Krämig citronpasta med grönsaker och varmrökt lax

citronpasta_lax_varmrökt_laxpasta
Bröllopsdagsmiddan (långt ord) blev pasta & lax! Detta är en busenkel och lättlagad middag där allt serveras på samma fat. En krämig sås med smak av citron och dill med små pastasnäckor. Lite blandade grönsaker, en god parmesanost och såklart lax. Här valde jag en varmrökt lax men det går naturligtvis bra med både färsk/stekt eller kallrökt som också är himla gott i en ”laxpasta”.

Ät den varm, ljummen eller kall – lika god vilket som och gärna skurna baguetter med aioli. En riktig kalasmiddag på bröllopsdagen för en tokförkyld familjen Nilsson. ;-)

Det här behöver du : 
kokt pasta 4 port
2 dl creme fraiche
1-2 msk pressad citron
1 fiskbuljongtärning
1 knippe dill
Vitpeppar

1 bukett broccoli
2 salladslök
2 tomater
½ gul paprika
1/3 gurka, urkärnad
1 näven riven parmesan

200 gram varmrökt lax
Citron & dill

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsakerna och koka broccolin i saltat vatten.  Kärna ur gurkan och skär allt i mindre bitar. Riv parmesanost.

Koka pastan al dente. Häll av pastavattnet och rör ner en burk creme fraiche. Pressa i citron och tillsätt fiskbuljong. Vänd runt och låt allt koka ihop 1-2 minuter. Krydda med vitpeppar och smaka av. Rör ner finklippt dill sist av allt.

Häll upp pastan på ett stort fat, lägg över grönsaker, riven parmesan och varmrökt lax på toppen. Servera med ett gott bröd och vitlöksaioli.

pasta_med_lax_grönsaker
Urkärnad gurka är otroligt gott till lax och det gör ingenting alls att den blir ljummen av pastan, det är faktiskt dögott! :-P

baguette_vitlöksaioli_aioli
Vitlöksaioli med skurna baguetter! Bröd till maten är lyx, men på bröllopsdag får man såklart lyxa lite!

bröllopsdag_7år
Jag arrangerade om blommorna från Mors dag i små glasvaser. Det blev gulligt ihop med den stora, lila buketten.

bröllopsdag_linda_nicke_öjkroken
7 år som gifta – Yllebröllop minsann! ;-)

pasta_lax_laxpasta
Pastafatet innan laxen.

laxpasta_pasta_lax_varmrökt
Smaklig spis – festligt och gott!

Ostgratinerad kassler i krämig sås med grönsaker

kassler_ostgratinerad_krämig_sås_grönsaker
Hittade en fin bit kassler i frysen igår som genast åkte upp, perfekt o rensa frysen nu inför sommarens skörd av rabarber och jordgubbar som ska få plats.

Vad gör man då av en bit kassler?
Jag brukar ofta använda den som fyllning i smörgåstårtor, då ”finriver” jag den i matberedaren, blir supergott med den lite rökta smaken och saftig är den ju också. Kallskuren i tunna skivor är den väldigt god till färskpotatis på midsommar (om man inte gillar sill) med lite gräslök och gräddfil till.

Sen har vi klassiker ”hawaiikassler” i ugn med ananasskiva och ost, inte alla som gillar det men ett alternativ. ;-)

En annan favorit utöver detta recept är kassler och purjolåda som ni hittar recept på HÄR, en krämig gratäng med potatis och purjolök.

En liknande variant fast mer grönsaker hittar ni i ”skördefestgratängen” HÄR.

Vad har vi mer? Kommer ni ihåg de kalla makaronisalladerna man fick när man var liten, med gröna ärtor och ost och kassler i tärningar? Perfekt sommarmat, receptet hittar ni HÄR.

Ytterligare en HÄR, en grymt god LCHF variant med bland annat mozarella! Men NU till dagens recept! :-P

6 port
Det här behöver du :

1 kg kassler

1 gul lök
1/2 zucchini
1/2 röd paprika
1 morot
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
3 dl grädde
Salt & peppar
1 burk hela champinjoner

200 gram små plommontomater
Riven parmesanost

GÖR SÅHÄR : 
Skiva upp kasslerna och lägg i en smord ugnsfast form. Skölj, skala och skär grönsaker och lök i mindre bitar. Fräs på i het stekpanna med lite olja och smör. (Inte tomaterna, dom ska gratineras överst och läggs på sist ihop med osten)

När grönsakerna mjuknat något tillsätt tomatpuré, vatten, grönsaksfond och grädde. Låt såsen koka ihop. Smaka av salt & peppar, tänk på kasslern är salt i sig. Slå sedan såsen över kasslern i formen. Toppa med halverade tomater och riven parmensanost. Gratinera i 200 grader ca 30 min.

kassler_i_ugn_grönsaker

grönsaker_krämig_sås

kassler_i_ugn_krämig_sås

kassler_kasslergratäng_krämig_sås

kassler_gratäng_kassler

Parmesan & basilikakyckling i mustig tomatsås

kyckling_parmesan_basilika
Nån mer än som köpt på mig hel kyckling och undrat ”Vad tusan ska jag göra nu då??!?”

