BBQ hickory smoked kycklinglår & kamben i Muurikka-röken!


Jojomen! Jäklar i min låda va gott det blev! Är så grymt nöjd så jag saknar ord egentligen, men eftersom jag vill att ni ska veta hur mitt experiment gick med röken så ska jag försöka lugna mitt sinne en smula och få ner allt i text! (Förberedelserna hittar du här >>)

Vi börjar såhär : 

Saltet? 
Superbt!! Helt otroligt vilken klockrent fullträff det blev till just detta. Kycklinglår, kamben. 10% saltlake i 2½ dygn. 2 timmar i röken. That´s it! Större köttdetaljer tar såklart längre tid i slatbad men man bör vara försiktig så allt för lång tid kan göra att köttet härsknar. En julskinka tex tar uppemot 5-6 veckor och då är saltbad inget alternativ utan då injecerat man saltlaken med spruta direkt in i köttet. Bacon ska jag röka nästa gång. En fin bit sidfläsk (orimmad) som jag saltar själv och sedan röker, det ska bli intressant och sen ska jag ju få till tunna fina baconskivor också men då tror jag att jag tar med mig köttet till min lokala mataffär där dom får skiva upp det i charken på skärmaskin. Om jag ber snällt så fixar dom nog det. ;-)

Smaken, konsitensen, saftigt eller torrt? 
Smaken var som sagt salt men inte fööör salt. Lagom sälta och att kycklingen nog fick gå till ca 85 graders innertemp gjorde den bara saftigare då köttfibrerna mer eller mindre faller sönder istället för att torka ut. Saftigt? JA! Rejält saftiga bitar och där tror jag att benen i både kyckling och kamben tillför en hel del. Ingenting smakade torrt eller trist. Det var vansinnigt gott, mört, saftigt OCH kladdigt! ;-)

Kryddorna?
Grovkorniga kryddor av rub, använde jag mig a.  Jamie Olivers nya serie. Till kycklingen; BBQ samt en sweet hickorysås som jag penslade dom lätt med innan rökning. Till kambenen; Piri piri + lite extra honung. Jag vet jag låter jobbigt nu men det var en klockren kombinati0n till båda dera. Jag sa till mig själv som jag brukar göra i kökets stilla vrå; ”Nästa gång ska jag….” INTE ÄNDRA PÅ NÅNTING! :-P Trodde nästan att det grovkorniga i kryddorna skulle ta över lite och att jag nästa gång skulle mortla dom, men nej! Det ska jag inte.

Röktiden? 
Ja, där mistog jag mig en aning. Hade förberett allt i god tid för att inte dra ut på tiden för mycket ikväll. Hade iskallt räknat med 4-5 timmar efter vad jag läst mig till. Efter 1½ timme kollade jag till dom. Benen hade släppt på både kyckling och kamben och jag hade tålamod nog att låta dom stå kvar 30 min sen tog jag ut plåten och kollade läget med kniv och gaffel. Det var klart! Köttet släppte fint från benen, typ föll isär när man tog i det. Ingen röd, rosa eller tillstymmelse till färgad köttsagt eller ofärdiga köttbitar så jag släckte röken och där var det alltså klart! Exakt 2 timmar! Nu vet jag bättre alltså.

Tillbehör?
Ja… Här kan man ju diskutera huruvida det ska serveras. Ikväll anser vi att det är fredagkväll eftersom det är helgdag imorgon och vi alla är lediga, så det blev tunna potatischips och ett par kalla öl! (Mer kvällstilltugg än middag alltså) En vardag hade jag gärna velat ha en sallad till med lite syra, en vinegrette med dijon, kanske i en krämig dipp… Bara funderingar, men jag ska prova! Att även bena ur köttet från kycklingen skulle ge en kycklingsallad med pasta en helt annan dimension.


30 min innan jag tog ut dom.


Efter 2 timmar var dom färdiga!


