Vinnaren av matkassen!!

Det var verkligen massor med goda, piffiga och festliga tips ni kom med här! Tack för alla bidrag! :-P

Vinnaren som kammade hem matkassen med följande tips : 

”Jag tycker att kvällen framför melodifestivalen ska kännas lite extra glamourös och brukar köra på plockmat! Inga bestick eller stora tallrikar behövs vilket gör att det är mindre saker i vägen, bara att duka fram och ha en servett i handen så löser det sig!

Mina favoriter är parmarullar med philadelphia, basilika och rostad paprika i, grissini, grönsaksstavar och fruktspett, små crustader fyllda med ex gräddfil och rom – det bästa med plockmat är att det går att variera i all oändlighet och alla kan få sin favorit på bordet!” 

Är Sara! – GRATTIS!!
Maila mig dina adressuppgifter snarast. (kryddburken@telia.com)

I samarbete med Coop ”Vår middag”

Sista chansen! Boken för 129 kr

Nu idag och i morgon (10/2) är det sista chansen att köpa boken för 129 kr!
Glöm inte rabattkoden bakalchf i kassan

Det är Bonnier Fakta som bjuder alla mina läsare på dessa 20 kr i rabatt! PASSA PÅ!

Någon gång under senare morgondag tas erbjudandet bort från bloggen.

Då blir priset troligtvis ca 149 kr.

Önskar alla ett GOTT BAKNÖJE när er bok kommer!

In under skinnet på kycklingen…


Gokväll på er! Halva veckan gjord och TV-kväll står för dörren! ”Sveriges mästerkock” och lite repriser från ”Jamie lagar brittiskt”, inte så tokigt alls! Onsdagar här hemma äter vi ofta sen middag, strax innan 19 eftersom Joline har sin boxningsträning på onsdagar! Att stoka i sig en hel middag precis innan dess blir bara jobbigt och hon får ”håll” när hon ska träna! Istället när dom kommer från skolan vid 15-tiden blir det ett rejält mellanmål med yoghurt, musli, frukt och smörgås! O så middag lite senare…

Ikväll är det Nicke som är iväg med Joline på träningen och jag lagar mat! Kvällens middag består av två hela, färska kycklingar som jag styckade upp i delar och la på en ugnsplåt. Ingen av oss i familjen äter själva skinnet på kycklingen så egentligen är det ju knasigt att bara pensla på kryddor eller marinad innan stekning ovanpå själva kycklingen. Istället rörde jag ihop rumsvarmt smör med kryddor, salt och örter och petade in under skinnet på varje kycklingdel.

Det är såklart enklare att göra detta under skinnet på en hel kyckling, men nu ville jag att det skulle gå lite snabbare så det går alldeles utmärkt att fylla delar av kyckling också! Överblivet kryddsmör gnider man såklart in ovanpå och runtom och sen skjuts in i ugnen!

Ja förutom den ugnsstekta kyckling så kokade jag penne, och innan Joline åkte gjorde hon en sallad och skakade ihop en vinegrette, så det är det hela! :-P

4-6 port
Det här behöver du :

Kokt penne pasta till 4 port
2 hela kycklingar
Kryddsmör
Sallad
Vinegrette

Kryddsmör : 
150 gram smör
1 msk mild, malen paprika
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkar basilika
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och rinlga över lite olivolja och låt stå.

Stycka upp kycklingarna i delar; filéer, lår och vingar. Lägg ut på en plåt och fyll med kryddsmöret under skinnet och det som blir över ginder du in delarna med. Stek i ugn ca 25-30 min i 200 grader.

Gör en sallad; romansallad, gurka, körsbärstomater + vinegrette.

Vinegrette : 
½ dl olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citron
1 msk dijonsenap
Salt & peppar
en gnutta socker…

GÖR SÅHÄR :
Skaka ihop ingredienserna till vinegretten i en mixer. Häll upp i en liten glasflaska eller liknande. Ställ fram på bordet att dressa salladen med.


