Megabiff med topping och gräddsås!
Megabiff med topping och gräddsås!
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
600 g nötfärs
1 ägg
2 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar

2 dl vispgrädde

2 finhackade tomater
2 finhackade vårlökar
Gör så här:
1. Blanda samman köttfärs med ägget, vitlöken och kryddorna. Arbeta till en fin massa.

2. Värm en stekpanna med en rejäl klick smör, platta ut köttblandningen till en stor biff som ryms i pannan, och stek i ca 3 minuter på varje sida (ett tips är att använda ett större lock som hjälpmedel när ni vänder biffen).

3. Häll i grädden i pannan, toppa med vårlöken och tomaterna.

4. Låt puttra ett par minuter tills biffen är genomstekt.

5. Servera med en fräsch sallad!

NJUT!!
Kladdkaka
Kladdkaka
Källa: Sockerfrihet.se
Portioner: 8

Ingredienser:
150 g smält smör
3 ägg
2/3 dl grädde
1 dl kokosmjöl
2/3 agavesirap
4 msk kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ihop smör, ägg och grädde. Blanda i övriga ingredienser.

Smörj en springform med smör och tex pofiber.

Grädda i ca 10 min.
Glutenfritt Pannkaksbröd med Pumpakärnor och Kanel

Stekpannebröd

Det har varit en riktigt skön semestervecka, med mycket sol och värme.

Alanya har visat sig från sin bästa sida och det har blivit många, långa promenader.

Idag vräker regnet ner så då passar det bra att uppdatera bloggen lite igen.

Njuter mycket av att vila från skrivandet, det är nog nåt vi alla inom dagens blogg och Facebookvärld borde prova på lite oftare.

Det är ju så kul att bjuda på alla recept jag skapar, men känner att jag måste hålla igen lite så lusten att hitta på nytt ska räcka länge till.

Har ju förutom bloggandet även recept till mina matkrönikor och även kommande böcker i tankarna, så Du kan förstå att mycket av min vakna tid kretsar kring mat.

Bjuder idag på lite bilder från en busstur till Tepe där det blev en Turkisk Frukost på Restaurang Mountana.

Efter den överdådiga frukosten följer en bild på det vi oftast tar till brunch hemma på balkongen.

Stekt Kalkon med Lantägg från marknaden, Smör, stekt Paprika, Rucola, Bladpersilja, Granatäppelkärnor, Fårost, Oliver, Granatäppelvinäger, Kallpressad Olivolja.

Drycken till alla måltider hemma och ute är vår favoritdryck alla kategorier, inget går upp mot ett glas friskt, Turkiskt källvatten.

Vill passa på att varna för att dricka kranvattnet här, hört om flera som fått magsjuka av att dricka kranvattnet på hotellen.

När det regnar så mycket som det gjort i vinter, tränger förorenat vatten lätt ner i dricksvattnet.

En billig sjukförsäkring mot den onödiga åkomman är att köpa vatten på 5-litersdunkar, det kostar bara ca 6 kronor.

Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.

Är man glutenintolerant är det annars inte så lätt att hitta bröd här nere i Turkiet.

Men äter man även LCHF finns ju ingen anledning att äta de fabriksbakade glutenfria bröden, då de innehåller massor av kolhydrater från majsmjöl och rismjöl.

Dagens LCHF-bröd kom till av det som för tillfället fanns hemma i skåpen.

Pumpakärnor, Pofiber och linfrön gav ett fast och fint pannkaksbröd som fick smak av kanel. Mycket gott till morgonkaffet, med smör och ost på.

Lätt för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.

Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.

Passar på att lägga ut en efterlysning som jag fick för en tid sen, av Journalisten Inger Palm på LRF Media.

Här är hennes e-post om du eller någon du känner skulle vilja ställa upp på en intervju. Inger.Palm (@) lrfmedia.lrf.se

“Till tidningen Livet på landet så söker jag en kvinna som tränar hemma. Någon som bor ute på landet och inte har tid och möjlighet att träna på gym.

Det ska vara någon som kör yoga, pilates, qi gong eller liknande 2-3 ggr i veckan och som verkligen tränar hemma.
Kanske kör efter en dvd eller som är duktig själv och satt ihop ett program.”

Pannkaksbröd med Kanel

2 Ekologiska Ägg

½ dl Grädde

½ dl Linfrön

2 msk Pumpafrön

2 msk Pofiber

2 tsk Kanel

½ tsk Havssalt

2 msk Smör till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten teflonstekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.


