Matcha och vit chokladmousse tårta
Hittade en så snygg tårta på pinterest som jag gärna velat testa. Orginalreceptet är från en japansk blogg men jag har översatt med hjälp av Google och mina kunskaper inom bakning (Google som vi vet översätter ibland lite tokigt)
 
 
Finns steg-för-steg bilder på japanska sidan som kanske kan vara till lite nytta.
 


Matcha och vit chokladmousse tårta.
Botten
 
Mjöl 50g
Bakpulver 1/2 tsk
Matchapulver 6g
Ägg 2 st
Socker 40g
Mjölk 30g
Smör 20g
Vit chokladmousse
Grädde 150ml
Vit choklad 90g
Äggvita 2 st
Mjölk 0,5 dl
Gelatin 2 blad
Matcha mousse
Grädde 100ml
Matchapulver 8g
Äggula 2 st
Socker 20g
Mjölk 0,8 dl
Gelatin 1 blad
(För upplösning av det pulveriserade gröna teet)
Varmvatten 2 msk
Botten
Fodra en form 20 cm med bakplåtspapper
Sikta ihop mjöl och pulveriserat grönt te 2-3 gånger.
Vispa socker och ägg över vattenbad, det är färdigvispat när smeten är 37 °c det går snabbt.
Vispa kallt tills du kan göra synliga ränder i smeten.
Vänd försiktigt ner siktat mjöl och te, och blanda med gummi spatel
Värm mjölk och smör i en värmebeständig behållare, värm i 30 sekunder intervall, tills smöret är smält
Vänd ner i mjölblandningen
Häll ner smeten försiktigt i den förberedda formen.
Grädda 17-20 minuter i ugnen på 170 grader. Den är klar när provsticka kommer ut torr.
För att förhindra krympning  av botten tappa en gång formen från en höjd på 20cm. Ta bort bakplåtspappret.
Låt svalna helt.
När den svalnat helt skär bort kanten så att den passar en något mindre form med avtagbar kant (eller skippa detta och använda botten som den är i samma form du bakade den i)
Lägg i en passande tårtform försedd med plastremsor.
Vit chokladmousse
Blötlägg gelatin i vatten.
Vispa äggvitorna till skum
Vispa 250 ml grädde
Ta undan 100 gr (till Matchamoussen) i en skål, låt stå i kylen
Värm mjölken i en kastrull, ta bort från värmen tillsätt vit choklad och låt smälta.
Blanda ner gelatinet.
Blanda ned 150 gr vispad grädde.
Vänd ner de vispade äggvitorna.
Häll över matcha botten och ställ i kylskåp.
Matcha mousse
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Vispa äggulor och socker i en bunke.
Häll 2 msk vatten i en skål över vattenbad, tillsätt mjölk och matchapulver och rör runt tills det har lösts upp.
Tillsätt gelatin och låt smälta.
Blanda ner i äggula och sockersmeten
Vänd ner de 100 gr vispade grädden från kylen.
Häll över den vita chokladmoussen och jämna till. Låt stå minst 2 timmar.
När moussen stelnat sikta över matchapulver med en tesil.
Då tårtan skall tas ur formen går det lättare om man använder en varm trasa eller handduk runt kanten
Dekorera efter behag, jag gjord vit/gröna små solfjädrar i modelleringschoklad och en spritsad gräddklick.
 
Det blev delade meningar om smaken, den smakar grönt te helt klart så gillar man inte te och lite bitter smak så är detta inte tårtan man ger sig på. Jag gillade den då jag inte gillar översöta bakverk och så ser den ju så snygg ut :)
 
Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil.

Hos gräsätarna var kvoten mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 idealisk: nära 1 till 1. Men med inslag av spannmålsbaserat kraftfoder försämrades balansen snabbt. Hos djur som enbart fick kraftfoder var kvoten över 1 till 10.

Orsaken är enkel: växtens gröna delar är rika på omega-3 medan kraftfoder på säd, majs och soja främst innehåller omega-6.

- Ger man proteinrikt majs- foder hela vägen för att få snabb tillväxt på djuret så kan man få hur höga kvoter som helst. Jag såg nyligen en biff med kvoten 1 till 29, säger Jana Pickova på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ansvarat för försöken.

Lägsta kvoten, 1 till 1,2, hittade hon hos en ko som helt fötts upp på gräs och grovfoder.

