Kycklingfylld paprika
Kycklingfylld paprika
Källa: Sezzies
Portioner: 3

Ingredienser:
1 1/2 Gul paprika
1/2 Gul lök
2 Stora kycklingfiléer
1 Stor tomat
3 Skivor cheddarost (eller annan ost)
100g Philadelphiaost
Paprikakrydda efter smak
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Tärna kycklingen och bryn i stekpanna. Krydda efter smak.

2. Skär paprika i halvor och lägg i en form. Tärna tomaten samt hacka löken.

3. När kycklingen är fint gyllenfärgad och genomstekt lägg i löken så den får färg. Häll sedan i tomat och philadelphiaosten med. När allt blandat sig fint och är som en röra, fyll då upp paprika-halvorna och toppa med osten.

4. Grädda i ugnen tills osten smält. Servera med ex. blomkålsris och njut!
Hatt et Söner – Svenskt champagnehus!

hatt-et-soner029Är det möjligt?
Japp, jag fick nyss veta att Hatt et Söner tillverkar champagne och denna champagne finns på vårt systembolag i ordinarie sortement. Denna måste testas vid tillfälle!

Denna Hatt et Söner champagne finns annars mest i Asien och på Michelinkrogar, så att systembolaget vill ha den i sitt ordinarie sortement är ju kul!

Jag kan inget om viner eller champagne men jag uppskattar ju att den är svensk fast ändå fransk… För vi alla vet väl att inget får kallas champagne om det inte tillverkas i distriktet Champagne i Frankrike.

Jag måste bara få dela med mig av den lite gulliga historien om Hatt et Söner som i sin helhet kan läsas på frontface.se
där Kristofer Ruscon intervjuas, han är en av sönerna i Hatt et Söner.

”Min familj har länge jobbat inom vinhandel i Frankrike. Familjen bedrev olika typer av verksamheter såsom båttransporter och hattfabrik under stora delar av 1900 talet. Vi köpte även ett ölbryggeri i vilket vi fortfarande bor kvar även om verksamheten lades ner för länge sedan.

Min farfar Joseph Ruscon har smakat av vin sedan ung ålder. Han började på allvar efter andra världskriget. För över 40 år sedan så fick han kontakt med familjen Vallois genom en blindprovning. På den tiden var fader Vallois fortfarande aktiv och var en av dem som en gång i tiden drog igång kooperativet La Vigneronne i Vertus. Min farfar blev så förtjust att han började med att köpa runt 1000 flaskor om året för familjens privata konsumtion. Dessa affärer ledde snart till en vänskap som har växt fram över generationer. Så när jag var liten så minns jag mycket väl våra middagar med Vallois. Vänskapen växte sig sakta men säkert in till en affärsrelation och för sex år sedan fick vi veta att Vallois inte skulle gå vidare i nästa generation. Det var då vi bestämde oss för att jobba med honom och skapa ett nytt globalt hus tillsammans. Det stora problemet för oss i den punkten var finansiering och struktur. Det tog oss några år att leta reda på lämpliga partners för att dra igång verksamheten och under tiden så jobbade vi med att kommersialisera de champagner som fanns idag. I april 2011 så hittade vi personer som kändes rätt och sedan dess har vi jobbat med att bygga upp det här till att bli en världssuccé.”

och jooo den är torr och därmed ok för oss LCHF´are som ändå dricker vin ibland. :D

 

Tekakor till frukost

tekakor_recept_frukost
God morgon fina bloggläsare! Tusen tack för all omtanke, ni är så rara! Det går inte särskilt snabbt att blogga, jag får skriva med höger pekfinger och de tar en evig tid… Men de går… :-P

Tänkte att ni skulle få ett gott recept på dessa tekakor bakade med havregryn, dom bli så saftiga och goda. Jag brukar göra dom till helgfrukost, ibland lite tjockare så de går att dela på mitten och ibland som dom här lite tunnare. Nu ska jag faktiskt gå och lägga mig o bläddra i en rykande ny mattidning som Nicke köpte till mig igår, kommer samla på mig massor av inspiration nu ju! ;-) Hujedamej! Vi hörs lite senare.

ca 20 st
Det här behöver du :
4 dl mjölk 
2 ½ dl havregryn
150 gram smör

1 pkt jäst
1 dl mjölk

1 dl socker
1 tsk salt
10 – 12 dl vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :
Häll 4 dl mjölk över 2 ½ dl havregryn, låt de stå och sväll i en bunke i ca 2 timmar. Smält smöret & häll i havregrynsblandningen som nu fått svälla till en tjock gröt.

