Toscanska biffar serverade i krispiga salladsblad med tomathack, kapris och kall röra med soltorkade tomater

toscanska_biffar_hälsans_kök
Ibland blir jag förundrad över hur gott och enkelt det faktiskt är att laga vegetariskt och i detta recept så har jag även lyckats ”förtrolla” min köttälskande make… Det ska mycket till för att han ska släppa sin köttfärs, sina hamburgare, biffar och köttfärslimpor men här lyckades jag charma stort! Med orden på hans läppar;
- ”Det här var SKITGOTT älskling!!
– jag skulle kunna tänka mig bli vegetarian om du fortsätter laga såhär”
;-)

Så är det både roligt och utmanande att överträffa förväntningar!

Med Hälsans kök toscanska biffar ville jag locka med en förrätt. Biffarna fyllda med len mozarellaost, ljuvlig smak av basilika och tomat serverade jag enkelt i krispiga salladsblad med en färgsprakande uppläggning av tomathack, rödlök, kapris och en kall röra på creme fraiche med soltorkade tomater. En riktig höjdare och med mannens toppbetyg den här gången behövs inga ytterligare omsvävningar – dom toscanska biffarna är grymt GODA! :-P

4 port
Det här behöver du :
4 st toscanska veg biffar (Hälsans kök)
4 krispiga salladsblad
2 tomater
2 msk inlagd kapris
1 liten rödlök

Kall röra med soltorkade tomater :
1 dl creme fraiche
0,5 dl finhackade soltorkade tomater
1 tsk flytande honung
Örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att röra ihop den kalla såsen med creme fraiche, finahckade soltorkade tomater, honung och örtsalt.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja. Stek biffarna långsamt på medelvärme tills de är gyllenbruna och genomstekta. Servera i salladsblad med hackad tomat blandat med några nypor chiliflakes och kapris, skivad rödlök samt den kalla röran med soltorkade tomater.

hälsans_kök_veg_biffar_toscanska_recept
De toscanska biffarna säljs i 2-pack och du hittar dom i frysdisken i din butik.

toscanska_vegetariska_biffar_hälsans_kök

logo-seInlägg i samarbete med Hälsans kök

Krämig tacopaj med vitlökssås

tacopaj_recept_tacos_paj

Häromdan lagade vi mat jag och Joline. Det behövs verkligen en assistent i köket nu, inte mycket jag fixar att plocka fram och greja med själv. Behöver sätta mig ner ofta och allt jag gör tar ju dubbelt så lång tid om inte mer. Inte nog med benet i gips så har jag nu överbelastat den andra foten så den svullar över fotryggen och bokstavligen sticker som knivar under huden.

Men det är bara att gilla läget! 15 veckors läkningstid på fot-fan fick jag besked om idag. Läkaren tittade o klämde på foten och ville sen borra o sätta skruvar för att läkningen skulle bli som bäst… Så jag gör väl det. Bättre nu på en gång än att de läker fel och jag blir tvungen att operera ändå om 15 veckor… Så efter avgips och läkarbesök så blev det nytt gips igen och på fredag nästa vecka är operationen bokad. Till den andra foten fick jag skaffa ett ankelstöd och det har jag på mig nu vilket redan känns bättre, så de va skönt i alla fall. Ligger i soffan med benen upp mot väggen o bloggar med iphonen så även detta tar ännu längre tid! ;-) haha!!

Åter till matlagningen och dagens recept som blev en gudomligt god och krämig tacopaj.

Det här behöver du :
1 pkt färdigkavlad smördeg
Alt. 3 smördegsplattor

400 gram blandfärs
3 msk tomatpuré
1 gul hackad lök
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 tsk D’Elidas chilisås
Vitpeppar
Trocomare örtsalt

2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
Malen söt paprika

Vitlökssås, recept HÄR >>

GÖR SÅHÄR :
Bryn köttfärsen i lite smör. Tillsätt lök, tomatpuré, buljong, vatten och chilisås. Låt fräsa ihop ca 10 min. Smaka av med vitpeppar och trocomare.

