Veckans nyttiga matlådor

lax_matkorn_stekt_fisk
Här kommer veckans nyttiga matlådor som maken äter till lunch på jobbet. Fisk blev det denna vecka. Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, ärtor och kall citron & chilisås.

Det svarta matkornet är nytt för mig, har aldrig provat det innan. Det är i alla fall en fullkornsprodukt och ett gott alternativ till ris, bulgur och andra gryn. Och GOTT var det verkligen, fyllig och nötig smak och lite lagom tuggmotstånd! Det finns vitt också men jag chansade och provade det svarta.

Jag kokade det i buljong och det blev riktigt bra! Det enda jag kan tycka är att det inte ser så aptitligt ut. Inte alls som på bilden på förpackningen liksom. Nicke sa att det såg ut som små gråsuggor sen tog han en tugga och smakade. Haha! Skönt med en matglad familj som äter allt! :-P

Laxen är bara stekt i bitar i olja, kryddad med trocomare örtsalt. Matkornet blandade jag med kokta morötter. Gröna ärtor och en kall sås på creme fraiche med färsk röd chili, citron och lite kryddor!

svart_matkorn
Det svarta matkornet.

kall_sås_fisk_fisksås_chili
Den kalla såsen rörde jag ihop med en burk creme fraiche, pressad citron, färsk hackad chili, persilja, lite olivolja, salt och peppar och en gnutta honung.

nyttiga_matlådor
Det är alltså fjärde veckan nu som gubben äter ”nyttiga lunchlådor”, undviker bröd, pasta men äter fullkornsprodukter såsom knäckebröd och grovt bröd i väldigt små mängder och han är glad då vågen visar minus 8 kg! ;-)

Det här är alltså min mans plan; 
Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springandes i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill. 

Första veckan; Truckers meal med kryddig korv, stekt fläsk, ägg, gröna ärtor och tomat. Recept HÄR >>

Andra veckan; Kycklingsallad med rotfrukter, broccoli, gröna ärtor & vitlöksdressing.

Tredje veckan; Färskostfyllda biffar, fullkornsris med kokt broccoli, gröna ärtor och stekt lök. Recept HÄR >>

Fjärde veckan; Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, gröna ärtor och kall citron & chilisås.

Opastöriserat gräsbetes smör, vem vill köpa runt Borås?

getimageÄntligen så har jag funnit smör gjort på opastöriserad gräsbetes-grädde!!
Detta smör tillverkas i Jämtland på Ovikens ost.

Givetvis hettar du inte upp smöret och pastöriserar det själv, utan stek i vanligt ekosmör och använd detta smör  endast väldigt försiktigt smält och ex i våra grönsaksmoser, på goda smörgåsar, i de löskokta äggen osv osv.

Jag tänker mig att man kan beställa (bindande) till mig och smöret kommer hem till mig då jag ju jobbar hemifrån och kan ta emot smöret. Vi kanske kan beställa  varannan månad?
Smöret håller sig i frys i 4 månader och i kyl 4 veckor.
Det går att köpa både osaltat och saltat smör.
Smöret kostar 189 kr kilot. i  500 g förp. Frakten delar vi på och den ligger på 150-200 kr.

Hör av dig via kontaktformuläret här på bloggen, helst senast fredag. De tillverkar smör varje vecka och behöver veta senast slutet på veckan före.

En liten parantes, sådant här smör var det Weston. A. Price pratade om när han nämnde sacred food hos Alpfolket i Schweiz.

Så ät smöret med andakt…

 

Bloggar etiketter:

Joline har bakat påsk-cupcakes

miss_cupcakes_joline_kryddburken
Nu stundar snart påsken och här är det Joline som bakat goda cupcakes med påsktema. Receptet är enkelt, smaksatt med vanilj och rivet citronskal. En cream cheese-frosting med vanilj doppat i färgade koksflingor. Nonstop på toppen. Busenkelt för alla pysseltokiga och baksugna barn (och vuxna) därute!

Joline har också anmält sig till tävligen :-P  ”Miss cupcake 2013″
”Miss Lillkryddan” har hon döpt sitt bidrag till! ;-)

Ni kan rösta på hennes bidrag HÄR! Det är första gången hon är med och tävlar och skulle såklart bli superglad om ni gillar hennes cupcakes!