Låt svalna något så ytan torkar till så blir dom härliga knapriga och skinnet på kycklingen blir som chips… :-P


Kvällens TV-snacks, bättre än så blir det inte!

Ljuvlig onsdagssoppa
Ljuvlig onsdagssoppa
Källa: Maria
Portioner: 4-5

Ingredienser:
1 gul lök
1 bukett broccoli
5 dl vispgrädde
4 dl vatten
1 dl vitt vin (gärna smakrikt, alkoholen kokar bort)
2,5msk grönsaksfond eller buljongpulver
2 dl riven smakrik ost, tex. cheddar eller västerbotten
salt, peppar

Kokosfett/smör till stekning
Gör så här:
1. Hacka löken
2. Bryn löken i kokosfett/smör
3. Tillsätt grädde, vatten samt vin.
4. Tillsätt grönsaksbuljong/fond.
5. Medan soppan puttrar, skölj broccolin och dela i små knippen.
6. Ångkoka/koka broccolin ca 3-4 min (tills al dente)
7. Tillsätt den rivna osten.
8. När osten har smält, smaka av m salt och peppar.
9. Lägg upp soppan och toppa med broccolin och gärna lite överbliven riven ost.

Smaklig måltid.
Nu kör vi så det ryker! BBQ rökta kycklinglår och kamben


Då var det dags. Nu ska jag röka kött & kyckling som legat i saltlake i 2½ dygn. Jag tycker jag börjar bli riktigt påläst på det här med saltbad nu och har hört mig för både här och där om vad som blir bäst och vilken slathalt som passar till ditt och datt och hur länge de ska ligga osv osv. Så nu håller jag tummarna att resultatet blir som jag vill också! Annars får jag bakläxa till mig själv…

Jag har valt att röka både kycklinglår och kamben. Kambenen har ganska mycket kött på sig till skillnad mot vanliga tunna revben och motsvarar ungefär samma tjocklek i köttet som kycklinglårens så där bör tiden stämma i röken, jag ska kolla till dom om en stund så får vi se hur det blir, kanske åker kambenen ut något tidigare.

Men vi tar det från början. 

 
Jag köpte hem färska kamben och färska kycklinglår i måndags morse och la dom i saltlake direkt jag kom hem. Då såg det ut såhär.

10% saltlake : 
1 liter vatten
1 dl grovt salt utan jod
½ msk strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Häll upp vattnet i en ren bunke med lock, keramik, plast, glas men inte metall. Vispa ner salt och socker med vanlig handvisp så det löser sig. Lägg i kött eller kyckling och på med lock. Ställ i kylskåp 2½ dygn. (Tunnare kycklingvingar eller tunna revben 1-1½ dygn)


På dag 3 (alltså efter 2½ dygn i saltlaken) tog jag upp kyckling och kamben och lät rinna av. Torka torra med luddfritt papper. Gnid in med de kryddor du vill ha. Här valde jag Jamie Olivers seasoning. Barbeque till kycklingen och Piri piri till kambenen. Kambenen penslade jag även med lite honung.


Lägg upp allt på rökgallret.


Kör igång röken med alspån. Ca 1 dl/kg kött så här tog jag 2 dl spån + 2 msk strösocker som jag blandade spånet med.

Hur resultatet blir får ni höra om senare… :-P Håll tummarna nu!
Ni ska få en liten smygtitt på hur det ser ut just nu…


(springer ut och fotar, efter 1½ timme i röken)

Tidigare inlägg med muurikka´s elrök :

Rökt lax >>

Elröken från Muurikka hittar du här >>

Getostpaj
Getostpaj
Källa: Elin
Portioner: 4-6

Ingredienser:
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 g smör
1 ägg

Fyllning
300-400 g getost
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
3 ägg
salt och peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut i en pajform och låt stå kallt 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader i 5-8 minuter.

Skiva getosten och dela ev. i mindre bitar. Lägg i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop resten av ingredienserna och häll över osten.
Grädda i 200 grader i 25-30 minuter.

