Baka utan socker, sötning eller sötningsmedel

IMG_8294Det verkar finns en del som tror att sötningen i lågkolhydratsbakning fyller en väldigt viktig funktion och att det absolut inte går att baka utan.
Nu ska ni få veta hur det förhåller sig på riktigt med socker och sötning.

Socker fyller den funktionen i traditionell bakning att förutom sötma och ibland konsistens (knäck o krisp) ge fyllnad, dvs 2-3 dl socker ger ju en mängd, utesluter du socker så blir kakan alltså mindre.

I den mesta lågkolhydratsbakningen (i alla fall  i min) så är det ägg som ger fyllnaden  = storleken på kakan.
Säger ju lite sig självt att ca 2 msk sötning inte ger någon större mängd/fyllnad.

Sötningen ger sötma och det är den enda funktionen den har och därmed kan man mycket väl baka helt utan.

Sötningen ger ingen större påverkan på varken på konsistens eller utseende.

Sötningen påverkar endast smaken och gillar du osöta kakor och bakverk finns det INGET som hindrar att du bakar mina recept (och troligtvis alla andras) helt utan socker eller sötning.

Ni får gärna sprida denna informationen till de som tror att man inte kan baka utan socker eller sötning…

 

Strul…

mariannsostkaka-300x225med internet och telefon har det blivit efter Bornet.net lagt ner sin verksam helt och Splitvision har satt in sin box i huset… vi blev ju då tvingade att byta internetleverantör och givetvis strular det …

därför kunde jag inte göra ett inlägg i går om OSTKAKANS DAG för givetvis har bloggen ett recept på OSTKAKA ;)

Nu ser dock problemen ut att vara lösta… men det där vet man ju aldrig…

Så blir jag lite tyst så strular det.

Önskar alla en GOD HELG och kanske njuta en ostkaka?

 

Malted Blueberry Waffles
 
Orginalrecept och vackrare bilder hittar ni här:
 
 
Ingredienser
 5,3 dl mjöl
2 msk socker
1/2 tsk salt
1 msk bakpulver
 0,6 dl  malted milkpowder
 1,2 dl vegetabilisk olja
 3,5 dl  mjölk
1 ägg
 2,5 dl färska eller frysta blåbär

Instruktioner
1.In en stor skål, kombinera mjöl, socker, salt, olja, mjölk, ägg, malted milkpowder, och bakpulver och blanda med en visp tills väl kombineras. Överblanda inte. Det är OK om smeten är lite knölig. Tillsätt försiktigt blåbären.
2.Värm ett våffeljärn.
3.Fördela smet i våffeljärnet och baka tills de är gyllenbruna.
4. Våfflorna är inte så söta i sig själv så det fungerar bra att servera med glass, grädde och sirap eller honung.
Blueberry croissant pudding

Receptet kommer från Kate Bracks bok The sweet Life
 
1 msk socker
4 ägg
1,8 dl mjölk
1,8 dl grädde
75 gr socker
1 tsk vaniljsocker
(orginalreceptet har skal från 1 apelsin istället)
8 st små croissanter eller 400 gr
75 gr blåbär
1 msk florsocker
vaniljsglass till servering
 
Ugn:170°c
 
Smöra en form med smör och strö 1 msk socker. Häll bort överflödigt socker. Formen skall rymma 1 liter.
 
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, socker och vaniljsocker tills slätt.
 
Riv varje croissant i 4 delar och lägg i ett lager i formen.
 
Strö över blåbären.
 
Häll över den flytande blandningen.
 
Låt stå i ca 30 minuter så att croissanterna suger åt sig.
 
Pudra puddingen med 1 msk florsocker och baka i 45-50 minuter tills stanningen har stannat och puddingen fått en fin brun färg.
 
Servera varm med vaniljglass.
 
 

Philadelphiabullar

Inne på FB i bakgruppen Kakburken bakas dessa bullar flitigt, så jag ville också testa.
Receptet finns på flera ställen men jag följde det jag hittade på fina bloggen Kryddburken:
 
 
Bullarna är vääääldigt goda :)

Mörk choklad innehåller socker

Det hoppas jag du visste.Chokladtårta med myntaganache
Men det verkar som om många tror att:
om jag inte tillsätter något socker så är vad man än bakar och tillverkar med choklad ”osötat” och kan kallas ”utan socker” och därmed sätter man LCHF stämpeln på.

