Mörkt julbröd
1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba
6 katrinplommon
2 dl vatten
1 välmogen avocado
½ dl tahini, sesampasta
1 msk äppelcidervinäger
Mjöl/fröblandning
2 dl chiamjöl (Risenta)
1 dl pofiber
½ dl sesamfrön
½ dl blå vallmofrön
½ dl pumpakärnor
2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön
2 msk fiberhusk
1 msk bikarbonat
1-2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
ca 1 tsk salt
Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.
Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.
Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.
Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.
Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.
Släta till ytan med slickepotten.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.
Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.
Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.
Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.
Fler goda tips med aquafaba kommer i min nästa bok, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som kommer ut i mellandagarna.