Sportlovsmorgon och mysfrukost med barnen

bodum_tekanna
Första dagen på barnens sportlov och vi laddar upp med mysfrukost. Goda smörgåsar och nybryggt the.

Vad har vi för planer för veckan nu då? Har inte spikat något mer än biobesök i Kalmar på onsdag, vi har ju inte sett ”Hundraåringen” ännu så den får det bli. Några små utflykter med hund och matsäck, pyssla lite inne och bara ha det bra. Nån snö har vi ju inte kvar här på ön så snögubbar och pulkabacke blir det inte detta sportlov, lite synd ändå…

Nä nu är det hög tid att få på sig lite kläder och ge sig ut i solen, även om det blåser så trädkronorna dignar så måste man ju ha frisk luft! ;-)

Hittade en så läcker tekanna från Bodum på Zalando, liten och smidigt och framförallt snygg! :-P Muggarna kommer också därifrån, blev lite kär i elefanterna och färgen – rött finns ju överallt i mitt kök så jag har svårt att bryta den stilen.

frukost_sportlov_bodum_tekanna

Helstekt fläskfilé med örtagårdssås

helstekt_fläskfile_örtagårdssås
Vår middag igårkväll på alla hjärtans dag blev ren och skär önskemiddag för jag hade verkligen ingen susning själv, lite trött i skallen och hade funderat länge o väl på vad jag skulle göra?! Joline föreslog potatisgratäng och det är bara vid festligare tillfällen som just potatisgratäng lagas här hemma, väldigt sällan till vardags om det inte är sommar och högsäsong på grillen. Men gott är det så jag följde hennes råd, en festlig fredagsmiddag alla hjärtans dag till ära.

Till gratäng är det gott med en fin bit kött tycker jag, och eftersom majoriteten här hemma föredrar griskött framför nötkött (som jag älskar) så gjorde jag det enkelt för mig så det fick det bli helstekt fläskfilé och en god sås till.

Jag var lite inne på att göra en annorlunda sås den här gången, för sås är ju nånting som jag bara älskar att laga och experimentera med. Det är liksom huvudnumret i hela middagen. Franska smak med örter och grädde, en skvätt vitt vin och kalvfond och JAAA – hujedamej vilken vilken sås det blev!! :-P Vansinnigt god och skulle lätt kunnat ätas med sked utan tillbehör. ;-) Men för att ni ska få en helhet på middagen så får ni recept på alltihop! ♥

4 port
Helstekt fläskfilé : 
2 fläskfiléer
Smör till stekning
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Har du tillgång till ugn så efterstek dom inpackade i bakplåtspapper tills innertemp visar 70 grader. Ta ut och låt vila innan servering. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.

helstekt_fläskfile_innertempteratur
Fläskfiléerna är delade i tre av varje filé, därefter kryddade med örter, salt och peppar och brynta i stekpanna och därefter klara att efterstekas i ugn tills innertemp visar 70 grader.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6-8 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

örtagårdssås_recept
Örtagårdssåsen får puttra och smakas av ofta, en riktigt höjdare av såser som bara blir godare ju längre den får puttra! :-P

helstekt_fläskfile_sås_örtagårdssås_recept
Upplagt på tallrik, här utan såsen…

örtagårdssås_fläskfile_sås_helstekt
Och här MED såsen! Och den som säger att det inte behövs sås till potatisgratäng har helt misstagit sig, den här kan man inte vara utan! ;-)

vaniljhjärtan
Vissa av oss orkade inte med vaniljhjärtanen efter middagen som vi köpt, men va gör väl de!? Smakar lika gott till kaffe morgonen därpå. ;-)

Hjärtan – presenter, recept och pyssel!

hönsnät_hjärta_fyllt_med_kottar
Ingen kan väl undgå att imorgon är det alla hjärtans dag! En dag som vi firar här hemma många gånger om året, inte bara EN dag! För att visa lite extra omtanke till de man älskar behövs ingen speciell dag utan små överraskningar, extra god middag eller små presenter uppskattas faktiskt bäst när man minst anar – och det är väl då man förtjänar dom som bäst också!

Här hemma älskar vi ju pyssel och överraskningar i stora mått så dagen imorgon blir såklart lite extra spännande, framförallt för barnen som gillar stämningen med ”guldkant i vardagen” då dom får göra hemlisar och man får inte komma in på rummen eller ”tjuvkika” och det lite ”hysch-hysch” och spänning råder i luften.