Tryck ut smördegen i en ugnsfast form. Använder du smördegsplattor så kavla ut dom tunt och klä en form i botten.
Fyll formen med köttfärsen. Blanda cremé fraichen med philadelphiaost och bred ut över köttfärsen. Toppa med riven ost. Vik över kanterna på smördegen och pudra över malen paprika.
Gratinera i ugn, 175 grader ca 45 min. Servera med en god sallad och vitlökssås.

tacopaj_fyllning_fredagsmiddag_fredagsmat

tacopaj_fyllning_recept

tacopaj_smördeg

Min hemliga ingrediens i godaste köttfärssåsen

köttfärssås_fyllig_rotselleri
Att få till en riktigt fyllig och smakrik köttfärssås är inte svårt och alla har nog sina favoritrecept och knep. Mitt hemliga vapen är den klumpiga, lilla knölen rotselleri! :-P Jag har sagt det innan, men det tål att upprepas. Den missar inte många köttfärssåser i mina grytor. Smaken blir otroligt mustig och fyllig. Jag grovriver den och fräser med färsen i början sen smälter den in fint i såsen med övriga ingredienser och ingen brukar kunna gissa att det är rotselleri i men många undrar vad som gör den så god! ;-)

Det som till 99% alltid finns i min köttfärssås är förutom nötfärs; Rotselleri, morot och lök.

6 port
Det här behöver du : 
400 gram nötfärs
150 gram rotselleri
1 morot
2 msk tomatpuré
4 dl kraftig köttbuljong
3 dl ketchup
1 tsk oregano
½ tsk vitpeppar
½ tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl grädde
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri o morot och river grovt.

Tillsätt i färsen tillsammans med tomatpuré och låt allt få fräsa ihop några minuter. Häll sedan på buljong, ketchup, kryddor och grädde. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid.

Red av åsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti.

rotselleri
Rotsellerin skalar du enklast med en osthyvel.

riven_rotselleri
Och river sen på grova sidan av rivjärnet.

fyllig_köttfärssås_rotselleri

Piroger, fyllda med pulled pork

piroger_pulled_pork_fyllning
Brukar du göra piroger? Det är perfekt på sommaren att ha i frysen och bara packa ner i strandväskan eller som ett mättande mellanmål.

Jag brukar göra piroger när jag har mycket tillagat kött över i kylskåpet, det kan vara en söndagsstek, skivor av kassler, köttfärssås eller som här med pulled pork! Blir riktigt gott som fyllning. Tänk bara på att det inte bör vara för torrt så tillsätt en fyllig sås som tex BBQ-sås och gärna en krämig ost som smälter.

Servera med en god sallad och vitlökssås! :-P

12 piroger
Det här behöver du :
½ pkt jäst (25 gram)
150 gram smör
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1 ägg
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i degbunke. Gärna i maskin. Smält smöret och slå på mjölken, ljumma till 37 grader och slå på jästen. Rör ut och tillsätt de övriga ingredienserna (inklusive ägget, som INTE är till pensling). Arbeta degen länge så blir den seg och smidigt att jobba med sen. Låt jäsa 30 min övertäckt med bakduk.

Ta upp på mjölat bakbord och dela den i 6 delar. Forma till bollar och kavla ut ca ½ cm tjocka. Lägg på fyllningen. Vik över degen till en halvmåne och nyp ihop. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 min.

Pensla med uppvispat ägg före gräddning. Grädda i ca 20-25 min i 200 grader.

piroger_med_pulled_pork_fyllning

pulled_pork_piroger_recept

piroger_fyllning_pulled_pork

pulled_pork_piroger

fyllning_piroger_recept_pulled_pork

Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Källa: Piggapeggy
Portioner: 6-7

Ingredienser:
Köttbullarna
700 g köttfärs
1 ägg
1 stor gul lök
3 tsk chipotlepaste
1,5 tsk sambal oelek
1,5 tsk tomatpuré
1,5 tsk svartpeppar
1,5 tsk paprikakrydda
1 msk oxfond
3 msk grädde
3 msk hackad färsk timjan
2 vitlöksklyftor
2 msk pofiber
Smör

Såsen
1 vitlöksklyfta
1 lök
1 burk finkrossade tomater
1 tsk svartpeppar
1 tsk oxfond
2 msk hackad färsk timjan
2 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
4 dl grädde
½ dl rött vin
½-1 tsk salt
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och kör det tillsammans med timjan i en mixer.
2. Lägg i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till köttbullarna allt utom köttfärsen. Låt stå en stund tills pofibern svällt.
3. Lägg ner köttfärsen i skålen och blanda mycket väl. Låt gärna hela blandningen stå en liten stund innan du rullar bollarna.
4. Stek i ca 10 minuter medans du hela tiden rör om så de inte bränns. Lägg sedan bullarna åt sidan på ett fat. Ställ gärna fatet i en varm ugn så att de blir helt genomstekta och håller sig varma medan du gör såsen. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Fräs vitlök och lök på medelvärme tills löken har blivit mjuk.
7. Tillsätt resten av ingredienserna förutom grädden och låt puttra i några minuter. Häll sedan i grädden och låt puttra i ytterligare några minuter. Lägg sedan i köttbullarna i såsen i stekpannan och servera direkt ur pannan.
Passar bra tillsammans med tex blomkålsris och en grön sallad.
Godaste köttfärssåsen och nytt favorit-tillbehör

