Biffar i tomat & paprikasås

biffar_pasta_tagliatelle_paprikasås
Tack för alla tips på facebook igår om vad jag skulle göra med färsen. Massor med kanonbra förslag såsom; järpar, köttfärslimpa, kåldolmar, köttfärspizza, kebab, paj, wallenbergare, falsk fläskfilé, civapcici, shepherd’s pie mm mm. Det föll på biffar som jag lagade till med en dundergod tomat & paprikasås serverad med tagliatelle. Nu ska jag bums i säng efter en lång dags jobb för imorgon är det smörgåstårt-tillverkning på agendan igen! En annorlunda variant ni inte sett här tidigare… ;-)

ca 14 st
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 dl ströbröd
3 dl köttbuljong*
1 msk malen ungersk paprika (söt)
Salt & peppar

(jag hade en hemmagjord, nykokt köttbuljong
i kylen men det går bra med 1 tärning el 1 msk fond + vatten också)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop färsen med ströbrödet som har fått stå och  svälla i buljong. Tillsätt paprikakrydda, salt & peppar. Forma till runda biffar och stek i panna. Lägg upp på fat vid sidan om allt efter de fått fin färg runtom.

Grillade paprikor : 
2 stora röda snackpaprikor

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och kärna ur paprikorna och ta bort de vita ”väggarna”. Halvera och lägg på ugnsfast fat. Grilla i ugn 250 grader ca 10 – 15 min tills paprikorna fått svarta blåsor.
Ta ut och lägg över i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna däri. Värmen och ångorna som stängs inne behåller smakerna och du kan lätt dra av skinnet när de svalnat.

*Grillade paprikor kan även köpas inlagda i glasburk, tex. Fontanas. 

Tomat & paprikassås :
1 gul lök
2 hela grillade paprikor, röda
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Finhacka lök och vitlök och fräs på i samma panna som du stekt biffarna i. Tillsätt paprikaköttet, tomatvinäger och tomatpuré. Slå på en burk finkrossade tomater. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen så den får småputtra ca 10-15 min. Tillsätt grädde och smaka av med salt & peppar. Lägg i biffarna i såsen och låt dom puttra med ca 5 minuter. Servera till pasta.

biffar_köttfärs_recept_middagstips_färs

Tomatvinäger, en höjdare från Mutti

mutti_tomatvinäger
Tomatvinägern ja – nu är ni många som frågat och är nyfikna på denna då ni sett att den dykt upp i några recept på sistone. Jag fick den från Mutti som varuprov för ett par veckor sen och jag är grymt imponerad.

Vinäger använder jag ofta till såser, i salladsdressing, marinader etc. Just denna med tomat har  en mörk, fyllig lite söt smak, otroligt god! Jag har använt vinägern bland annat till det HÄR och det HÄR. Senare idag kommer ytterligare ett recept där den ingår.

Var får man tag på den nu då??
Den tillhör Mutti´sortiment där ni kanske redan är bekant med de krossade tomaterna och andrakonserver. Tomatvinägern benämns som tomatmustvinäger ,du kan läsa mer om den på deras sida här >>
Hittar ni den inte i butik så fråga personalen om dom kan ta hem den. Stormarknader som tex. Citygross brukar vara säkra kort.

Halloumifyllda Köttbullar gör succé
Åh, Halloumiost är ju så fantastiskt gott. Som ett tillbehör till köttbiten, antingen stekt eller grillad, eller som här, i köttbullarna.
Perfekt när man vill variera. Smakar lite mer somrigt, kanske :))

Detta receptet räckte till ca 25 större köttbullar. (4 personer)

4 skivor vitt bröd (jag tog vitt ”rostbröd” från frysen och lät det ligga framme några timmar)
mjölk, några dl
500g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 tsk spiskummin
ca 3 msk persilja,från frysen
1 tsk salt ungefär
1/2 tsk peppar, kanske aningens mer
100 g Halloumiost. (I paketet är det 200g. Jag stekte det som blev över från köttbulletillverkningen och serverade till maten)
Lägg de kantskurna brödskivorna i en bunke och häll på mjölk så att det täcker. Låt stå så i några minuter.
I en annan skål lägger du färsen, smått hackad lök och pressad vitlök.
Krama ur det uppblötta brödet och tillsätt det till bunken med färsen. Rör om en aning och tillsätt sedan ägget,spiskummin,persilja,salt och peppar.
Skiva Halloumiosten i knappt centimetertjocka skivor och gör sedan stavar,som efter det blir till tärningar, av ungefär halva osten. Lägg resterande ost åt sidan.( Jag stekte den och serverade till middagen)
Ta från färsen och gör lite större ”bollar” (a la golfboll) Peta ett hål i bollen och stick i en osttärning. Täck sedan över hålet med färs och forma till igen.
När alla köttbullar är rullade och fyllda, steker du dem hastigt på lite högre värme så att de får fin färg. Var försiktig i vändningarna så håller de ihop mycket bättre. Låt de sedan efterstekas på svag värme i ca 12 min- 15 min.
En köttbulle precis från stekpannan….bara delad….för att alldeles strax hamna i min mun…..Mmmmmm…….
Jag serverade med en god kall Yoghurtsås som smaksattes med basilika, salt,peppar och ett uns av honung.
Här hemma uppskattes middagen och åts med stor aptit.
Sommarens grilltallrik med nypotatis

