Gettergod glass

DSC_0570Vi åker ju husbil så mycket vi orkar och i helgen var vi i Skövde-trakten och besökte matfestivalen.
Österhagenglass som jag berättat om förut var representerade och andra lokala små mattillverkare av ost och korv.
Tyvärr är det mesta med massa e nummer och ofta låg kötthalt. Trodde nog man skulle kunna hitta just den mer ”äkta vara” maten.
Chansen är ju större givetvis att hitta det på lokala marknader men jag hade svårt här i alla fall.

Däremot så smakade jag lite gettergod gelato, dvs glass gjord på getmjölk från DalsSpira mejeri, dessa har jag också skrivit om förut.

Denna glass har inte heller något mös och bös i sig, dock socker, men för dem som äter liberalt och kan tåla socker i liten mängd är detta en glass jag rekommenderar att leta upp. Säljs lite här och var runt Sthlm och Gbg + några få ställen till. Kika hemsidan här för mer info Gettergod gelato.

Då många försöker undvika ko-mejerier så kan ju detta vara ett alternativ med diverse getprodukter.

Skräckexempel på dåliga LCHF-recept

Mörk-chokladNu tänker jag vara rak och ärlig igen, den som inte uppskattar det kan sluta läsa nu.

Nu ska jag visa er några recept som ”säljs” med LCHF stämpel och där också falsk marknadsföring sker ;)
Eftersom de finns i Expressen så förstår nog många av oss att här gäller inte ”äkta vara” och rubriker sätts  som de vill och informationen är inte alltid genomtänkt… men vi förväntar väl oss inget annat av Expressen heller väl…

Så nu ska vi gå igenom denna artikel omLäckert julgodis utan socker – på LCHF-vis
man börjar artikeln med:

”Alla som någon gång lagat julgodis vet hur mycket socker som går åt till all knäck och kola.

Att göra godis på LCHF-vis är därför en utmaning, ännu mer om man inte är så himla förtjust i ”låtsassocker” som stevia och sukrin.

Här har jag gjort åtta recept på riktigt smarrigt julgodis – helt utan socker! Du väljer självklart om du vill tillsätta någon form av sötning. Själv väljer jag helst honung eftersom jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma.”

Redan här i ingressen både insinuerar man och ljuger friskt!?
Dels vill man få läsaren att tro att stevia och erytritol (sukrin) är ”låtsassocker” dvs artificiella och hittepåsocker, vilket är helt osant. De båda är naturliga och lika naturlig som vanligt socker som också måste processas fram ur sockerbetan. Skillnaden mellan dem är att sockerbetans socker påverkar blodsockret negativt och det gör INTE stevia och erytritol.

Sedan hävdar man att recepten inehåller INGET socker, FRUKTANSVÄRT ILLA om man inte vet och förstår att ”god mörk choklad” ofta innehåller massa socker (från sockerbetan). Recepten innehåller ofta 200 gram och tom upp till 300 gram ”god mörk choklad”, ett recept förordar 200 gram mörk och 200 gram vit choklad , vit choklad som innehåller 54 gram kolhydrater per 100 gram!!

Vi ska kika lite på ”god mörk choklad”. Mörk choklad är oftast allt från 70%-90% dvs ända upp till ca 36 gram kolhydrater i 100 gram. De allra flesta väljer sällan eller aldrig 90% utan 70% eller 85% är det man läser på recept .

Jag skulle vilja säga att använder man ”god mörk choklad” behövs inget extra sötning alls. Så inte nog med att julgodiset innehåller massor av socker man rekommenderar tom att man sötar mer med honung!? Sedan när är honung LCHF?

Sedan hävdar man att det är en utmaning om man vill göra godis utan socker och utan  låtsassocker, jag vill påstå tvärtom att göra godis med naturliga sötningar som stevia och erytritol är en utmaning, då all choklad som säljs är så sockerstinn. Man har ju faktiskt inte ens lyckats i dessa recept ;) man antog inte utmaningen att gör ÄKTA  LCHF godis utan tog genvägen och blundade för den stora sockerhalten i all mörk choklad.

Jag hade däremot använt mig av Lindt 90% choklad (eller råchoklad) och om man sedan ska bjuda sötnosar (eller diabetiker) som inte är rejält avsötade på julgodiset så bör man nog söta lite extra med ex Bakery+. För recepten kan vara användbara OM man gör på rätt sätt ;)

sedan är ju de sista raderna lite fåniga i sammanhanget…
jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma
och då betyder det att man lätt som en plätt häver ner 200 gram mörk choklad och 200 gram vit choklad  = massa socker, ca 200 gram kolhydrater i ett enda recept och får det till ”naturlig mat med naturlig sötma” och framförallt också till ett LCHF recept.

och så är folk rädda för lite ketchup!? ;)

 

anti-bakarnas missförstånd

Det råder stora missförstånd bland de superstrikta och gravt sockerberoende LCHFarna om vad vi som lchf-bakar egentligen gör.
Man verkar tro att vi äter kakor istället för mat!?
Att vi är kvar i träsket, att vi bara bytt ingredienser men fortfarande är sockerberoende eller kakberoende  eller skräp beroende.