Den klassiska helstekta i ugn känns inte alltid lika lockande och då kommer  här ett bra tips som räcker till 4 port.

Fördelen med hel kyckling är att du får stycka delarna själv och använda alla delar istället för enbart filé och kilopris därefter. Dessutom smakar hel kyckling betydligt mer och är mycket godare.

Stycka upp den i sex delar, börja med bröstet. Skär en skåra på vardera sida om bröstbenet längs med filén och likadant på andra sidan. ”Knäck” lårbenen i lederna och skär igenom leden på bägge sidor. Gör likadant med vingarna. Stek med skinnet på eller utan. Jag tar bort skinnet till den här rätten.

Om du sen bryner delar i het panna så de får fin färg och lägger över i ugnsfast form kan du göra denna himmelska sås att slå över och sedan eftersteka i ugn.

Såsen med tomat, soltorkade tomater, basilika och parmesan är så grymt god för att inte tala om den ”italienska” doften som sprider sig i hela huset! :-P Kör på, detta är bara såååå gott! Servera med pasta eller enligt lchf med kokt broccoli, blomkål, rättika/vitkålsgratäng etc etc.

Det här behöver du :
1 hel kyckling (styckad)
1 burk körsbärtomater
2 msk finhackade soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
1 msk mörk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka basilika
1 dl riven parmesanost

GÖR SÅHÄR :
Stycka kyckling i 6 delar. Bröst, lår, vingar. Bryn i het stekpanna med olivolja och smör. Ta upp kycklingdelarna när de fått fin färg. Rör ner en burk körsbärstomater i stekpannan. Tillsätt soltorkade tomater, kycklingfond, balsamvinäger, vitlök och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Smaka av med salt o peppar. Rör ner finhackad basilika sist av allt.

Häll såsen över kycklingdelarna. Toppa med riven parmesan. Gratinera i ugn 175 grader ca 30 min.

basilika
Kyckling smaksatt med basilika, tomat och parmesan är som lyckligt äktenskap – så rätt! :-P

styckad_hel_kyckling
Bryn kycklingdelarna i het panna med olivolja + smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, peppar och torkade örter.

tomatsås_soltorkade_tomater
När kycklingdelarna är brynta, lägg i ugnsfast form. Slå sen i en burk körsbärstomater i pannan, samt soltorkade tomater, vitlök, kycklingfond och creme fraiche.

tomatsås_basilika_soltorkade_tomater
Smaka av såsen med salt & peppar. Tillsätt finhackad basilika precis på slutet.

kyckling_basilika_parmesan_tomatsås
Häll såsen i formen med kycklingdelarna.

kyckling_ugn_basolia_parmesan
Toppa med riven parmesanost. Gratinera i 175 grader ca 30 min.

kyckling_parmesan_basolika_tomatsås
Färdigt!! ;-)

sallad_snacks_paprika
Och givetvis en god sallad till med röd snackpaprika, sockerärt och tomat. En snabb dressing med olivolja, vit balsamvinäger, salt & örtkrydda.

Baka matbröd med LCHF – vad behöver du ha hemma?

baka matbröd med lchf 2Om någon dryg vecka så lär Baka matbröd med LCHF dyka upp hos alla de som förbeställt boken.
Vill också passa på att säga att den 5/2 så går erbjudandet ut om 20 kr i rabatt och boken kommer troligtvis aldrig bli så billig igen.
Vill du passa på? klicka in här till BOKUS och glöm ej skriv kampanjkoden bakamatbröd i kassan.
När den dimper  ner i lådan hos er så kan det ju vara trevligt att ha ett litet hum om vad som kan vara bra att ha laddat upp med hemma så man kan börja baka omedelbart.