Smula jästen i en degbunke & häll på 1 dl kall mjölk & rör ut den.
Värm allting i kastrullen till 37 grader. Häll sedan på allting i den lösta jästen och tillsätt socker, salt & nästan allt mjölet. Knåda till en smidig deg och låt sedan jäsa ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord & kavla ut en stor platt deg, ta ut runda tekakor med en upp&ner-vänd skål el. dyl. Lägg på plåt och låt jäsa 40 min. Strax före gräddning; Nagga tekakorna med gaffel, grädda ca 10 min i 220 grader.

tekakor

tekakor_recept

 

 

The post Tekakor till frukost appeared first on Kryddburken.se.

Enkel äppelpaj – enklaste äppelpaj receptet
Enkel äppelpaj – recept på den enklaste äppelpajen. Riktigt enkel att tillaga och det blir  riktigt gott! Ingredienser fyllning: - 5 äpplen (fasta, syrliga) - 1 dl socker - 1 msk kanel Ingredienser pajdeg: - 1½ dl vetemjöl - 1½ dl socker - 100 g smör eller margarin Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel Gör [...]
Enkel äppelpaj – enklaste äppelpaj receptet

Enkel äppelpaj – recept på den enklaste äppelpajen. Riktigt enkel att tillaga och det blir  riktigt gott! Ingredienser fyllning: – 5 äpplen (fasta, syrliga) – 1 dl socker – 1 msk kanel Ingredienser pajdeg: – 1½ dl vetemjöl – 1½ dl socker – 100 g smör eller margarin Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel Gör … Continue reading Enkel äppelpaj – enklaste äppelpaj receptet

Inlägget Enkel äppelpaj – enklaste äppelpaj receptet dök först upp på Äppelpaj.se.

LCHF-bröd med keso och nötter
LCHF-bröd med keso och nötter
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner:

Ingredienser:
5 ägg
2 dl keso
1 dl creme fraiche
2 dl mandelmjöl
0,5 dl ljusa psylliumfrön
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
0,75 tsk salt
0,75 msk brödkryddor
1 dl valnötter
0,5 dl hasselnötter

Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg, keso och creme fraiche. Blanda de torra ingredienserna tillsammans och rör sen ner i äggsmeten. Grovhacka nötterna och rör ner dem. Låt svälla 5 minuter. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform. Grädda mitt i ugnen ca 90 minuter. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler. Skiva gärna och förvara i frysen om du inte tänker äta upp det de närmsta dagarna
Ett litet avbrott

gipsad_handled_båtben

Hej kära vänner! Skulle bara meddela att jag återkommer strax, just nu är det Nicke som står för matlagningen här hemma.

Var inne på akuten till sent igårkväll efter att ha halkat! För ganska exakt tre år sen gjorde jag samma sak i januari fast då i höger handled! Nu blev de vänstern istället…

Det där eländiga båtbenet är verkligen smärtsamt… Samma fraktur som sist dessutom. Första översta bilden är det den högra lilla bulan över handleden som inte ska va där. Fick ett gips på akuten igår men efter en sömnlös natt och med sån idiotvärk, svullna o blå fingrar och ett helgjutet gips som vägde bly stod jag inte ut idag utan körde in till ortopedmottagningen i Kalmar och fick ett nytt, proffsigt och lätt gips och även recept på starka värktabletter! Akuten tyckte jag skulle klara mig med fyra Alvedon…?

Nu är jag hemma o blir uppassad med tidningar, godispåse och lagad mat och börjar kännas bättre men det va väldigt va begränsad man blir när jag är just vänsterhänt dessutom! Är fortfarande fetsvullen AB om fingrarna men de lägger väl sig snart. Har lite på lager att blogga om men de får bli imorgon, nu är det vila och TV-mys med familjen i soffan!

The post Ett litet avbrott appeared first on Kryddburken.se.

Baka matbröd med LCHF – vad behöver du ha hemma?

baka matbröd med lchf 2Om någon dryg vecka så lär Baka matbröd med LCHF dyka upp hos alla de som förbeställt boken.
Vill också passa på att säga att den 5/2 så går erbjudandet ut om 20 kr i rabatt och boken kommer troligtvis aldrig bli så billig igen.
Vill du passa på? klicka in här till BOKUS och glöm ej skriv kampanjkoden bakamatbröd i kassan.
När den dimper  ner i lådan hos er så kan det ju vara trevligt att ha ett litet hum om vad som kan vara bra att ha laddat upp med hemma så man kan börja baka omedelbart.