Kycklingdelarna som precis ska in i ugnen!


Sallad och vinegrette. Dressingen kan även blandas med pastan och ringlas över kall kyckling. Supergott!


Sådärja! Smaklig måltid! Vad äter ni ikväll? Ruskigt nyfiken så vill jag veta!??

Följer ni nåt mat-tv program?
Själv följer jag Sveriges Mästerkock slavisk och hejjar oavkortat på Mattias! Jag tror han kammar hem förstaplatsen… Vad tror ni?

 

Christinas enkla frökex
Källa: Christina Erlandsson
Portioner:

Ingredienser:
5 dl blandade nötter, mixade.
1dl sesamfrön
1dl krossade solrosfrö
1dl psyllumfrö
1msk olivolja
3dl vatten

Gör så här:
Blanda alla torra ingridienser med olja och vatten till en deg.
Lägg degen på ett bakplåtspapper.
Lägg ett bakplåtspapper över och kavla ut degen tunt.
Grädda i ugn på ca 125 grader i en timma.
Sänk till 100 grader och grädda ytterligare 30 min.
Beroende på ugn kan tiden variera.
Dela i lagom kexbitar medan den färdiga kakan ännu är varm. Förvaras torrt.
Lammfärsbiffar med Chili, Vitlök och Sesamfrön

Pannbiffar på Turkiska

Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.

Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.

Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.

På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.

Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.

Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.

Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.

Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.

Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.

Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.

Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.

Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.

Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.

Lammfärsbiffar

500 gr Lammfärs

½ dl Sesamfrön

½ dl hackad Persilja

1 dl Grädde

1 msk Chiliflingor

2 tsk torkad Mynta

3 rivna Vitlöksklyftor

Havssalt

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.


Statiner gör mer skada än nytta!

“Trots att försäljningen av kolesterolsänkande mediciner tredubblas i Sverige går det inte att se någon minskning av antalet hjärtinfarkter eller antalet dödsfall i infarkt. Behandlingen i sig är inte ofarlig utan kan ge svåra biverkningar. Det är dags att ifrågasätta ordinationen av en farlig medicin som inte gör nytta skriver Uffe Ravnskog med flera.” Skriver man i UNT.se

Man skriver mer:
“Det är visserligen korrekt att kolesterolsänkning med statiner kan minska risken att dö i förtid för medelålders manliga patienter, som redan fått en hjärtinfarkt, men vinsten är ringa. I stort sett alla experiment har visat att risken att dö de närmaste fem åren minskar med högst tre procentenheter, i de flesta fall med mindre.”

Detta betyder att INGEN kvinna ska någonsin äta statiner! 

“Det är nämligen inte ofarligt att sänka kolesterolet. För två år sedan publicerade engelska forskare en studie av nästan en kvarts miljon människor utan hjärtkärlsjukdom, vars kolesterol hade minskats med medicinering. Det visade sig att fyra procent hade drabbats av allvarliga muskel- och leverskador, nedsatt syn och njursvikt.”

 

LCHF-Camp med Anna Hallén på Gran Canaria

En väg till ett nytt liv

Dagens inlägg blir ett reklaminlägg i repris, vill påminna om att än finns chansen kvar att följa med på ditt livs resa till Gran Canaria.

Nämligen LCHF-Camp på Gran Canaria med Anna Hallén och Gran Canaria Experten.

Som den minnesgode läsaren kanske kommer ihåg, så var jag i maj 2011 iväg på en Zumbaresa med Anna till nämnda ö.

Efter den resan har jag dels fått erbjudande om att hålla en Tapaskurs på Zumbaresan 2012 och även fått förfrågan om jag kan ta hand om meny- och receptplanering till ett LCHF-Camp.

Eftersom jag älskar att resa och brinner för att dela med mig av mina matkunskaper, så är ju det här ett gyllene tillfälle för mig att kombinera de två sakerna.

LCHF-Camp vänder sig till Dig som har problem med en stor övervikt och behöver hjälp att komma igång för att bli av med den.

