Caesarsallad med hemmagjord dressing

caesarsallad_recept
Som jag skrev tidigare i veckan så är kyckling himla smidigt att tillaga flera åt gången, de kan ju ätas både varma och kalla och finns det överbliven kyckling kvar så är en sallad alltid på sin plats. Den absolut godaste jag vet är just caesarsallad. Kanske är det dressingen som ger det där lilla extra eller krutongerna, eller parmesanosten, hur som helst så köp ingen färdig dressing på flaska, gör en hemmagjord – det blir såååå mycket godare! :-P

Dressingen är som en tunnare majonäs med äggula som bas och så smaksättningen med sardeller. Om dressingen blir FÖR tjock brukar jag bara tunna ut den med en skvätt mjölk.

Salladen :
Grillad kyckling (recept HÄR)
Brödkrutonger av vitt franskbröd
Roman eller blandsallad
Tomater
Gurka
Röd paprika

Caesardressing 4 port : 
2 äggulor
2 msk vitvinsvinäger
en knivsudd dijonsenap
2 tsk pressad citron
4 sardeller (inlagda, konserv)
3- 4 dl rapsolja
2 rejäla nävar finriven parmesanost
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

caesarsallad
Salladen sköljd och klar!

caesarsalllad_recept_dressing
Och här dressad med den goda caesardressingen med mycket parmesan i.

caesar_sallad_recept_dressing
Kycklingen läggs på och dom rostade brödkrutongerna. Hyvla sist över lite extra parmesan.

caesarsallad_recept_
Finns nog ingen sallad som är så god och mättande, älskar denna!! :-P

Spagetti med vildsvinsfärs, mynta, vitt vin och parmesan

recept_paolo_roberto_pasta_vitt_vin
För ett par veckor sen lagade Paolo Roberto en sån enkel pastarätt i Nyhetsmorgon som både lät och såg himmelskt god ut. Vanlig pasta, typ spagetti som han serverade med brynt fläskfärs smaksatt med mynta, vitt vin, citron och parmesan. Hans recept kan ni se här >>

Jag var naturligtvis tvungen att anteckna en påminnelse i telefonen till alla ”MÅSTEN” att laga och igår gjorde jag den. Bland de absolut godaste jag ätit på länge! Bra betyg där. ;-)

Jag har dock bytt ut fläskfärsen mot vildsvinsfärs och uteslutit citron för de hade jag ingen hemma annars är receptet ganska identiskt. Innan han bryner färsen så låter han olivolja och smör få fräsa ihop med med en chili (peperoncino) och ett par vitlöksklyftor. Dom plockas ur pannan före servering och ger en ofantligt god smak till hela rätten. Tycker absolut ni ska prova. Enkelt snabbt och så otroligt gott! :-P

Det här behöver du : 
Spagetti till 4 port
2 vitlöksklyftor
1 röd chili (peperoncino el annan sort)
400 gram vildsvinsfärs
1 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
Mynta
Salt och svartpeppar
Parmesan

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna och slå i olivolja och en klick smör. Lägg i vitlöksklyftorna hela, bara lite lätt mosade och chilin. Låt värmas i pannan sakta på svag värme ca 5 min. Tillsätt därefter färsen och bryn så den får fin färg. Pudra över mjölet och vänd runt. Strimla några myntablad och lägg. Tillsätt vitt vin och låt koka ihop ca 10 – 15 min. Slå på mer vin om det behövs. Ta upp vitlök och chili och kasta.
lägg över den kokta spagettin i pannan och vänd runt. Salta och peppra. Avsluta med några myntablad och riven parmesan. Servera!

paolo_roberto_pasta
Mise en place. :-P

vildsvin_färs_recept_paolo_roberto
Härlig vildsvinsfärs vi fått av grannen som jagar.

parmesan_pasta_köttfärs_paolo_roberto_mitt_kök
Parmesan…

recept_spagetti_köttfärs_paolo_roberto_mitt_kök
Mynta och spagetti…

recept_pasta_paolo_roberto
Chili som får smörfräsa i olivolja med vitlök ger härlig smak till hela rätten.

