LCHF recept för Buljongkokt kyckling med vitvinsås

Att sjuda kycklingen i buljong gör den saftig, och en liten rotfrukt i såsen gör den lite krämigare men kör du striktare LCHF så är det bara att skippa den.

Gör så här
1. Skör rödlök och morot i stora bitar och lägg tillsammans med kycklingsfileérna i en kastrull.
2. Tillsätt lagerblad och häll på kallt vaten så att det precis täcker. Ställ åt sidan.
3. Finhacka schalottenlöken och skala och skär jordärtkockan i bitar. Fräs i smör i en kastrull. Häll på vin och låt koka ner till hälften.
4. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka tills rotfrukten är mjuk.
5. Koka också upp kycklingen och låt sjuda ca 10 minuter. Skär dem sedan i sneda skivor.
6. Hacka dillen och lägg i såsen tillsammans med mjölk. Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar.
7. Koka sparrisen och servera med kycklingen och såsen.

Info om brödboken

9789174242904_200_baka-matbrod-med-lchfHär kommer lite mer information om hur ni gör för att få 20 kr i rabatt på nya boken Baka matbröd med LCHF.
När nu kampanjen gå igång den 3/1 så  är det viktigt att få med rabattkoden i kassan och koden är ”bakamatbröd”.
Det kommer att befinna sig en snabblänk till höger på bloggen under hela kampanjtiden dvs 3/1-5/2.
Boken kostar då 145 kr med kampanjkoden.

Jag återkommer med ett inlägg den 3/1 och där kommer det också finnas en direktlänk för att förboka boken till detta superbilliga pris. Så notera att detta är alltså en förbokningsrabatt, boken skickas först ut runt 5/2.

Jag känner mig minst lika nervös denna gången kanske till och med mer… man vill ju gärna överträffa förra boken ;)
Nu kan ju de egentligen inte jämföras då detta inte är en sötebrödsbok… men ändå…

 

Bloggar etiketter: ,

Jimmy Moore länkar till mig

Kan ju inte låta bli att göra ett snabbt litet inhopp och göra ett inlägg….
Den store Jimmy Moore har länkat till mig!
Undra om uppgiften om USA-utgivning av min bakbok Baka med LCHF  nått honom och i såfall, vem kan ha kvittrat i hans öra?

GOD JUL alla!

 

Bloggar etiketter: , ,

Ägg bra för blodfetterna

ägg kylskåpfast det vet vi ju redan ;)
I BT går detta  att läsa om en ny studie som gjorts i USA och som finansierats av äggindustrin. Är väl första gången man läser i en artikel vem som finansierat studien? Tänk om det kunde informerats lika tydligt när det är typ lantmännen ;) fast det gör man ju inte och då undrar man ju om journalister också är köpta…

Jättebra om fler studier kunde finansieras av äggindustrin och kött/fisk industrin, ingen annan lär ju bekosta studier på bra hälsosam mat…

Men vad skriver man då?
”Forskarna vid Universitetet i Connecticut har låtit medelålders kvinnor och män med så kallat metabolt syndrom, olika riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, äta tre ägg om dagen eller motsvarande mängd av ett annat livsmedel med liknande näringsinnehåll.

Inte högre kolesterol
Trots att ”äggätarna” fick i sig dubbelt så mycket kolesterol som tidigare kunde forskarna efter tolv veckors diet inte se någon förhöjning av kolesterolnivåerna i blodet. Alla deltagare i studien hade tvärtom fått sänkt blodfett och en högre andel av det nyttiga kolesterolet HDL.

– Numera har man upptäckt att det hos friska människor finns en kontrollfunktion så att när man får i sig mycket kolesterol genom maten minskar upptaget av kolesterol, säger Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Vitaminer i gulan
I måttliga mängder är ägg ett nyttigt livsmedel som exempelvis innehåller hög halt av högvärdigt protein. Gulan innehåller också fettlösliga vitaminer, främst A-vitamin och E-vitamin.
– Äggulan är ju den fetare delen och vitan är den mer proteinrika delen, så vitaminerna finns mycket i äggulan. Men vad äggen innehåller beror på foderkompositionen. Beroende på vad hönorna får för foder så kan också vitamininnehållet variera, säger Eneroth.