12 st
Det här behöver du :  

Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blöta :
100 gram rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
2 ägg
Rivet citronskal från 1 citron
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop de torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa! Fyll muffinsformar till 3/4, använd med fördel en muffinsplåt när du gräddar dom. Grädda i ca 15 min 175 grader. Låt svalna något innan du börjar dekorera.
Cream cheese-frosting : 
50 gram philadelphiaost
25 gram rumsvarmt smör
3 – 4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Dekoration :
ca 3 dl kokosflingor
Dr. Oetker hushållsfärg röd + gul
GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop cream cheese (philadelphiaost el. annan naturell färskost) med florsocker och vaniljsocker.
Fördela kokosflingorna i två plastpåsar. Droppa en, två droppar i varje påse av hushållsfärgen och skaka om för att få gul och rosa kokos. Bred på frostning på varje cupcakes, doppa i kokosflingorna och dekorera med nonstop godis.
joline_cupcakes
12 st cupcakes blir det av receptet!
färga_kokosflingor_cupcakes_dekoration
Färga kokosflingorna med hushållsfärg så får du ett ”fjädrigt” ansikte till tuppar och hönor! ;-)
påsk_cupcakes
Lycka till!
Kostdoktorn i Borås den 17/4

banner_kostdoktorn_boras2

LCHF recept för Tonfisktallrik med keso

En enkel och snabb LCHF frukost för den som inte har mycket tid på morgonen.

Gör så här
1. Lägg upp keso och tonfisk på en tallrik.
2. Hacka tomaten och lägg över.
3. Hacka persilja och strö över.

Klart! Snabbt va?

Färskostfyllda biffar

fyllda_biffar_lchf
Då kör vi mannens favorit idag – färs och biffar förstås! I ett par veckor har jag nu lagat lite nyttigare matlådor varje söndag som han äter till lunch på jobbet. Han väljer själv vad han vill ha, typ färs, kyckling, ägg och bacon mm…

Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springades i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill.

Här har jag lagat till nötfärsbiffar fyllda med färskost och fördelat i alla hans matlådor. Nöjd gubbe, glads gubbe! :-P

ca 12 biffar
Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 dl vatten
½ dl grädde
2 ägg
Tony´s krydda
Vitpeppar
1 förp Cantadou fyra peppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Forma 12 biffar, lägg ca 1 tsk färskost på varje och nyp ihop. Stek i het panna så de får fin färg. Lägg i en ugnsfast form, täck med bakplåtspapper och efterstek i ugnen 175 grader ca 15 min.

biffar_fyllda_köttfärsbiffar_färskost
Biffar på G!

lchf_biffar_fyllda_ostfyllda_färskost
Tillsammans med fullkornsris/broccoli/gröna ärtor och stekt lök.

matlådor_biffar_lchf
Matlådor på rad och en nöjd älskling! :-P Första veckan åt han ”Truckers meal”. Andra veckan kycklingsallad med rotfrukter/grönt & vitlöksdressing och denna veckan biffar alltså. Återstår att se vad han vill ha till nästa vecka så mer om det senare!

Tuttifrutti-morgon!

fruktsallad
Idag kickade vi igång morgonen tidigt här hemma med bl a. yoghurt och fruksallad till frukost och ojjj vad man vaknar till liv av alla färgglada vitaminer! :-P

Till lördagens melodifestival i helgen gjorde Joline en fruktsallad som vi åt med glass. Det blev en rejäl skål fylld med härlig frukt så vi har haft goda tuttifrutti-morgnar därefter!

Jag tycker att fruktsallad bara blir godare och godare om den får stå nån dag, förutsatt att man inte har banan i då… Russin däremot är ett MÅSTE! :-P

Grova hålkakor med lingon

hålkakor
Hålkakor var bra länge sen jag bakade så igår efter att ha bläddrat i kokboken ”Vilt med Salming” och fastande på sida 107 så bestämde jag mig för att baka. Jag följde inte receptet till punkt o pricka förutom att lingonen är i. Dessa bröd blev en grövre variant med grahamsmjöl och inte full lika mycket sirap. Dööööögoda blev dom hur som helst och tummen upp från familjen som mumsade dessa till frukost i morse. ;-)

Hålen som ibland vill jäsa ihop höll sig ”håliga”  ju längre jag lät bröden jäsa innan jag tog ut hålen. Ett litet tips bara. ;-) Dom små bullarna är toppen till mellanmåls-bullar och lagom stora!

I eftermiddag ska här lagas matlådor till gubben och jag ska även hitta på en liten rolig grej med just dom här ”hålen”… Mer om det lite senare!

Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
50 gram smör
5 dl mjölk
2 msk mörk sirap
14-16 dl rågsikt/gramhamsmjöl
2 dl lingon alt. lingonsylt
1 tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke, gärna maskin. Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma degvätskan till 37 grader, fingervarmt. Slå på jästen och rör ut. Tillsätt sirap och mjöl. Låt maskinen arbeta ca 10 min, eller knåda för hand. Tillsätt så mycket mjöl att degen håller ihop fint men fortfarande är lite kladdig. Tillsätt salt och lingon, täck sedan bunken med plastfolié. Låt jäsa ca 30 min. Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i 8 delar. Forma till runda bollar, platta till något eller kavla lätt. Lägg fyra på varje plåt. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme. Ta ut runda mått i mitten av varje kaka, lägg ”hålen” vid sidan om. :-P

Grädda ca 10-15 min i 175 grader. Låt svalna på galler, under bakduk.

hålkaka_hålkakor_recept
Degen står på första jäsningen.

baka_hålkakor_recept
4 hålkakor på varje plåt. Låt jäsa 1 timme.

hålkakor_hålkaka_recept_lingonbröd
Ta sedan ut runda mått till hålen, och lägg dom bredvid.

hålkakor_hålkaka_bröd_lingonbröd
Nygräddade, härliga hålkakor!

hålkaka_recept
Bröden är perfekta att frysa in. Varje hålkaka blir fyra dubbelsmörgåsar! ;-)

The post Grova hålkakor med lingon appeared first on Kryddburken.se.

Dagens frukost hos fam. Andersson

IMAG1102IMAG1103Dagens frukost blev ett av mina (många) favoritbröd ur Baka matbröd med LCHF dvs Kransbrödet, men här gjorde jag helt sonika bara bullar av det, ibland är jag ju lite lat… och tyckte inte formen var det viktigaste på brödet…

Givetvis går ju alla bröd att baka ut till vilken form man önskar, det enda kan vara att man behöver öka ex kokosmjölet lite för att kunna hantera det bättre.
Att sedan lägga på den hemlagade leverpastejen med lite gott krispigt på, gör inte brödet sämre ;)

Har ni hunnit att prova lite bröd och funnit några favoriter?

 

Bloggar etiketter: , , ,

Chokladrulltårta med hasselnötscréme

chokladrulltårta_rulltårta_recept_nuscia
Drömmer du om en härligt seg, chokladiga, söt kaka till kaffet? Eller till ett glas iskall mjölk? Då ska du prova den här rulltårtan! Går blixtsnabbt att baka och är färdig att serveras inom en halvtimme. Som fyllning har jag istället för smörkräm använd Nusica hasselnötscréme, vit och mörk. Lite som Nutella fast den här är godare.

Rulltårtan kan med fördel serveras med färsk frukt för att bryta av det söta en aning. Förvarar du den i kylskåp i plastpåse eller folié blir den ännu godare dan efter då den lyckas förvandla sig själv till kladdkaka deluxe. Smaka!! Men bara en liten bit… ;-)

Det här behöver du  :
2 ägg
2 dl strösocker

2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1½ tsk bakpluver
½ dl kallt vatten

ca 150 gram Nusica hasselnötscréme

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och poröst. Rör ihop mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet. Vänd försiktigt med slev, inte vispa. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 10 min i 225 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla pappret med vatten eller lägg en blöt handduk ovanpå så lossnar det lätt. Låt svalna något. Bred på nötcrémen, valrfi mängd. Det behövs absolut inte mycket. Det underlättar om den får stå i rumstemperatur ett par timmar innan annars kan du klicka över i en skål och röra den mjuk innan du brer på. Rulla ihop från långsidan och lägg skarven nedåt.

Förvara den inplastad i kylskåp så blir konsistensen som kladdkaka efter 1 dygn. :-P

*Tips!
Rör ut nötcrémen med några droppar kallt kaffe så får du en lite mer vuxen smak.

nusica_hasselnöt_nötcreme

En stor burk (360 gram) kostar runt 10kr på Citygross.

nusica_nötcreme

rulltårta_nötcreme_nusica
Bred på nötcrémen medan rulltårtan fortfarande är något ljummen.

rulltårta_chokladrulltårta_nusica_nötcreme
Skär i skivor och servera till kaffet eller ett glas mjölk. Färsk frukt eller fruktkompott passar bra till.

The post Chokladrulltårta med hasselnötscréme appeared first on Kryddburken.se.