paolo_roberto_recept
Bryn färsen. Pudra sen över en matsked vetemjöl.

recept_paolo_roberto_mitt_kök_pasta
Tillsätt vinet och mynta. Låt koka ihop ca 10 – 15 min så det blir härligt krämigt.

mitt_kök_paolo_roberto_pasta_recept
Vänd ner spagettin. Använd lite av pastavattnet om du vill späda ut konsistens något.

pasta_recept_mitt_kök_paolo_roberto
Blanda runt. Salta och peppra.

vildsvinsfärs_pasta_köttfärs_paolo_roberto
Servera med mynta och parmesan.

Carbonara med bacon

carbonara_bacon_gröna_ärtor
Snabbmatens absoluta höjdare här hemma och säkert hos många andra också är väl ändå en pasta carbonara. Allt i en och samma panna och går fort att tillaga. :-P
Jag använder gärna frysta gröna ärtor i, det blir så himla gott.

En sak jag stötte på dock var när jag skulle röra ner äggulor, jag brukar ta tre-fyra stycken men varje ägg jag knäckte visade sig innehålla DUBBLA gulor?! Har aldrig sett det innan… Knäckte ett till och samma sak tills jag bytte förpackning efter femte ägget då fick jag EN gula… Varför blir det så? Så blir det ju aldrig av hemsprättande värphöns… Eller?! Inte vad jag sett i alla fall.

Nåja, många äggulor ska de ju va så det blev ju bara bonus, och mycket svartpeppar och en viktig detalj – en mugg av pastavattnet som gör att såsen blir härligt krämig och god.

Min carbonara-skiss : 

  1. Valfri mängd pasta. Färdigkokt och förberedd.
  2. Bacon eller rökt sidfläsk. Jag brukar räkna 80 gram/person.
  3. Svartpeppar, mycket svartpeppar!
  4. Kokvattnet från pastan, så mycket som behövs för en krämig sås.
  5. Grädde, mängd efter eget tycke och smak.
    (kan också uteslutas helt, de gjorde jag – de blir gott ändå)
  6. Valfri mängd frysta, gröna ärtor.
  7. Minst 2 äggulor/person.
  8. Valfri mängd finriven parmesan.

carbonara_med_bacon_recept
Stek baconet riktigt knaprigt och rejält med svartpeppar.

pasta_carbonara
Blanda ner pasta, pastavatten, gröna ärtor och äggulor.

carbonara_pasta_bacon_ärtor
Vänd runt och tillsätt finriven parmesan. Nu blir det såhär vansinnigt krämigt och gott. ;-)

carbonara_bacon
Servera med en extra äggula som får rinna ner i pastan. Smaklig måltid!

8 recept med champinjoner

skogschampinjoner_recept_skogs_champinjoner_
Champinjoner – mina älskade så godingar! Visst kan dom behöva ett alldeles eget inlägg, de tycker jag! Så mycket gott man kan göra med dom både färska och dom små runda på burk. ;-) Har ni nån gång provat att bara öppna en burk, hälla av vattnet, pressa i en vitlöksklyfta och lite salt och sen ställa på grillen? Ät direkt ur burken med gaffel… Syndigt gott! :-P
Här kommer åtta recept och tips med det godaste jag vet – champinjoner!

CHAMPINJONRISOTTO
svamprisotto

4 pers
Risotto (grundrecept) :
olja + lite smör
4 schalottenlök
4 dl aborioris
1,3 liter svampbuljong
2 dl finriven parmesanost
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlök och fräs på i stekpanna med olja + lite smör bara så den blir lätt genomskinlig, inte bränd! Tillsätt riset och rör om sparsamt. När riset blivit sådär gyllene och genomskinligt (ca 2 min) slår du på buljongen lite i sänder vartefter det kokar bort. Fortsätt så tills all buljong tillsatts, ca 15-20 min. Ta bort pannan från spisen, rör försiktigt ner champinjoner och parmesanost och låt risotton vila ca 1 min för att kräma till sig.

