Rabarber och jordgubbskräm till frukost

rabarber_jordgubbskräm
Idag laddar vi dagen med hemkokt rabarber och jordgubbskräm, än finns rabarber att plocka och de öländska jordgubbarna kostar 35kr/litern. Det borde inte vara så länge kvar på just jordgubbssäsongen så nu gäller det att bunkra upp, självplock är betydligt billigare dock! ;-)

Vad jag har förstått så är många tillbaka på sina arbeten idag, så även mannen här i huset. Efter 5 sköna lediga veckor ringde alarmet 05 idag… Nu blir det matlistor och lunchlådor och lite mer rutin på vardagen igen. Barnen har dock sommarlov 2 veckor till så en massa bad och bus till hinns nog med ändå. Tack för tipsen igår om middagmat, ni ska få se lite senare vad det blev… :-P

8-10 port
Rabarber och jordgubbskräm

1 kg rabarber
2 liter jordgubbar
4-5 dl socker
2-3 msk potatismjöl + 1 dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarber och jordgubbar och skär i bitar. Lägg i kastrull, slå på lite vatten, det ska inte täcka men nästan. Koka upp och sänk värmen. Låt rabarberna koka mjuka på svag värme. Rör ner socker, smaka av. Dra kastrullen från plattan, blanda potatismjöl med vatten och rör ner i en stråle samtidigt som du rör. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta EN bubbla, sen är krämen klar! :-P

rabarber_jordgubbar_kräm

Eva´s kroppkakor – gårdsbutik, rökeri, fiskaffär & café

evas_kroppkakor_gårdsbutik
Gokväll i stugorna! Regnar det nåt hos er idag?
Här vräker det ner ute just nu. Vi hann precis hem från ett besök i gårdsbutiken hos ”Eva´s kroppkakor”. Det är verkligen en fin satsning som dom har gjort med nyöppnad gårdsbutik, café och fiskaffär. Hurra!! :-P

Och utbudet är det verkligen inget fel på. Massor av härliga öländska delikatesser såsom knäckebröd, färsk frukt och grönt, köttdisk med nöt, lamm och korvar… Honung, kryddor, oljor, must och marmelader. Godis, choklad, bröd, mjölk, ostar, såser, inläggningar och gud vet allt. I cafédelen av butiken kan man dessutom sätta sig ner om man vill och njuta av en räksmörgås eller varför inte en glass? :-P

Där var mysigt att gå och strosa en stund bland hyllorna! Förutom gårdsbutiken finns en gigantisk fiskdisk med allt som bör vara i just en fiskdisk. Lägg till ett eget rökeri på de så har ni allt ni behöver till en fin middag.

I dörren mittemot butiken hittar man som vanligt de nykokta kroppkakorna bakom de immiga fönsterrutorna. Doften som sprider sig ända ut till parkeringen är lite smått förtrollande och inte många kan låta bli att köpa med sin några hem. Idag blev det dock inga kroppkakor för vår del. Vi handlade hem lite goda isterband, ost & chilikorvar och en bit ryggbiff till grillen istället.

En vitmögelost och en hallon/rabarbermarmelad slank visst ner också… Min stora last här i livet… Mögelost… ;-)

Bjuder på ett litet bildregn från besöket. Nu ska vi se om det snart blir uppehåll så det blir nån grillning av ikväll!

Må så gott allihopa, imorgon ska det plockas körsbär och kanske, kanske hittar ni ett gott recept här efter det…

öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser

grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat

gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk

öland_evas_kroppkakor_gårdsbutik_kött_delikatesser_mat

fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdbutik_öland_turistmål_mat

vitmögelost_marmelad

Jordgubbsdesserter x 2
Jag provade att byta ut rabarber mot jordgubbar i Leilas Rabarbercheescake och det gick alldeles utmärkt. Den ser inte så läskande ut med sin beiga färg och något snyggare yta kan man ju få till om man lägger ett täcke av tex skurna jordgubbar, jordgubbsgelé eller något annat, men god var de och det är ju viktigast.
Jag halverade kexbotten då jag inte vill ha det upp på kanterna  utan bara i botten.
 
