LCHF recept för Chilikasslergratäng

Mycket god och smakrik gratäng som passar bra ihop med kokt blomkål!

LCHF Chilikasslergratäng
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
500 gram kassler
1 dl röd spetspaprika, finhackad
1 st 1-2 vitlöksklyftor
3 dl grädde, hårt vispad
0,5 dl chilisås
1 tsk curry
1 krm chilipulver eller chiliflingor
3 dl riven ost, fet och smakrik
smör till stekning

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Stek den finhackade paprikan och vitlöken så att det mjuknar tillsammans med kryddorna i smör. Lägg över och fördela i botten av en ugnsfast form. Placera de tunna skivorna kassler omlott över.
3. Vispa grädden och rör försiktigt ner chilisås. Bred chiligrädden över kasslerskivorna så det täcker. Toppa med den rivna osten och gratinera tills osten fått fin färg, ca 20 minuter. Serveras med kokt blomkål.

Kycklinggryta med sommarprimörer och doft av timjan


Vem längtar inte efter en härlig gryta fastän det är sommar? Jag gör det i alla fall! En gryta full av härliga sommarprimörer såsom salladslök, späda små morötter & paprika. Zucchini, palsternacka och rotselleri hade jag också i och självklart champinjoner.

Men en härlig syra av citron och mustiga smaker av vitlök och timjan blir det här en rejäl sommargryta som räcker till många. Jag använde tre normalstora kycklingfiléer och med allt detta blev det en gryta som räckte gott till 7-8 port.

Det här behöver du : 
3 kycklingfiléer el. annat kött motsvarade 450 gram
Svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
2 citroner
6-8 dl kraftig kycklingbuljong (egen, fond el. tärning)
1 msk tomatpuré
1 knippe morötter
1 palsternacka
1 kvarts rotselleri
½ zucchini
1 paprika
2 dl grädde
Salt & peppar
150 gram färska champinjoner
1 knippe färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Skär kyckligen i bitar. Bryn i het stekpanna i lite olja. Krydda med nymalen svartpeppar och smula över torkad timjan. Tillsätt salladslöken och vitlöken. Pressa över saften från citronerna. Slå på buljong, tillsätt tomatpurén och sänk värmen till medel. Slanta grönsaker och rotsaker och lägg i. Zucchini och paprika kan du lägga ner efter att rotsakerna fått puttra några minuter. Slå sen på grädde och låt grytan sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Skiva ner champinjonerna. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen. Avsluta med färsk timjan före servering.


Förberedelser…


Kycklingen bryns så den får fin färg. Sen i med lök, vitlök och pressa över citron!


Buljong och övriga rotsaker och grönsaker…


En skvätt grädde och champinjoner… Smaka av, salta, peppra, red av såsen, strössla över färsk timjan.


Servera med ett gott ris.


Ja, smaklig gryta då! :-P

LCHF recept för Grillade kryddiga spett med paprikasås

Oxfilé ger ett perfekt resultat, men välj gärna även andra bitar att grilla som omväxling. Kryddningen passar både till nöt- och fläskkött.

LCHF Grillade kryddiga spett med paprikasås
Portioner: 4 st
Tid: 1 timme + 30 min + 20-30 min för tillagning

Ingredienser

Grillspett:
600 g oxfilé
1 vitlöksklyfta
1/2 msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk starkt paprikapulver
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl rapsolja

Paprikasås:
250 g rostad paprika på burk
1 dl crème fraiche
1 msk vit balsamsvinäger
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Sallad:
gröna salladsblad
olivolja och vinäger
salt och peppar