Det är ju inte så att man inte får äta mörk choklad, man får faktiskt äta vad man vill. Problemet blir ju när man vill kalla något för LCHF.
Detta har ju många av de första LCHF-skribenterna- och författarna försökt göra oss uppmärksamma på. Det är också därför debatten gått varm ibland om ”Vad är LCHF?”  och ” Vilken definition har LCHF”.

Om vi ska hårdra det så säger inte definitionen något om varifrån kolhydraterna ska komma, det finns däremot rekommendationer.
Detta gör att tom 1 dl solrosolja med en tsk socker i kan rymmas inom definitionen.

Lyckligtvis har de som myntat begreppet LCHF gått ut med vad som bör ätas och dit hör ju då inte vegetabilisk olja (solrosolja) och socker, och också stärkelse från bröd, pasta, ris och potatis.

Så visst kan du mumsa mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad och också tillverka recept med dessa ingredienser men få recept kan kallas LCHF och det är det man behöver förstå.

70% mörk choklad innehåller runt 35 gram kolhydrater per 100 gram
85% mörk choklad innehåller runt 19 gram kolhydrater per 100 gram
90% mörk choklad innehåller ca 14 gram kolhydrater per 100 gram
Råchoklad innehåller ca 10 gram kolhydrater per 100 gram

Detta borde säga många hur mycket socker som befinner sig i de olika chokladerna beroende på kakaohalt.
Mörk choklad är inte automatiskt ”utan socker”.

Baka gärna på choklad MEN var medveten om att det innehåller socker och ju lägre kakaohalt ju högre sockermängd och har ett bakverk 200 gram choklad eller mer i sig, var då gärna medveten om att detta kanske inte ens är LCHF, inom den ram som nu ändå är satt.
Det är ju ändå viktigt att vi kan lita på att står det LCHF/LC på en produkt eller ett recept så är det LCHF/LC, eller hur?

 

 

Att vara nominerad…

standard_matbloggspriset
Det har kommit till min kännedom att jag inte bara är nominerad till ”Folkets val” av matbloggar utan det står även en hedersutmärkelse till förfogande och där står det mellan mig och matbloggen Söta saker. Hela listan för samtliga nomineringar hittar ni HÄR >>

————————————————————–
uppdaterat 17.30

Det blev ingen vinst för Kryddburkens del, istället säger jag grattis till Made by Mary som tog hem Folkets val och Söta saker som knep Hedersutmärkelsen. GRATTIS! ♥

Och framförallt ett jättegrattis till Helena Ljunggren som kammade hem bästa matblogg i kategorin FOTO! Det är du sååå värd! ♥
————————————————————–

Det är en ära att finnas med bland nomineringarna i Matbloggspriset, man känner sig på nåt vis lite högre utstuderad och bekräftad och det är alltid trevligt. Jag är dock inte så mycket för större uppståndelse, media och upptåg kring mig själv. Jag har tackat nej till TV-erbjudanden och vill inte synas/höras för mycket utåt, utan vara den jag är och tänkt från början, det vill säga att bara vara här och nu med det jag gör. I det långa loppet så är det de lilla i vardagen som ger mig guldkant och motivation till det jag håller på med. Det skulle naturligtvis vara fantastisk roligt att vinna något men jag är lika glad om jag inte gör det.

Alla era kommentarer, mail och respons och på lagade recept och egna tips det är ännu roligare, ännu mer uppskattat och mer bekräftande tycker jag. Återigen drar mig till minnes varför jag började matblogga?!

Det var inte för att tjäna storkovan, inte för att bli rikskändis, inte för att få en massa gratis-prylar och inte för att synas i media överallt… Jag tror ni som känner mig vet detta redan men det kan vara svårt ibland att kunna referera bakåt i tiden med vad som egentligen är meningen med det man gör här och nu idag och en gång påbörjat.