Fransk bouef bourguignon med svenskt potatismos


Jag är verkligen svag för det franska köket där smakerna gifter sig med varann. Mat och vin ska stämma, man laborerar med sött och salt, smak och tillagning som don efter person. Här lagar man mat efter säsong och plånbok, men även den simpla vardagsrätt med finess och kärlek! Vem gillar inte de?? ;-)

Det franska köket är nog också det som imponerar på mig allra mest dessutom! Inte på grund av tjusiga bankettmiddagar och den avancerade matlagning med michelinstjärnor, utan snarare för dess rustika men ändå enkla mat i form av mustiga löksoppor, frasiga painriche, coq au vin, ostbrickorna och roquefortosten som verkligen är ”to die for”, det vita brödet, omeletter, croissanter… Herbes de provence, vitlök, örter… Quiche lorraine, ratatouille, chokladen och för att inte tala om denna burgundiska köttgryta!

Bouef bourguignon är köttgrytan med nöttkött som får puttra länge i rött vin med tomat, lök, morötter, svamp och rimmat fläsk. En köttgryta med lika många variationer som köttfärssås skulle jag tro. Det goda med denna gryta enligt mig är det röda vinets fyllighet och att jag även använder tomat på burk. Stekt rimmat fläsk som får åka ner i grytan på slutet tillsammans med en massa persilja och gärna timjan ger en extra skjuts i smakväg! Små steklökar är inte alls tokigt heller.

En rejäl gryta som både mättar och värmer, naturligtvis ihop med det svenska potatismoset! Hur bra blev det inte nu då?? ;-)

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo nökött (fransyska)

Bryn grytbitarna på hög värme i en stekpanna. Flytta över till en rejäl gjutjärnsgryta efter hand de blir fint gyllenbruna.

Stekskyn :
1,5 liter oxbuljong (egen el. från tärning/fond)
1 msk strösocker
3 msk tomatpuré
4 lagerblad

Slå på lite av buljongen i stekpannan som du brynt köttet i. Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen och vispa ur alla smaker ordentligt. Häll över i köttgrytan.

Tillsätt i grytan :
0,5 liter rött vin
1 burk Mutti hela körsbärstomater
2 stora gula lök (grovt delade)
3 morötter (slantar)

Slå på resten av buljongen i grytan samt vin, lök & morötter. Låt grytan nu småkoka med lock ca 3-5 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska. Använd då buljong, eller rött vin, vilket du vill!

Sista ner i grytan :
150 gram brynt rimmat fläsk i tärningar
2 rejäla nävar färska champinjoner (hela, halva, eller kvartar)
1 näve små röda steklök
1 kruka persilja (finhackad)
en näven färsk timjan (inte de grövre kvistarna)

Lägg ner dessa ingredienser i grytan och låt koka med ca 15 min. Allt utom persiljan som du rör ner precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den.


Grytbitarna härligt brynta.


Och nu känner ni doften va?? ;-)

Mandelpudding i ugnen – Lunch

3-4 portioner

5 ägg
100 gram smält smör
2 dl grädde
1,5 dl mandelmjöl
3 finrivna bittermandlar

Gör så här:
Vispa äggen (ev sötning), blanda i mandlarna och vispa kraftigt att det inga klumpar finns. Blanda sedan i smöret och grädden.
Häll upp i en liten ugnsfast form 15×25 och grädda i  175 grader i ca 20 minuter, eller tills den stannat.

Serveras ljummen med varmsmälta jordgubbar och lite grädde, vi tycker det är gott med ovispad grädde till lunchpuddingar.

 

Tips: Gillar du inte bittermandelsmaken kan de väl uteslutas, använd då med fördel färskmalda mandlar, vi tycker City Gross Seltonmandlar har godaste mandelsmaken. Även några hackade mandlar i är gott för lite crunch.

©MariannAndersson

En vänlig bloggläsare har räknat ut puddingen ( grädde och gubbar ingår inte)
- 231,2 gram fett
- 61,5 gram protein
- 9,5 gram kolhydrater

 

Bloggar etiketter: ,

Dubbeplanerad fisk
Dubbeplanerad fisk
Källa: My
Portioner: 4

Ingredienser:
4 stycken fiskfiléer, av exempelvis torsk eller alaska pollock

3 stycken stora uppvispade ägg

Panering
2-2,5 dl pofiber
2 dl riven parmesanost
salt och peppar efter behag


Gör så här:
Ta fram fisken. Är filéerna väldigt stora kan dessa med fördel delas för lättare hantering.

Lägg filéerna i de uppvispade äggen och se till att de täcks av ägg. Flytta sedan över dem till ett fat bestående av en blandning av pofiber, parmesanost, salt och peppar. Vänd runt fisken i panaden så den täcks.

Lägg sedan tillbaka fisken i de uppvispade äggen innan de täcks av ytterligare ett lager av panad.

Stek sedan fisken på medelhög värme i mycket smör tills den fått fin färg. Servera den varm med en god kall sås och en citronklyfta.
Följa LCHF-bakrecept hur viktigt är det?

Skulle säga att första gången man bakar något lchf-bakverk bör man följa ett recept till punkt och pricka.

Men för att ett bakverk ska bli som det är tänkt är det superviktigt att följa receptet och också ha rätta mjöler.