Här listar jag det som kan behövas ha hemma:
* Ägg, normalsaltat smör (eller smaklöst kokosfett), olivolja, creme fraiche, gräddfil, turkisk/grekisk yoghurt, vispgrädde, cream cheese och kesella 10%.
För mejerifria bröd använd kokosmjölk eller vatten i samma vätskemängd, äter du mer GI kanske havremjölk går att använda. Även äggmjölk passar fint.
* Parmesan och andra smakrika feta ostar, fetaost
* Bakpulver, mandelmjöl eller mandlar att mala själv, kokosnötsmjöl, pofiber, fiberhusk, fibrex, linfrön, sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön, valnötter och hasselnötter
* Salt ( gärna joderat), blandade brödkryddor, hel fänkål, kummin och anis, oregano, timjan, basilika, rosmarin, kanel och ingefära
* Rödlök, zucchini, lingon, kalamataoliver och fransk senap

Detta är de flesta ingredienser som kan vara bra att ha hemma och jag önskar er alla ett

GOTT BAKNÖJE!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Carpaccio
Carpaccio
Källa: http://www.karinslchf.blogg.se
Portioner: 4

Ingredienser:
Ca 200 g oxfilé
Ruccola
1 tsk pressad citronsaft
2 tsk olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Pinjenötter
Parmesan
Gör så här:
Linda in köttet i plastfolie och låt det halvfrysa i frysen. Blanda under tiden pressad citronsaft och olivolja i en liten skål, torrosta pinjenötterna i en het panna (använd ingen olja eller smör och passa dem noga så de inte bränns!) och skölj ruccolan.
Ta ut köttet och skär lövtunna skivor med den vassaste kniven i lådan. Lägg upp på tallrikar och toppa med ruccola. Ringla över citronoljan, strö över flingsalt, nymald svartpeppar och de rostade pinjenötterna. Hyvla sist över parmesan.
Kycklinggryta med bacon och parmesan

400 g kyckling
100 g bacon
1  purjolök
1 röd paprika
2 dl creme fraich eller grädde
salt, peppar och paprika pulver

75 gram riven parmesan

Gör så här:
Fräs kyckling i mindre bitar eller strimlor, klipp ner bacon och låt allt fräsa i smör. Strimla purjon och skär paprikan i mindre bitar, låt även detta fräsa med. Slå över grädde eller creme fraichen, salta och peppra, strö över lite paprikapulver. Låt små puttra i ca 10 minuter.
Riv parmesanen fint, rör ner parmesanen precis innan servering och låt det inte koka.
Serveras med en liten grön krispig sallad.

 

Bloggar etiketter: , , ,

Blomkålsduchesse
Blomkålsduchesse
Källa: Tobbe Wilson
Portioner: 4

Ingredienser:
1 Blomkålshuvud
1 msk smör
0,5 dl grädde
0,5 dl riven parmesan
Gör så här:
1. Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och koka det mjukt.
2. Lägg i smör och grädde, mixa sedan allt med stavmixer.
3. Blanda i den rivna parmesanen.
4. Lägg blandningen i en sprits och spritsa ut fina små toppar på ett bakplåtspapper.
5. In i ugnen i ca 10-15 min på 175 grader, till topparna har fått fin färg.

Mycket gott till det mesta.

Tips!
Dessa går även att göra på Brysselkål.
Köttfärs med vitkål i ugn
Köttfärs med vitkål i ugn
Källa: Malin
Portioner: 4

Ingredienser:
ca 300 gr köttfärs
smör
ca 300 gr vitkål
chilipulver
paprikapulver
2 dl grädde
2 små vitöksklyftor (eller en stor)
salt och peppar
2 msk tomatpuré
riven parmesan
valfri riven ost
Gör så här:
Den här rätten är å god!! Var tvungen att dela med mig av receptet.
Måtten är ungefärliga, gick på känsla!

Strimla vitkålen med en osthyvel. Stek köttfärsen i en stekpanna i smör. Krydda med chilipulver och paprikapulver. Blanda i vitkålen mot slutet så att den mjuknar lite. häll upp vitkåls- och köttfärsblandningen i en ungsform. Sprinkla över parmesan ost.

Blanda grädde, vitlök, salt och peppar, och tomatpuré i en skål. Häll över gräddblandningen i formen. Täck ytan med valfri riven ost. In i ugnen 15-20 min 200 grader (tills osten fått en fin färg)

Njut!

Lasagnerullar


Goförmiddag alla söndagströtta, och ni söndagspigga också förstås! ;-) Vad har ni för planera för dagen, ska ni laga nån god söndagsmiddag kanske?

Jag står lite i valet och kvalet idag om jag ska packa in barnen i bilen och dra över bron, det är ju födelsedagsdax här i huset i veckan och jag har fått lite bra önskemål om presenter. Tanken var att åka redan igår men då kom den fantastiska höstsolen som ett paket på posten. Vilket väder! Joline hade kompis här hemma också så vi höll oss ute på gården och fixade med äppelträden, plockade fallfrukt, gallrade och krattade. Men idag kanske jag tar en sväng och shoppar lite presenter!

Tänkte i alla fall komma med ett himla läckert tips på en annorlunda lasagne; Nämligen lasagnerullar!

