Sommarkyckling

hel_kyckling_kycklinggryta_recept_middagstips
Nu ska ni få recept en supergod kycklinggryta med massor av härliga sommarsmaker. Den här gjorde jag igår och den borde ni verkligen prova. Använd med fördel HEL, färsk kyckling. Billigt kilopris och fler smakrika delar än enbart filéer. Det är inte så knepigt att stycka den och inte heller att bena ur. Här blir det ju dessutom ett ypperligt tillfälle att lära sig om inte annat då det ändå ska bli grytbitar! ;-)

Tips när du styckar & benar ur : 
Börja med att lägga den hela kycklingen på rygg. Bryt ut lår och vingar så det knakar till. Skär med vass kniv först genom skinnet, bara följ kycklingens kroppsform och skär sedan igenom lederna. Nu har du klubbor och vingar fria. Klubborna kan du sen dela i lår och ben. Skär sedan ett längsgående snitt vid sidan om bröstbenet och du har en filé lös. Gör likadant på motsvarande sida om bröstbenet.

För att bena ur den skär längs med/runt alla ben och lossa köttet. Det finns många bra videor på youtube bland annat om du söker på stycka eller bena ur hel kyckling. Det är så mycket godare och mycket mer ekonomiskt. Dessutom får du kvar skrovet som du kan koka god buljong på. :-P

Det här behöver du :
1 hel kyckling
2 morötter
1 gul lök
1 msk malen ungersk paprika (söt)
2 msk konc grönsaksfond
2 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
3 dl vatten
3 dl grädde
Salt & peppar

Knipplök
1 näven körsbärstomater

GÖR SÅHÄR : 
Stycka kycklingen och bena ur alla ben från bröst, lår och vingar. Ta bort skinnet och skär kycklingen i bitar. Fräs på i het panna med lite olja. Tillsätt hackad lök och morötter skurna i mindre stavar. Pudra över paprikapulvret och låt allt få fräsa ihop nån minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom tomat och knipplök. Låt grytan småkoka på svag värme ca 10 min. Red ev av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med skuren knipplök och tomathalvor.

kycklinggryta_hel_kyckling
Kycklingbitarna som fräser ihop med lök, morötter och paprikapulver.

recept_kyckling_hel_kycklinggryta
Resten av ingredienserna är tillsatta och här har jag avslutat med lite skuren knipplök och tomat.

kycklinggryta_sommarkyckling
Smaklig måltid!

Grillspett med bearnaisesås på philadelphiaost

grillspett_grillat_mat_middagstips
När man som jag lite har tröttnat på allt vad grillat heter just nu men övriga familjen ändå insisterar på GRILLAT så känns grillspett som ett gott alternativ med smaker av många olika ingredienser. Inte enbart korv med bröd, grillkarré och potatissallad eller hamburgare… Tack å lov! ;-)

Dessa grillspett är försedda med tunt skivat fläskkött som legat i marinad, olika kryddkorvar, tomat, röd salladslök och paprika.

I frysen hittade jag en provpåse från Findus med ugnsrostad chilipotatis med lite olika rotfrukter och grönsaker i en blandning – verkligen gott och det passade bra till spetten.

I kastrullen på spisen experimenterade jag fram en bearnaisesås på en bas av smör + vitvinsvinäger + citron + torkad dragon som jag sedan rörde ner en burk philadelphiaost i och kokade upp. Vansinnigt god och färdig på 5 minuter. Philadelphiaosten gör såsen krämig och varken emulsion eller redning behövs för rätt konsistens – prova detta!! :-P

Marinad till ca 700 gram fläskkött (låt ligga ett dygn eller tre) :
2 dl rapsolja
3 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
1 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk malen söt paprikapulver
Salt & peppar

5 st
Grillspett :

400 gram tunna skivor av fläskkött (marinad se ovan)
3 kryddkorvar
3 tomater
2 röd salladslök
1 gul paprika

Bearnaisesås philadelphia :
2 msk smör
1 msk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
2 msk pressad citron
1 ask philadelphiaost (200 gram)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör tillsammans med torkad dragon. När smöret börjar bubbla, tillsätt vinäger och citron. Sänk värmen och rör ner en burk philadelphiaost. Låt koka upp på svag värme nån minut. Smaka av med salt och peppar.

