värme hela våren lång och sen en skön sol-sommar!

Vi hade ju bestämt att grilla i lördags men det blev bokstavlig ”bortblåst”. Det utlovade lågtrycket med snö och hårda vindar höll bara prognosen till hälften. Vindar hade vi och de rejält, men tack o lov ingen snö. Igår däremot så var den öländska vårsolen på plats igen och Nicke tände grillen.

Jag hade marinerat skivad karré med ben och tunt skivad skinkschnitzel i en god vitlöksmarinad. Till detta en härligt, krämig potatisgratäng, vitlök och persiljesmör och en fräsch sallad. Kändes precis som en midsommarkväll av smaker och längtan blev om än mer ännu större. ;-)

Vitlöksmarinad till 4 skivor karré : 
½ dl rapsolja
2 msk mushroom soya
1 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
2 solo vitlök (finriven)
1 msk malen paprika (mild)
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Ta fram köttet och pensla. Täck med plastfolie eller lägg i tättslutande burk och låt stå framme i rumstemperatur tills det ska grillas; 2-6 timmar.

Tips på goda aromsmör hittar du HÄR >>

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

grillat_grilltallrik_karre_marinad_vitlökssmör

Varmrökt lax med romsås, och hur du röker din egen lax

varmrökt_lax_romsås
I förra inlägget visade jag rökta kycklingben, och det är väl nåt visst med rökt mat till våren. Att sitta ute på en stubbe och känna den speciella doften av rök och solen som värmer, det är vårkänslor de! ;-)

Den här tallriken med kokt potatis, varmrökt lax och romsås blev en påminnelse att börja salta och röka. Fisken köpte vi hos fiskhandlaren färdigrökt men nästa besök får bli en färsk laxsida som jag ska lägga i saltlag. Kanske till påskbuffén med lite andra goda fiskar.

Godaste romsåsen är ett måste till : 
2 dl cremé fraiche
1 burk röd stenbitsrom (50gram)
½ finhackad rödlök
Flingsalt & nymalen svartpeppar
En liten pyttegnutta pressad citron

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop samtliga ingredienser. Smaka av! Citronen ger det lilla extra till denna sås, men det får inte bli markant, det ska bara ge lite syra.

Laxen : 
Du kan antingen salta fisken genom saltlag som den får ligga i eller låta den ligga framme i rumstemperatur med salt och kryddor, det är en smaksak. Rökt blir det iallafall, sältan styr du helt själv. Jag använder muurikkas elrök som är hur smidig som helst och kan flyttas runt dit man vill ha den, en elkontakt är det som behövs. Ingen eld eller ved. Jag brukar ha den stå ute på verandan med bara en förlängssladd. Spån måste man också ha men sen är det bara att salta och röka, inget svårt alls! :-P

Under kategorin ”Muurikka rök” hittar du fler tips och recept på vad man kan röka. Klicka HÄR >>

muurikka_elrök_rök_rökt_lax
Elröken från muurikka. Här ser ni laxen på galler överst, dropp-plåt under och längst ner en plåt med rökspån. Elröken finns att köpa hos muurikkas återförsäljare i butik eller online. Läs mer här >>

Det här behöver du :
1  bit laxsida
Saften från ½ pressad citron
1 msk flingsalt
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Pressa en halv citron över laxen. Klappa in flingsalt och chiliflakes och låt den ligga och ”dra” i rumstemperatur. Placera sen laxen med skinnsidan nedåt på gallret. Häll på alspån på den lilla plåten som ska placerar under laxen i röken. tillsätt 2 teskedar strösocker eller 2 sockerbitar i spånet. In i röken ca 40-60 min, sen är det bara att vänta… Smaklig måltid!

varmrökt_lax_laxsida_muurika_rök_elrök
Hemrökt lax, enklare än man kan tro! :-P

Sammetsgröt – Smörgröt – LCHF-gröt

DSC_0102Här kommer väl en äkta fet LCHF-gröt ;)

Den är så sammetslen att barn som inte gillar klumpar kommer älska denna gröt.
Här hemma hos oss går den under namnet ”mormorgröt”.
Den kommer ursprungligen från Norge och heter där fløyelsgrøt, därav namnet sammetsgröt här ;)

1 portion
Ingredienser:
100 gram smör
2 ägg
1 dl grädde
1 tsk johannesbrödkärnmjöl (eller annan redning som du tycker om)

Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, häll i grädden och vispa ner äggen och tillsist johannesbrödkärnmjölet.
Låt allt koka upp till grötkonsistens.