Kunskapen om olika fettsyrors roll i människokroppen har ökat snabbt de senaste tio åren. Men först nu har forskarna börjat förstå vad de nya rönen får för konsekvenser för livsmedelsproduk-tionen.

Omega-6-fettsyran linolsyra har viktiga funktioner i kroppen, men flera studier har visat att omega-6 behöver balanseras av omega-3-fettsyror som människan bara kan få i sig via kosten. Särskilt omega-3-fettsyrorna EPA/ DHA anses bidra till minskad risk för hjärtsjukdomar.

- EPA/DHA, som förknippats med fisk, visade sig även finnas i betesdjuren. Men om man tar in djuren för slutgödning före slakt så förstörs väldigt mycket av effekten från betet, säger Jana Pickova.

Dessvärre sker sådan slutgödning med spannmålsbaserat kraftfoder regelmässigt för att få upp slaktvikten, även hos de flesta djur som fått beta ute.

– Vi har sett att man mycket snabbt kan förändra fettbalansen i både kött och mjölk, och det gäller även ägg och fisk, varnar Jana Pickova.

Hos vilda djur ligger kvoten mellan omega-3 och omega-6 nära 1 till 1, och samma jämna fördelning återfinns i urmänniskans kost och i våra hjärnor.”

Vill du främja din hälsa ät GRÄSBETES BIFF! ex Gröna Gårdars
Lista på andra uppfödare av gräsbetes djur.

 

 

Kalops och kalops, vad är skillnaden?

kalops_rödbetor_recept_husmanskost_söndagsmiddag_långkokJo, det ÄR skillnad på kalops och kalops. Lika många varianter som det finns landskap i Sverige så finns det olika recept och tillagningsmetoder för den svenska husmansklassikern.

Det som utmärker och kännetecknar en kalops är ju i första hand att det är ett långkok. En köttgryta av nötkött (oftast högrev, men fransyska, bog etc funkar också bra) med de speciella kryddorna lagerblad, kryddpeppar och lök som fått puttra flera timmar på spisen för att bli ordentligt mör och köttet ska nästan falla sönder och tråda sig i den härliga skysåsen.

Men vad är en svensk kalops? Norrländsk kalops? En skånsk kalops? Och hur får man till den karaktäristiska smaken och den goda skysåsen?

Såsom jag fått lära mig är en klassisk svensk kalops helt utan morötter, en norrländsk kalops sparsammare med nötkött men med mer lök och morötter och mer sås. Allt för att fylla ut och vara mer sparsam med köttet.

Lagerblad och kryddpeppar kännetecknar smaken för en kalops och de ingår i samtliga  varianter. Dock kan den skånska kalopsen ha lite mer av kryddning i, framförallt kryddpeppar. Den skånska varianter ska också vara lite mörkare  och mustigare och inte sällan brukar den vara aningens sötad antingen av karamelliserat socker eller honung som tillsätts i grytan. Den skånska kalopsen är rik och fyllig och mer ”påkostad” är andra.

Morötter finns i bägge varianter men i den skånska kan man ibland utesluta löken och istället ta lite mer av morötter, dels direkt när grytan börjar koka för att få sötman och konsistensen av de mosade morötterna men så tillsätter man dom även på slutet i lite större bitar för att få lite mer att tugga på.

Att en kalops smakar som bäst dagen efter råder inget tvivel om och det är en köttgryta som vi nog alla är uppväxta med på något sätt.

Ibland används grädde i såsen, ibland inte.

Jag använder endast kött, buljong, kryddor, lök och morötter, sen reder jag av grytan med maizenamjöl för att binda ihop smakerna och få en mer ”len” sås.

Så, kalops här eller där, hos mig eller dig – alla ser dom olika ut men jäsikens så gott! :-P

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök (här hade jag bara röd hemma, det går lika bra!)
5-6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3-4 timmar. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga.

Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

kalops_högrev_nötkött_recept
Allt klart för kalopsen att börja koka.

kalops_skånsk_norrländsk
Efter 4 timmar…

kalops_högrev_skillnad
Smaklig husman! :-P

Sila mygg och svälja kameler…

250px-Camelus_bactrianusÄr väl ett bra uttryck i många fall?

De exempel jag brukar dra fram är ketchup, som av somliga avskyrs som pesten. I många fall får den vara exemplet för något riktigt dåligt, och detta bara för att den innehåller socker. Det finns en med endast 16 gram kolhydrater och då är den jämförbar med en riktigt mörk choklad typ 90%. (Numera finns ju det ketchup sötad med stevia.)