En Strawberry creamcheese cobbler har jag också bakat och recept hittar du här (engelska)
IKEA´s sommarbuffé

sommarbuffe_ikeas
Har ni besökt IKEA och kanske provat deras sommarbuffé nu? Det har vi. Det blev dock inga ljudliga applåder, men visst för det priset kanske?! Men för mycket ”tummen ner” tycker jag! Dessutom blir jag lite smått allergisk mot buffér i så stora utrymmen med så mycket folk i omsättning där alla ska ta i samma bestick och slafsa och sleva och spilla… :-P Buffé på IKEA må vara praktiskt och billigt men inget mer storslaget än så.

Priset är 199 kr, har du IKEA familykort betalar du bara 99 kr, barn under 12 år äter för halva priset.
Jag äter ju inte sill o gravad lax men såhär såg min provsmakar-lista ut av det hela.

IKEA´s sommarbuffé bestod av; 

  • Ägghalvor med sillrom & majonnäs - Helt okej, lite torra ägg. En lite dillvippa & räka kanske? 
  • Löksill
  • Dillsill
  • Senapssill
  • Matjessill
  • Gräddfil
  • Gräslök
  • Gravad lax
  • Gravlaxsås
  • Rostbiff - God, mör och salt!
  • Potatissallad - Krämig och god, fick dock salta mycket!
  • Pickles - Ok!
  • Laxmousse - Njääe… Som små, hårda, kalla fiskbullar. Inte mousse. 
  • Janssons frestelse - Vattning och helt ”okrämig”… Smakade inte ens potatis… 
  • Köttbullar - IKEA´s vanliga fast inte påstekta, bara lätt ljumma. 
  • Kokt potatis - Bra!
  • Prinskorv - Inte stekt, bara uppvärmd fast ändå ljummen. 
  • Ostpaj - Kalla? Men helt ok. 
  • Knäckebröd - Bra!
  • Mjukt bröd - Tunnbröd, färskt och gott!
  • Lagrad ost - God! Men lite väl ”grisigt” när så många ska hyvla av osten… 
  • Bregott - Ekologisk dessutom – tummen upp! :-P  
  • Rabarberpaj - God, lite degig bara… 
  • Fruktsallad - Gott!
  • Vaniljsås - Väldigt god!
  • Chokladtryffel - Absolut GODAST på hela buffén! ;-)  

ikea_sommarbuffe_ikeas_buffe
Fruktsallad, chokladtryffel och rabarberpaj med vaniljsås. Insåg att jag kanske inte borde täckt hela pajen så nu ser ni ju inte hur den ser ut men där fanns massa rabarber under iallafall! ;-)

Rabarbersemifreddo
 
Antal portioner: 10

Ingredienser
1 l färsk rabarber (cirka 5 långa stjälkar)
1 st färsk vaniljstång
4 dl strösocker
0.5 dl vatten
4 st ekologiska ägg
3 dl vispgrädde
3 dl tjock grekisk yoghurt
färska jordgubbar till servering



              
 
 

1. Skär den oskalade rabarbern i 2-3 cm stora bitar.
 
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
3. Koka rabarber, urskrapad vaniljstång med frön, strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull, i cirka 30 minuter. Rabarbern ska koka sönder och få en simmig konsistens.
4. Låt kompotten svalna ordentligt i kyl, plocka ut vaniljstången.
5. Separera äggen utan att det kommer någon gula i vitan
6. Vispa äggulorna krämigt och vänd ihop dem med rabarberkompotten.
7. Rengör och torka visparna och vispa äggvitorna till ett vitt skum (i en torr och ren bunke).
8. Vispa grädden fluffigt och vänd ihop med yoghurten.
9. Blanda rabarberkompotten med gräddyoghurten och vänd försiktigt ner de uppvispade äggvitorna.
10. Häll smeten i en form och frys glassen i 3-4 timmar så att den är ”halvfryst”. Servera med skivade färska jordgubbar.
 
Riktigt himla jättegott!!!!!