Serveras med bär eller kanel, eller med lite bakery+.

Tips: Skär den sig ge den ett uppkok till med lite mer grädde i bara.

 

Hjärtan – presenter, recept och pyssel!

hönsnät_hjärta_fyllt_med_kottar
Ingen kan väl undgå att imorgon är det alla hjärtans dag! En dag som vi firar här hemma många gånger om året, inte bara EN dag! För att visa lite extra omtanke till de man älskar behövs ingen speciell dag utan små överraskningar, extra god middag eller små presenter uppskattas faktiskt bäst när man minst anar – och det är väl då man förtjänar dom som bäst också!

Här hemma älskar vi ju pyssel och överraskningar i stora mått så dagen imorgon blir såklart lite extra spännande, framförallt för barnen som gillar stämningen med ”guldkant i vardagen” då dom får göra hemlisar och man får inte komma in på rummen eller ”tjuvkika” och det lite ”hysch-hysch” och spänning råder i luften.

Jag tänker att det kan vara kul med inspiration både i form av köpta presenter, hemmagjorda, goda middagar och desserter och pyssel därtill så jag bjuder på ett bildregn och hoppas ni får lite ideér att bolla med. :-P

godis_spett_grillspett
Läckra grillspett med GODIS fixar du enkelt själv med modell ”större godisar” och vanliga grillpinnar. Super-surprise till alla sockertoppar man känner!

grillspett_godis_godisspett
Slå in dom i cellofan med knyt ihop med rosa snören… :-P

fruktspett_marinad
Vill man inte ha godis, kan man göra fruktspett!

le_creuset_portionsformar_hjärtan_ugnsform
Presenttips till matlagningstokiga – Le Creuset små hjärtanformar med lock, perfekt till potatisgratäng, desserter eller kanske soppa som man serverar en till varje person.


Chokladpraliner och alla hjärtans dag, dom bara hör ihop sååå bra! ;-)

plopp_kärlek
Plopp kärlek finns i butik att köpa och ge bort till dom man äääääälskar! ♥

lady_lufsen_middag_frikadeller_tomatsås_spagetti
En äkta ”Lady & Lufsen-middag” med frikadeller i tomatsås och spagetti. Receptet hittar ni HÄR >>


Det finaste man kan få från barnen är det som dom gjort själva, ritat och pysslat! ♥

tulpaner_tulpanbukett_flora_kvistar
Vacker tulpanbukett kan man binda själv med ett par knippen tulpaner och några kvistar från blomsterhandeln. Både roligt, vackert och billigt!

alla_hjärtans_dag_pyssel
Såhär brukar det se ut på vårt köksbord runt alla hjärtans dag, barnens teckningar, blommor, pyssel och små presenter!

lavendel_hjärtan_ståltråd_pyssel_
En enkel kärleksförklaring med ståltråd och lavendel…


Varför inte göra en ”Alla-hjärtans-smörgåstårta” Recept HÄR >>

semlor_hjärtan
Med tillhörande hjärtan-semlor? Recept HÄR >>

plåtskylt_recept
Vilken mat-mamma blir inte lycklig av att få hänga upp en sån här fin plåtskylt i köket?? :-P

hönsnät_hjärta_stenar_stenhjärta
Hemmagjort ”sten-hjärta” med hönsnät och stenar plockade från stranden… ♥ Översta bilden med kottar är gjord på samma sätt.

äppeltarte_vaniljglass
Frasiga äppeltarte med vaniljglasss, recept hittar du HÄR >>

Fettlever minskar på 6 dgr med strikt lågkolhydratkost

fettleverIdag skriver LCHF.se och Per Wikholm om detta. Många av oss LCHF´are vet ju om detta redan, men att få  det bekräftat i en så högkvalitativ studie och publicerats av NCBI är ju aldrig fel för övriga världen…

Per skriver på sidan:
Resultaten är som följer:
1. Strikt lågkolhydratkost (max 20 gram kolhydrater per dag) minskade under bara 6 dagar leverstorleken med hela 22 %.
2. Traditionell kalorireducerad kost (sannolikt snarlik Livsmedelsverkets tallriksmodell fast med en mindre tallrik) gav under 7 månader bara 7 % mindre levervolym trots att viktnedgången var densamma som i lågkolhydratsgruppen.
3. En högkolhydratsdiet under tre veckor resulterade i 9 % ökad levervolym.

