Helgrillad fläskfilé, majs, nypotatis och aromsmör

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1610295027494431,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Nu närmar sig midsommar med stormsteg och jag har inte riktigt hängt med att det är denna vecka ens, så hög tid att börja planera vad vi ska hitta på! 😉 Dagar rusar förbi och det är mycket att stå i hela tiden. Men naturligtvis ska vi fira en ljuvlig midsommar och tidigare idag när jag var på ICA och handlade slog det mig hur mycket turister det redan kommit. Mer trafik och färre parkeringsplatser och alla jordgubbsstånd längs vägarna har redan varit uppe ett tag. Göta-petter det är mitt i sommaren ju!

 

Som sagt har vi inte hunnit planera så mycket ännu men det kommer bli en lugn midsommarhelg hemma på gården med god mat och tårta, sen njuter vi av ljudet av myller från midsommarfirarna i Köpingsvik. Mycket folk, fylla, stök och bråk så vi har alltid hållit oss hemma med barnen och firat. Hoppas det blir en lugn midsommar för er alla och att ni njuter av ledighet, kanske semester redan och får en riktigt härlig helg.

 

På våran meny brukar inte sill och nubbe vara det främsta utan vi kör på lite blandad kompott av små pajer, bröd, sallader, köttbullar, prinskorv och rökt lax. Grillat är såklart ett alternativ om man inte äter sill och såna inläggningar men har ni något trumfkort så tipsa gärna! 😛

 

Jag tänkte göra en enkel västerbottensostpaj med sparris och kallrökt lax, sen blir det såklart lite ägghalvor och de klassiska köttbullarna och prinskorvarna men vad mer?! Tipsa, tipsa!! 😉

 

Häromdan åt vi en riktigt god grilltallrik med helgrillad fläskfilé och majskolvar, kokt nypotatis, ett gott aromsmör och faktiskt sommarens godaste sallad som tillbehör. Lite tärnade nektariner och melon gör allt lite somrigare på en gång!

 

Nu tänkte jag dock lägga upp min absoluta 5-i-topp-MÅSTE-lista till midsommar, så kontra gärna med din och tipsa oss alla! 

1) Nypotatis, kokad med mycket dill och bregott havssalt till

2) Knäckebröd, gärna hembakat

3) Ägghalvor med majonäs, löjrom och gräslök

4) Matpaj, helst västerbottensost

5) Rökt lax

 

Och förutom maten så är gräddtårtan med jordgubbar ett solklart måste!

 

Vilken är DIN 5-i-topp-MÅSTE-lista?

 

grillad_fläskfile_majskolvar_grillat_tips_recept_skysås_nypotatis_aromsmör_grilltallrik

Kunde naturligtvis inte låda bli att bara vispa upp en skysås av den grillade fläskfilén som fått vila en stund. Jag är lite skadad när det gäller såser och måste verkligen ha en till ALLT, trots aromsmöret! 😛

 

Silltips till Midsommar

Vitlökssill med örter

Sillinläggningstips

Som bas till mina smaksatta sillar använder jag alltid vanlig inlagd sill, som jag blandar med de olika såserna.

I en del recept ser man att vanlig urvattnad saltsill blandas direkt i såsen, men det blir en ganska smaklös anrättning.

Den klassiska inläggningslagen som kallas 1-2-3-lagen, består av 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Jag brukar ta 1½ dl ättikssprit 12%, 1½ dl socker och 3 dl vatten istället till 4 saltsillfiléer, läs mer hur du gör min inlagda sill här.

För en inlagd sill på Paleo-vis, så kan du använda honung istället för socker.

Det mesta av kolhydraterna från sockret stannar i lagen, men vill du ha en sockerfri sill så använd det sötningsmedel du föredrar.

Då håller den inte lika länge så gör bara en sats som går åt över midsommardagarna.

Vitlökssill med örter

2 hela, inlagda sillfiléer

1 dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

Några droppar Worcestershiresauce

 Lite vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas smakerna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Vill du ha fler sillrecept? Här hittar du då min Citronsill och Senapssill.