Övrigt:
Grillpinnar

Gör så här

  1. Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
  2. Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar.
  3. Riv vitlöken och blanda med chilipulver och spiskummin i en skål. Lägg ner köttet och rör om ordentligt i kryddblandningen.
  4. Låt det vila en timme och tillsätt sedan paprikapulver, vinäger, olja och låt dra ytterligare minst 30 minuter, gärna längre!
  5. Tillsätt sedan salt, trä upp köttbitarna på blötlagda grillpinnar och grilla i grillpanna eller på utegrillen.
  6. Pensla med eventuell överbliven marinad. Peppra lite extra på spetten när de är färdiggrillade.
  7. Gör i ordning paprikasåsen medan köttet marineras. Mixa rostad paprika med balsamvinäger till en jämn smet. Blanda crème fraiche för hand. Riv eller pressa vitlöken och blanda i.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera grillspetten med såsen och en sallad med gröna blad, olja, vinäger och lite salt och peppar!
Stora köttbullar i tomatsås på muurikkaköket


När Spanien möter Finland i det Nilssonska köket då ska man va på plats för de va jäsikens vilken match det blev!! Mest mellan mig själv och gasolen då….??! Men när maten väl låg på tallrikar så njöt både ung som gammal av mina kokkonster. Fullträff! Detta blev bara sååå gott!

Gasolen är något jag får jobba på vad gäller värmen och hur man justerar upp o ner utan att släcka köket eller bränna upp halva tallskogen. Jag är ju så inbota van vid just öppen eld med vedträn till muurikkan så ibland är det svårt att lära en gammal hund sitta! Haha… Inte ens grillkol bemästrar jag bättre än vedträn numera!

Roligt som sjutton är det i alla fall! Jag behöver dock tålamod, tid och ”en liten stund för mig själv” för att känna mitt nya sommarkök. Det är alltså muurikkas sommarkök med wok som står för fiolerna nu. Att det är just en wok därpå borde ju få vilken människa som helst att tänka på just WOKAD mat… Men inte jag inte…

Jag måste bara ju krångla till de för mig redan från början också??!
Varför woka i en wok när man kan göra köttbullar?? :-P

Såhär; Pasta som kokade på spisen inne i köket och köttbullarna som ”wokades” till fin färg på sommarköket ute på altanen sprang jag emellan som en skållad råtta, och så skulle tomatsåsen på och värmen justeras och varje gång jag vred ner gasolen så slockanade den och det blev många ”men söta älskling, SÅHÄR ska du göra!!”… av min tålmodige make…

Inne i köket tappade jag ut en hel förpackning spagetti ur skafferiet över hela köksgolvet när jag rotade efter pastasnäckorna och jag hann nog med några svordomar därinne också…

Å lite fjantig är jag när det kommer till att tända gasol med vanlig tändare, jag vill ha en låååång tändare känns de som… Hujedamej va ska de bli av?? Å ju mer jag känner att jag inte ror iland matlagningen helt på egen hand utan en massa hjälp och peppning desto mer sviker tålamodet och hm… Humöret också ja… Men till slut kunde jag servera både käre maken och barnen en god middag bestående av stora köttbullar i tomatsås (albondigas) med pasta till!

Nu har jag passerat ”första-gången-stadiet” och nästa måltid på listan blir…. *trumvirvel* …inte heller en wok?!! Spänningen stiger! ;-) Men roligt har jag…

6-8 port
Köttbullarna :
800 gram blandfärs
1 dl vatten
2 finrivna vitlöksklyftor
1 tsk malen vitpeppar
1½ tsk salt
1½ msk mild paprikapulver

Tomatsåsen
Fräs med köttbullarna : 
½ purjolök
3 salladslök
6 späda morötter
1 näven sugar snaps
1 knippe persilja
1 torkad röd chili

Kallrör och häll i, låt puttra 10 min :
3 burkar mutti finkrossade tomater
3 dl kraftig köttbuljong (egen, fond el. tärning)
½ dl balsamvinäger
2 msk tomatpuré
1 msk honung
2 finrivna vitlösklyftor
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk sambal oelek
2 lagerblad
en skvätt sherry


Vi börjar med finalbilden då allt äntligen är frid och fröjd och alla fått sin mat!