grillspett_grillat
Grillspetten förberedda till ”grillmästaren därute”…. ;-)

ugnsrostad_chilipotatis_rotfrukter
Ugnsrostad potatis med rotfrukter, broccoli, lök och chili.

grillspett_grillat_grilla_grillatärgodast
Allt klart, dags att njuta av ännu en grillmiddag…. :-P

Pasta med gorgonzolasås och sommarprimörer

pasta_gorgoznola_primörer
Vem älskar inte pasta och en god sås? För att inte tala om gorgonzolasås?? Faktum är att även de som inte gillar mögelost i sig, alltså till ostbricka eller smaken överhuvudtaget brukar älska den här såsen ändå. ;-) Smaken blir ju mildare än osten i sig mild tack vare gräddmjölken, och konsistens är ju inte ost utan SÅS. ;-) Ja, ni fattar!

Jag har börjar tröttna rejält på grillat nu så när syrran bad mig laga trerätters åt henne och kompisen igår så bannlyste jag allt vad grillat heter och körde på pasta till varmrätt istället!

Med fräscha primörer såsom salladslök, paprika och späda morötter blir det en härlig sommarrätt med världen godaste sås! Jo, den gick hem hos tjejerna, liksom förrätten… Dom skulle aldrig mer gå ut och äta på restaurang, istället ringa syrran! Det ser jag som ett gott betyg! :-P

Senare idag ska ni även få recept & bilder på desserten jag serverade, och vad dom tyckte om den! :-P

Gorgonzolasås : 
1 klick smör
5 dl gräddmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
150 gram gorgonzola eller annan grönmögelost
maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smör i en kastrull och slå på gräddmjölken (hälften mjölk/hälften grädde). Låt koka upp. Tillsätt vitvinsvinäger. Sänk värmen och smula ner osten. Låt den smälta ner. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen red av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt & peppar.

Blanda pasta med såsen och servera med sommarprimörer. Här har jag skurit späda små morötter i stavar och kokat hastigt i saltat vatten. Paprika, färsk rödlök och örter.

pasta_gorgonzola

Kryddburken, lite här och lite där…

isdrink
Såhär i sommartid blir det inte så mycket tid inomhus framför datorn men jag försöker ändå uppdatera såsom jag brukar. Det finns många kanaler att hitta mig på om du vill hålla koll på vad som händer förutom här på bloggen. ;-) För er som missat det så finns jag också på facebook och instagram, sök bara på Kryddburken så hittar ni mig eller följ länkarna här;

Här kommer ett litet axplock från instagram som uppdateras flitigt! :-P

äleklinta_öland sandviks_kvarn

pommes_pins regn_öjkroken

hamburgare_grillade pool

lakrits blommiga_foppa

coca_cola_citron snäckan_elbilar_max

Kycklinglårfiléer med bakade tomater och champinjoner

Enkla och goda kycklingslårfiléer som du grillar och serverar med tomater och champinjoner!

Gör så här
1. Gör marinad och blanda med kycklinglårfiléerna. Sätt ugnen på 200 grader.Dela tomaterna och grupp ur dem. Gröp ur svamparna. Lägg tomater och svamp på en ugnspplåt med en bakålåtspapper.
2. Stö på örtsalt på tomaterna och svampen. Skiva osten och fördela över. Skiva löken och lägg på tomaterna och toppa med mandelspån. Klicka på ajvar och pesto på svampen. Sätt i ugnen i ca 15-20 minuter. Grilla under tiden kycklingen runtom på grillen.
3. Servera med en fräsch sallad!

Vill du göra en mumsig yoghurtsås?
Gör såsen genom att blanda följande ingredienser: 2 dl turkisk youghurt, salt och svartpeppar, 2 msk hackad mynta. Servera till den ny grillade kycklingen, rucola och de bakade tomaterna och champinjonerna.

LCHF Fiskgratäng
LCHF Fiskgratäng
Källa: Johanna LCHF
Portioner: 4

Ingredienser:
Blomkålsmos
600g fryst blomkål
50g riktigt smör
1 ägg
½ dl 40% grädde
vitpeppar & salt

Dillsås
50g riktigt smör
3 dl 40% grädde
1 knippe dill
1½ dl riven fet ost
peppar & salt

Fisk
400g lax /kan bytas ut mot valfri favorit
Gör så här:
Koka blomkålen al dente. Låt blomkålen vattnas av ordentligt.
Tillsätt 50g smör, ett ägg och en halv dl grädde. Mixa slätt.