Servera gärna mina Spröda frökex från Huså Bröd till sillen.

Spröda frökex från Huså Bröd

Citronsill

Citronsill…


Gubbesallad med basilika
Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbstider

Idag får du ett fräscht jordgubbstillbehör till grillmaten, kanske nåt att testa till midsommar.

Jag gjorde salladen till helgrillad karré, men den smakar också gott till fisk och kyckling eller till en somrig tapasbuffé.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Picknick med jordgubbar


Rimmade, honungsmarinerade kycklingklubbor med pasta och fetaostsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.106123648583889,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Hallå! Hoppas ni har det bra därute. Jag ser att det är full aktivitet just nu runt midsommarmat, tårtor och dessert. Och det har trillat in många fina tårtor i mailen redan till tävlingen ”Årets finaste sommartårta 2016” – fortsätt skicka in era bidrag. Superkul och så roligt att få presentera alla bidrag sen.

 

Den sista perioden här hemma har varit minst sagt turbulent som ni kanske förstått både ni som följer mig privat på fb och instagram och även Norpans sida.

 

I min råttuppfödning har jag köpt in två nya små individer. En blue hona på 5 veckor och en champagne hane, lika gammal. Introduktionen av honan blev lite stökig och olyckligtvis så blev min fina Norpan biten i svansen som i sin tur resulterade i en ”avskalad” svans och extrem smärta. Jag bestämde mig ganska fort att det måste åtgärdas då hon bokstavligen hade väldigt ont så igår åkte vi in till Läckeby djursjukhus så hon fick bli opererad. Mer om allt detta finns att läsa på Norpans FB och även Norpans instagram.

 

Självklart händer alltid olyckor på helger och under jourtid, hela kalaset kostade 5500 kr men med försäkring betalade jag endast 920 kr. Det är en påminnelse till alla att ha sina djur försäkrade när något sånt här händer. Dygnet har gått bra men tratten vill hon dock inte ha på sig efter att vi kom hem och hon piggnat på sig lite men hon är otroligt duktig och låter bandaget vara. ♥ Med smärtstillande metacam och lite extra god mat samt värmeflaska under filten i sjukburen mår hon under omständigheterna väldigt bra och är pigg och glad och verkar inte ha ont som innan då hon nästan skrek så fort svansen nuddade underlaget. Snart är hon helt återställd, dock med en bit kortare svans. Om 10 dagar ska jag ta bort de sju stygnen hon har på lilla svanstippen därefter får hon sakta återgå till sina tjejer i flocken igen.

 

Under dessa dagar har jag mött många olika reaktioner från folk både privat och inom handel/vård som höjer ögonbrynen och en del himlar med ögonen och skakar på huvudet. Att överväga prisförslag och avlivning hos veterinär var jag heller inte intresserad av så ni kanske förstår att även dessa små djur ligger mig väldigt varmt om hjärtat och inget jag skulle tveka en sekund för att göra allt jag kan för. Många anser och tycker att det är inte VÄRT det… För en råtta??!

 

Varför? Ett liv, en familjemedlem hos oss, en trogen liten vän i ur och skur som jag älskar såsom jag älskar alla mina råttor skulle jag inte vika en tum från deras välmående. En prioriteringsfråga tycker många vad man lägger sina pengar på?! Är det??

 

Alla hobbys kostar väl? En del gillar ormar, spindlar, resor, märkeskläder, alkohol, trädgård, inredning etc etc som dom lägger sina pengar på. Jag lägger mina pengar på det som JAG älskar i livet! Jag har på senaste tiden efter sista råttkullen lagt ner massor med tid på mina råttköpare, på att skapa trygghet, ett nätverk och rutiner för våra djur och deras välmående så när jag blir kritiserad, ifrågasatt tar jag väldigt illa upp då jag tycker man ska respektera andras val här i livet. En råtta är er råtta, precis som en hund är en hund! För mig är det ingen skillnad. Döm inget djur förrän du träffat det. <3 Många som haft lite råttfobi har efter att dom varit här blivit omvända och det tyder enbart på förutfattade meningar anser jag. Så är det med det! 