Forskarnas slutsatser [Min översättning]: ”Dessa resultat ger stöd för att på kort sikt använda lågkolhydratskost när en minskning av levervolymen är önskvärd. Att överäta kolhydrater är ohälsosamt då det ökar levervolymen [läs leverförfettning, min anmärkning].”

Ni ska också få Pers egna kommentar här:
Båda dessa studier pekar i exakt samma riktning. Lågkolhydrat är effektivt mot leverförfettning. I den tidigare studien försöker de ansvariga forskarna lite krampaktigt att bortförklara resultaten med att det på lång sikt bara är viktnedgången som är det viktiga vad gäller fettlever, trots att deras studie inte visar det. I den nyare studien är forskarna lite mer rakt på sak och varnar för hög konsumtion av kolhydrater. Fortfarande vågar de dock inte ta bladet helt från munnen och föreslå lågkolhydrat som en långsiktig strategi (vilket förvisso inte studieupplägget medger) men det är definitivt ett steg på vägen i paradigmskiftet att våga peka ut högkolhydrat som ohälsosamt rakt ut.

Tack till signaturen Dufva för tipset om den nya studien samt till signaturen Zepp för den tidigare studien.”

Vi går så sakteliga mot en värld där fler och fler kommer äta lågkolhydratskost, och här visar studien mig på att redan sjuka gör bäst i att äta strikt lchf. Medan jag kan tänka mig att unga och friska människor kan säkert äta en mer liberal LCHF upp till 50 gram kanske tom upp mot 100gram.

Jag har ju upprepade gånger skrivit tidigare här på bloggen om fettlever, för den som är nyfiken på de inläggen kan kika HÄR.

 

Vår katt Marwin

IMG_0533Som jag skrev om här tidigare visade sig ha Borrelia och tack vara en läsare på facebook som gav mig tips om att få tagit ett borreliaprov så gjordes det och han blev konstaterad positiv.

Han hade inte så stor grad av den, man behandlar from 300 och han hade 320. Man kan ha upp till 1000, så det verkar ju vara lindrigt.
Nu går han på antibiotika och ska ha halv tablett en gång om dagen… jäddrar vad vi kämpar med dom…

Faran över går tyvärr inte att blåsa ännu, han hade ju som bekant ett blåsljud på hjärtat och idag är dagen för ultraljudet. Idag får vi kanske veta mer om varför han har det. Jag ber av hela mitt hjärta att måtte det inte vara något allvarligt, ex HCM, en dödlig ärftlig hjärtsjukdom.

Ber om att alla håller tummar och tår för att hans hjärta är friskt och vi kan få njuta honom i många år till, han är ju bara 4,5 år gammal.

”Nya nyckelhålet ännu nyttigare”…

Nyckelhål_fetmaHävdar  Livsmedelsverket den 24/1-14, och jag skulle vilja hävda att det aldrig varit nyttigt. Det är väl snarare den som gjort oss sjuka och feta…
Men nu gör de ju en förbättring, för nu ska det tas bort nyckehål på alla fruktyoghurtar då de innehåller så mycket socker!

Så visst ska man hårddra det så blir ju nyckelhålet nyttigare… men bra? Nej det är fortfarande en märkning som jag tycker mer ska ses som en varning än någon positivt som ska ätas.

Fortfarande är salt farligt och fullkornsfibrer supernyttigt…

De skriver:
Ännu mindre salt och socker och ännu mer fullkorn. Det är några av förslagen till uppdaterade regler för Nyckelhålsmärkningen som nu går ut på remiss.
- Nu blir Nyckelhålet ännu nyttigare. I uppdateringen har vi utgått från den vetenskapliga utvecklingen men också lyssnat på synpunkter från konsumenterna, säger Anette Jansson, ansvarig för Nyckelhålet på Livsmedelsverket.