Detta är blev en jättegod paj som passar ihop med en sallad, till buffébordet eller till kräftskivan! Godast att äta kall tycker jag :)
Punschbollar – Arraksbollar – Amarettobollar

Det går även att göra dammsugare av dessa, bara att göra mandelmassa och kavla ut och rulla in degen och doppa ändarna i choklad.

Ingredienser
100 gram mkt mjukt osaltat smör
3 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 msk kakao
några korn stevia eller annan vald sötning
1-2 msk arom
Arraksarom (eller punsch för dig som kan ta nått sött ibland).
Vill du köra naturligt använder du med fördel Amaretto dessertarom från LCHF butiken, den påminner lite om arrak.

Gör så här:
Blanda väl alla ingredienser, smaka av och ev öka amaretton/arraken, ta i mer mjöl om det känns för löst. Rulla 4-8 bollar och rulla dem i  kakao.

Ställ dem kallt att stelna.

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Bakad potatis med skinkröra


En god röra till bakad potatis med rökt skinka, paprika, schalottenlök och liten en gnutta vitlök. En alldeles förträffligt passande rätt till små sjuklingar då då röran dessutom kan serveras med pasta som en skinksås, bara att välja! Den här röran är varm, vilket jag själv faktiskt föredrar till bakpotatis. Vill du göra den kall så går det naturligtvis lika bra, en ren smaksak.

4 port
Det här behöver du :

4 bakpotatisar
300 gram rökt skinka
1 finhackad röd paprika
1 schalottenlök
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
2 dl creme fraiche (gör du röran kall är det gott med lite majonäs i också)

GÖR SÅHÄR :
Skär och hacka skinka och paprika i små bitar. Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Fräs på alltihopa så det får fin färg och lök och paprika mjuknar. Rör ner en matsked grönsaksfond och en burk creme fraiche. Smaka av med salt och peppar och låt röran stå på låg värme va 10 min och puttra ihop så konsistensen tjocknar något. Servera till bakad potatis eller som pastasås.


Rökt skinka, paprika, schalottenlök och vitlök får fräsa ihop.


Rör ner grönsaksfond och en burk creme fraiche, låt småputtra en stund.


Färdig att serveras!

Fler recept på röror till bakad potatis :


Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>


Med tonfiskröra >>


Med färsk lax >>


Med bacon & philadelphiaost >>


Med varmrökt lax >>

 

Pannacotta med hallon
Pannacotta med hallon
Källa: Jennifer
Portioner: 3

Ingredienser:
2,5 dl grädde
en halv tsk vaniljpulver (inte vanlijsocker) eller en vaniljstång
3 msk sötin/sukrin
1 tsk Stevia
en näve hallon
2 st gelatinblad


Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Värm upp grädden med socker och vaniljpulver. Det ska inte kokas så på 3an tills det blir varmt. Ställ grädden åt sidan och låt det svalna några få minuter. Krama ur gelatinbladen och lägg det i grädden och låt det smälta ner.
Häll sedan upp blandningen i små skålar. Låt det stå i kylskåpet i ca 3 timmar.
När pannacottan är dekorerar du dem med hallonen. Du kan även mosa hallonen med ca 2 tsk sukrin/sötin och lägga det över pannacottan. Servera!

Hoppas det ska smaka!


Har du provat nya twisty vispen?


Minns ni ballongvispen man vevade med? Två vispar och en handtag och sen var det bara att veva utav bara… Ja… :-P Här kommer en moderniserad version; Twisty vipsen! Inte fullt lika jobbigt att stå och veva längre och resultatet blir bra.

Man trycker bara skaftet upp och ner med ett lätt tryck så roterar vispen, lätt som en plätt! Vispa grädde (inte en 5:a, där behövs elvisp men en mindre mängd funkar kanon). Maräng, skumma mjölk eller vispa ihop din egen majonäs. Snabbt & smidigt. Hittade även detta videoklipp som visar hur det går till :

Ett litet, litet minus då den är aningen svårdiskad eftersom smet och rester sätter sig i skaftet och man får liksom ”vispa” med den när den ska diskas men en väldigt kul pryl som alla matnördar måste ha! ;-)

Här har jag använt den till pannkakssmet.