Champinjonerna :
Här använde jag mig av färska champinjoner som jag stekte i torr stekpanna tills dom vattnat ur sig ordentligt. Kryddade med bara salt & peppar och en klick smör på slutet. Persilja & hyvlad parmesan på toppen. Enklare och godare blir det knappast, bara att vända ner i risotton.

SMÖRSTEKTA CHAMPINJONER
champinjoner_tillbehör_grillat_smörstekta

Det här behöver du :
250 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örter
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Borsta svampen och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen tills den fått lite färg och de mesta av vätskan från dom kokat bort. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt smör. Sänk värmen och strö över torkade örter och på slutet färsk timjan. Servera som tillbehör till en grillad köttbit.

GRILLADE BACONLINDADE CHAMPINJONER
grillade_champinjoner_fyllda_bacon_ost

Brukar ni grilla champinjoner? Detta är ett vansinnigt gott knep att få till riktigt läckra tillbehör på grilltallriken. Enkla vita champinjoner, vrid bort ”foten”. Skär en god ost i små kuber och pilla i, droppa över D´Elidas chilisås och en bit paprika på det. Rulla in i bacon och lägg på grillen! Mmmmmm……. Starkt men gott!! :-P

CHAMPINJONSTUVNING
fyllning_krustader

6 stora krustader med champinjonstuvning
Det här behöver du : 
400 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
Smör
Vetemjöl
2 dl mjölk
Västerbottensost

GÖR SÅHÄR :
Pensla champinjonerna rena från jord och sand. Finhacka i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och lägg i all svamp utan smör. Låt vätskan få dra ur i ca 5 min under omrörning. Salta och peppra och tillsätt en rejäl klick smör. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt sedan mjölken och låt allt puttra upp på låg värme till en fin stuvning. Smaka av. Fyll krustaderna, toppa med hyvlad västerbottensost och gratinera i ugn ca 10-15 min i 200 grader.

MARINERADE CHAMPINJONER MED VITLÖK
marinerade_champinjoner_tillbehör_buffé_champinjoner_vitlöksmarinerade

Det här behöver du  : 
150 gram färska champinjoner

2 dl olivolja
1/2 pressad citron
1 näve finhackad persilja
1 vitlök solo
1 tsk chiliflakes
Svartpeppar
en nypa socker
* Salta med flingsalt precis när det ska ätas så vattnar inte svampen ur sig under marinering!

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Pensla champinjoner från sand och annan smuts. Skiva dom i ca ½ cm tjocka skivor. Vänd ner i marinaden och låt marinera minst 5-6 timmar i kylskåp, rör om lite då och då. Servera som tillbehör till kött, fisk, kyckling etc. Perfekt som tillbehör på buffébordet också!

CHAMPINJONSÅS
champinjoner_champinjonsås_burkchampinjoner

Såsen : 
ca 2 dl steksky alt. buljong
400 gram färska champinjoner alt. konserverade
3 hela vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk mushroom soya
3 dl vatten + 2 msk kalvfond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Använd samma stekpanna som du t ex. stekt kött eller kyckling i och ta vara på stekskyn, alternativt vispa ur pannan med nån deciliter buljong. Lägg i de skivade champinjonerna + 3 hela vitlöksklyftor. Låt fräsa ihop en stund, tillsätt sedan resten av ingredienserna och sänk värmen. Låt småkoka ca 15 – 20 min. Smaka av med salt och peppar.

CHAMPINJONTOAST
toast_varma_mackor_svamp_champinjoner_skogschampinjoner

Det här behöver du : 
2 skivor sudegsbröd
1 msk olivolja
½ vitlök solo, finriven
2 små kvisttomater

150 gram färska skogschampinjoner el. vanilga
1 klick smör
1 vitlök solo, finriven
3 små schalottenlök
3 msk pihiladelfiaost eller annan creme cheese naturell
2 färska salladslök
Salt & peppar
Klippt gräslök

GÖR SÅHÄR : 
Förbered svampen, pensla bort ev smuts och skär i skivor. Finhacka schalottenlök och grovhacka salladslöken. Skär surdegsbrödet i skivor och lägg på plåt med bakplåtpapper. Värm ugnen till 250 grader. Ringla olivolja över bröden, och gnid in med finriven vitlök.

