Nutella-Mallow Pillow Pockets

 
1 paket smördeg, finns färdiga små plattor i 10-pack på ICA.
2-3 dl Nutella
2-3 dl mini marshmallows
Vispat ägg blandat med lite vatten
Strösocker för dekoration
Florsocker för pudring

1. Värm ugnen till 175°c. Skär smördegen i fyrkanter. Lägg ett par matskedar Nutella i mitten på
varje fyrkant men lämna en ram runt kanterna. Fyll varje med ca 12-15 mini marshmallows och vik över för att bilda en liten triangelTryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla med ägget och strö sedan med strösocker. Grädda i 22-25 minuter eller tills degen blivit gyllene. Ta ut och låt svalna i 5 minuter, strö över florsocker och ät!
 
Orginalrecept kommer härifrån:
Pepparkakansdag på måndag

DSC_0022och jag har ett gott nytt recept som vankas ;)

Ni som följer bloggen och gillar att baka  ni har nog det mesta hemma, men det som kanske inte alltid finns hemma är väl lingon som jag också tänker använda…

Förbered er på nytt recept på måndag!

Önskar också alla en trevlig helg och andra advent!

Pastagratäng med strimlad julskinka

pastagratäng_recept_med_julskinka_överbliven
Vad är väl en jul utan rester och recept med överbliven mat?! Det finns säkert en ljuv mening från begynnelsen att julbordet skulle uppbringa så mycket restmiddagar de kommande veckorna efter jul att uppfinningen med just julbord EN gång om året fick sin mättande innebörd. Den som inte lever gott efter ett hemlagat julbord vette tusan om den har nån botten i magen eller inte.

Jag tycker det är roligt med rester i kylskåpet oavsett om det är jul eller inte, det blir liksom en liten utmaning i sig att trolla fram en middag av det som finns hemma, man tager vad man haver precis som att koka soppa på en spik. Nu är ju inte denna restmiddag så ofantligt påhittig utan mer väldigt slapphänt framtagen med de två vackra ingredienserna makaroner och julskinka! ;-)

Åhja, det är mat det också. Alla dagar kan ju inte vara Rolls Royce heller… :-P

Det här behöver du : 
4 port kokta makaroner
1 bit ansenlig mängd julskinka
4 ägg
4 dl gräddmjölk (lika delar mjölk som grädde)
Hyvlade ostkanter
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka makaronerna. Häll av och skölj under kallt vatten. Slå över i en smord, ugnsfast form. Strimla den mängd julskinka du har över eller tycker blir lagom. Vispa ihop äggen med gräddmjölk. Hyvla över lite ost. Krydda med salt och peppar. Skjuts in i ugnen 200 grader, ca 20 min tills gratängen fått fin färg.

pasta_gratäng_pastalåda_julskinka_skinka_överbliven_recept

pasta_gratäng_julskinka_överbliven_recept_makaroner

Tjuvstart på julmaten och recept på godaste julköttbullarna och Janssons

julköttbullar_janssons_frestelse
V har tjuvsmakat på julmaten! Det gjorde vi redan förra veckan. Jag kan gärna vänta på den ett pr veckor till men nån annan i familjen tycker det är så gott och bara ”Vill ha!! – vill ha!!” :-P
Köttbullarna till jul är lite annorlunda mot de jag brukar göra, det är kryddpepparn som tilllsätts som blir den extra lilla, juliga kryddan, å visst är dom goda! Det är nåt visst med att rulla julköttbullarna också mot de traditionella husman med kokt potatis och gräddsås. Lite mer högtidligt måste jag erkänna.

Vad har vi mer? – Janssons ja!
Den gratängen är snäppet bättre än köttbullarna tycker jag personligen. Inget julbord utan Janssons ju. Däremot lägger jag aldrig ner hela filéer utan använder enbart spadet för smakens skull. Ingen i vår familj gillar dom ”små fiskarna” så jag kör bara på spad. Det blir precis lika gott. Jag menar godare förstås! ;-)

Nånting grönt är alltid välkommet och då kommer brysselkålen på första plats. Varken rödkål eller grönkål tar hem segern där. Men lättkokta, salta brysselkål med en liten smörklick, det är ju bara såååå gott!