Jodå, plättar blev de…


Vispen fick jag av tjejerna på ÖNSKA i Borgholm då dom tyckte jag kunde vara lite försökskanin på denna nya pryl vilket jag inte tackade nej till! Rolig grej som funkar kanon! Kostar ca 99kr och finns i två längder på skaftet och i färgerna; lime, vit och lila.

Ekologiska Örter på Maries Trädgård

Örtodling

I den lilla byn Västerkälen, strax väster om Krokom i Jämtland, ligger en handelsträdgård med bara Ekologiskt odlat.

Förutom örtkryddor finns här mängder med perenna växter som trivs i det stundtals bistra klimatet.

En visningsträdgård hör till, där man kan gå runt länge och njuta och inspireras av allt vackert.

Jag hade turen att komma på en solig dag, när jag gjorde ett besök i förra veckan.

Fick ett mail för en tid sedan från Marie Gunnarsson på Maries Trädgård, som den fina anläggningen heter.

Den 19 maj kommer hon att ha en inspirationsdag om kryddörters användning i matlagningen.

Så här skriver Marie om Kryddans dag på sin hemsida;

Kryddans dag Lördag 19 Maj kl 11-15

Att använda färska kryddor till matlagning och bakning är en fröjd för både öga och gom. Denna lördag i maj bjuder vi på smakprov av våra favoritrecept smaksatta med våra färska kryddor.

Mirjam Åkerblom finns på plats och berättar inspirationsfyllt om kryddornas användningsområde. Mirjam har stor kunskap om kryddor, hon arbetar för övrigt som lärare på Wij Trädgårdar i Ockelbo och är också landsskapsarkitekt.

Ingen föranmälan krävs
Varmt Välkomna

Jag fick frågan om jag kunde bidra med några recept och bilder till dagen och det gjorde jag förstås gärna.

Använder ju ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, sallader, grytor, smör och marinader.

Just i sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som Persilja, Citronmeliss, Gräslök och Timjan.

Här får Du recept på en sån sallad som jag gjorde till en frukost på varmrökt Bacon från Karlström’s i Ramsele och ett Ekologiskt Ägg från Pelle och Lisa i Nälden.

Lokala produkter när de är som bäst. Varför ska man köpa mat som transporterats långt, när det finns så mycket läckert i närområdet.

Örtsallad med Kiwi

Några blad Sallad

1 knippe Persilja

1 knippe Citronmeliss

Några skivor Gurka

Ett par Cocktailtomater

½ Ekologisk Kiwi

Kallpressad Avocadoolja eller Olivolja

Granatäppelvinäger eller Äppelcidervinäger

Bryt salladen i mindre bitar. Plocka bladen från persiljan och citronmelissen.

Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar. Blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.

Den här salladen har vi ätit i många olika varianter under våren i Turkiet.

Då ofta med Rucola, Jordgubbar och Get- eller Fårost smulat över. Lite Nötter, Solroskärnor eller Pumpafrön ger fint tuggmotstånd.

Den här typen av sallader är mycket goda och mättande tillbehör till kött, fågel eller fisk.

Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.

För örter och grönsaker har en given plats i LCHF-kosten, även om det ibland talas tyst om det.


Salt är livsviktigt

Överläkare Björn Hammarskjöld skriver på Kostdemokrati om att saltbrist leder till döden

Vi behöver 15-25 gram salt per dag och livsmedelsverket rekommenderar 5 gram.
De skriver också att ju mer salt i maten desto mindre mat äter man…
man kan ha upp till 100 gram salt i mat över dagen utan problem om man har tillgång till vatten.

Läs artikeln om hur folk dör på sjukhusen av saltbrist.

Vill du läsa ännu mer om salt så läs här på Stig Hastrups översatta sida.

 

 

/p

Bloggar etiketter: ,