Här listar jag det som kan behövas ha hemma:
* Ägg, normalsaltat smör (eller smaklöst kokosfett), olivolja, creme fraiche, gräddfil, turkisk/grekisk yoghurt, vispgrädde, cream cheese och kesella 10%.
För mejerifria bröd använd kokosmjölk eller vatten i samma vätskemängd, äter du mer GI kanske havremjölk går att använda. Även äggmjölk passar fint.
* Parmesan och andra smakrika feta ostar, fetaost
* Bakpulver, mandelmjöl eller mandlar att mala själv, kokosnötsmjöl, pofiber, fiberhusk, fibrex, linfrön, sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön, valnötter och hasselnötter
* Salt ( gärna joderat), blandade brödkryddor, hel fänkål, kummin och anis, oregano, timjan, basilika, rosmarin, kanel och ingefära
* Rödlök, zucchini, lingon, kalamataoliver och fransk senap

Detta är de flesta ingredienser som kan vara bra att ha hemma och jag önskar er alla ett

GOTT BAKNÖJE!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Knäckäppelpaj

En jättegod äppelpaj, men inget för den som bantar… Ingredienser ( Muffins 6 portioner) Ingredienser, pajdeg: 1 dl havregryn 2 dl vetemjöl 1 dl socker 125 g smält smör Ingredienser, fyllning: 4 äpplen 100 g smör 2 dl socker 2 msk vetemjöl 3 dl grädde 1 tsk kanel 100 g flagad mandel Gör så här: … Continue reading Knäckäppelpaj

Inlägget Knäckäppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Hur vill du att jorden ska lämnas över till kommande generationer?

gräsbetesDenna köttskatt-diskussion går vidare på bloggar som Köttskatt, Ja tack! och  Varför köttskatt är ett absurt förslag och Världen behöver mer kött av rätt sort, i diverse socialmedier och i Svd debatt och också  i en bra debattartikel på News Mill av Jonas Wangsten
Där saxar jag lite ur den artikeln:
”Djur som är naturligt uppfödda på artegen föda är en väldigt viktig del i framtidens jordbruk. Då får vi nyttigare kött, friskare djur och människor, energieffektivare matproduktion, bättre klimat, större yta för matproduktion, näringsrikare jordar, större matjordslager, ökad biologisk mångfald och en levande landsbygd. ”

och här kommer något jag ofta sagt:
 ”Det första felet som många gör är att jämföra 1 kg av olika råvaror och visa på hur stor klimatbelastning detta kg har. Hur fel det blir är lätt att se om man tittar på ytterligheterna nötkött och gurka. Givetvis måste alla matvaror viktas så att de ger samma ”nytta” för kroppen vad gäller tex energi och näring.”

Här kommer ytterligare något jag ofta sagt:
”Om kor och får rapar metan eller grisar skiter är alltså inte relevant då djuren ingår i ett kretslopp. Det intressanta är hur de får sin mat. Fritt betande idisslare har det funnits under väldigt lång tid. Betydligt fler förr i tiden än idag så därför är det svårt att föra fram idislare som klimatbovar. Det intressanta är att titta på hur vi idag föder upp våra djur. I allt större utsträckning får inte djuren söka sin egen föda utan vi matar dem med sådant vi odlar. Anledningen till att vi ger tex kor kraftfoder har främst tre anledningar. Spannmål är satt under stor prispress och därmed billigt, med ökad stordrift blir det enklare att hålla djuren installade eller i feed-lots samt att djuren växer snabbare med kraftfoder. Som jag nämnde tidigare så är det genom odlingen som jordbruket frigör klimatgaser. Det är alltså inte djurens fel att det får fel mat. Tex kor, som de flesta säkert vet, är inte gjorda för att äta spannmål utan är rena gräs/lövätare. De blir sjuka av för mycket kraftfoder och köttet får en sämre fettsammansättning.”
Detta gäller oss människor också, äter vi det vi är skapade för fiser vi knappt

IMAG0271-150x150Jonas skriver mycket om
( läs mer i länken ovan):
Så hur bör vi föda upp djur? Jo, givetvis genom att ge dem artegen föda och att de får utöva sina naturliga beteenden. För idisslare innebär detta att de skall beta gräs och löv så länge säsongen tillåter och att de får hö eller ensilage under den kalla årstiden. Den enda bundna klimatgasen som frigörs då är den diesel som krävs för att hantera ensilaget. Om du vill titta närmare på hur man kan föda stora mängder djur på ett naturligt sätt och på en liten areal så rekommenderar jag ett besök på www.polyfacefarms.com.”