 

Nu till dagens middagstips! 

Billiga kycklingklubbor finns ofta i affären och ska man inte använda just precis samma dag så släng ner dom i en skål med saltlag över natten. Dom blir otroligt möra, saftiga och med en fin sälta. Sen kan du grilla, steka i ugn eller röka dom, vilket du vill.

 

Här har vi gjort en enkel fetaostsallad med oliver och pastaskruvar till. Kalla kycklingklubbor är dessutom perfekt att packa ner i utflyktsväskan till stranden i sommar. Jag brukar ta en kylklamp inlindad i tidningspapper som jag sedan lägger ihop med en burk kyckling i en påse och knyter ihop. Håller sig kallt ett par timmar i alla fall.

 

Saltlag till ca 1 kg kycklingklubbor :
ca 1½ liter vatten
1½ dl salt (finkornig)
2 msk strösocker
2 msk vita och svarta pepparkorn

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop alla ingredienserna i en skål/bunke tills salt och socker löst sig. Lägg ner kycklingklubborna, täck med plastfolié eller lock och låt stå i kylskåp minst 12 timmar. Ta sedan upp och pensla på glaze eller torra kryddor före ugn, grill eller rök.

 

Dessa kycklingklubbor kryddade jag med malen paprika, svartpeppar, soya och penslade med flytande honung, lät dom ligga i kylen ca 12 timmar till i kylen och därefter åkte dom in i ugnen i 175 grader ca 30 min. Vänd efter halva tiden. Serverade dom med feaostsallad och pasta.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06980003416538239,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.09556854516267776,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

fetaostsallad_sallad_tillbehör_recept_fetaost_kycklingklubbor_recept_tips_lunch_enkelt_lättlagat_snabbt_billigt_kyckling

Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Sommarmat på burk och intervju på Träningshjälpen

Brunch

Lättlagad semestermat

Burkmat förekommer inte så ofta i mitt kök. Men nu på sommaren är det lätt och gott med matjessill och andra sillar, bara de inte är alltför söta.

Mästarmatjes från Abba ligger på 18 g kolhydrater, deras vanliga inlagda sill är däremot väldigt söt med 24 g.

Rena godiset för att använda Robert Aschbergs ord i midsommartid.

”Köpesillen är så förbannat söt. Hur den än kryddats så klistrar kryddsillen som maräng i munnen. Senaps­sillen smakar sliskigt. Till och med matjessillen är söndersockrad. Vad sillen än kallas så smakar den mer eller mindre som lösgodis.”

Med all rätt gick han alltså till hårt angrepp mot sillkonservindustrin som på senare år börjat blanda i mer och mer socker.

Jag håller med om att vissa sorter smakar mest godis, här skrev jag häromåret om Svart vinbärssill från Klädesholmen som smakade Fruktnickel.

Jag blev tipsad på Facebook att man kan lägga den inlagda sillen i blöt i kallvatten i kylen någon timme, då dras mycket av den söta smaken ut. Provat det med bra resultat.

Min inlagda sill har inte så hög sockerhalt och här på Mat med mera hittar du en helt sockerfri variant.

Inlagd sill

Burkmat

Mästarmakrill från Abba är också en favorit, gott, mättande och inte alltför söt tomatsås.

Vill du göra makrill i tomat som är helt sockerfri så hittar du mitt recept här.

Goda tillbehör är kokta ägg, vällagrad ost, fetaost, keso, en fräsch sallad med pumpakärnor,

Lite jordgubbar, en god korv, mandlar eller nötter, örter, paprika och andra gröna favoriter brukar också hamna på min silltallrik på sommaren.

Jag och Maria på Hötorget

Jag och Maria på Hötorget

Just att variera smakerna vid en måltid är viktigt för mig, det har gjort att jag inte tröttnat på min typ av LCHF-mat på 6 år.