Delar av tomatsåsen som första ska fräsa ihop lite med köttbullarna.


Big meatballs… Eller just de; Albondigas!


Ser ju hyffsat organiserat och fridfullt ut… ;-)


Köttbullarna i woken som får fin färg, pudrade med paprikapulver innan grönsakerna och tomatsåsen åker ner.


Tillsammans med lök, morot, sugarsnaps, persilja och chili…


Försöker jag få dom att ”bubbla” på svaf värme…


D
et smakade helt ljuvligt och det var väl huvudsaken, sen hur jag tog mig dit ska jag jobba vidare på! :-P

Kryddblandningar – recept

Här har jag sammanställt lite bra kryddblandningar

GRILL-Krydda
1 msk grovmald svartpeppar
1 msk salt m jod
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk chilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk mald spiskummin

MEXIKANSK Kryddblandning
Ingredienser:
4 msk chilipulver
2 msk paprikapulver
1,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk mald chilipeppar
1 tsk oregano
0,5 tsk salt m jod

GREKISK- kryddblandning                                            
ingredienser:
1 tsk salt m jod
2 tsk torkad oregano
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk nymald svartpeppar
0,5 tsk kanel
ev 1 tsk torkad persilja

MARINAD-Krydda
1 msk chilipulver
1 msk lökpulver
1 tsk salt m jod
1 tsk vitpeppar
1/2 tsk svartpeppar grovmalen
1 kryddmått kardemumma
till 1 dl olivolja

AFRIKANSK-Krydda
Ingredienser:
3 msk torkad chili
3 msk paprikapulver
1 msk salt m jod
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk malda kardemummafrön
0,5 tsk mald muskotnöt
1,5 krm vitlökspulver
1 krm mald kryddnejlika
1 krm mald kanel
1 krm mald kryddpeppar

ARABISK-Sjukrydda
Ingredienser:
2 msk nymald svartpeppar
2 msk paprikapulver
2 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1 msk Mald nejlika
1 tsk kanel
0,5 tsk mald muscotnöt
0,5 tsk kardemumma

PERSISK-Krydda
Ingredienser:
2 msk kanel
2 msk mald kardemumma
1 msk mald spiskummin

INDISK-Kryddblandning
1 msk malen kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen spiskummin
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk mald muskotnöt
1 tsk oregano
1 tsk malen ingefära
1 tsk 1 tsk malen koriander

KINESISK-femkryddor
Ingredienser:
1,5 msk malen kanel
2 msk mald ingefära
2 msk stjärnanis- mortlad eller mald
2 msk fänkålfrö – mortlad eller mald
1 msk mald kryddnejlika
0,5 tsk svartpepparkorn

Blanda ev mortla och häll på glasburkar.
 Mortel från Ronneby bruk


br /

Bloggar etiketter:

LCHF recept för Tonfiskröra

En enkel, god och nyttig lunch som du slänger ihop super snabbt!

LCHF Tonfiskröra
Portioner: 2 st
Tid: 10 min

Ingredienser
1 burk tonfisk
1 kokt ägg
2 msk majonäs
2 msk hackad paprika
Salt
Peppar
Vitlök
Dill

Så här gör man

Hacka ägget, blanda ihop med övriga ingredienser och smaka av. Fungerar perfekt som mellanmål i högsommarvärmen eller med tex avocado, rökt lax eller varmt tillsammans med miracle noodles, använd då lite creme fraiche.

Blomkålscouscous med aijvar
Blomkålscouscous med aijvar
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
1 blomkålshuvud
1 gul paprika
2 salladslökar
1 pressad lime
3 msk stark aivar
Salt
Peppar
Gör så här:
Dela blomkålen i buketter och kör i mixern en stund. Tillsatt finahackad paprika och salladslök. Pressa över lime och klicka i aivar. Mixa lite till. Smaka av med salt och peppar
LCHF recept för Kalkongryta

Här är ett gott och nyttigt recept för dig på LCHF-metoden. Passar perfekt till lunch eller middag.