Jag tänker att det kan vara kul med inspiration både i form av köpta presenter, hemmagjorda, goda middagar och desserter och pyssel därtill så jag bjuder på ett bildregn och hoppas ni får lite ideér att bolla med. :-P

godis_spett_grillspett
Läckra grillspett med GODIS fixar du enkelt själv med modell ”större godisar” och vanliga grillpinnar. Super-surprise till alla sockertoppar man känner!

grillspett_godis_godisspett
Slå in dom i cellofan med knyt ihop med rosa snören… :-P

fruktspett_marinad
Vill man inte ha godis, kan man göra fruktspett!

le_creuset_portionsformar_hjärtan_ugnsform
Presenttips till matlagningstokiga – Le Creuset små hjärtanformar med lock, perfekt till potatisgratäng, desserter eller kanske soppa som man serverar en till varje person.


Chokladpraliner och alla hjärtans dag, dom bara hör ihop sååå bra! ;-)

plopp_kärlek
Plopp kärlek finns i butik att köpa och ge bort till dom man äääääälskar! ♥

lady_lufsen_middag_frikadeller_tomatsås_spagetti
En äkta ”Lady & Lufsen-middag” med frikadeller i tomatsås och spagetti. Receptet hittar ni HÄR >>


Det finaste man kan få från barnen är det som dom gjort själva, ritat och pysslat! ♥

tulpaner_tulpanbukett_flora_kvistar
Vacker tulpanbukett kan man binda själv med ett par knippen tulpaner och några kvistar från blomsterhandeln. Både roligt, vackert och billigt!

alla_hjärtans_dag_pyssel
Såhär brukar det se ut på vårt köksbord runt alla hjärtans dag, barnens teckningar, blommor, pyssel och små presenter!

lavendel_hjärtan_ståltråd_pyssel_
En enkel kärleksförklaring med ståltråd och lavendel…


Varför inte göra en ”Alla-hjärtans-smörgåstårta” Recept HÄR >>

semlor_hjärtan
Med tillhörande hjärtan-semlor? Recept HÄR >>

plåtskylt_recept
Vilken mat-mamma blir inte lycklig av att få hänga upp en sån här fin plåtskylt i köket?? :-P

hönsnät_hjärta_stenar_stenhjärta
Hemmagjort ”sten-hjärta” med hönsnät och stenar plockade från stranden… ♥ Översta bilden med kottar är gjord på samma sätt.

äppeltarte_vaniljglass
Frasiga äppeltarte med vaniljglasss, recept hittar du HÄR >>

Många är intresserade av att köpa signerat bok ex!

978153406_KakorchdestRGB_9990Verkar som det är överrraskande många som vill köpa en signerad bok nu när min tredje bakbok kommer ut i början av april
Jag kommer alltså nu kolla upp hur mkt en sådan signerad bok skulle komma kosta.

Den blir ju givetvis dyrare än det specialpris som man kan förboka den till på Bokus (antar det blir Bokus).
Jag måste ju ta ut för frakt mm.

Det blir också som så att de som är intresserade av ett personligt signerat exemplar får göra en förinbetalning till mitt bankkonto och därefter skickas en bok så fort jag får hem dom från ICA-förlaget.
Jag kan alltså inte beställa och köpa böcker förrän jag vet exakt hur många som vill köpa på detta sätt.

Så jag återkommer med detta så fort jag har ett pris för signerad bok!

 

Fettlever minskar på 6 dgr med strikt lågkolhydratkost

fettleverIdag skriver LCHF.se och Per Wikholm om detta. Många av oss LCHF´are vet ju om detta redan, men att få  det bekräftat i en så högkvalitativ studie och publicerats av NCBI är ju aldrig fel för övriga världen…

Per skriver på sidan:
Resultaten är som följer:
1. Strikt lågkolhydratkost (max 20 gram kolhydrater per dag) minskade under bara 6 dagar leverstorleken med hela 22 %.
2. Traditionell kalorireducerad kost (sannolikt snarlik Livsmedelsverkets tallriksmodell fast med en mindre tallrik) gav under 7 månader bara 7 % mindre levervolym trots att viktnedgången var densamma som i lågkolhydratsgruppen.
3. En högkolhydratsdiet under tre veckor resulterade i 9 % ökad levervolym.

Forskarnas slutsatser [Min översättning]: ”Dessa resultat ger stöd för att på kort sikt använda lågkolhydratskost när en minskning av levervolymen är önskvärd. Att överäta kolhydrater är ohälsosamt då det ökar levervolymen [läs leverförfettning, min anmärkning].”