Jag läser mer och mer kommentarer på nätet, där man laborerar även med ursprungsreceptet och det blir fel och betygsätts efter misslyckandet.
Då har man ju egentligen betygsatt sitt eget experimenterande och det är ju trist för ursprungsreceptet som helhet.

Tillsätter man mer vätska i ett våffelrecepet  så blir det inga våfflor. Använder man saltat smör och bara erythritol blir en kaka våldsamt osöt och tom salt och osmaklig för många.

Så välj att alltid först baka efter receptet och därefter modifiera det till ens eget. För självklart är det så att alla har vi olika tycke och smak. Någon tycker ex att 0,5 dl kakao i kärleksmumsen är på tok för mycket oftast kan inte de äta en 90% choklad utan att tycka den är besk. Medans återigen andra tycker 0,5 dl kakao är utmärkt god chokladsmak och de kan oftast också äta en 90% choklad och tycka den är söt. Här handlar det om graden av att vara avsötad.

Ändrar man i recepten på mängd smör, ägg, annan vätska eller mjöl då är man inne och pillar i de viktigare delarna och får då också räkna med att det kan misslyckas. Då är det ju givetvis inte fel på ursprungsreceptet utan att ändringarna blev fel.

Detta är bara en liten förklaring för alla er som stöter på kommentarer på nätet och då eventuellt felaktiga betyg på recept på de olika receptsajter som finns.

Kram från Mariann och alla önskas också en trevlig bakhelg!

 

Bloggar etiketter: ,

Smörgåstårta
Smörgåstårta
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 4-6

Ingredienser:
Brödet
1 dl mandelmjöl
0,5 dl bakepro
0,5 dl kokosmjöl
1,5 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
Salt efter smak
3 vispade ägg
60 g cream cheese
1 dl cream fraîche

Fyllning 1
100 g varmrökt lax
0,5 dl majonäs

Fyllning 2
1dl skalade räkor
0,5 liten röd lök
0,5 dl fraiche
1 msk majonnäs
grovmalen svartpeppar

Fyllning 3
2 ägg
0,5 dl majonnäs

Dekoration
3/4 dl majonnäs
1,5 dl cream fraiche
Gurkskivor
1,5 dl skalade räkor
Gör så här:
Brödet
Sätt på ugnen på 175grader. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Ta sedan dem vispade äggen och vispa ihop med cream cheese och cream fraiche. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i måtten ca 25*35cm och grädda i 10minuter. När den svalnat skär du brödet i fyra lika stora bitar.

Lägg upp första brödet på ett fat och börja med fyllningarna.

Fyllning 1
Mosa ihop med gaffel till en röra och lägg över första brödet. Lägg över nästa bröd och börja med fyllning2.

Fyllning 2
Mixa ingredienserna till en lös röra och häll över tårtan. Lägg sedan på bröd 3 och börja med sista fyllningen.

Fyllning 3
Mosa med gaffel till ett äggmos och lägg över på tårtan.Lägg sedan på sista brödet och dekorera som du vill.

Jag blandade 3/4dl mayo med 1,5dl cream fraiche och smetade över hela tårtan och dekorera sen med räkor och gurka.

Smaaarigt värre!!!

Se fler bilder på www.ettlivibalans.blogspot.com
LCHF recept för Fisksoppa

Njut av den här fisksoppan! För dig som gillar fisk och LCHF.

LCHF Fisksoppa
Portioner: 4

Ingredienser
4 dl vispgrädde
300 g färsk lax
400 g räkor
4 stora champinjoner
50 g smör
1/2 knipplök
1 knippe dill
1 knippe persilja
1/2 Citron
Kryddor
Ev. fiskfond (går lätt att göra egen genom att koka ner räkskal och laxrens med torrt vitt vin och låta reducera i några omgångar och sen är det bara att frysa in i ispåsar)

Gör så här
Skiva svampen och hacka ner löken. Skala räkorna. Släng ner smöret i kastrullen och låt smälta.Ner med svampen och löken och fräs ytterst lätt, knappt stekyta. Ner med valfria kryddor, citron och fiskfond. Ner med grädden och koka upp. Släng ner laxen, dillen och persiljan, och sänk värmen. Låt koka i 10 minuter på svag värme.Smaka av och krydda efter behov. Lägg upp och garnera med räkor och liten fin dillkvist. Ät och njut!

LCHF recept för Fiskpinnar

Ett enkelt och gott recept för Fiskpinnar á LCHF.

LCHF Fiskpinnar
Portioner: 4

Ingredienser
200 g Torskfilé
1 uppvispat ägg
25 g pofiber
Kryddor

Gör så här
Ta torskfilén och dela i ”pinnar”. Doppa i uppvispat ägg och sedan i pofiber. Stek i smör några minuter. Kryddor kan man lägga antingen i ägget eller pofibern. Servera med blomkålsmos och någon kall röra eller ha som mellanmål. Hur bra som helst. Enkelt och gott!