LCHF Kalkongryta
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g kalkonbröstfilé
5 dl grädde
100 g vitkål
1 grön paprika
1 broccoli
Valfria kryddor
1 tsk guarkärnmjöl

Så här gör man
Skiva kalkonbröstet i tunna skivor, lägg den i en plastpåse som du häller olja i och valfria kryddor, skaka runt ordentligt och låt det dra till sig lite. Skriva under tiden ner vitkålen, paprikan och broccolin.
Ta en traktörpanna och släng ner en stor klick smör, ner med kalkonbröstet och stek ordentligt så det får en fin yta, ner med grönsakerna och blanda runt bra, så allt blir genomstekt och får färg. Ner med grädden och guarkärnmjölet(eller redix, finns att köpa lchfbutiker på nätet, jättebra redning!) så det får en lite fastare konsistens. Smaka av och justera kryddning vid behov.

LCHF recept för Helstekt kotlett med bacon/lök pasta

En riktig middag för familjen eller vännerna! Ett supergott recept för dig som är sugen på kött!

LCHF Helstekt kotlett med bacon/lök pasta
Portioner: 4 st
Tid: 1,5 timme

Ingredienser
1 kg benfri kotlettrad med svålen kvar
2 dl olja
Rosmarin
Persilja
Basilika

2 pkt Shiratakinudlar Fettucine
3 dl grädde
1 pkt bacon
1/2 gul lök
1 tsk ketchup med stevia
1/2 tsk Redix

Så här gör man
Börja med att massera in olivolja över hela steken, lägg sedan ut alla kryddor du vill ha på en plåt; rosmarin, persilja,basilika, paprika, vitlök, salt, peppar,cayenne och chili använde vi oss av. Rulla sedan steken i kryddorna och lägg köttet i en plastpåse där du häller ner 1 dl olja och kryddorna som blir över. In med det i kylen, helst över natten, men några timmar fungerar bra också :)

Värm en stekpanna och lägg ner rikligt med smör, sätt ugnen på 175 grader. Ner med steken i stekpannan några miuter så den får fin yta. Lägg sedan steken på galler eller i ugnsfast form och in i ugnen i ca 35-40 min, köttet skall ha en innertemp på 72 grader.

För att göra pastasåsen börjar du med att skiva ner bacon och släng i en varm kastrull med smör. Ner med den hackade löken också. När det fått färg så kan du hälla på grädden och ketcupen. Krydda med valfria kryddor. Öppna påsen med nudlarna och spola i kallt vatten några minuter. Sen kan du slänga ner de i såsen och sänka värmen till 2an, ner med lite redix för att reda såsen till valfri tjocklek.

När köttet är klart blir svålen krispig och smakrik. Servera med kryddsmör. Blanda 50 g extrasaltat bregott med 50 g philadelfia och ner med lite örter.
Njut!

Räkpanna med miracle noodles fettuccine

Shirataki nudlar har vi haft hemma förut i olika perioder, inköpta på LCHF butiken.
Dessa här har jag fått som varuprov av Miracle Noodles, de frågade om jag ville prova dem i ett annat inlägg. (då någon undrar “hur det ligger till”)

Ibland är det trevligt att bara kunna snabbt hiva ihop något och denna räkpanna är gjord på mindre än 10 min.
Snabbmat kallas det ;)

Här smörfräste Elisabeth (dottern) ihop sin snabblunch med paprika i olika färger med lite  purjolök. Kryddade med vitlök, curry, salt och peppar och några dofter chilipulver. Hivade ner en hel del frysta räkor och i med väl sköljd i kallt vatten fettuccine ur en st Miracle Noodles påse. Låt fräsa samman.

Smaklig måltid!

ps. snart kommer mer med nudlarna då jag har ett par “sött och salt” idéer själv ;) . ds

 

Bloggar etiketter: , ,