Att äta ägg till frukost eller använda det i matlagningen är enligt forskarna bara positivt för den som vill minska på bukfetman. En ordentlig frukost med exempelvis fil, fullkornsmüsli, frukt och ägg gör att man är mätt längre och därför inte luras att småäta igen efter någon timme.

Det mår midjemåttet bra av.”

Fast hoppa fullkornsmüslin, i övrigt att äggätning  är bra det vet många av oss LCHF´are genom egen upplevelse på egen kropp?
Vilket oftast är den bästa referensen, den egna kroppen!

 

Bloggar etiketter: ,

Ägg bra för blodfetterna

ägg kylskåpfast det vet vi ju redan ;)
I BT går detta  att läsa om en ny studie som gjorts i USA och som finansierats av äggindustrin. Är väl första gången man läser i en artikel vem som finansierat studien? Tänk om det kunde informerats lika tydligt när det är typ lantmännen ;) fast det gör man ju inte och då undrar man ju om journalister också är köpta…

Jättebra om fler studier kunde finnansieras av äggindustrin och kött/fisk industrin, ingen annan lär ju bekosta studier på bra hälsosam mat…

Men vad skriver man då?
”Forskarna vid Universitetet i Connecticut har låtit medelålders kvinnor och män med så kallat metabolt syndrom, olika riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, äta tre ägg om dagen eller motsvarande mängd av ett annat livsmedel med liknande näringsinnehåll.

Inte högre kolesterol
Trots att ”äggätarna” fick i sig dubbelt så mycket kolesterol som tidigare kunde forskarna efter tolv veckors diet inte se någon förhöjning av kolesterolnivåerna i blodet. Alla deltagare i studien hade tvärtom fått sänkt blodfett och en högre andel av det nyttiga kolesterolet HDL.

– Numera har man upptäckt att det hos friska människor finns en kontrollfunktion så att när man får i sig mycket kolesterol genom maten minskar upptaget av kolesterol, säger Hanna Eneroth, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Vitaminer i gulan
I måttliga mängder är ägg ett nyttigt livsmedel som exempelvis innehåller hög halt av högvärdigt protein. Gulan innehåller också fettlösliga vitaminer, främst A-vitamin och E-vitamin.
– Äggulan är ju den fetare delen och vitan är den mer proteinrika delen, så vitaminerna finns mycket i äggulan. Men vad äggen innehåller beror på foderkompositionen. Beroende på vad hönorna får för foder så kan också vitamininnehållet variera, säger Eneroth.

Att äta ägg till frukost eller använda det i matlagningen är enligt forskarna bara positivt för den som vill minska på bukfetman. En ordentlig frukost med exempelvis fil, fullkornsmüsli, frukt och ägg gör att man är mätt längre och därför inte luras att småäta igen efter någon timme.

Det mår midjemåttet bra av.”

Fast hoppa fullkornsmüslin, i övrigt att äggätning  är bra det vet många av oss LCHF´are genom egen upplevelse på egen kropp?
Vilket oftast är den bästa referensen, den egna kroppen!

 

Bloggar etiketter: ,

Julplaneringen i full gång hos de flesta

julkulaNu är det inte långt kvar tills den långa härliga julhelgen börjar, endast en vecka kvar till Julafton!
Är det någon helg som är så traditionsbunden och innehåller en massa måsten som jul? (Skulle väl vara midsommar då…)
Här sammanställer jag lite godsaker som vi kan behöva påminnas om och som kan passa till julhelgen.

Hur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten  Lussekatt eller  Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite  Glögg  och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge  när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till sönerna…
Jag gillar också att alltid hitta på något nytt till julbordet och i år blir det min  Laxcheesecake, den ska serveras väl kyld.
Ris á la Maltan som här hos oss ( och säkert andra) heter Keso á la Malta, den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket gott som äts hela Julafton att dessert faktiskt inte får plats hos oss. Vi ser mer frukten och julgottorna så som Ischoklad, mina  Bountykulor och min chokladfudge som dessert. Det mumsas ju på detta mest hela kvällen sedan. I år får jag inte glömma att smaksätta en bunta ischoklad med whiskey, annars blir äldste sonen inte glad på mig. ;)

Ja, cirka så här lär även denna jul te sig…  Hur kommer det se ut hos dig?