20140508-092542.jpg
Igår blev det efterlängtad köttfärssås till middag. Hade gott om tid på eftermiddagen så jag lät den puttra länge på spisen. :-P
Jag gör favoriten som alla här hemma älskar, med lök, rotselleri, morot och mycket ketchup. Den blir så ini bängens goood!!
Sen hittade jag en nygammal favorit i kyldisken på ICA häromdan, färskriven parmesan på burk! PROVA om ni inte gjort. Jag brukade förr ha en gul kryddburk med just sån här parmesan i kylen men har inte sett till dom i affären på några år. Älskar det fina pudret som lägger sig ovanpå och bara smälter ner.

6-8 port
Det här behöver du :
500 gram nötfärs
½ bit rotselleri
2 gula lök
2 morötter
3 dl mutti ketchup
4 dl kraftig köttbuljong alt.
4 dl vatten + 2 tärning
1 tsk D’Elidas chilisås
2 tsk oregano
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri, lök, morötter och river grovt. Jag kör ner allt i matberedaren på grövsta rivskivan. Häll detta över färsen och stek ca 5 min under omrörning. Häll sedan på vätskan, ketchup, buljong, chilisås och kryddor. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid. Den blir bara godare ju längre den får stå. Smaka sen av såsen med trocomare örtsalt och svartpeppar, red av den med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti, tomat och riven parmesanost!

20140508-092605.jpg

20140508-092625.jpg

20140508-092647.jpg

20140508-092704.jpg

Tävling – D’Elidas chilisås

20140502-134449.jpg
Nu har du chansen att vinna en av dessa fem flaskor D’Elidas chilisås! Vad passar väl bättre än lite hetta i maten nu till våren och sommarens alla grillkvällar?

Ni som känner mig vet att dessa flaskor KAN jag inte vara utan!

Ni som INTE vet så är detta en chili/salsasås som går att använda till allt. Den sätter det lilla extra piffet på det mesta! Inte för het men ändå mycket smak av chili.

För många år sen fick jag en provflaska och började använda D’Elidas chilisås. Till dipper, salsor, köttfärs, skysåser, salladsdressingar, aromsmör, marinader mm mm.
Hur många recept som jag använt den i har jag ingen koll på men de är MÅNGA!

Det DU behöver göra för att ha chans att vinna :
- Hitta tre recept på kryddburken där jag använt D’Elidas.
- Motivera varför just du vill vinna en flaska!
- Lämna ditt svar i kommentarsfältet. Din kommentar syns så fort jag har godkänt den.

Tävlingen pågår till och med fredag 9:e maj.

LYCKA TILL!

I samarbete med D’Elidas.se

Lasagne bolognese – mitt bästa recept!

lasagne_bolognese_recept_bechamel
Helgen har som vanligt gått i rasande fart och vi har till större del spenderat den utomhus. Verandan på framsidan har vi högtryckstvättat, rensat på skrot o bråte. Man kan säga att det var behövligt när katterna hoppar upp och ner och klättar på räckena i lerigt/regnigt väder.

Det behövdes en ”makeover” verkligen.

Barnen och jag har plockat påskris och dom har satt fjädrar och ägg och planterat penseer i blomlådorna.Vi ska ändå göra om det en gång till i sommar innan målning men visst känns det lite extra vårigt och fräscht när man byter ut granris mot påskris. :-P

Alla vita knutar, räcken, vindskivor behöver målas om. Tycke nyss vi hade ett nybyggt hus men tiden går och allt ska såklart underhållas trots att vi redan gjort EN ommålning… Ibland undrar man vart tiden tar vägen eller snarare ”Va sjutton har vi gjort i alla år?!” ;-)

Dagens recept blev en enkel middag. Det enda jag gjorde var bechamelsåsen och la lasagneplattorna i vatten en stund före ”montering”.