Medans brödskivorna rostas i ugnen, fräs på champinjonerna i torr stekpanna. Tillsätt en klick smör när de vätskan ur sig och minskat i storlek. Lägg i vitlök, finhackad schalottenlök och låt allt fräsa ihop en minut. Ta stekpannan från plattan och rör ner philadelfiaost och salladslök, krydda med salt och peppar. Smaka av.

Ta ut brödskivorna ur ugnen. Skiva över tomaterna. Lägg svampröran ovanpå, toppa med klippt gräslök. Ät och njut! :-)

CHAMPINJONOMELETT
omelett_ägg_champinjoner

1 omelett
Det här behöver du :
100 gram champinjoner
1 finhackad schalottenlök
4 ägg
½ dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Fräs på svampen tillsammans med löken i stekpanna.  Sänk värmen och slå på äggen och grädden. Låt puttra ihop sakta på låg värme. Picka hål på alla luftbubblor. Vik sen ihop den och vänd upp på en tallrik.

Bacon Chips
Bacon Chips
Källa: Jenny Pousár
Portioner:

Ingredienser:
1 paket bacon
Riven ost (tex parmesan)
Gör så här:
Lägg ut den tinade baconen i en långpanna.
Strö över valfri riven ost.
Lägg in i ugnen på ca 175 grader tills baconen är knapriga.
Lägg baconen på hushållspapper och låt svalna.
Jättegott som snacks.
Godaste köttfärssåsen och nytt favorit-tillbehör

20140508-092542.jpg
Igår blev det efterlängtad köttfärssås till middag. Hade gott om tid på eftermiddagen så jag lät den puttra länge på spisen. :-P
Jag gör favoriten som alla här hemma älskar, med lök, rotselleri, morot och mycket ketchup. Den blir så ini bängens goood!!
Sen hittade jag en nygammal favorit i kyldisken på ICA häromdan, färskriven parmesan på burk! PROVA om ni inte gjort. Jag brukade förr ha en gul kryddburk med just sån här parmesan i kylen men har inte sett till dom i affären på några år. Älskar det fina pudret som lägger sig ovanpå och bara smälter ner.

6-8 port
Det här behöver du :
500 gram nötfärs
½ bit rotselleri
2 gula lök
2 morötter
3 dl mutti ketchup
4 dl kraftig köttbuljong alt.
4 dl vatten + 2 tärning
1 tsk D’Elidas chilisås
2 tsk oregano
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri, lök, morötter och river grovt. Jag kör ner allt i matberedaren på grövsta rivskivan. Häll detta över färsen och stek ca 5 min under omrörning. Häll sedan på vätskan, ketchup, buljong, chilisås och kryddor. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid. Den blir bara godare ju längre den får stå. Smaka sen av såsen med trocomare örtsalt och svartpeppar, red av den med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti, tomat och riven parmesanost!

20140508-092605.jpg

20140508-092625.jpg

20140508-092647.jpg

20140508-092704.jpg

Korvstroganoff – en vardagsfavorit!

korvstroganoff_recept_vardagsmat_husmanskost
Det är vardagsmaten som står i fokus nu, det pratas om topplistor över svenska maträtter både bland matbloggar och i TV. Igår gjorde Peter Jihde en klassiker – spagetti och köttfärssås, eller som han kallade den själv; Peters ”köttasås”. ;-) Med lök, kalvfärs, pesto, grädde och topping med b la. purjo, tomat, vitlök och parmesan. Såg riktigt god ut!