På våra små tjuvstarter kokar vi ofta ägg och äter halvorna som dom är, men till julbordet så piffas dom lite extra med majonäs, räkor och dillvippa, eller med majonäs och löjrom. Där lyxar vi till det lite. Herregud, man måste ju sätta gränser! ;-)

hemmagjorda_köttbullar_recept_julköttbullar
Prova gärna receptet och säg vad ni tycker. Kryddpepparn kan naturligtvis uteslutas, men den är det lilla extra piffet för julens smak!

Det här behöver du : 
2 kg blandfärs
½ msk salt

2 ägg

1½ dl grädde
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
3 msk flytande oxfond
½ tsk D´Elidas chilisås
1 tsk nystött kryddpeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 krm malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färssmeten i ordning enligt ingredienserna. Först salt, sen äggen och sist gräddmjölken som fått stå och svälla ca 30 min tillsammans med ströbröd och kryddor. Använd med fördel elvisp och degkrokar när du blandar större mängd färs.

Rulla köttbullarna, lägg upp på skärbräda under tiden du värmer ugnen till 225 grader. Ställ in en ugnsplåt med en klick smör på. När ugnen är färdig och smöret smält tar du ut plåten och lägger på köttbullarna. Stek i ugn ca 10-20 min (beroende på köttbullarnas storlek), skaka om långpannan då och då.

köttbullar_hemmagjorda_julköttbullar
Färdiga julköttbullar – in i frysen och ta fram på julafton!

janssons_fretelse_utan_anjovis
Janssons på gång!

recept_janssons_frestelse_jul
Här hemma är det ingen som är speciellt förtjust i just de små fiskarna, men i smaken dock! När jag gör Janssons använder jag bara spadet från 2 brukar ansjovis som jag blandar med grädden. Det blir sååå gott och inga barn behöver sitta och leta småfiskar. ;-)

Det här behöver du : 
8-10 stora potatis
5 dl grädde
spadet från 2 burkar ansjovis
2 gula lök (hackade och brynta med smör och ca 1 msk sirap)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
3 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och torka den torr i en kökshandduk. Skär grova stavar ca 0,5*0,5 cm tjocka. Lägg alltsammans i en stor bunke. Slå på grädden och ansjovisspadet.

Skala och skär löken grovt. Bryn i stekpanna på medelvärme tills den blivit genomskinlig. Karamellisera löken lätt med sirap och vänd runt. Krydda med svartpeppar. Blanda ner i potatisen och grädden. Smaka av sältan, tillsätt mer om det behövs. Häll allt i en smord ugnsform. Strö över ströbröd. Gratinera i 175 grader ca 45 min.

janssons_frestelse_julmat_jul_recept
Vad är väl julbordet utan prinskorv? Fast här inga skurna prinskronor i ändarna… ;-)

julmat_jultallrik_lilla_julafton_janssons_prinskorv_köttbullar

Oreo fudge

oreofudge
Dags för lite julgodis igen! :-P  Idag kör vi en julgodisutmaning Jenny och jag. Jenny driver ”Jennys matblogg” och den har ni säkert besök tidigare, annars är det hög tid! Vi gillar bägge enkla och goda recept som alla kan göra så vårt samarbete här går hand i hand med våra egna visioner. Krångla inte till det! ;-) Vi har ju haft lite utmaningar tidigare så nu kör vi igen. Jennys recept hittar du längst ner i inlägget.

Detta godis med oreokakor tar inte mer än 10 minuter att svänga ihop sen ska det stelna ett par timmar. Ruskigt gott och verkligen något för den sötsugne för det är väldigt sött så skär små tärningar! ;-)  Med bara 4 ingredienser blir det här snabbt en favorit. Man kan naturligtvis smaksätta fudgen med annat än oreokakor, grunden är vit eller mörk choklad och en burk kondenserad mjölk sen är det bara fantasin som sätter stop.

Det här behöver du : 
1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)

GÖR SÅHÄR : 
Häll den kondenserad mjölken i en kastrull. Hetta upp en platta på spisen och låt mjölken bli varm.