Innan jag låter er läsa receptet så är ett par korrigeringar på plats. När man ska göra såna här rullar med ostsås, köttfärssås och sen försöka rulla ihop det med lasagnedeg… Ja, redan där förstår ni säkert att det måste va en viss fasthet i konsistens för att det överhuvudtaget ska gå att rulla och för att man överhuvudtaget ska ha nån fyllning kvar i rullen… Haha! Ja, där lärde jag mig nåt… För att inte tala om ”what a mess in my kitchen!!!” Kladdigt va bara förnamnet, men nu vet jag tills nästa gång.

Smaken var det dock inget fel på, tvärtom. Detta var sååå mycket godare än vanlig klassisk lasagne. Degen blev härligt mjuk under allt såstäcke. och hela rätter blev lite ”ravoli-lik”. Prova, tycker ja!

När jag satt å fundera sen så kom jag på att keso måste ju va himla smidigt att använda som ostsås, eller så ser du till att göra ostsåsen väldigt fast i konsistensen och köttfärsen likaså. :-P

Har du fryst köttfärsås, så värm upp den i kastrull och red av med lite extra maizenamjöl så den får en ganska fast konsistens innan du använder den till rullarna. Överbliven kylskåpskall köttfärssås måste ju ändå vara den bästa ”rull-såsen” då är den ju redan sådär fast och trög i konsistensen. Ja, ni fattar hur jag menar va?!

6 port
Det här behöver du : 
ca 600 gram färdig köttfärsås
2 förp färsk lång lasagne
5-6 dl ostsås*
1 kruka persilja
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Lägg den färska lasagnerullen i kallt vatten en stund så blir den lättare att hantera och rulla utan att den spricker sen. Skär ut remsor i önskad bredd. Bred ut ostsås, köttfärsås och toppa med lite lite persilja. Rulla ihop och lägg i en ugnsfaft form. Gratinera ca 20 min 200 grader. Servera med en god tomatsallad.

* Ostsåsen kokar jag upp från en bottenredning av 1½ msk smör och 4msk vetemjöl, sen slår jag på mjölk (ca 4dl) till lagom såskonsistens. Riv ner massor med parmesanost, lite muskot, vitpeppar och salt sen får den stå och småputtra ca 2-3min. Gör den fast i konsistensen och låt den med fördel svalna innan du använder den till rullarna.


Redo att rullas! Hohoho…. ;-)


En rulle som fastnade på bild istället för i allt kladd på skärbrädan.


Rullarna ligger i formen. Överbliven köttfärssås och ostsås, hälls mellan och ovanpå. Toppa med riven ost och persilja. Gratinera ca 20 min i 200 grader.


Tomatsallad är den godaste till lasagne.


Dinner-time!

Gnocchi med lövbiff i rosmarinkryddad sås


Gnocchi var länge sen vi åt men är så ju galet gott så nu tyckte jag det vad dags för en uppdatering. Vi äter oftast gnocchi med en het tomatsås och färsk riven parmesan, eller en sås på gorgonzola, eller bara smörsteka med salvia…

Idag fick det bli lövbiff till. Lövbiffen har fått bräseras riktigt mör i en mustig buljong av lök, rosmarin och oxfond. Just rosmarin eller timjan är extra gott till nötkött och passar dessutom bra i det här höstvädret vi har! ;-) Vart tog sommaren vägen??

När lövbiffen sen är riktigt mör har jag vänd ner strimlor av krispiga grönsaker som ger ett härligt tuggmotstånd och lättar upp den mastiga såsen också. Hur äter du helst gnocchi? 

Det här behöver du : 
Smör till stekning
400 gram lövbiff i tunna skivor
1 gul lök
2 tsk torkad rosmarin
2 msk mörk oxfond
1 tsk svartvinbärsgelé
1 msk kikkoman soya
Ca 1-1½ liter vatten
2 morötter
10 cm zucchini
1 burk creme fraiche
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla lövbiffen och bryn i het stekpanna med smör och gul lök i grova bitar. Smula den torkade rosmarinen mellan fingrarna och låt fräsa med tills köttet fått fin färg. Tillsätt oxfond, svartvinbärsgelé och soya. Sänk till medelvärme och låt köttet bräsera utan lock, slå på vatten vartefter det kokar bort. Efter ca 1 timme är köttet mört. Om inte, låt bräsera en stund till. Rör ner en burk creme fraiche, strimlad morot, zucchini och schalottenlök och låt puttra klart ca 10 min. Smaka av med slat & peppar.

Självklart kan du använda färsk rosmarin, men i en köttgryta som denna vill jag ha med smaken från början och då passar den torkade bäst och ger dessutom mer smak. Sen kan du ju givetvis dekorera med färsk rosmarin.


Goda, krispiga grönsaker som passar bra i pastasåser, eller som här serverad till gnocchi.


Doften av den här lövbiffsgrytan är helt otrolig och rosmarinen ger en extra knuff åt det rustika hållet.