De verkar välja att missförstå.

Är det för att de i grunden är lite avundsjuka på oss som faktiskt bara kan äta en kaka och sedan tycka det är nog och känner oss nöjda?
Jag börjar mer och mer tro det. Det är oftast de  gravt sockerberoende som gapar högst och vill få alla att “åka samma tåg”. Som har svårt att se de med ett tidigare normalt förhållande till socker och självklart då kan ha ett normalt förhållande även till dessa kakor.

Varför ser de allt så himla svart och vitt? Vart tog färgskalan däremellan vägen?
Är det så att de vill att alla “solidaritet äter”  på samma sätt? Allt för att själva slippa känna. De måste ha att hela världen gör som de, äter på exakt samma sätt.

De sockerberoende människorna måste vara värre än de med alkolberoende. De nyktra alkoholisterna skriker inte om att alla måste sluta dricka…

Varför blir det plötsligt så “syndigt” att baka en kaka som har samma grund som omelett? Där enda skillnaden är 0,5 dl kokosmjöl mot  100 gram purjo?
Så om jag väljer att göra ex en rabarberfrittata  till lunch så är det värre och anses syndigt än en motsvarande omelett?
Det är denna fanatism som gör att de som kallar LCHF en sekt får vatten på sin kvarn… think outside the box, är en bra kommentar i denna debatt…
Att tro och begära att alla människor i världen ska sitta med “ost, nötter och oliver och dricka vatten” i alla festliga lägen är en utopi…

För mig kommer det alltid vara bättre om alla övergick till hälsosam bakning. Man kan inte kräva att alla ska leva superstrikt LCHF, det tåget kommer att bli bra tomt i framtiden när alla gamla sockerberoende trillat av pinn…
I min framtida värld har alla övergått till hälsosam bakning av både bröd och bakverk OCH äter naturlig mat.

När då också några tycker att man hellre ska “synda” (när blev ex min rabarberfrittata en synd?) med “äkta vara” = socker o vetemjölsvaror, ja då är man verkligen ute och cyklar…
Fast nu finns det carbblocker så vi riktigt kan hålla fast i den gamla skiten…

När ska de svart/vita LCHF´arna förstå att världen är full av färger och att :
Alla är inte sjuka, överviktiga och sockerberoende
?

 

 

em

Bloggar etiketter:

Liten kontemplation över Äkta Vara…

Visst är det märkligt (för oss som kan vandra på City Gross) att se denna märkning finnas lite varstans på hyllorna.

Visst är det en väldigt trevlig syn, men att den ska behövas!?

Borde det inte vara självklart att all mat är äkta mat?

Det är ju fruktansvärt att vi i dessa “moderna” tider ska behöva märka vår mat med Äkta Vara märkning för att vi ska veta vilken mat som är bra för oss och är utan “mös och bös” (tillsatser). Att produkten endast innehåller det den ska.

Den mest talande produkt för just detta är väl majonnäsen?

Majonnäs ska endast kunna hittas i kyldisk, inte i skafferihyllorna…
Vem gör en hemlagad majonnäs och förvara den i skafferiet?
INGEN!

Äkta majonnäs på riktigt är den fina klassiska majonnäsen från Rydbergs  och färsk majonnäs från Kavli 
vill du göra egen så finns recept här

Den som gärna vill använda sina ofta surt förvärvade slantar på mat värd namnet bör läsa på länken ovan om Äkta Vara…

 

 

Bloggar etiketter:

Nyckelhålsmat innehåller många E-nummer

En av mina många favoritförfattare Mats-Eric Nilsson skriver i SvD med anledning att svenska folket nu sviker nyckehålsmärkta varor mot fullfeta Äkta Varor.
Man skyller på alla som äter LCHF, men glömmer att det är många som bara vill äta riktig mat utan “mös och bös”!
I artikeln raddar Mats-Eric om några nyckelhålsprodukter och deras innehåll, i mina ögon låter det inte som mat=näring direkt, möjligens bukfylla…

Vad är det för fel på riktig mat?

Colting visar en tjusig tallrik
idag som är riktig mat! Läs hans inlägg också

 

 

Bloggar etiketter: ,