 
Rabarberpaj med havregryn
Knäckig rabarberpaj med havregryn! Ett enkelt och härligt recept för att göra en knäckig rabarberpaj med havregryn. Det tar endast 20 minuter att tillaga rabarberpajen! Ingredienser 4-5 rabarber stjälkar (stora) 150 g smör 2 dl havregryn 2 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1/2 dl grädde,visp- eller mellangrädde 1/2 dl sirap 1/2 tsk bakpulver Beredning – gör […]
Sommar & rabarber

rabarberkräm_recept
En skön ledig dag som jag i princip har sovit bort efter en lång dags jobb igår, dåligt sömn natten innan och grym magkatarr i nästan två dygn, men nu skiner solen o jag mår toppen! I kylen står en alldeles gudomligt god rabarberkräm. Vem kan motstå det? Jag vet att jag alltid googlar ”rabarber recept” när dom första har kommit men det blir nästan alltid kräm före paj och så även i detta fall. Rabarberkräm med kall ovispad grädde… Precis så som sommar ska smaka! :-P

Nu är det åter dags för lediga dagar och klämdag på det och vi är lediga allihopa både från jobb och skola så ikväll tänder vi grillen och gör sällskap med mygg och knott igen! Jag har laddat med mygg-roll on och myggspray så de ska nog gå vägen! Klä sig i vitt hjälper inte ett dugg (inte på mig iaf, å i den här familjen är det nästan bara mig myggen biter) Jag tror dessutom vi har fått särskilt envisa och argsinta mygg i år för dom är precis överallt på mig och dom älskar mina fotknölar och armbågar…! ;-) Clarityn hjälper dock mot klådan. *tips*

Rabarberkräm
1 kg rabarber
1-2 dl socker
1½ msk potatismjöl + 1 dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i bitar. Lägg i kastrull, slå på lite vatten, det ska inte täcka rabarberna men nästan. Koka upp och sänk värmen. Låt rabarberna koka mjuka på svag värme. Rör ner socker, smaka av. Dra kastrullen från plattan, blada potatismjöl med vatten och rör ner i en stråle samtidigt som du rör. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta EN bubbla, sen är krämen klar! :-P

Rabarber & hallonpaj
Receptet kommer ur boken The Artful pie.
Pajdeg:
7,6 dl vetemjöl
225 gr smör kallt
8-10 msk väldigt kallt vatten
 
Fyllning:
2,5-3,8 dl socker beroende på surhetsgrad hos rabarbern
0,7 dl mjöl
7,5 dl rabarber skurna i mindre bitar
7,5 dl frysta hallon
1 msk smör
 
Ugn: 200 °c
 
Kör snabbt ihop det kalla smöret (i små bitar) med mjölet, när det är smuligt tillsätt vatten och kör
tills det är en deg, överarbeta inte.
Platta ut och plasta in och låt vila i kylskåp.
 
Kavla ut och fodra en pajform som är ca 25 cm. Låt vila i kyl medan du gör pajfyllningen.
 
I en stor skål vispa ihop mjöl och socker, tillsätt rabarber och hallon och se till att allt blir täckt med mjölblandningen.
Häll fyllningen i pajskalet.
Klicka över 1 msk smör.
Dekorera med mer deg.
Sätt in i ugnen och baka tills gyllenbrun ca 1 timme.
Låt svalna i minst 2 timme innan servering.

Lördagkvällens middag

20130601-134756.jpg
Sitter inne o huttrar medan regnet står som spö i backen, idag är det verkligen innesittarväder o grillen får stå tillbaka. Men dagar som dessa ger ju utrymme för lite mer matplanering och det är alltid kul! :-P

Har varit i Kalleguta o knyckt lite rabarber också så jag fortsätter spåna på dessert, tips nån kanske?

Rabarberkräm
Källa: AnetteF
Portioner: 1

Ingredienser:
3-4 späda rabarberstjälkar
1-2 msk stevia strö
2 tsk kokosolja med neutral smak
lite vatten

Vispgrädde (ovispad)
Gör så här:
Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Koka på svag värme tills rabarbern smält.

Servera med vispgrädde.