Det är ett riktigt digert program som erbjuds under den två veckor långa kursen.

Klicka på bannern här ovan, så kan Du läsa mer om vad resan innehåller.

Anna Hallén, Eva Larsdotter, Marie Erlandsson-Tordsjänta och jag kommer att jobba för att deltagarna ska komma hem med massor av ny kunskap om mat, träning, sockerberoende och värkproblematik.

All denna kunskap sammantagen kan öka motivationen att äntligen börja ett nytt liv.

Kämpar du med alldeles för stor vikt för att din kropp ska må bra? Ja, då kan du ha mycket hjälp av den här resan.

Vi kommer också att jobba för att deltagarna ska ha med sig ett antal mindre kilon hem, än när de åkte ner.

Jag lägger här nedan in en kommentar från Lotta på Gran Canaria Experten angående resans pris och möjligheten till delbetalning. Resan kostar 24.900 i delad bungalow med eget sovrum.

Hej!
Vill bara påminna om att finansiering (räntefri sådan) kan erbjudas! Kanske jobbar man på ett trevligt företag som kan tänka sig att erbjuda detta eller en del av detta som ett steg i hållbar hälsa för sina anställda?
Om någon är intresserad av att fråga mer om finansiering så är ni välkomna att höra av er!
Med soliga hälsningar
Lotta // Gran Canaria Experten


Tonfisk wrap

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 2

Ingredienser:
1 dl creme fraich
1 tsk majonnäs
1 tsk sambal oelek
salt
peppar
1 msk hackad kapris
1 finhackad scharlottenlök
1 burk avrunnen tonfisk

Gör så här:
Blanda ingredienserna till röran och vänd försiktigt ner tonfisken. Låt gärna stå och dra en stund innan den skall ätas.
Mintchokladkaka med polkaströssel


Desserten till gårdagens schlagermeny var denna kanongoda, mintchokladkaka, eller snarare kladdkaka! Den både innehåller och är täckt av smält choklad och ovanpå ett polkaströssel som bryter av smaken fint! Mariannekarameller finns det inuti också! En riktigt chokladbomb med massa mintcrispig smak! (Receptet kommer fr Coop) 

Det här behöver du : 
200 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad med mintcrisp
100 gram krossade mariannekarameller

Glasyr & topping 
100 gram mörk choklad med mintcrisp + 1 dl krossade polkagrisar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält chokladen i vattenbad eller microvågsugn. Vispa ner den smälta chokladen i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt. Vänd ner de krossade karamellerna. Smörj och bröa en rund springform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 40-45 min, 175 grader. Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller microvågsugn och ringla över kakan. Strö över krossade polkagrisar.


Kakan blir allra godast om den får kallna ordentligt i kylskåp före servering, så gör den gärna dagen innan eller tidigt på morgonen!


Supergod, men mäktig! :-P

Kåldolmar

Källa: Patrik Nilsson
Portioner: 4

Ingredienser:
1 st vitkålshuvud
400 g nötfärs
1 dl grädde
1 gul lök
2 msk kalvfond
1 msk tabasco
1 dl rödvin
1 dl permesanost (eller någon annan ost)
3 krm salt
2 krm nymalen peppar
2 msk smör


Gör så här:
1.Sätt på en stor kastrull med vatten (som rymmer ett vitkålshuvud som täcker ca 80 % av huvudet)
2. Medans vattnet börjar koka så börjar du med kåldolmsfyllningen. Fräs ihop nötfärs med och lök, tillsätt rödvin, fond och grädde. Krydda! Tillsätt några droppar tabasco och låt puttra i ca 15-20 min. (Se till att mycket av vätskan dunstar) men låt inte färsen bränna fast.
3. Skär ur roten på kålet och lägg den i det kokande vattnet.
3. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
4. Se till att få 8-10 blad.
5. Lägg ut vitkålsbladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
6. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
7. Strö på lite permesanost och stek i ugnen 225 grader ca 25 min.

Servera gärna med gräddsås och lite blomkålsris :)