Ibland får jag frågan varför jag bloggar?? Varför håller jag på med maten, recepten och kameran och låter det få ta sån tid? Jag är besvärlig och omständig, jag är petig och vill vara ifred när jag fotar och jag jag har svårt att bolla idéer om middagsmat med övriga familjen då jag hellre lagar något som INTE finns på kryddburken sedan tidigare… Ja, det är inte lätt att leva med mig vissa stunder. Men jag hoppas och tror att min familj vet och förstår att jag har en tanke med allt…

Det är MIN avkoppling, min stund i köket, min stund med kameran, min stund med bilder och text och att få skriva av mig lite… Det är mitt lilla smultronställe på jorden där jag trivs. Jag har drivit kryddburken nu sedan 2007, dag efter dag, år ut och år in… Nä! – Jag tröttnar faktiskt inte… Även om vissa dagar inte har nån bloggpost så ägnar jag tid bakom kulisserna med mail och kommentarer och frågor, facebook och instagram och försöker upprätthålla en god kontakt med alla inblandade.

Jag började matbloga för att få en balans i mina intressen. Jag fotograferade en hel del förr i tiden, bröllop, porträtt och levererade bilder till reklamabyråer. Samtidigt som barn, husbygge, giftemål och nytt liv stod för dörren så kom mitt frilansande i kläm. Jag hade inte längre så mycket tid om helger att åka runt på bröllop och fota, jag hade inte tiden till fotografering som jag brukade. Och jag hade heller inte lusten som först fanns där.

Men äta bör man ju så DÄR nånstans kom matfotograferingen och dokumentationen av recept in i bilden. Jag lagrade foton på hög i datorn och hårddiskar och recepten blev fler och fler och ännu mer ville jag laga för att kunna fota mer. Lite fotonörd är man allt. Ja, på den vägen är det! :-P

Så en dag i mars året var 2007 fyllde jag i namnet på en domänportal till vad min blogg skulle heta.

Namnet fick jag klura på några minuter… Jag tänkte på när jag var liten och nån symbol eller sak som jag mindes i matväg. Då kom Lawry´s kryddburk upp! Kryddan som pappa använde på nästan allt… Haha! Lawry´s till varma mackor var en klassiker. Därav namnet ”Kryddburken”

Så svaret på frågan VARFÖR jag bloggar är enkelt – JAG ÄLSKAR DET JAG GÖR!! Precis som jag älskar foto och mat!
Kryddburken kommer i framtiden stå kvar på samma plattform som alltid och fungera på exakt samma sätt som tidigare där jag delar med mig av enkla recept till vardag och fest utan att krångla till det allt för mycket. Jag vill dela med mig av upplevelser, bilder, tankar och känslor kring mat och göra er delaktiga i i både stort som smått. Så kommer framtiden att se ut.

Åter till matbloggspriset.
Jag kommer tyvärr inte att finnas på plats i år av olika skäl, trots nomineringarna så kan jag ej närvara men jag hoppas ni som besöker mässan och alla ni matbloggar som ses får en härlig dag, kväll, bloggträff tillika. Det är en stor tillställning som går av stapeln idag på Matmässan i Stockholm. Ni som ska dit – ät, drick, njut och ha det bäst.
Jag följer allt online, det brukar finnas många rapporterande bloggare därute! ;-)

Och sist men inte minst LYCKA TILL alla som är nominerade och STORT TACK till hela arrangemanget. Det är ett väldigt tjusigt upplägg i år, tummen upp från Kryddburken! ♥

I morgon är det kladdkakans dag

IMG_8246Ja även Kladdkakan har numera en egen dag 7/11 är det tänkt man firar den, Kladdkakans dag.
Givetvis har bloggen lite sånna recept.
Kladdkakor är ju goda ;)

Chokladkladdkakan den klassiska med kakao dvs utan sockrad choklad, finns i Baka med LCHF.
Den kan även de som äter strikt LCHF äta.

Annars om du inte har bakboken finner du goda gratis-recept här och även dom kan ätas av strikta LCHF´are:

VANILJKLADDKAKA med hallongrädde
(äter du strikt? Ta bort hallonen då de flesta kolhydraterna kommer från dem, även mandeln och öka kokosmjölet)

LAKRITSKLADDKAKA med citrongrädde

SAFFRANSKLADDKAKA med valnötsgrädde
(äter du strikt? Välj att ta bort mandlarna  och öka kokosmjölet och ta också bort valnötterna)

Hoppas återkomma med ett nytt recept på kladdkaka i morgon om nu inte någon av dessa skulle passa ;)

 

Skräckexempel på dåliga LCHF-recept

Mörk-chokladNu tänker jag vara rak och ärlig igen, den som inte uppskattar det kan sluta läsa nu.