Ni ska också få Pers egna kommentar här:
Båda dessa studier pekar i exakt samma riktning. Lågkolhydrat är effektivt mot leverförfettning. I den tidigare studien försöker de ansvariga forskarna lite krampaktigt att bortförklara resultaten med att det på lång sikt bara är viktnedgången som är det viktiga vad gäller fettlever, trots att deras studie inte visar det. I den nyare studien är forskarna lite mer rakt på sak och varnar för hög konsumtion av kolhydrater. Fortfarande vågar de dock inte ta bladet helt från munnen och föreslå lågkolhydrat som en långsiktig strategi (vilket förvisso inte studieupplägget medger) men det är definitivt ett steg på vägen i paradigmskiftet att våga peka ut högkolhydrat som ohälsosamt rakt ut.

Tack till signaturen Dufva för tipset om den nya studien samt till signaturen Zepp för den tidigare studien.”

Vi går så sakteliga mot en värld där fler och fler kommer äta lågkolhydratskost, och här visar studien mig på att redan sjuka gör bäst i att äta strikt lchf. Medan jag kan tänka mig att unga och friska människor kan säkert äta en mer liberal LCHF upp till 50 gram kanske tom upp mot 100gram.

Jag har ju upprepade gånger skrivit tidigare här på bloggen om fettlever, för den som är nyfiken på de inläggen kan kika HÄR.

 

Dr Björn Hammarskjöld om vitamin D3

DSC_0215Kostkunskap och Björn skriver:
Det kommer in fler och fler rapporter att de allra flesta av oss nordbor har brist på vitamin D3. Det kan ge en mängd sjukdomar som benskörhet, hypotyreos, depression, ökad infektionsbenägenhet och mycket annat. Det finns åtminstone ett par tusen reaktioner i kroppen som är beroende av vitamin D3.

 Det har tidigare visats att den fysiologiska nivån av vitamin D3 är minst 125 nmol/L. Under den nivån har mammors bröstmjölk för låg koncentration av vitamin D3 för att det ammade barnet ska få något vitamin D3 via bröstmjölken.

 Våra gamla klinkemlab har som ”optimal” nivå 75-250 nmol/L baserat på mätningar av ”normalbefolkning”, inte på fysiologiska kunskaper.

 Nu finns det sedan 2010 vetenskapligt bevisade möjlighet att snabbt få upp koncentrationen av vitamin D3 inom tre dagar

Viktig kunskap detta hur man kan få upp nivån snabbt om man vet eller tror sig ha brist.
Björn fortsätter:
Här visade man att friska unga hade en nivå av vitamin D3 på 40 nmol/L, det är en tredjedel av den lägsta fysiologiska nivån av vitamin D3.

 När de fick 600 000 IE vitamin D3 så steg nivån av vitamin D3 till knappt 200 nmol/L då man tog nytt prov efter tre dagar.

 En månad senare hade nivån sjunkit till 160 nmol/L och efter två månader hade nivån sjunkit till 107 nmol/L, under den fysiologiska nivån om 125 nmol/L.

 Nivåerna av kalcium, fosfat och magnesium hölls normala oavsett nivå av vitamin D3.

 Nivån av paratyroideahormon (PTH), som reglerar bentätheten i skelettet, sjönk från 6 pmol/L till omkring 4,4 pmol/L och den nivån höll i sig i minst tre månader.

Med andra ord det finns nu en bra och utvärderad metod att snabbt höja nivån av vitamin D3: Ät 600 000 IE (15 000 µg) som engångsdos och inom tre dagar har man uppnått mer än fysiologisk dos av vitamin D3. Underhåll sedan den nivån med att äta 50 000 IE (125 µg) vitamin D3 per vecka.

 Men hur får man fatt på vitamin D3 i denna mängd?

Enklast från USA, sök på nätet eller använd denna länk:http://www.applehealthfoods.net/shop/product_view.asp?id=1390292&StoreID=9468956e574944268dfc4c72b33a1b61&private_product=1

 Kostar 25 USD för 180 kapslar om 50 000 IE vitamin D3 + frakt ca 10 USD. Det blir drygt en krona per vecka.”

tillhör du dom som inte vill importera från USA utan gillar att handla hemma så är
Holistic ett bra D3 som finns i 5000IE
kapseln, det gör att man kan ta 1 st/dagen så kommer man rätt väl upp i dessa doser. Man kan ju också ta en eller två extra kapslar utöver de 7 i veckan  om man vill komma upp i exakt dessa mängder som artikeln beskriver.
Liten men viktig parantes som säger något:
mina uppmätta värden är 163 nmol/L och då äter jag ca 7000IE/dagen året runt.