Varianterna på den rätten är oooooändliga och det är väl de som gjort den så populär att den just går att variera så mycket! Jodå, jag har några varianter jag med; b la. HÄR och HÄR och skolans köttfärssås HÄR och ett till recept HÄR

En annan vardagsfavorit är korvstroganoff – går snabbt att svänga ihop och passar lika bra till ris som makaroner. ;-)

4 port
Det här behöver du :

ca 500 gram falukorv
2 gula lök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla falukorven och hacka den gula löken. Fräs på i het panna med smör tills löken mjuknat. Pudra över vetemjöl och vänd runt.

Tillsätt vatten, oxfond (eller köttbuljongtärningar) tomatpuré och dijonsenap. Låt koka upp och slå i grädden. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och sallad.

falukorv_korvstroganoff

Ragu rigatoni, toppad med parmesan
Det var många gissningar och förslag på gårdagens bilder jag la upp på facebook. Men RAGU var det jag lagade. Det är enligt mig grytornas ”rolls royce” kungen av mustiga smake. Grytan kan göras av all slags kött, helt stycke, … Läs mer
Kycklingpaj – Världens godaste




Ja, nu är det väl så att man kanske inte har smakat på alla världens Kycklingpajer, men den här skulle absolut kunna hamna på topp-tio.

Lagade den idag, innan jobbet, så finns det när barnen kommer hem från skola och jobb. Har jag tur finns det kvar till mig ikväll :))

Spännande smaker av soltorkad tomat,parmesan,pinjenötter mm...

Pajskal
150 g smör
3-4 dl vetemjöl
3 msk vatten.

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en pajform och ställ sedan in i kylen för att vila, i ca 20 minuter.
Nagga Pajskalet och förgrädda sedan 220 grader i 10 min.

Fyllning
1 grillad kyckling
1/2 röd lök
8 coctailtomater
6 soltorkade tomater
ca 3 msk fryst basilika eller 1/2 kruka färsk
3 ägg
3 dl grädde
salt och peppar
ca 2 dl riven parmesanost
1/2 dl pinjenötter

Rensa kycklingen och dela sedan i mindre bitar. Fördela i det gräddade pajskalet.. Skala och skiva löken och fördela det över kycklingen.
Halvera coctailtomaterna, strimla soltorkade tomater och hacka basilikan (om du använder färsk).
Fördela alltsammans i pajen och täck sedan med parmesanosten.
Rör ihop ägg,grädde,salt och peppar och häll äggstanningen över pajen.
Toppa med pinjenötterna.

Grädda sedan i ugnen, 220 grader, ca 25-30 min tills pajen fått fin färg.
Risotto och helstekt Kycklingfilé sätter piff på morgondagens lunchlåda
Lunchlådor kan ju ibland mer kännas som ett nödvändigt ont......måste helt enkelt bara bli gjorda. Känns bra när man får tillräckligt över efter middagar, men ibland så krävs det lite extra insats i köket för att få till det.

Många gånger blir det med ris eller pasta...............kände idag att det var dags för något annat.............och då blev det Risotto med helstekt Kycklingfilé. 

Inga större gastronomiska kunskaper som krävs egentligen. Bara lite rörande och ett visst tålamod.

Till 2 portioner:

1 schalottenlök
25 g smör
1 msk olivolja
2 dl risottoris
0,75 l varm höns- eller grönsaksbuljong
ca 1 tsk torkad basilika alt ett par msk färsk
1 äggula
1 dl riven parmesanost
4 msk vispgrädde
salt och peppar
Finhacka löken och fräs i smöret och oljan ett par minuter. Se till så att det inte bränner. Häll i riset och rör runt så det täcks av smör och olja. Häll knappt en deciliter buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in. Häll i en deciliter buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente, rör hela tiden. Ev. behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, testa dej fram. Tillsätt basilika. Vispa samman äggulan, grädden, parmesan och peppar. När riset är mjukt, men fortfarande ändå har lite tuggmotstånd kvar, så ta grytan från värmen och häll i äggblandningen under omrörning. Smaka av med salt och ev. mer peppar.

Samtidigt som Risotton tillagades, stekte jag kycklingfiléer i stekpanna på spisen.