Nu ska jag visa er några recept som ”säljs” med LCHF stämpel och där också falsk marknadsföring sker ;)
Eftersom de finns i Expressen så förstår nog många av oss att här gäller inte ”äkta vara” och rubriker sätts  som de vill och informationen är inte alltid genomtänkt… men vi förväntar väl oss inget annat av Expressen heller väl…

Så nu ska vi gå igenom denna artikel omLäckert julgodis utan socker – på LCHF-vis
man börjar artikeln med:

”Alla som någon gång lagat julgodis vet hur mycket socker som går åt till all knäck och kola.

Att göra godis på LCHF-vis är därför en utmaning, ännu mer om man inte är så himla förtjust i ”låtsassocker” som stevia och sukrin.

Här har jag gjort åtta recept på riktigt smarrigt julgodis – helt utan socker! Du väljer självklart om du vill tillsätta någon form av sötning. Själv väljer jag helst honung eftersom jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma.”

Redan här i ingressen både insinuerar man och ljuger friskt!?
Dels vill man få läsaren att tro att stevia och erytritol (sukrin) är ”låtsassocker” dvs artificiella och hittepåsocker, vilket är helt osant. De båda är naturliga och lika naturlig som vanligt socker som också måste processas fram ur sockerbetan. Skillnaden mellan dem är att sockerbetans socker påverkar blodsockret negativt och det gör INTE stevia och erytritol.

Sedan hävdar man att recepten inehåller INGET socker, FRUKTANSVÄRT ILLA om man inte vet och förstår att ”god mörk choklad” ofta innehåller massa socker (från sockerbetan). Recepten innehåller ofta 200 gram och tom upp till 300 gram ”god mörk choklad”, ett recept förordar 200 gram mörk och 200 gram vit choklad , vit choklad som innehåller 54 gram kolhydrater per 100 gram!!

Vi ska kika lite på ”god mörk choklad”. Mörk choklad är oftast allt från 70%-90% dvs ända upp till ca 36 gram kolhydrater i 100 gram. De allra flesta väljer sällan eller aldrig 90% utan 70% eller 85% är det man läser på recept .

Jag skulle vilja säga att använder man ”god mörk choklad” behövs inget extra sötning alls. Så inte nog med att julgodiset innehåller massor av socker man rekommenderar tom att man sötar mer med honung!? Sedan när är honung LCHF?

Sedan hävdar man att det är en utmaning om man vill göra godis utan socker och utan  låtsassocker, jag vill påstå tvärtom att göra godis med naturliga sötningar som stevia och erytritol är en utmaning, då all choklad som säljs är så sockerstinn. Man har ju faktiskt inte ens lyckats i dessa recept ;) man antog inte utmaningen att gör ÄKTA  LCHF godis utan tog genvägen och blundade för den stora sockerhalten i all mörk choklad.

Jag hade däremot använt mig av Lindt 90% choklad (eller råchoklad) och om man sedan ska bjuda sötnosar (eller diabetiker) som inte är rejält avsötade på julgodiset så bör man nog söta lite extra med ex Bakery+. För recepten kan vara användbara OM man gör på rätt sätt ;)

sedan är ju de sista raderna lite fåniga i sammanhanget…
jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma
och då betyder det att man lätt som en plätt häver ner 200 gram mörk choklad och 200 gram vit choklad  = massa socker, ca 200 gram kolhydrater i ett enda recept och får det till ”naturlig mat med naturlig sötma” och framförallt också till ett LCHF recept.

och så är folk rädda för lite ketchup!? ;)

 

Avocado-Lemon cookies
Orginalrecept finns här:
 
Avocado-Lemon Cookies

1 medelstor Avocado

115 gr smör

115 gr creamcheese

2,4 dl florsocker

2 msk citron eller limejuice (de smakar rätt mycket citron)

1 tsk vaniljsocker

4,8 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

Blanda avokado, smör, grädde, ost och socker tills slätt i en matberedareTillsätt lime, vanilj, bakpulver och mjöl och blanda grundligtFyll i enspritspåse försedd med en stjärntyll. Spritsa rosor inifrån och ut på bakplåtspappersklädd plåt. Stör evt på lite saltflingor om du gillar det. Grädda i 190°c grader i 12-15 minuter.