Lite märkligt blir det ju när man avskyr dylik ketchup men hur lätt som helst tycker att chokladmousse gjord på  200 gram 70% eller 85% choklad med ca 20-33 gram kolhydrater är helt ok! I synnerhet om man tänker sig att en sträng ketchup på en korv knappt ger utslag på en våg…
Snacka om att sila mygg och svälja kameler!

Härom dagen fick jag en kommentar till inlägget om mandelmjölets vara eller inte vara… och kommentatorn A skrev:
få tänker på att 100 gram ost  ungefär motsvarande 1 kilo mjölk, fler lchf-människor som sätter i sig flera hundra gram ost varje dag än som skulle få för sig att det är en bra idé att dricka flera liter mjölk varje dag. Finns ju även absurda recept med 5 dl grädde/portion . (förutom de eventuella risker med mjölkprotein som finns så är blir det ett problem med överdoseringen av kalcium det blir med den ofta förekommande magnesium och kaliumbristen många lchf-ätare får av det de äter – dessa måste vara dels i relativ balans, men kalciumöverdos har ju även andra risker som pekas mer på) ”

Här kan man också få sig en funderare, 100 gram ost hur många mumsar inte det lätt som en plätt var och varannan dag? Men skulle aldrig kunna tänka sig dricka mjölk. Visst silar man ibland mygg och sväljer kameler även här?

Vi får också ofta höra att omega 6 ska undvikas och det är helt rätt det är superviktigt, men även här silar man ibland myggen och sväljer kamelerna…
Då ofta bacon och oftast billig sådan= dåligt uppfödd och omega 6 stinn ätes i rikliga mängder varje dag. Medan man exempelvis ”varnar” för mandelmjölets rika halt på omega 6 och ät inte ofta mandelbröd.

Att överhuvudtaget äta ensidigt eller mycket av samma mat är inte bra, äta varierat så man får lite olika av både ”skräp och nyttigheter” i sig är nog det bästa.

Har du några bra exempel på andra myggor och kameler?

 

 

 

Thai red curry kycklinggryta

kyckling_red_curry_thai
Smaka på ordet CURRY… Det har i mina öron aldrig låtit gott och det enda jag förknippar curry med är den man växt upp med i skolan. Den hemska rätten på matsedeln ”kokt höns i currysås”… Curry är INTE nåt för mig! Bland det värsta jag vet är nog doften av curry och bruna bönor… Men thaimat är ju gott och konstigt nog så ingår ju curry i thaimat i många rätter. Hur går det ihop?!

Jo. GUL curry är inte desamma som RÖD curry – jag har lärt mig något nytt! ;-)

Jag började googlade och hittade massor av spännande recept och läsning om den röda curry, det är ju så långt ifrån varann man kan komma egentligen. Den röda curryn är en kryddblandning liksom den gula men inte med gurkmeja, spiskummin och bockhornsklöver (för att nämna några) som ger den gula curry dess karaktäristiska smak, färg och doft… Den gula förekommer ju framförallt i det indiska köket och kryddblandningen kan variera med i både styrka och smak av ett antal olika kryddor. 

Den röda däremot är en thailändsk kryddblandning som bland annat innehåller röd chili, vitlök, citrongräs, koriander mm. DEN ÄR GOD!! Vansinnigt god och smakar INTE gul curry!

Smakar på ordet igen… CURRY – I love it! :-P
Så… Här kommer nu en riktigt god thaigryta med röd curry… Nu ska jag hålla utkik efter fler spännande burkar med denna krydda för jag kan tänka mig att det finns en uppsjö att laborera med. Tipsa gärna om du har nån favorit, eller recept med för den delen.

4 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Salt & peppar
3 msk red curry pasta
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
½ röd paprika
½ grön paprika
½ gul paprika
1 burk minimajs
1 burk vattenkastanjer
1 burk kokosmjölk
Maizenamjöl + vatten till redning
Cashewnötter

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna. Tillsätt red curry pastan, 3 matskedar blir ganska stark så justera mängden efter eget tycke och smak. Tillsätt en tärning kycklingbuljong och slå på vatten. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt grönsaker och kokosmjölk. Jag valde att reda av såsen för att få den att gå ihop lite bättre. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och toppa med cashewnötter.

thailändsk_kycklinggryta_red_curry

kyckling_red_curry_thai_recept

thailändsk_kyckling_gryta_red_curry

thai_gryta_kyckling_red_curry

thai_red_curry_cashewnötter

thai_red_curry_chicken

thai_red_curry

Lax med sparris och västerbottenssås

En smarrig lax rätt som uppskattas av alla, även dom som inte äter enligt LCHF-metoden.