grillat_kött_karre_nypotatis
Igårkväll satt vi ute på altanen i kvällssolen och grillade. Jag och Joline hade burit upp alla utemöbler tidigare på dan och planterat lite blommor och örter. Vi skurade och tvättade och alla möbler blev som nya och muurikkaköket fick sig en ordentligt makeover och är så skinande det bara kan bli, inte ett litet sot nånstans och stekhällarna rengjorda och insmorda. Så mycket roligare det är när allt fått sig en uppfräschning. ;-) Myggen lös med sin frånvaro och då kan man verkligen njuta, vilket vi gjorde!

Första gången i år som vi äter nypotatis och då ska den serveras med grillad karré, ett gott vitlökssmör och sparris. En fruktig tomatsallad med nektariner gjorde jag till också. Kan inte beskriva hur gott det blev allting, hittills bästa grilltallriken i år! :-P

Marinad till 1 kg karré;
1 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar

Vitlökssmör;
50 gram smör
2 msk olivolja
2 finrivna vitlöksklyftor
Salt & vitpeppar

tomatsallad_grillsallad_grillat

Vinegrette till tomatsallad;
½ dl olivolja
2 msk tomatvinäger
2 tsk honung
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tättslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.

marinerat_marinad_karre
Karréskivor i marinad 24 timmar.

basilika_plantera_örter
Lite från vår plantering, färska örter direkt från kruka till tallrik.

grillad_karre_grillat_nypotatis
Vansinnigt, dundersuper-gott!! ;-)

Lövbiffsrulle

kebabrulle_lövbiffsrulle
Vill du njuta av en hemmagjord kebabrulle med grymt mört kött? Välj då lavash, mjukt tunnbröd och lövbiff. Dööögott säger jag bara! Låt lövbiffen bräsera i en buljong med massor av smaker tills den blir så mör att den bara smälter i munnen. Fyll rullen med lök, krispiga grönsaker och en god kebabsås… Ja, det blir inte bättre än så en tisdag. :-P

4 port
Det här behöver du : 

Lavash tunnbröd
500 gram lövbiff i skivor
2 msk tomatvinäger (Mutti)
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
1 finriven vitlöksklyfta
1 liter oxbuljong
1 burk creme fraiche
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär lövbiffen i strimlor. Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn på köttet så det får fin färg. Rör ner tomatvinäger, tomatpuré, chilisås och riv ner en vitlöksklyfta. Sänk värmen till medel och slå på buljongen så det knappt täcker köttet. Låt bräsera ca 1 timme. Tillsätt mer av buljongen efterhand den kokar in. När köttet är riktigt mört rör ner en burk creme fraiche och låt puttra tills du fått en krämig sås runtom köttet. Smaka av med salt & peppar. Fyll lavashbröden med lök, paprika, tomat, zucchini och lövbiff. Rulla ihop – ät och njut!

lövbiff_kebabrulle
Härligt god lövbiff som ska bräsera så den blir riktigt mör.

kebabrulle_fyllning_lövbiff
Krispig lök och grönsaker tillhör en god rulle.

lövbiff_bräsera
Köttet bräseras i buljong – låt de få ta lite tid att få det riktigt mört. Segt, hårt kött är inte gott och jag lovar du kommer verkligen älska det här! ;-)

kebabrulle_lövbiff
Värm gärna brödet och slå in rullen i folié så håller sig maten varm!

lövbiff_lövbiffsrulle_wrap_kebabrulle
Lägg på lövbiffen, toppa om du vill med en extra kebabsås. Recept HÄR!

lövbiffsrulle_kebab_rulle
Mmmmmmm….. ”Kebabrullen” du enkelt gör hemma! :-P

"Världens Godaste Fläskfilé" – instämmer helt


Ja, Kajsa (största tösen) och hennes Fredrik kom mot Göteborg, för att hälsa på över helgen.De stannade till här i Partille och tackade givetvis inte nej till en lunch hos mamsen.

