Tillbaka i Alanya
Nu har vi kommit tillbaka till ett vårvarmt Alanya, för den tredje månadslånga perioden den här vintern.
Vi trivs så bra med det vänliga, turkiska folket, klimatet och de fantastiska råvarorna, så vi har svårt att tänka oss att åka på långsemester någon annanstans.
Maten och dess stora betydelse för invånarna här i Turkiet, är för mig som kock en stor källa till glädje.
Fler och fler butiker, caféer och restauranger har dykt upp de senaste åren, där de traditionella råvarorna mixas med moderna smaker och design.
Vi bor mitt i ett distrikt där det verkligen händer mycket på den här fronten.
Från Saluhallens härliga, ekologiska frukostbutik Kahvalti Dünyasi, till 25-metersgatan med Otantik BakKal, Mezza Gurme och alldeles nyöppnade Bergamot Coffee, som båda har läckra maträtter.
Te och kaffe på Bergamot efter maten…
Godsaker på Bergamot, det finns en del glutenfritt och mer kommer…
Ekologiskt och lokalproducerat på Mezza Gurme…
Så det finns gott om bra mat och fika i närheten om jag inte känner för att laga mat själv nån dag eller som igår när vi ville ha en kopp efter maten.
I vår kommer det att bli en hel del provlagat till den nya bok som jag och Lars-Erik Litsfeldt ska göra tillsammans, han skriver och jag bidrar med mina recept.
Men det kommer förstås att dyka upp ett och annat inlägg härinne också.
På Bergamot kommer jag att sitta och jobba en del med datorn i vår.
Det finns många härliga fåtöljer där som passar min rygg bra, jag kan efter min ryggskada inte sitta på en stol vid ett vanligt bord och skriva.
Güven Et Kasap…
När jag lagar kött så går vi numer alltid till favoritslakteriet Güven Et Kasap, som precis haft premiär för sin nya butik längs samma gata.
Idag får du inspiration till en mycket god kycklingrätt som jag ofta lagar här i Alanya.
Vi köper urbenade kycklingschnitzlar hos slaktaren, men du kan använda bröst som du delar nästan helt igenom eller urbenade kycklinglår.
Banka ut dem med hjälp av en kastrull eller köttbank mellan plastpåsar, så de blir tunna.
Urbening av kyckling…
Krydda båda sidorna väl med salt, paprika, oregano eller timjan och chili.
Till min schnitzel använde jag den ekologiska kycklingkryddan Resi från Herbaria.
Den hittar du i länken ovan till nätbutiken Allt Gott som är återförsäljare i Sverige.
Deras goda kryddblandningar finns även i välsorterade matbutiker, bland annat på Paradiset i Stockholm.
Jag lägger sen den välkryddade kycklingen med skinnet nedåt i en ugnsform och steker på 200º i 10 minuter.
Vänd och stek skinnsidan i 10 minuter till, så är köttet genomstekt men fortfarande saftigt.
Du kan också steka den i smör i stekpanna, men skinnet blir extra frasigt och gott i ugnen.
Schnitzeln passar förstås fint att grilla också.
Som tillbehör hade vi strimlad rödkål som jag steker mjuk i rikligt med smör och kryddar bara med salt och vinäger.
Köpte ett mycket gott smör från Trabzon på Mezza, smör är en mycket populär produkt här i Turkiet så det finns mängder med sorter.
En sallad åt vi på sidan om, med bladpersilja, rucola, gurka, äpple, paprika, fårost och pumpakärnor.
Ekologisk granatäppelvinäger och en riktigt god olivolja till, också de från Mezza.
Tillbehör till god mat…
Stekt rödkål eller vitkål är ett mycket gott och nyttigt alternativ till pasta.
Den kryddstarka tomatröran ezme och salt getyoghurt från Kahvalti Dünyasi tycker jag är mycket godare som tillbehör än ketchup och majonnäs numer.
Idag blev det en hel del reklam för goda saker som ofta förekommer i mitt kök och tips på bra butiker/caféer/restauranger för dig som åker hit till Alanya i sommar.
Jag passar på med lite mer produktplacering som avslutning, den vackra brickan med gröna blad kommer från Sydafrikanske naturfotografen Clinton Friedman.
Innan jag slutar för idag så passar jag på att berätta att Therese Renåker och jag kommer till Restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april.
Therese föreläser om Hormoner i maten och jag serverar kycklingbuljong ur Wonderbag och mina frökex från Huså Bröd till.
Vill du veta mer om den kvällen och boka en plats så kan du läsa mer här.
Kleopatrastranden, Alanya…