Hur mycket jag än vill tycka om färska lasagneplattor så tycker jag de torra blir godast.
Jag lägger dom dock i vatten ca 1 timme före jag ”monterar” ihop hela lasagnen.

Köttfärssåsen hade jag färdig i kylskåpet sedan några dar. Men ska hemligheten fram så är det bechamelsåsen som gör susen till den perfekta lasagnen. Det kan aldrig bli för mycket sås. ;-)

PS. Ska se om jag inte kan få upp de där ”knasiga dröm-receptet” imorgon. Ni är många som undrat så ja… Jag kanske gör de! DS. ♥

6 port
Bolognese :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gram nötfärs
100 gram rökt sidfläsk
3 msk tomatpuré
6 dl köttbuljong (egen el. tärning)
1 tsk nymalen vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka löken och riv vitlöken. Smält smör i stekpanna med lite olja och bryn nötfärsen tillsammans med tärnat sidfläsk. Tillsätt sedan tomatpurén och buljongen. Krydda med vitpeppar och salt. Låt köttfärssåsen koka utan locka ca 1 timme. Späd på med mer buljong om det behövs då vätskan kokar in.

Använd en ugnsfast form ca 20*35 cm. Varva sås/lasagneplattor/köttfärssås/ avsluta med lasagneplattor och häll över den sista såsen. Ställ in i ugnen på 175 grader ca 25 min.

bechamel_sås_vit_sås_gratängsås_lasagne
Sås så det räcker… ;-)

Bechamelsås :
100 gram smör
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl grädde
150 gram riven lagrad ost
Muskotnöt (riv på zestjärn, ca ½ krm)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt. Dra kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät smet. Ställ tillbaka på plattan och vispa hela tiden. Ha mjölken nära till hands bredvid kastrullen så du kan slå på lite i taget och hela tiden fortsätta vispa vartefter såsen tjocknar. Sänk värmen till lägsta, vispa då och då så det inte bränner fast i botten men låt såsen koka ca 40 min. Smula ner eller riv ner osten på slutet. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Smaka av.

lasagne_bolognese_recepie
Här har jag gjort två varv med bechamel, plattor, köttfärssås,, bechamel,… plattor… osv osv… Avsluta alltid med bechamel på toppen så får du en fin ”ostig” och gratinerad yta.

lasagne_bolognese_bechamelsåsWooooilaaaa!! :-P

lasagne_recept_bechamel
En god tomatsallad och lite färska örter till en lasagne är alltid rätt.

lasagne_bolognese_recept
Smaklig måltid!

Nikkaluoktasoppa
Nikkaluoktasoppa
Källa: Peggy
Portioner: 4

Ingredienser:
400 g nötfärs
smör att steka i
2 st vitlöksklyftor
400 g strimlad vitkål
1 st purjolök
3 msk fransk senap (gärna dijon)
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 liter vatten
2 buljongtärningar
1 msk soja
1 msk kalvfond
salt och peppar
persilja
Gör så här:
Fräs köttfärsen i smör i en gryta, tillsätt vitlök, vitkål och purjolök och låt fräsa en stund. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i ca 15 minuter och maka sedan av med mer peppar och salt om det behövs.
Korvstroganoff – en vardagsfavorit!

korvstroganoff_recept_vardagsmat_husmanskost
Det är vardagsmaten som står i fokus nu, det pratas om topplistor över svenska maträtter både bland matbloggar och i TV. Igår gjorde Peter Jihde en klassiker – spagetti och köttfärssås, eller som han kallade den själv; Peters ”köttasås”. ;-) Med lök, kalvfärs, pesto, grädde och topping med b la. purjo, tomat, vitlök och parmesan. Såg riktigt god ut!

Varianterna på den rätten är oooooändliga och det är väl de som gjort den så populär att den just går att variera så mycket! Jodå, jag har några varianter jag med; b la. HÄR och HÄR och skolans köttfärssås HÄR och ett till recept HÄR

En annan vardagsfavorit är korvstroganoff – går snabbt att svänga ihop och passar lika bra till ris som makaroner. ;-)

4 port
Det här behöver du :

ca 500 gram falukorv
2 gula lök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla falukorven och hacka den gula löken. Fräs på i het panna med smör tills löken mjuknat. Pudra över vetemjöl och vänd runt.

Tillsätt vatten, oxfond (eller köttbuljongtärningar) tomatpuré och dijonsenap. Låt koka upp och slå i grädden. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och sallad.

falukorv_korvstroganoff