Från några, av de alla, bokmärkena jag har på telefonen, valde jag " Världens Godaste Fläskfilé". (allt för att imponera stort )

Inspirationen till receptet hittade jag hos Hundra procent Ella.
Otroligt god och enkel tillagning.Kan absolut rekommenderas av mig och mina matgäster.

Recept:
För: 6-8 personer

Ugn: 200 grader C. 25 minuter.

2 fläskfiléer à ca 600 g
(samma mängd kycklingfiléer)
Salt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche naturell
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
1 stor röd paprika

Skär filén färst på längden, dela sedan längderna på 3-4 bitar vardera. Salta och peppra dem och stek dem till fin färg.
Lägg dem sedan i en ugnsform.
Vispa ihop mascarpone, grädde, crème fraiche, sambal, mango chutney och buljongtärningar och koka ihop.
Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt dem i såsen.
Låt koka ett tag och slå det sedan över köttet.
Sätt in i 200 grader varm ugn i 25 minuter.

 Här serverades rätten med kokt jasminris och en grönsallad :))




Laxmedaljonger och potatisrosor

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Fisk och potatis i all ära men kan man trolla fram både medaljonger och rosor av dom två så blir det hela lite festligare, dessutom snyggare och roligare att servera. :-P

Jag har helt enkelt använt mig av fyra laxfiléer, snittat dom nästan igenom från smala till breda änden, rullat ihop och sedan kryddat och ugnsstekt dom. Potatisrosorna är tunna skivor potatis i muffinsplåt, salt, peppar, lite grädde och riven ost! – Tjoff in i ugnen ca 45 min. Lätt som en plätt! Här serverat med rostade grönsaker i panna och en kall vitlök & gräslökssås. Vansinnig… Jag menar OTROLIGT gott!!! :-P

4 st laxmedaljonger, 8-10 st potatisrosor 
Det här behöver du : 

4 laxfiléer
Örtkrydda
Salt & peppar
Smör

8 potatisar
salt & peppar
Några skvättar grädde
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Ställ laxfiléerna på ”kant” och skär med vass kniv från den smala änden mot den breda utan att skära ända ut. Rulla ihop och lägg på ugnsfast fat. Krydda med örtkrydda, salt, peppar och lägg en klick smör ovanpå. Ugnsstek ca 10-15 min i 175 grader.

Skala potatisen och skär i tunna skivor. Smörj en muffinsplåt och lägg ett varv skivad potatis i varje form. Salta, peppra, lägg ett par varv till. Slå lite grädde i varje ”ros” och toppa med riven ost. Gratinera i ugn ca 45 min 175 grader.

skivad_potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Första varvet med potatisrosor i muffinsplåten.

potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Sista varvet. Lite grädde i varje, mer salt och peppar och toppa med riven ost.

grönsaker_rostade_majs
Grönsaker och champinjoner som ska få rostas i het stekpanna. Majs, zucchini, purjolök, tomat och champinjoner.

laxfileer_laxmedaljonger
Laxmedaljongerna snurrade…

laxmedaljonger_snurra_ihop
Kryddade med örtkrydda, salt, peppar och en klick smör på varje. In i ugnen ca 10-15 min 175 grader.

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Potatisrosorna är klara! :-P

rostade_grönsaker
Rosta grönsakerna ett par minuter i torr stekpanna. Salt & peppar.

laxmedaljonger_potatisbakelser
Smaklig måltid! ;-)

Dulche De Leche Cheesecake


Kexbotten:
220 gr Digestivekex
100 gr smält smör
 
Cheesecakefyllning:
700 gr Philadelphiost
1 1/4 dl socker
3 ägg
50 gr Dulche de leche eller annan kolasås
50 gr mörk choklad
 
Garnering:
4 msk Dulche de leche eller annan kolasås
evt lite hackade hasselnötter för dekoration på kakan
 