GOD JULPLANERING PÅ ER ALLA!

 

Bloggar etiketter:

Vinnaren av boken Baka med LCHF är…

utlottning baka med lchfCamilla Irene Johanson
Stort grattis till vinsten av min lilla goa bok Baka med LCHF.
Hoppas den kommer till stor användning och glädje!

GRATTIS!

Risgrynsgröt á la LCHF – keso

Lite tomtegröt till Lucia?

2-3 port

500 gram väl ursköljd keso
2 dl grädde
30-50 gram smör
2 ägg
0,5 tsk Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl
1 kanelstång
0,5 tsk vaniljpulver eller 0,5 fröna från urgröpt vaniljstång + stång
ev 0,5 msk bakery+

Gör så här:
Koka upp grädden med kanelstången och vaniljen i några minuter, låt dra i 5 minuter och från värmen. Fiska upp vaniljstång och kanelstången. Vispa upp äggen häll det ner i den ljumma grädden lägg i smöret och låt smälta, strö över johannesbrödkärnmjölet och vispa kraftigt, ställ sedan på plattan igen, lite högre värme än medelvärme. Låt den sjuda och småkoka sig  lite tjock under ganska kraftig omrörning och glöm inte röra i botten. Ta från värmen och lägg i den väl sköljda lätt urkramade keson och blanda runt. Låt inte gröten koka efter att keson kommit i. Bara värmas upp.

Serveras med kanel, gräddmjölk och ev smöröga

Bloggar etiketter: , ,

Risgrynsgröt á la LCHF – keso

Lite tomtegröt till Lucia?

2-3 port

500 gram väl ursköljd keso
2 dl grädde
30-50 gram osaltat smör
2 ägg
0,5 tsk Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl
1 kanelstång
0,5 tsk vaniljpulver eller 0,5 fröna från urgröpt vaniljstång + stång
ev 0,5 msk bakery+

Gör så här:
Koka upp grädden med kanelstången och vaniljen i några minuter, låt dra i 5 minuter och från värmen. Fiska upp vaniljstång och kanelstången. Vispa upp äggen häll det ner i den ljumma grädden strö över johannesbrödkärnmjölet och vispa kraftigt, ställ sedan på plattan igen, lite högre värme än medelvärme. Låt den sjuda och småkoka sig  lite tjock under ganska kraftig omrörning och glöm inte röra i botten. Ta från värmen och lägg i den väl sköljda lätt urkramade keson och blanda runt. Låt inte gröten koka efter att keson kommit i. Bara värmas upp.

Serveras med kanel, gräddmjölk och ev smöröga

Bloggar etiketter: , ,

Ulrikas LCHF knäckebröd
Ulrikas LCHF knäckebröd
Källa: Ulrikas mat
Portioner: 1 plåt

Ingredienser:
3 dl finriven stark ost
4,5 dl fröer eller nötter (jag använder 1/4 sesamfrö, linfrön, solrosfrön och mandelflagor, och 5 msk kummin(karve))
3 ägg
1 stor nypa havssalt
Gör så här:
För er som gillar Toscatårta är det här något!

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ägg och ost. Blanda fröerna och nötterna för sig först, sen ha i det i ägg och ost blandningen.
Ha i salt. Rör om.

Häll ut det på en stort plåt, så det blir jämnt och fint. Dela upp det med en liten kniv eller något i rutor redan. Ha på lite grovt salt.

Sen in i ugnen på 175 grader i 20 min tills de blir bruna och fina, sen vänd på de och in i ugnen tills de blir lika fina på andra sidan, ca 15 min.

Låt svalna gärna lite luftigt så de blir riktigt spröda och knapriga.

:-) Lycka till!