Dillsåsen
Smält 50g smör i en kastrull, tillsätt 3dl grädde,
peppar & salt och en stor knippe dill.
(och annat gott man gillar)
Låt koka i 10 min & rör om då och då.
Tillsätt 1!½ dl ost som redning, men även här kan man välja en smakrikare ost som extra krydda.

Lägg blomkälsmoset i botten på en ugnsfast form & upp mot kanterna, som på en paj.

Fyll "mittengropen" med fisken & häll över dillsåsen.

In i ugnen på 200°c i ca 20-25 min tills gratängen fått fin färg.
Smörstekt torskrygg, sommarens godaste fisk!

torskrygg
Bland de godaste fiskrätterna jag vet är de vi äter sommartid med nypotatis, färsk dill, remouladsås, kokt hackat ägg, gröna ärtor mm… Det är så ljuvligt gott! Torsken smörsteker jag i panna och kryddar med endast vitpeppar och salt.

Jag har använt mig av Findus frysta torskrygg som säljs i tre-pack med riktigt fina bitar, inget alls att klaga på. Fisken blev mjäll och fin i konsistens och varje bit blir en lagom portion.

Det här behöver du :
4 bitar torskrygg
50 gram smör
Vitpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Bryn smöret i het stekpanna. Lägg i torskryggen och stek den gyllene på bägge sidor. Krydda med vitpeppar och flingsalt. Se upp så du inte steker den för länge då blir den lätt torr. Torskryggen kan med fördel vila i folie nån minut före servering så blir den extra saftig.

Tillbehör :
Nypotatis
Remouladsås
Kokt blomkål
GRöna ärtor
Mediumkokt, hackad ägg
Dill och flingsalt

smörstekt_torskrygg_findus

Rostårta




                             

 

Går även att göra bakelser.
 
Rostårta
 
Kant: Biscuit joconde
 
Fyllning: Nougatkräm, körsbärsmousse
, körsbärsgele,sockerkaksbotten
 
Rosor: Whipped Cream cheese frosting
 
Fjärilar:
http://www.strosselannat.se/monsterark/motiv/monsterark-doskalle-med-vingar-1.html
 
Nougatkräm:
200 gr nougat
75 gr ljus choklad
3,25 dl grädde
 
Smält samman nougat och ljus choklad.
Vispa grädden och vänd ner i nougatchokladen.
Låt stå i kyl 1 timme.
 
Körsbärsgele:
500 gr Körsbärssås på tetra
4 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i blöt, värm körsbärssåsen och bland ner de urkramade gelatinbladen.
Häll i en form som är plastad i botten, använd en form som är något mindre än den form du använder till tårtan. Låt stelna, går även att frysa in en stund då blir den lättare att hantera.
 
Fjärilar:
Kavla ut lite sugarpaste eller marsipan. Fukta något, klipp sen ut de fjärilar du vill ha och placera på den fuktiga sidan. Klipp eller skär ut, låt torka i tex aluminumfolie så de blir lite vikta.
 

IKEA´s sommarbuffé

sommarbuffe_ikeas
Har ni besökt IKEA och kanske provat deras sommarbuffé nu? Det har vi. Det blev dock inga ljudliga applåder, men visst för det priset kanske?! Men för mycket ”tummen ner” tycker jag! Dessutom blir jag lite smått allergisk mot buffér i så stora utrymmen med så mycket folk i omsättning där alla ska ta i samma bestick och slafsa och sleva och spilla… :-P Buffé på IKEA må vara praktiskt och billigt men inget mer storslaget än så.

Priset är 199 kr, har du IKEA familykort betalar du bara 99 kr, barn under 12 år äter för halva priset.
Jag äter ju inte sill o gravad lax men såhär såg min provsmakar-lista ut av det hela.

