Vad äter ni för gott ikväll fredag?
Här ska det bli hembakat pizza - Capricciosa!
Tänkte bjuda er på en riktig favorit som jag ofta lagar. Det är en gratäng med kassler, skinka eller annat överblivet kött, kan vara allt från överbliven stek till rökt bog, julskinka etc. Just denna kasslern var så grymt god så den gick nästan åt direkt på skärbrädan. Hittade den på ICA. En fin bit vinmarinerad kassler som man skulle kunna äta som pålägg, tunt skivad.Tror att det var ICA´s märke också så leta efter den vinmarinerade nästa gång ni köper kassler. ;-)
I gratängen brukar jag alltid ha potatis och purjolök och sen variera efter årstid eller vad jag har hemma. Här åkte en finhackad morot, en gul lök och en vitlök med också. Rotfrukter av alla slag blir vansinnigt gott så prova om ni inte gjort det innan.
4 – 6 port
Det här behöver du :
6 stora potatisar (gärna mjölig sort)
1 stor morot
400 gram skivad/strimlad kassler
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
5 dl grädde el. gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
Trocomare örtsalt
2 dl riven, lagrad prästost
GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Finhacka morot, purjolök, gul lök och vitlök. Skiva och strimla kasslern. Använd en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis, morot och lök och blanda runt med grädde och kryddor.
Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.
Potatis, morot, lök, purjolök och vitlök rör jag ihop i en bunke tillsammans med grädden (gräddmjölken) och kryddor. Hit kan också förberedas om man vill.
Därefter häller jag allt i en ugnsform och vänder ner skivad kassler.
Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.
Vad äter ni för gott ikväll fredag?
Här ska det bli hembakat pizza - Capricciosa!
Tänkte bjuda er på en riktig favorit som jag ofta lagar. Det är en gratäng med kassler, skinka eller annat överblivet kött, kan vara allt från överbliven stek till rökt bog, julskinka etc. Just denna kasslern var så grymt god så den gick nästan åt direkt på skärbrädan. Hittade den på ICA. En fin bit vinmarinerad kassler som man skulle kunna äta som pålägg, tunt skivad.Tror att det var ICA´s märke också så leta efter den vinmarinerade nästa gång ni köper kassler. ;-)
I gratängen brukar jag alltid ha potatis och purjolök och sen variera efter årstid eller vad jag har hemma. Här åkte en finhackad morot, en gul lök och en vitlök med också. Rotfrukter av alla slag blir vansinnigt gott så prova om ni inte gjort det innan.
4 – 6 port
Det här behöver du :
6 stora potatisar (gärna mjölig sort)
1 stor morot
400 gram skivad/strimlad kassler
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
5 dl grädde el. gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
Trocomare örtsalt
2 dl riven, lagrad prästost
GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Finhacka morot, purjolök, gul lök och vitlök. Skiva och strimla kasslern. Använd en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis, morot och lök och blanda runt med grädde och kryddor.
Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.
Potatis, morot, lök, purjolök och vitlök rör jag ihop i en bunke tillsammans med grädden (gräddmjölken) och kryddor. Hit kan också förberedas om man vill.
Därefter häller jag allt i en ugnsform och vänder ner skivad kassler.
Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.
Kan inte låta bli att reagera då upprörda känslor råder i delar av lchf-sfären. Givetvis har några fått för sig att man ska byta ut grönsaker mot potatismjöl- RS-resistent stärkelse!!
Det handlar INTE om att byta ut grönsaker mot potatismjöl, det handlar om att ta lite potatismjöl för att förbättra tarmhälsan och för de med diabetes att bla annat få bort gryningsfenomenet dvs att blodsockret är högt på morgonen innan mat. Även de strikta LCHF´are kan ha nytta av potatismjölet, dvs de som inte kan äta större mängder grönsaker och som absolut måste undvika rotsakerna. Per beskrev ju det så bra om varför det inte funkar med ökat grönsaksintag för somliga. Grönsaker tar sig inte hela vägen ner till tjocktarmsbakterierna, men det gör RS och vill du veta vilka grönsaker som innehåller RS och i vilken mängd så läs i länkarna längre ner.
Vore väl egentligen önskvärt om man faktiskt läser först noga och kanske forskar vidare, kanske tom frågar ut först innan man går till angrepp tycker jag. För det slutar säkert med att – Jo, det är ok med potatismjöl i just dessa fall och som typ kosttillskott.