Bryt i den vita chokladen men sänk nu värmen och rör hela tiden för att det inte ska bränna fast. Blandningen får inte bli för varm, då blir allt grynigt och separerar så dra kastrullen från platta lite då och då och bara rör.

När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en form på ca 15*30 cm. Ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp i mindre bitar. Förvara i kylskåp.

godis_oreo_kondenserad_mjölk
Ingredienserna.

oreo_godis_fudge
Ska erkänna att jag faktiskt aldrig ätit en oreokaka tidigare, men dom var goda! :-P

oreo_fudge_julgodis_kondenserad_mjölk
Grovt hackade ska de röras ner i smeten.

julgodis_kondenserad_mjölk_oreokakor
Det är viktigt att smeten inte blir för varm så den bränner chokladen så håll mediumtemperatur på plattan och dra ifrån ibland och bara rör.

julgodis_med_kondenserad_mjölk
Smeten blir härligt glansig och tjock när allt smält ihop.

fudge_oreokakor
Häll allt i en form med bakplåtspapper och ställ i kylskåp ett par timmar.

oreo_fudge
Skär upp i tärningar.

oreo_fudge_julgodis_recept

polkabräck
Nu till Jennys julgodis. Vad sägs om detta polkabräck med vit och mörk choklad? Ser riktigt gott och juligt ut dessutom. För recept, klicka här >>
Nästa onsdag får ni återigen hålla utkik då återkommer vi med nya spännande recept på julgodis.:-P

Italienska mandelkakor med variation
Italienska mandelkakor grundrecept

Italienska mandelkakor med saffran

Hasselnötskakor
 
Italienska mandelkakor ca 30 st

                                    225 gr, rumstemperatur
                                        1,6 dl strösocker
                                       1 tsk vaniljextrakt
                 1 tsk mandel extrakt (byt till hasselnötsarom till

                          hasselnötskakorna eller hoppa över)
(Tillsätt 1 tsk Saffransarom till Saffransmandelkakorna)
5,9 dl vetemjöl
2,4 dl mandelmjöl (eller mald mandel) (eller hasselnötsmjöl)
 
Evt florsocker till pudring



 1.Värm ugnen till 175 °c. Lägg bakplåtspapper på två plåt.
2.Vispa smör och socker tillsammans tills ljust och fluffigt. Tillsätt vanilj och mandelextrakt och blanda. (Tillsätt saffransarom)
3.Tillsätt mjöl och mandelmjöl. Blanda väl.
4.Ta en rågad matsked av degen och rulla den till en liten boll, degen skall vara lite smulig. Tryck ner något med baksidan av en sked.
5.Tryck evt en mandel (eller hasselnöt) på toppen av varje kaka.
6.Baka i ca15 minuter.
7.Pudra med florsocker medan de är varma.
8. Låt svalna.



Ost och skinkpaj med vitlöksdressing

paj_ost_skinka
Hej alla fina bloggläsare! Hur har ni det i adventstider? Planerar ni julen för fullt och kokar julgodis och köper julklappar eller har ni is i magen ett tag till? Jag är helt klar med mina inköp av julklapparna, ska bara fixa till lite smått o gott som också ska med men i övrigt helt färdig. :-P

Vi har tjuvstartat julen en hel del här hemma, både med julgodis, klappar och julmat faktiskt. Så fort julskinkorna kom ut i butik köpte jag hem en färdigkokt. Det är ju så förbenat gott den där allra första smakbiten till tunnbrödsblöta (tunnbröd doppad i kokt mjölk med en smörklick till) Recept HÄR >>
Den kombinationen kan jag inte vara utan och är nog den jag längtar mest efter i till just julskinkan.

Ett annat tips med julskinka som blir över, (man kan ju inte äta tunnbrödsblöta varje dag) ;-) är att strimla den och använda till pajer, pizza, skink och purjolåda, smörgåspålägg etc. Just här tog jag sista biten och svängde ihop en mycket enkelt ost och skinkpaj.