Förra veckan blev jag intervjuad av Maria Edholm Chami som skriver den populära bloggen Träningshjälpen på M-Magasin.

Jag och Maria har mycket gemensamt i vårt sätt att tänka kring njutbar och nyttig mat.

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

Ett gott och krispigt glutenfritt bröd till burkmaten är Spröda frökex från Huså Bröd.

Just nu är det rea på dem hos Winthers-skafferi. På grund av kort datum (13/8) kostar de nu bara 24 kr.

Du hittar också många andra LCHF/Paleo-vänliga produkter i Lena Winthers fina skafferi.

Sommaren lyser just nu med sin frånvaro i Jämtland, +8 och regn idag…

Då är det fint att kunna sitta i en vacker oas bland tropiska växter och njuta av jordgubbar.

Här nedan några bilder från gårdagen, då lite varmare, när vi gjorde ett besök på Jordgubbskaféet på Rödön.

Lennart åt jordgubbar med vispad grädde, jag åt dem naturella. Mycket gott, där blir det flera besök i sommar.

Jordgubbskaféet, Rödön

Jordgubbskaféet Rödön

Växthuset på Jordgubbslandet, Rödön

Jordgubbar med grädde på Jorgubbslandet, Rödön


Kycklinggryta i tomatsås med tortellini

kycklinggryta_tomatsås_tortellini_kycklingfileHär kommer dagens middagstips!
Efter allt grillat och god midsommarmat så lagade jag en riktigt god kycklinggryta igår i mustig tomatsås med tortellini. När man kan vända ner allt i en stor serveringsskål och ställa fram på middagsbordet – då mår jag bra! Det är sån mat jag älskar! 😛 Vardagens lilla guldkant.

Här på ön har vi idag haft ett tokigt regnväder från de vi klev upp i morse. Regnet har ömsom stått som spön i backen och ömsom duggregnat men inte en stund utan vatten från ovan. Gräsmattan blir ju fin i alla fall… 😉

Raggsockar och tända ljus har varit melodin, det ser dock ut som det börjar lysa upp på himlen nu men vi har liksom ”boat” in oss i myset och tänker stanna inomhus. Joline har bakat jordgubbspaj, Max har gått igenom alla biltidningar han kunnat hittat och jag har jobbat på i bakgrunden av Kryddburken. Jag får många frågor om tips på vad man ska hitta på här på Öland som turist, och vilka lunchställe som jag rekommenderar. Jag har skrivit ihop ett inlägg om restaurang-tips och hoppas hinna få upp det ikväll annars kommer det imorgonbitti.

Glöm inte att följa mina uppdateringar på FACEBOOK och INSTAGRAM, dyker upp lite allt möjligt där också! 😉

Här kommer receptet!

6 – 8 port
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt & peppar
2 msk malen paprika (söt)

Såsen : 
2 burkar hela plommontomater
4 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
2 msk flytande honung
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk torkad bruschettakrydda (Gourmetgruppen)
2 dl grädde
Stekskyn från kycklingfiléerna
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med smör. Dela kycklingfiléerna på mitten, längsgående. Bryn i smöret runtom så de får fin färg. Krydda med salt och peppar och rejält med malen paprika. Lägg upp på ett fat tills vidare. De får koka färdigt i tomatsåsen sen så de behöver inte vara genomstekta.

Använd samma panna och häll i två burkar hela plommontomater. Späd med vatten och tillsätt, fond, tomatpuré, honung, chilisås, bruschettakryddan och till sist grädden. Låt såsen koka ihop ca 20 – 30 min. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

Lägg ner kycklingfiléerna och låt värmas ca 10 min. Häll även ner skyn från fatet som kycklingfiléerna legat på. Vänd sedan ner allt i en stor serveringsskål tillsammans med kokt tortellini. Servera!

stekt_kyckling_kycklingfile_kycklinggryta_tomatsås
Kyckling efter midsommarmat känns helt rätt! Plocka fram smakerna av tomat och paprika och vardagen är på sin plats igen. 😉

kycklingfile_kycklinggryta_recept
Kycklingfiléerna ska bara brynas för att få fin färg. De får sedan koka färdigt i tomatsåsen.