Hade man läst rätt så hade man förstått att det är precis så Per Wikholm menar och skriver. Är det någon inom lchf -sfären som förespråkat rotsaker/grönsaker är det ju Per blir lite fel man å gå på
Jag tycker fortfarande det är värdefulla tips som vi kan fundera över.
Läs med positiva ögon.
Bedöm sedan är det något för mig eller är det det inte, svårare än så är det ju faktiskt inte!
LCHF-guiden till resistent stärkelse och Resistent stärkelse – Nej, det går inte lika bra med selleri
Du kan också läsa hos Margareta KiF, Martina – highfatfitness, Kostdoktorn och Annika D, men där får du leta själv
Därmed har jag sagt mitt ang RS och mest troligt så skriver jag inte om detta igen, den intresserade får själv hålla koll på bloggarna ovan för mer och vidare info.
Påskdagens lite festligare middag står på tur. Joline och jag planerar kvällen.
Först lutade det åt hasselbackspotatis och nåt grillat kött. Men grillade gjorde vi igår och skära potatis o småpilla med kniven vill jag inte just nu då jag lyckats slinta o klippa mig själv rejält med klotången och har en fin halvmåne som glipar på ena lillfingret. Vi har så kul jag och Kean när klorna ska klippas.
Så vi spånade vidare och eftersom Nicke är på biljakt så är det Joline och jag som står för kökstjänsten idag.
Joline älskar fläskfilé, så de fick de bli. En ostfylld och baconlindad variant och istället för hasselbackare så blir det duchessetoppar och bearnaisesås. Inte tokigt allt.
Nu sitter vi ute på altanen i solen då allt är förberett för inför kvällen. Så sköööönt med sol och INGA vindar. Hoppas ni har lika underbart vårväder som vi och njuter av påskhelgen. Här klippte Nicke gräsmattan igår så nu är det näääästan sommar ju.
Återkommer med recept på ovanstående men måste förstås tipsa om lite godsaker, om det nu inte blivit för mycket av den varan än vill säga!
Små mini-pavlova med frukt och vit choklad. Recept HÄR>>
Petit chouxer med hjortron. Recept HÄR>>
Enkel kladdkaka, recept HÄR>>
Frozen cheesecake i små pajformer. Recept HÄR>>
Nu är det dags för veckans receptutmaning för mig och Jenny´s matblogg igen! Vi hade planerat ”påsktema” så redan förra veckan var jag inne på röda korset i Borgholm och letade rekvisita, som till synes inte syns så värst mycket på bild här ändå.
Jag hittade en rund skärbräda med handtag. Ni vet en sån där ”pizza.-spade-bräda”?
Stor och fin och inga repor. Och en gulrutig gardinkappa och några kycklingar i trä. Allt för 20 kr.
Hur som så ville jag inte ha skärbrädan så trären och och fin så jag drog fram både rivjärn, knivar och ”ruggade” till den. (innan detta så lät jag den dock ligga över natten strödd med salt, då drar de ur smuts och bakterier).
Nästa steg efter en ruggig yta var att få färg på den. Inte målarfärg, bets eller andra kemikalier. Jag rörde ihop kaffesump med soya och tomatpuré och lite vanlig rapsolja och gnuggande in med händerna. KLETIG och fin blev jag! Sen fick den ligga ett par timmar innan jag sköljde av den och bara oljade in med rapsolja och lät torka. Blev himla nöjd. Tittar ni noga så ser ni den i bild lite vid kanterna, men det är inte mycket den syns trots sitt avseende ändamål. Den kommer nog fungera väl till pass vid fler tillfällen misstänker jag dock.
Nu till mina små krustader och tilltugg.
En påskbuffé kan ju innehålla så mycket och allt man föredrar blir ju till slut ett urval av allt gott man tänk och tittat på så jag vi är inte sämre än att vi bjuder på fler valmöjligheter och fler recept till just påskbuffén!
Jag har gjort två sorters krustader och två andra små snittar/tilltugg. Vad Jenny bjuder på ser ni längre ner.
12 st
Gratinerade krustader med brieost och salami :
12 små krustadskal
150 gram brieost
3 skivor salami
12 st
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor :
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
2 tsk sweet chilisås
Salt o peppar
24 räkor
12 st
Paprikahönor :
12 rundlar av hönökaka (snapsglas)
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
½ msk malen paprika mild
Salt o peppar
Röd spetspaprika
12 st
Tunnbrödsrullar med skagenröra :
2 tunnbröd
200 gram skagenröra
Ruccola
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop varje röra för sig. Krustaderna som gratineras, kör i ugn 175 grader ca 15 min. Låt svala något. Dekorera varje krustad/tilltugg valfritt. Se bilder för exempel.