Vår katt Marwin

IMG_0533Som jag skrev om här tidigare visade sig ha Borrelia och tack vara en läsare på facebook som gav mig tips om att få tagit ett borreliaprov så gjordes det och han blev konstaterad positiv.

Han hade inte så stor grad av den, man behandlar from 300 och han hade 320. Man kan ha upp till 1000, så det verkar ju vara lindrigt.
Nu går han på antibiotika och ska ha halv tablett en gång om dagen… jäddrar vad vi kämpar med dom…

Faran över går tyvärr inte att blåsa ännu, han hade ju som bekant ett blåsljud på hjärtat och idag är dagen för ultraljudet. Idag får vi kanske veta mer om varför han har det. Jag ber av hela mitt hjärta att måtte det inte vara något allvarligt, ex HCM, en dödlig ärftlig hjärtsjukdom.

Ber om att alla håller tummar och tår för att hans hjärta är friskt och vi kan få njuta honom i många år till, han är ju bara 4,5 år gammal.

Sista veckan med halva priset

SA001257_1på vitaminerna hos Bodystore!

Kanske passa på att fylla lagren?

Klicka på den gröna bannern till höger  här i bloggen så kommer du direkt dit till bodystore-kampanjen.

 

 

Kyckling sweet n sour

kyckling_sweet_n_sour_kycklinggryta
Nu är jag tillbaka igen efter en hektisk vecka på jobbet. Det var inte meningen att det skulle bli ett så långt uppehåll men jag har varken hunnit eller haft ork med mer dator än vad jobbet krävt och känner mig inte helt piggelin heller. Ni som väntar svar på mail, det kommer! :-P

smörgåsar
Smörgåsar inför torsdagens jobbmöte, inspektion av IVO. :-P Gick superbra!

Vi har hunnit fira Mamma Mia också som fyllt år, och dan innan det fyllde vår buse Kean 4 år. Mycket firande, god mat och tårtor har det blkivit såklart.

kean_kött_tårta_hund

Kean fick en ”kött-tårta” gjord på hans vanliga foder (fryst kött) dekorerad med falukorv, kex och frolic. Vet inte om han uppfattade själv att det var just en tårta, den försvann i alla fall på fem röda sekunder. Slurp!! ;-)

Hemma hos mamma gjorde vi tacobuffe i torsdags och Roger fixade jordgubbstårta – galet gott allting och mätta blev vi!

födelsedagstårta
Mammas tårta som Roger pysslade ihop omsorgsfullt med banan och jordgubbar – supergod!

present_mamma
Å så lite presenter till fina mamma! ♥ Två vispskålar i melamin, och som en liten pik då hon välte ut en hel kaffekopp i Rogers nya firmabil så blev det en keramikkopp med silikonlock. Roger hade tänkt i samma banor så nu har hon två! :-P

Nu till dagens recept jag ska bjuda er på är en kycklinggryta med härliga smaker av sött och surt med krispiga grönsaker, ananas och champinjoner – lite som en hawaiigryta!

Det här behöver du :
4 kycklingfiléer
Salt o peppar
2 tsk malen paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
1 burk krossade tomater
1 burk ananasringar + spadet
5 dl kycklingbuljong
2 dl crème fraiche
150 gram färska champinjoner
Maizenamjöl till redning
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Stek i het panna med smör eller olja. Salta och peppra. Pudra över paprikapulver.

Skär paprikan i strimlor och tillsätt. Slå i burken med tomatkross och ananasringar (dela dom ngt) och spadet. Tillsätt kycklingbuljongen och crème fraiche. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 10-15 min. Tillsätt champinjonerna. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

kycklingfile_recept_kycklinggryta

kycklinggryta

sweet_n_sour_sötsur_kycklinggryta

Forskare vill ge gravida D vitamin

iStock_000005885633Small-650x432Gravida kvinnor bör få tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
Skriver SvD i förrgår.

Detta är mer än viktigt för det är i fosterstadiet och som bebis som mycket grundläggs av senare ohälsa och hälsa.
Ex diabes typ 1.