Till matpaj tycker jag att en kall sås eller dressing är ett måste vid sidan om salladen, jag har väldigt svårt för att släppa såser som ni vet så även här gör sig en sådan grymt bra. En kall, snabbt ihopvispad dressing av creme fraiche o vitlök och en gnutta honung är som pricken över i:et till alla slags matpajer. Ni måste bara prova om ni inte gjort det innan! :-P

Världens godaste vitlöksdressing till paj : 
1 burk creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
Flingsalt o malen vitpeppar

Grundrecept pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna, eller stansa ut rundlar till minipajer. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.

Det här behöver du :
1 sats pajdeg

200 gram strimlad julskinka el. rökt skinka
3 ägg
2 dl gräddmjölk
3 dl riven ost
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR :
Förgrädda pajskalet ca 8-10 min i 200 grader. Skär skinkan i strimlor och lägg ner i pajen. Toppa med riven ost.Vispa ihop ägg och gräddmjölk och slå över pajen. Strö över chiliflakes. och grädda ca 20-30 min tills pajen fått fin färg i 200 grader.

ost_skinkpaj_hjärtanform
Redo för ugnen.

julskinka_paj_recept
Färdiggräddad efter ca 30 min i 200 grader.

skinkpaj_ost_recept
Smaklig paj, godare än godast med denna kalla vitlöksdressing! ;-)

Jonas Colting beställt 60 lussekatter!

DSC_0027Så jag har bakat som en galning nu på morgonen och fick kasta mig iväg till affären i går kväll efter jobbet för att inhandla de ingredienser som fattades. Russin är ju inte så förekommande i huset ;)
Men nu ligger ca 60 st små Lussekatter här och väntar på Jonas ska hämta dem i eftermiddag.

Dessa små godingar ska provsmakas av 120 personer i ett event som Jonas avhåller i Göteborg i kväll!

COOLT!

Hoppas de får veta att det är mina lussekatter och att recept finns på bloggen ;)

 

 

Nästan normala Pannkakor
Nästan normala Pannkakor
Källa: Hans
Portioner: 4

Ingredienser:
5 ägg
5 dl mjölk, röd 3%
1 dl vetemjöl
2 dl Mandelmjöl
50 g brynt smör
1 dl vispgrädde
1 tsk salt.
Gör så här:
Rör ihop ägg, mjölk, vetemjöl och mandelmjöl. Vispa ordentligt med ballongvisp eller elvisp i 3-5 minuter. Detta aktiverar den lilla mängd gluten som finns i vetemjölet, så att smeten håller ihop. Bryn smöret i stekpannan, häll i smeten tillsammans med vispgrädden och saltet. Stek som vanligt. Ger ca 12-15 pannkakor.

Jag VET att det inte är strikt LCHF att ha i vetemjöl, men mängden är så liten så det blir bara 16 E% från kolhydrater. Den stora fördelen med detta recept är att smeten beter sig, och smakar, som precis helt vanliga pannkakor. Man kan steka tunna fina pannkakor. Ffa gillar barn detta recept.
Gingerbread magic cake

Orginalrecept hittar du här :
 
Ingredienser

115 gr smör, smält

4,8 dl mjölk, värmes något

4 msk sirap

1,8 dl farinsocker, packat

4 ägg separerade

1 msk vatten

2,4 dl mjöl

2 tsk pepparkakskrydda

1 tsk vaniljextrakt
 
Smörj en 20 x 20 form och ställ åt sidan. Värm ugnen till 165°c.

Smält smöret. Tillsätt sirap till varm mjölk och rör om tills det löser sig.

Vispa äggulor och farinsocker tills ljust och fluffigt. Vispa äggvitorna till hårt skum.

Tillsätt smält smör och 1 msk vatten till ägg/sockersmeten. Blanda på låg hastighet tills väl kombinerat.

Blanda i mjölet och kryddorna, bland väl. låg hastighet tillsätt mjölk och vanilj.

Vänd in äggvitorna lite i taget och se till att det inte finns några stora klumpar.
Det är väldigt rinnigt så väldigt viktigt att forman inte läcker på något sätt.

Häll smeten i den förberedda formen och placera i ugnen.

Baka i ca 50 till 55 minuter eller tills kakan är en mörkbrun på toppen och centrum är
inte geleaktigt.