tomatsås_plommontomater_hela_burktomater
Använd samma panna som du stekt kycklingen i. Slå i övriga ingredienser till såsen och låt koka upp.

tomatsås_tortellini_kycklinggryta_kycklingfile_recept
Snåla inte med kryddor. Och se till att smaka av ordentligt. Salt och peppar och en nypa socker kan alltid göra underverk om man inte är nöjd med smaken.

kycklinggryta
Kycklingen får sen puttra med i såsen ca 10 min för att sen blandas med tortellini och serveras som en gryta allt-i-ett. 😛

kycklingfile_tortellini_tomatsås_kycklinggryta
Smaklig måltid!

tortellini_tomatsås_kyckling

Kycklinggryta i tomatsås med tortellini

kycklinggryta_tomatsås_tortellini_kycklingfileHär kommer dagens middagstips!
Efter allt grillat och god midsommarmat så lagade jag en riktigt god kycklinggryta igår i mustig tomatsås med tortellini. När man kan vända ner allt i en stor serveringsskål och ställa fram på middagsbordet – då mår jag bra! Det är sån mat jag älskar! 😛 Vardagens lilla guldkant.

Här på ön har vi idag haft ett tokigt regnväder från de vi klev upp i morse. Regnet har ömsom stått som spön i backen och ömsom duggregnat men inte en stund utan vatten från ovan. Gräsmattan blir ju fin i alla fall… 😉

Raggsockar och tända ljus har varit melodin, det ser dock ut som det börjar lysa upp på himlen nu men vi har liksom ”boat” in oss i myset och tänker stanna inomhus. Joline har bakat jordgubbspaj, Max har gått igenom alla biltidningar han kunnat hittat och jag har jobbat på i bakgrunden av Kryddburken. Jag får många frågor om tips på vad man ska hitta på här på Öland som turist, och vilka lunchställe som jag rekommenderar. Jag har skrivit ihop ett inlägg om restaurang-tips och hoppas hinna få upp det ikväll annars kommer det imorgonbitti.

Glöm inte att följa mina uppdateringar på FACEBOOK och INSTAGRAM, dyker upp lite allt möjligt där också! 😉

Här kommer receptet!

6 – 8 port
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt & peppar
2 msk malen paprika (söt)

Såsen : 
2 burkar hela plommontomater
4 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
2 msk flytande honung
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk torkad bruschettakrydda (Gourmetgruppen)
2 dl grädde
Stekskyn från kycklingfiléerna
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med smör. Dela kycklingfiléerna på mitten, längsgående. Bryn i smöret runtom så de får fin färg. Krydda med salt och peppar och rejält med malen paprika. Lägg upp på ett fat tills vidare. De får koka färdigt i tomatsåsen sen så de behöver inte vara genomstekta.

Använd samma panna och häll i två burkar hela plommontomater. Späd med vatten och tillsätt, fond, tomatpuré, honung, chilisås, bruschettakryddan och till sist grädden. Låt såsen koka ihop ca 20 – 30 min. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

Lägg ner kycklingfiléerna och låt värmas ca 10 min. Häll även ner skyn från fatet som kycklingfiléerna legat på. Vänd sedan ner allt i en stor serveringsskål tillsammans med kokt tortellini. Servera!

stekt_kyckling_kycklingfile_kycklinggryta_tomatsås
Kyckling efter midsommarmat känns helt rätt! Plocka fram smakerna av tomat och paprika och vardagen är på sin plats igen. 😉

kycklingfile_kycklinggryta_recept
Kycklingfiléerna ska bara brynas för att få fin färg. De får sedan koka färdigt i tomatsåsen.

tomatsås_plommontomater_hela_burktomater
Använd samma panna som du stekt kycklingen i. Slå i övriga ingredienser till såsen och låt koka upp.

tomatsås_tortellini_kycklinggryta_kycklingfile_recept
Snåla inte med kryddor. Och se till att smaka av ordentligt. Salt och peppar och en nypa socker kan alltid göra underverk om man inte är nöjd med smaken.