IKEA´s sommarbuffé bestod av; 

  • Ägghalvor med sillrom & majonnäs - Helt okej, lite torra ägg. En lite dillvippa & räka kanske? 
  • Löksill
  • Dillsill
  • Senapssill
  • Matjessill
  • Gräddfil
  • Gräslök
  • Gravad lax
  • Gravlaxsås
  • Rostbiff - God, mör och salt!
  • Potatissallad - Krämig och god, fick dock salta mycket!
  • Pickles - Ok!
  • Laxmousse - Njääe… Som små, hårda, kalla fiskbullar. Inte mousse. 
  • Janssons frestelse - Vattning och helt ”okrämig”… Smakade inte ens potatis… 
  • Köttbullar - IKEA´s vanliga fast inte påstekta, bara lätt ljumma. 
  • Kokt potatis - Bra!
  • Prinskorv - Inte stekt, bara uppvärmd fast ändå ljummen. 
  • Ostpaj - Kalla? Men helt ok. 
  • Knäckebröd - Bra!
  • Mjukt bröd - Tunnbröd, färskt och gott!
  • Lagrad ost - God! Men lite väl ”grisigt” när så många ska hyvla av osten… 
  • Bregott - Ekologisk dessutom – tummen upp! :-P  
  • Rabarberpaj - God, lite degig bara… 
  • Fruktsallad - Gott!
  • Vaniljsås - Väldigt god!
  • Chokladtryffel - Absolut GODAST på hela buffén! ;-)  

ikea_sommarbuffe_ikeas_buffe
Fruktsallad, chokladtryffel och rabarberpaj med vaniljsås. Insåg att jag kanske inte borde täckt hela pajen så nu ser ni ju inte hur den ser ut men där fanns massa rabarber under iallafall! ;-)

Smörgåstårta med lax och räkor och ny grundröra

rund_smörgåstårta_lax_räkor
Det hör inte till vanligheten att jag gör smörgåstårtor med fisk och skaldjur men denna var beställd så. I vanliga fall brukar charktårtor med ost/skinka vara mer efterfrågat. Nu kände jag dock att jag ville byta ut min vanliga grundröra som jag har både i fyllning och som täcke. Den gör jag alltid på lättvispad grädde, lite majonäs, salt och peppar. Här fick jag tips av Sussi att blanda med creme fraiche, stenbitsrom och dill vilket blev galet gott och själva grundröran smakar precis som en perfekt kall sås till fisk och potatis. :-P

Jag gjorde dock lite för mycket av den men har justerat mängden i receptet så den enbart räcker till just smörgåstårtan. Nu har jag en burk i kylen över som ska få bli just en kall fisksås till nån av grillkvällarna i midsommar.
Så, vad har vi här då? 
En rund smörgåstårta med två lager, ett med ägg och räkost och ett med skagenröra. Garnering med kallrökt lax och räkor.

8 stora bitar
Det här behöver du : 

6 halvmånar hönökaka (2 förp)
Bregott
Grundröra
Skagenröra
Garnering

Grundröra : 
1 dl lättvispad grädde
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 burk stenbitsrom (80 gram)
1 kruka finhackad dill
Salt & peppar

Skagenröra : 
1/4 av grundröran
2 rejäla nävar räkor
½ finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

Fyllning 1 : 
1/4 av grundröran
1 tub räkost (175 gram) 
4 kokta ägg
1 msk mjukt smör
Salt och peppar

Fyllning 2 : 
1/4 av grundröran
Skagenröra

Garnering;
1/4 av grundröran
Salladsblad
8 ostskivor
1 kilo räkor med skal
300 gram Kallrökt lax (9 skivor)
Citronskivor
Gurkskivor

GÖR SÅHÄR : 
Bred alla brödskivor med bregott. Första lagret täcker du med en tub räkost och mosade ägg, jag mosar dom med lite smält smör och salt. Lite av grundröran uppepå äggen och på med nästa lager bröd. Andra fyllningen är en skagenröra med räkor sen ett sista lager bröd och täck tårtan runtom hela med grundröran. Garnera med ostskivor, laxrosor, räkor, citron och gurka.

rund_smörgåstårta_garnering_lax_räkor
Alla lager monterade och tårtan täckt med grundröra.

grundröra_smörgåstårta_lax_räkor
Grundröran som blev över som nu får bli en kall fisksås. ;-)

räkor_smörgåstårta
Handskalade räkor…

garnera_smörgåstårta_lax_räkor

smörgåstårta_lax_räkor
Garnerad och klar för leverans! Smakbetyget blev toppengott! :-P