Även Per Wikholm på LCHF.se har skrivit långt och bra om Därför är köttskatt klimatkorkat och miljövidrigt
”Gräsbetande kor och andra idisslare är det optimala sättet att framställa näringsrik, mänsklig föda från solkraften som får gräset att växa. Att straffbeskatta idisslare mer än höns och grisar (för att inte tala om spannmålsprodukter och sojaprodukter) är det sämsta vi kan göra för klimatet, miljön och den biologiska mångfalden. ”
Även här kommer han in på idisslarnas fisande och rapande
”Den grundläggande ideologin bakom denna syn är att idisslande djur som pruttar och rapar metan är de stora klimatbovarna. Kossor har i denna debatt framställts som värre klimatbovar än flygplan och bilar. Metanbildande bakterier anses vara bland de första livsformerna på jorden. De har funnits i cirka 3,5 miljarder år (3 500 miljoner år). Det idisslare gör är helt enkelt att de härbärgerar en stor mängd metanproducerande bakterier i sina magar (vi gör det också men i mindre omfattning, ät ärtsoppa och se vad som händer). Vi vet lite om hur mycket metanproducerande bakterier de växtätande dinosaurierna härbärgerade däremot vet vi att termiter också härbergerar metanproducerande bakterier. De idisslande däggdjuren har funnits i 55 miljoner år. Till att börja med var de små som kaniner men de växte i storlek och spred sig till jordens alla kontinenter (Australien och Antarktis undantaget). Under denna period av idisslarnas utrbredning över jorden SJÖNK jordens medeltemperatur. Nu utgör de en grupp djur som innefattar bland annat sådant som kor, getter, får, hjortar, rådjur, bufflar, bison, älgar, renar, giraffer och lamadjur.

 All den metan som gräsbetande nötkreatur producerar är med andra ord en del av ett biologiskt kretslopp av metan som funnits sedan liv uppstod på jorden. Så länge idisslare äter sin naturliga föda och inte utfodras med kraftfoder (spannmål och soja) baserat på fossila bränslen (konstgödsel, besprutning, långa transporter, raffinering) så innebär detta att de netto inte släpper ut en enda kolatom i atmosfären som inte har uppstått genom fotosyntes = ren solenergi.”

IMAG0272-150x150Sedan kommer det alldeles underbar tänkvärd ironi:
”Numera är vi ju inte i Sverige heller något industriland att tala om. Sverige avindustrialseras i nästan lika snabb takt som vi lägger ned vårt jordbruk och låter betesmarker bli skog. Detta är dock absolut ingenting vi behöver oroa oss för enligt den nu rådande överideologin. Eftersom så få arbetar med jordbruk i Sverige är vi ju ett utvecklat land, eller hur? Att en stor del av befolkningen skulle sysselsättas med att producera mat är ju en helt barbarisk tanke. Nej, nej, nej… det är mycket mer effektivt att ungefär en tiondel av arbetskraften går arbetslös, i synnerhet ungdomarna där arbetlösheten är ungefär dubbelt så stor.

 Nej, att producera bra mat är någonting primitivt som en utvecklad civilisation inte bör syssla med enligt Jordbruksverket. Det är ju självklart mycket effektivare att vi importerar fossilbränslebaserad kött från Danmark (baserad på spannmål och soja fråm USA och Brasilien). Och om 20 procent av ungdomarna är arbetslösa så är det mycket modernare och bättre att att ge ett RUT-avdrag för att klippa gräsmattorna och tvätta skjortorna åt den stressade medelklass som är fullt sysselsatt med producera produktiva PowerPoint-presentationer som de kan visa för varandra. Att tänka sig att en större andel av arbetskraften skulle vara sysselsatt med något så bakåtsträvande som att producera ekologisk hållbar mat är givetvis otänkbart.”

hhmm…

Bloggar etiketter: , ,