Gör så här
1. Böra med att steka laxen i smör, i några minuter per sida. Salta och peppra laxen under stekningen.
2. Koka sparrisen.
3. Servera laxen med sparris och sås, servera gärna med en sallad.

Såsen
1. Häll grädden i en kastrull.
2. Lägg i den rivna västerbottensosten.
3. Låt såsen koka ihop.

Den här rätten har följande näringsinnehåll:
Kalorier: 488 kcal
Kolhydrater: 3,5 g
Protein: 30 g
Fett: 39 g

Omslaget på min tredje bok ute nu för beskådning!

Vad tycker ni?
Nyfikna på vad ICA-förlaget skriver om boken? Läs här!
Även denna bok kommer att säljas till ett kampanjpris för alla bloggläsare,
så håll ögonen öppna så ni inte missar inlägget med kampanjkoden!
En idé kan vara att prenumerera på bloggens inlägg .
Bilden går att klicka på för större bild.

9789153440116_Kakor_och_desserter

Mandelmjöl och bakning forts…

IMG_0291Det har ju sedan man upptäckt att mandelmjöl innehåller högre halt av kolhydrater än vad som anges på somliga påsar uppmanats till återhållsamhet med att äta mandlar.

Somliga påsar går ut med 4 gram kh per 100 gram och labbtestet visade på runt 7-8 gram istället.
Hela mandlar enligt livsmedelsverket ligger på 13,4 och jag mal ofta mandel själv då det funkar lika bra som mandelmjöl i allra flesta fall. Så jag väljer att räkna på livsmedelsverkets siffra. Kokosmjölet har också en varierande halt av kolhydrater från 4-17 gram. Här räknar jag också på den högre andelen.

Nu tänkte jag redovisa för de som inte kan, vill eller orkar räkna själva  hur lite kolhydrater ex en limpa bakad på mandlar och kokosmjöl ändå kan innehålla…

Vi tar Majorens ( kommenterar ofta hos kostdoktorn) favoritbröd ur Baka matbröd med LCHF.

Innehåller:
0,5 dl kokosmjöl väger 30 gram = 5,1 gram kh
2 dl mandelmjöl väger 90 gram = 12,6 gram kh
1 dl sesamfrön väger 50 gram = 2 gram kh (risentas sesam innehåller 4 gram kh/100gram)

Detta gör 19,7 kolhydrater av ovanstående mjöl i hela formbrödet och man får ut ca 15 skivor och det blir då 1,3 gram kolhydrater i en skiva.

Nu finns det ju smör, ägg, ost, fiberhusk, salt och bakpulver i också, men dessa ger ju inte så mycket  kh och om du gillar att räkna högt så räkna på 2 gram kolhydrater per skiva bröd.

Tror inte många behöver bli rädda för att baka och äta lite bröd och bakverk, eller hur? ;)

Är ändå  2 gram per skiva för mycket så varför inte ta 1 dl kokosmjöl och 1 dl mandelmjöl?
Du får ner halten med  ca 9 gram kh till 10,8 gram kolhydrater i hela brödet. Det ger mindre än 1 gram kolhydrat per skiva…
Så så här kan man alltså använda kokosmjölet för att reducera kolhydraterna dvs mandlarna i bröden och bakverken, om man nu funnit anledning att vara rädd för mandlarna…

 

 

Kryddburken är nominerad!

matbloggspriset_logo_text_004
Jag börjar med att säga stort, varmt tack till alla er som nominerat Kryddburken i ”Folkets val”. 

Nu är jag en av de 10 finalisterna man kan rösta på och i år tycker jag personligen att hela upplägget med matbloggspriset fått ett rejält godhjärtat lyft då röstningen även bidrar till att hjälpa människor i nöd.

Varje sms som kostar 10kr går till Stockholms stadsmission vilket jag tycker är är en riktigt bra anledning att lägga sin röst och skicka iväg ett sms på den blogg man gillar bäst. 

Jag har sagt det förr och säger det igen. Det arbete och det engagemang som ligger bakom Matbloggspriset är värd en stor hyllning och arbetet blir bara finare och mer utvecklat från år till år. Stort tack till er som står bakom arrangemanget.