Men många  av oss är ju bra på att tänka själva och söka och ta till oss annan och bättre information, tack och lov!
Fler Lästips:
Brödberoende
Saltets nödvändighet

*Bilden hämtad från Kostdemokrati och artikeln Nytt system för nyckehålsmärkning på restaurang

 

 

 

Mandelchoklad – snabb godisruta – latmans marsipanbröd

DSC_0094måste här få delge det allra enklaste och godaste snabbgodisreceptet!

Ta en ruta Lindt 90% och en skiva hemlagad mandelmassa,
violá en riktig godisbit till kaffet!

Mandelmassan görs fort som attan på 4 dl mandelmjöl (ca 180 gram) av god kvalitet, riv i 2-3 bittermandlar och 3 msk Bakery+ sötning, mixa detta i matberedaren någon minut och ta sedan i 2-3 msk vatten eller grädde tills rätt konsistens uppnåtts. Rullas till lämplig tjock korv som sedan man skivar ca 0,5 cm skivor av och lägger på chokladen.

Förvaras kallt i kylskåp ca 5 dgr… om det nu får ligga så länge…

Tips för gourmén: Blanda mandelmassan med 1-2 msk konjak och uteslut samma mängd vatten

****
Någon tror man går upp i vikt av dessa =  mkt kolhydrater. Så är inte fallet.
Chokladen (90% Lindt) ger ca 1,5 kolhydrater per ruta. Mandelmasserullen som helhet innehåller allt från 7-14 gram kolhydrater beroende på vilken sorts mandel /mjöl man använder. Delar man den då i 15 bitar (man kan dela tunnare man styr ju detta själv) blir det ca 1 gram per skiva, det gör att en sådan här liten godisruta innehåller runt 2,5 gram kolhydrater…. dvs kan komma plats i en UFO-lchf.

 

Katten Marwins status

Marwin vrålhungrigDå många har brytt sig om oss och vår misse Marwin känner jag att jag vill ge er en uppdatering på hur han mår och vad som händer.
Varmt tack för all omsorg och goa tankar och ord!

Vi hämtade hem honom igår och egentligen fortfarande vet vi inte vad som felar, det man lyckades konstatera (?) är att ska ha ont i lederna, armbågarna, höfterna och en punkt mitt på ryggen.
Han är så snäll att man fick verkligen trycka på speciella sätt för att märka detta, det var i alla fall så de uttryckte det. Detta gör då att han nu går på smärtstillande och antibiotika i 14 dgr.

I söndags så var dottern med och höll honom under röntgen och jag fick vänta på utsidan. När en av sköterskorna kom ut så utbrast
hon – Vad stark han är! och medan hon gick förbi mig så fortsatte hon – Han är jätte snäll. Han är lika snäll som han är stark!

Han är en otroligt snäll och tålmodig katt. Han väntar snällt dels på sin tur, dvs låter Leopold få äta först, ja göra allt först om han så vill.
Så jag kan tänka mig att han väntat tålmodigt på all klämming och känning ska vara över.

Man upptäckte också ett blåsljud på hjärtat som vi nu ska undersöka vidare med ultraljud den 28/1. HCM hoppas jag man kommer kunna utesluta, då det är en dödlig och ärftlig hjärtsjukdom, det var den jag befarade mest var orsaken till hans vinglighet. Men blåsa faran över går inte ännu :(

Borreliaprov efter en läsares tips har också nu tagits och svar fås om en vecka.

Så här är vi och utredningen fortgår. men han mår bättre hemma då han otrivdes våldsamt på sjukhuset, vägrade alltså både äta och dricka där, vilket jag kan förstå då han inte gillar främmande människor eller platser. Så han är nu under uppsikt här hemma och förvärras vingligheten ska vi kontakta dem genast på sjukhuset.
Så nu har hönsmamman gått igång och nu stalkar jag honom… vilket han egentligen inte heller gillar och är lite förundrad över ;)

Här ser ni en bild på honom nyssens hemkommen och vrålhungrig! då han var lite uttorkad efter vistelsen så valde jag tonfisk för det vet jag han äter med god aptit… annars är väl fisk inte bra mat för katt men vad gör man inte…