1 springform ca 23 cm
 
Ugn:150 °c
 
Lägg bakplåtspapper i botten på springformen. Kör digestivekexen till fina smulor i en matberedare.
Blanda med det smälta smöret.
Tryck ut i botten på springformen.
Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.
Vispa ihop Philadelphiaost och socker, tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
Lägg över 1/3 smet i en annan skål ställ åt sidan.
Blanda ner 50 gr Dulche de leche i resterande 2/3 smet.
Häll detta över kexbotten.
Smält chokladen och låt svalna något, bland detta sedan med smeten du ställde undan.
Skeda försiktigt ut detta över Dulch de leche lagret och jämna till.
Vira in formen med ugnsfolie så att den blir vattentät.
Sätt den i en annan form och häll på vatten upp till 0,5 cm från kanten, detta förhindrar att cheesecaken spricker.
Baka i 35-45 minuter eller tills svagt gyllenbrun något mörkare kanter.
Den skall kännas fast men fortfarande lite lös i mitten.
Ta upp formen ur vattnet och sätt på tex galler.
Låt svalna i rumstemperatur och låt stå i kylen några timmar , helst över natten.
Ta ut den kylda cheesecaken och bred ut Dulch de leche över hela, dekorera evt med hackade hasselnötter.

I love cheesecake :)
Hemligheten bakom den godaste kebabsåsen!

kebab_kebabsås_vitlökssås
I fredagskväll åt vi kebab i pitabröd här hemma. Det hör inte direkt till vanligheten men när och OM så ska det vara gott och smaka som riktigt god ”kebab i pita”.

Jag strimlar vitkål och rödlök. Jag gör en stark, tomatig sky som kebaben steks eller snarare värms i. Sen pitabröd, och sist av allt den vansinnigt goda vita såsen. Allt ska varvas i lager med kebabköttet i pitabrödet. Toppa med sås. Ät, njut…

Hemligheten bakom den absolut godaste kebabsåsen är Fanta!
Fanta på burk, vanlig, hederlig apelsinfanta. – Japp!! :-P
Jag har hört och även provat olika varianter som zingo, spad från ananasburk och apelsinjuice men inget blir så gott som med just fanta! Så e de… :-P

Låter döknasigt jag vet, men det är gott!

1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA :-P
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.

kebab_remsor
Hemmagjort kebabkött? - Kolla in receptet HÄR!

Stark ”tomatsky” till kebabköttet : 
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skaka ihop ingredienserna till tomatskyn i en mixerburk. Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min. Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.

Tillbehör : 

  • Pitabröd – se recept HÄR!
  • Strimlad vitkål
  • Strimlad rödlök
  • Tomatskivor
  • Fefferoni

 

 

Gästbloggare Pernilla Lundin

pernilla_gästbloggare_kryddburken

Hej på er alla Kryddburkare :-P  Då har jag fått den stora äran att göra ett gästinlägg här hos Syster Linda! <3

Jag heter Pernilla Lundin, bor några kilometer från Metropolen Ullared! Där bor vi, min man, två söner och några hundar… Jag jobbar som butiksbiträde i en liten ICA butik, och på min fritid… lagar jag mat, bakar och pysslar  gärna med scrapbooking.

pernilla_lundin

Mitt första möte med Kryddburken
Letade efter ett såsrecept och så hamnade jag här i flera timmar… Ja så länge var det nog. ;-) Det finns en oändlig skatt med recept just hos Kryddis!

Följde bloggen ett tag innan jag tog modet till mig att kommentera lite, och sedan hittade jag Kryddburken på Instagram, följde henne där ;-)  Och så på facebook… Tillslut gav Linda upp, hon fick en stalker på halsen <3

Vi har hela Sverige mellan oss, men jag har min själssyster hos Linda, vi älskar mat, pyssla i hemmet, göra testmat på våra familjemedlemmar, och fotar allt innan någon får ta mm, mm.

Och nu tänkte jag bjuda på det jag bjöd Familjen Nilsson på, när de var på besök hos oss en helg innan påsk.

Kycklingpaj

Det här behöver du :
Valfri Pajdeg
1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 liten burk champinjoner, eller färska
1 gul lök
2 dl 34% creme fraiche
1 liten tub räkost (Kavli)

På bilden har jag både en stor burk med creme fraiche och en burk med räkost… men det gjorde jag inte åt. :-P

GÖR SÅHÄR :
Hacka ner lök, paprika och champinjoner i mindre bitar, fräs till i lite smör så löken mjuknar. Pilla kycklingen från benen och dela i lagom munsbitar. Lägg kyckling och grönsakerna i pajformen med pajskalet. Blanda ihop creme fraichen med räkosten, litet drag med pepparkvarnen och några saltkorn. Häll smeten över .

Grädda i 200 grader tills det får en fin brun färg, ca 15-20 min. Låt pajen vila i 10 minuter innan servering, så den sätter sig lite. Servera med en god krispig sallad och ett gott vitlöksbröd t.ex.

Hoppas ni kommer prova denna super enkla, men så goda kycklingpajen!
Kramar från Pernilla

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (1)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (2)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (3)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (4)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (6)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (7)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (9)