Rösta på din favorit!

Skicka ett SMS till 72980. Skriv MAT1 för att rösta på blogg nr 1, MAT2 för att rösta på blogg nr 2 osv. Varje SMS kostar 10 kronor (+ ev. operatörsavgift) och går till Stockholms Stadsmission. Det går att rösta flera gånger. Omröstningen stängs kl 00.00 den 3:e november 2013. Den blogg som fått in flest röster, och därmed dragit in mest pengar till Stadsmissionen står då som vinnare.

De 10 finalisterna i Folkets val 2013 har nominerats av er matbloggläsare. Vi har fått in över 700st nomineringar, och de 10 finalister som gått till final har tagits ut av juryn samt kategorisponsorn Findus.

Här följer de 10 stycken bloggar som gått till final.

Om Stockholms Stadsmission och Matbloggspriset
Pengarna som samlas in under omröstningen i Matbloggspriset går till Stockholms Stadsmission och arbetet för barnfamiljer i svåra ekonomiska situationer. Tidigare sökte många familjer stöd till barnens fritidsaktiviteter, nya glasögon, vinterkläder osv. Nu söker de flesta för de nödvändigaste utgifterna – mat, hyra, el. Julhelgen är för många av de här familjerna väldigt tuff då de inte ens får vardagen att gå ihop. Därför delar Stockholms Stadsmission varje år ut presentkort på mat, så att familjerna kan klara sig över julhelgen och kanske unna sig något extra. Presentkorten är på 250 eller 500 kronor beroende på familjens storlek och på hur länge de ska klara sig innan nästa möjlighet till matinköp.

Pengarna från omröstningen kommer att gå till just detta – mat. Tack för ditt bidrag, det ger en godare jul!

För att ge SMS-gåvor behöver du vara ansluten till WyWallet. Det blir du automatiskt om du har ett privat mobilabonnemang. Om du har kontaktkort eller företagsabonnemang behöver du i de flesta fall registrera dig först på wywallet.se.

Har du frågor om Stockholms Stadsmission eller om din gåva? Kontakta Sofia Lemnert på 08-68 42 3063 eller sofia.lemnert@stadsmissionen.se.

Vill du ge en större gåva? Gör det här: http://stadsmissionen.se/gava eller SMS:a HEM100 till 72980 så ger du 100 kronor.

Stockholms Stadsmission har ett 90-konto, och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll, vilket ställer krav på att minst 75 % av intäkterna går till ändamålet. Under 2012 gick 90 % av Stockholms Stadsmissions intäkter till ändamålet.
(Text från www.matbloggspriset.se)

Lövbiff med grönsaker i stark sås

lövbiffsgryta_stark_sås
Nånting som jag verkligen tokälskar så är det köttgrytor med krispiga grönsaker och gärna stark sås. Detta är en sån och den funkar lika bra att serveras med ris, pasta som med nudlar.

Det goda med denna gryta är just köttet som jag låter bräsera i pannan så det blir riktigt mört och nästan smälter i munnen. Tillsammans med wokgrönsaker och lite hetta är det en stående favorit här hemma både hos stora som små. Tur att det blev massor över, för det får faktiskt bli dagens lunch…  :-P  

8 port
Det här behöver du :

600 gram lövbiff i tunna skivor
Salt o peppar
1-2 liter köttbuljong
3 tsk D´Elidas chilisås

2 morötter
1 röd, färsk chili
1 burk strimlade bambuskott
1 burk wokgrönsaker

GÖR SÅHÄR :
Skär lövbiffen i mindre bitar och bryn i het panna med smör. Salta och peppra. Stänk över nån tesked chilisås. Slå på buljong så det knappt täcker köttet och bräsera ca 45 min tills köttet är mört. Slå på mer buljong efterhand det kokar in.

Skär morötterna i små, tunna stavar och finhacka chilin. Rör ner i pannan tillsammans med bambuskott och wokgrönsaker. Låt småkoka ca 10 min. Tillsätt nu så mycket buljong som du vill ha sås. Rev av med maizena eller vetemjöl för tjockare konsistens på såsen. Smaka av med salt och peppar. . 

köttgryta_lövbiff_nötkött
Bryn…

köttgryta_nötkött_lövbiff_gryta
Bräsera…

lövbiff_gryta_stark_sås
Vänd ner grönsaker och servera!

lövbiffsgryta_stark_sås_nudlar