Skagenröra, se recept nedan.
till 2 rullar tunnbröd, ca 12 bitar
Skagenröra :
3 msk grädde (ska vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk stenbitsrom
1 knippe dill, finhackad
1 rejäl näve räkor
½ finhackad rödlök
2 tsk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt
Gratinerade krustader med brieost ihoprört med finhackad salami. En fräsch gurkbit på toppen bryter av det salta.
Tunnbrödsrullar med skagenröra, toppad med skagen/stenbitsrom/citron/majonäs.
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor och timjan.
Paprikahönor!
Små rundlar uttagna med snapsglas från hönökaka, toppad med paprikaröra (philadelphiaost/creme fraiche/malen paprika/chili/salt och peppar) pudrade med mer malen paprika och röd spetspaprika i skivor på toppen.
Till alla slag bufféer tycker jag att dekoration efter årstid hör till. Ut i naturen eller trädgården och plocka in små snittblommor, kvistar och blanda gärna dekorationen med det som buffén innehåller såsom citron och dill, paprikor, timjankvistar, lökblast mm. Man äter ju inte bara men munnen utan även med ”ögat”…. .-P
Låt er väl smakas och hoppas ni får lite idéer av mig och Jenny nu till påsk. ♥
Matiga tårtor och cheesecakes brukar vara riktigt populära på bufféer av alla de slag. Här har Jenny gjort en räkcheesecake helt i påskens tecken. Ett perfekt tillbehör och dessutom en rätt som kan förberedas och serveras kall. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR >>
Källa: Militärmamman
Portioner: 10
Ingredienser:
2 dl hackade Valnötter
0,5 dl hackad Mandel
0,5 dl Solrosfrön
0,5 dl Sesamfrön
0,5 dl Krossade Linfrön
0,5 dl Mandelmjöl
2 st Äggvitor
1 tsk Honung
0,3 dl Kokosolja
0,3 dl Kakao
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser utom kakao. Häll i äggvitorna och honung. Blanda runt. Häll upp i en form som du lagt ett bakplåtspapper i.
Smält kokosolja och blanda ut med kakao. (och lite honung om du önskar). Vips -du har gjort egen choklad! Häll chokladen uppe på nötblandningen. Ställ i kylen några timmar (eller i frysen om du har bråttom).
Skär sedan upp i önskade bitar och svep in varje bit för sig i plastfolie för att enkelt kunna tas med! Förvara i kylen.
Idag är den stora nyheten att kvinnor som solar dagligen lever längre, om detta skriver fler men jag väljer att länka till Sveriges Radio, där kan du höra det hela också.
”Det som är så kontroversiellt är att Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska Institutet säger:
Dödligheten bland kvinnor som undviker att sola är dubbelt så hög jämfört med kvinnor som solar. Det visar en ny svensk studie, rapporterar Sveriges radio.
– Det är ju en väldigt stor skillnad. Vi har ju nationella riktlinjer som man ger ut för att förbättra hälsan och det känns ju väldigt konstigt då de som följer solriktlinjerna har en dubblerad risk att dö istället för en minskad risk.” skriver GP
Gäller det kvinnor gäller det även män givetvis
Vore önskvärt om detta kunde spridas!
Det man varnar för och som bör varnas för är kraftigt och överdrivet solande.
Pelle Lindqvist säger:
”– De som översolar och bränner sig har en ökad risk att få melanom, men dödligheten hos kvinnor som fått melanom var inte ökad bland solare, säger Pelle Lindqvist.
En hypotes är att D-vitaminet, som man får genom att sola, och som skyddar mot en rad sjukdomar, är det som ger de solande kvinnorna ett extra skydd. Pelle Lindqvist tycker Sverige borde ändra riktlinjer kring solning och rekommendera daglig solning.
– Det vi tror är att man skall sola dagligen och man skall sola kort mitt på dagen.”
man behöver inte sola sig som en stolle och bli bränd, det räcker som sagt med 20-30 minuters solande mitt på dagen. Sedan kan man öka den tiden ju brunare man blivit. 20 minuters solande ger 10.000 IE D vitamin!
Tillhör du den stora skaran av innearbetande folk och inte kan sola mitt på dagen, eller bor i vårt land där solen ofta är bakom moln MÅSTE man inta tillskott!
Försök ta 4000-7000 IE dagen. Holsitic är ett bra märke som kan fås tag på även i hälsokostaffären.