Här kan man läsa på den bästa sajten i världen som skiver om D vitamin
Vitamin D council:
Vitamin D most important early in life to prevent type 1 diabetes, says new research
Vitamin D during pregnancy and breastfeeding

Man skriver på Vitamin D council att gravida och ammande bör ta runt 6000IE dagen och undersökning visar att om man tar denna dos under ammning så överför man runt 1000 IE till bebisen och som bebis behöver man då inte ta tillskott.
Annars är rekommenderade dosen för små barn 1000IE/dagen.

Kostdoktorn skriver att 2000IE  (små kvinnor) – 5000IE (stora män) är den minsta dosen att ta för att undvika uttalad brist och då kan ju jag inte låta bli att undra
- varför ska man lägga sig så i underkant med sitt D-vitamin intag så man precis ligger utanför ”uttalad brist”?

circulating-25ohdEn annan sajt som jag litar väldigt mkt på förutom Vitamin d council är den svenska sajten Allt om vitamin D, där skriver man ang den enda studien om  gravida och högdos D-vitamin:
”De kvinnor som hade höga halter av vitamin D hade i lägre grad problem med förtida värkar och prematur förlossning, och de hade mindre infektioner. De bästa resultaten fanns bland de kvinnor som fick 4000 IU per dag, och det är också den nivå som forskningsgruppen rekommenderar utifrån just den här studien. De ser det som nödvändigt att ta tillskott eftersom kosten uppenbarligen inte ger tillräckligt med vitamin D och för att vi inte vistas i solen så mycket som vi behöver. Den här studien ger också stöd för den rekommendation som andra forskare nu ger och som innebär att vuxna män och kvinnor bör uppnå en dos om 5000 IU per dag. Det är alltså mer än 10 gånger så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar, men i det här fallet tycker jag man ska lyssna på dem som är verkligt insatta och som forskar på området, och slå dövörat till åt de bakåtsträvande troglodyterna på SLV i Uppsala.”

och här kommer det viktiga , det är ju som så att kroppen ANVÄNDER vitamin D! Dvs man bör alltså ha ett förråd och därmed ha en högre andel D vitamin i blodet  än som normalt används.
Vi fortsätter från länken:

Enligt diagrammet så uppnådde gruppen som fick 4000 IU en 25(OH)D-nivå på 45-50 ng/mL på slutet av graviditeten, att jämföras med den nivån som en del forskare nu rekommenderar för alla individer: 50-80 ng/mL. Mer från Vitamin D Council (min översättning och förenkling):

Genomsnittsindividen börjar lagra vitamin D3 vid nivån 40 ng/mL, men vid 50 ng/mL börjar praktiskt taget alla att lagra det för framtida behov. Vid nivåer under 50 ng/mL förbrukar kroppen vitamin D i samma takt som man producerar det, eller får in det via mat och tillskott, vilket innebär ett slags kronisk vitamin D-svält.

Förmodligen är rekommendationen om 50-80 ng/mL riktig, men den övre delen av intervallet är inte bestämd i några direkta studier, utan är mer en typ av meta-uppskattning från en mängd andra studier.

Som vi kan se av diagrammet så uppnådde inte ens de som fick 4000 IU den önskvärda nivån 50 ng/mL, där de skulle ha varit mättade med vitamin D och ha kunnat lagra något för framtida behov. Det visade sig också att genomsnittsnivån av vitamin D i de nyfödda barnen för denna grupp bara var 27 ng/mL. Det innebär att 4000 IU är alldeles för lite under en graviditet, men enligt försiktighetsprincipen kan inte de här forskarna rekommendera mer än 4000 IU eftersom det är det man har data för. Som vi ska se kan man lugnt ta betydligt mer, dels för att studier visar att personer som vistas mycket i solljus har betydligt högre nivåer i blodet än 50 ng/mL, en del ligger över 80 ng/mL, och dels för att studier visar att ingen risk för förgiftning föreligger för doser under 10 000 IU eller t o m högre. Det ska vi återkomma till.”

Nu vill jag berätta för er att mina nivåer av D vitamin i blodet är 163 nmo/L* och vill nå få hela bilden klar för er så läs mitt inlägg om Provsvar.

Är du intresserad av hur mycket D vitamin man tillverkar  via solen i olika delar av världen och av olika människor med olika arbeten, så kan jag varmt rekommendera en studie av denna lista och artikel, då lär man får klart för sig att tillskott är en nödvändighet för 99.9% av svenskarna som inte är utomlands i solen i flera månader i sträck…

oavsett du är gravid eller inte, ÄT D VITAMIN och lägg dig inte i underkant utan tvärtom!

* ”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är

1 ng/mL = 2,5 nmol/L

Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”

 

/em