kycklinggryta
Kycklingen får sen puttra med i såsen ca 10 min för att sen blandas med tortellini och serveras som en gryta allt-i-ett. 😛

kycklingfile_tortellini_tomatsås_kycklinggryta
Smaklig måltid!

tortellini_tomatsås_kyckling

Kycklinggryta i tomatsås med tortellini

kycklinggryta_tomatsås_tortellini_kycklingfileHär kommer dagens middagstips!
Efter allt grillat och god midsommarmat så lagade jag en riktigt god kycklinggryta igår i mustig tomatsås med tortellini. När man kan vända ner allt i en stor serveringsskål och ställa fram på middagsbordet – då mår jag bra! Det är sån mat jag älskar! 😛 Vardagens lilla guldkant.

Här på ön har vi idag haft ett tokigt regnväder från de vi klev upp i morse. Regnet har ömsom stått som spön i backen och ömsom duggregnat men inte en stund utan vatten från ovan. Gräsmattan blir ju fin i alla fall… 😉

Raggsockar och tända ljus har varit melodin, det ser dock ut som det börjar lysa upp på himlen nu men vi har liksom ”boat” in oss i myset och tänker stanna inomhus. Joline har bakat jordgubbspaj, Max har gått igenom alla biltidningar han kunnat hittat och jag har jobbat på i bakgrunden av Kryddburken. Jag får många frågor om tips på vad man ska hitta på här på Öland som turist, och vilka lunchställe som jag rekommenderar. Jag har skrivit ihop ett inlägg om restaurang-tips och hoppas hinna få upp det ikväll annars kommer det imorgonbitti.

Glöm inte att följa mina uppdateringar på FACEBOOK och INSTAGRAM, dyker upp lite allt möjligt där också! 😉

Här kommer receptet!

6 – 8 port
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt & peppar
2 msk malen paprika (söt)

Såsen : 
2 burkar hela plommontomater
4 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
2 msk flytande honung
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk torkad bruschettakrydda (Gourmetgruppen)
2 dl grädde
Stekskyn från kycklingfiléerna
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med smör. Dela kycklingfiléerna på mitten, längsgående. Bryn i smöret runtom så de får fin färg. Krydda med salt och peppar och rejält med malen paprika. Lägg upp på ett fat tills vidare. De får koka färdigt i tomatsåsen sen så de behöver inte vara genomstekta.

Använd samma panna och häll i två burkar hela plommontomater. Späd med vatten och tillsätt, fond, tomatpuré, honung, chilisås, bruschettakryddan och till sist grädden. Låt såsen koka ihop ca 20 – 30 min. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

Lägg ner kycklingfiléerna och låt värmas ca 10 min. Häll även ner skyn från fatet som kycklingfiléerna legat på. Vänd sedan ner allt i en stor serveringsskål tillsammans med kokt tortellini. Servera!

stekt_kyckling_kycklingfile_kycklinggryta_tomatsås
Kyckling efter midsommarmat känns helt rätt! Plocka fram smakerna av tomat och paprika och vardagen är på sin plats igen. 😉

kycklingfile_kycklinggryta_recept
Kycklingfiléerna ska bara brynas för att få fin färg. De får sedan koka färdigt i tomatsåsen.

tomatsås_plommontomater_hela_burktomater
Använd samma panna som du stekt kycklingen i. Slå i övriga ingredienser till såsen och låt koka upp.

tomatsås_tortellini_kycklinggryta_kycklingfile_recept
Snåla inte med kryddor. Och se till att smaka av ordentligt. Salt och peppar och en nypa socker kan alltid göra underverk om man inte är nöjd med smaken.

kycklinggryta
Kycklingen får sen puttra med i såsen ca 10 min för att sen blandas med tortellini och serveras som en gryta allt-i-ett. 😛

kycklingfile_tortellini_tomatsås_kycklinggryta
Smaklig måltid!

tortellini_tomatsås_kyckling