Mors dag i bilder

20130526-214649.jpgIdag har jag som många fler mammor blivit firad och dagen har verkligen varit hur fin som helst. Jag är visst en riktigt bortskämd mamma för jag känner mig alltid uppskattad och brukar bli förgylld med både omtanke och hemmagjorda små konsverk titt som tätt. Sånt som sätter guldkant på vardagen oavsett vilken dag det är! ;-)

Men visst är det nåt visst när det smusslas och förbereds och stämningen är lite extra festlig.

Som om inte detta vore tillräckligt så har Nicke o barnen gett mig en skön sovmorgon, fixat frukost, lagat hemmagjord pizza till middag och bakat tårta! Älskar er min lilla familj som verkligen grejat och fixat allt hela dan. Bjuder på lite bilder.

Imorgon är jag tillbaka! Ny vecka, nya recept och annat kul!

Stor kram till er alla därute! :-P
20130526-214907.jpg
20130526-214927.jpg

Plötslig spädbarnsdöd och saltbrist

saltKan plötslig spädbarnsdöd bero på saltbrist under fosterstadiet och under amningen?
Björn Hammarskjöld på Kostdemokrati citerar och skriver:
”Antalet barn som drabbades av plötsligt andningsstillestånd efter förlossningen var oväntat högt i en ny svensk studie.
Personalen på BB manas nu därför till vaksamhet, särskilt när mamman är trött, ensam med barnet, eller väldigt upptagen av sin mobiltelefon.
– Det är viktigt att ha fullt fokus på barnet, speciellt i början, säger Eric Herlenius, docent och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.”

Läs gärna inne på länken och här kommer Björns slutsats inklippt:
”Slutsats

Det är farligt för barnet att äta FÖR LITE salt under graviditeten och under amningen. Däremot är det inte farlig att äta för mycket, det reglerar kroppen själv. Så salta efter behag med gott samvete, det som är (livs)farligt är saltbrist!

Men Livsmedelsverkets tjänstemän vill att vi ska äta livshotande lite salt!”

 

Detta  att salt är farligt är en oerhört seglivad myt… i klass med kolesterolmyten, solmyten och fettmyten. Tursamt nog så är fettmyten på väg att slås hål på men när ska vi få större diskussioner om de andra?

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF gör oss sömniga på dagen…

lchf655_1034226cskriver SvD idag:
”De amerikanska forskarna fann att en hög fettkonsumtion hängde ihop med ökad trötthetskänsla dagtid, medan ett högt intag av kolhydrater associerades med ökad alerthet. Det fanns inget samband mellan proteinkonsumtion och trötthet eller alerthet. Resultaten var oberoende av såväl försökspersonernas kön, ålder och BMI (body mass index) som deras totala mängd sömn och kaloriintag.

– Ett ökat fettintag har en direkt negativ effekt på alertheten hos i övrigt friska, normalviktiga vuxna, säger Alexandros Vgontzas, profes sor i psykiatri vid Penn State College of Medicine.

Försöksgruppen bestod av 31 friska och normalviktiga personer med normala sömnvanor i åldersspannet 18-65 som fick tillbringa fyra på varandra följande nätter i ett sömnlaboratorium. Man undersökte där även kostens inverkan på tröttheten.

– Det verkar som att en fettrik diet har en direkt negativ effekt på vakenheten, men även på personens funktionsförmåga samt den allmänna säkerheten, säger Vgontzas till Science Daily.”

Då blir ju det väldigt intressant och veta om de hade ätit en högfettkost under längre tid så att de alla var gott och väl över de berömda omställningsbesvären som väl de allra flesta ramlar in i om man kör stenhårt från dag 1. Eller om de åt ”normalt” först och fick högfett i anslutning försöket, för då mår man ju inget vidare som kolhydratsdriven och en kropp som fattar nada att använda fett som energikälla…

Återigen en undersökning som tidningarna tar upp utan att veta vad de ska titta efter….
Lite kul blir ju det då Sveriges bästa minne striktar upp sin LCHF veckorna innan tävling, undra om svd känner till det ;)

 

Malignt Melanom…

Kreta 05 (57)Häromdagen skrev jag om ”hudcancerns dag” och jag skrev lite om mina tankar om detta och nu kan jag få dem alla bekräftade av Dr Björn Hammarskjöld, sådant är ju alltid trevligt ju ;)

Vill du läsa hans artikel i sin helhet kan det göras på hans blogg Kostkunskap, men här klipper jag in vissa delar:

”Det finns många undersökningar som visar att solbestrålning ger oss ökade mängder av vitamin D3. Men solen måste stå minst 35º över horisonten för att UVB-ljuset ska orka tränga igenom atmosfären för att kunna omvandla kolesterol i huden till vitamin D3. Under vinterhalvåret och några veckor in på sommarhalvåret är solens eklips under 35º. Så det blir bara ett par månader på vardera sidan om midsommar som man kan få solen att vara tillräckligt högt på himlen några timmar mitt på dagen för att man ska få i sig tillräckligt med solljus med UVB. Just den tiden rekommenderar SSM att man vara inomhus eller bära täckande klädsel och smörja in sig med solskyddsmedel. Så då kan man inte få i sig något UVB-ljus och därmed inget vitamin D3.

Nästa problem är att solskyddsmedel oftast innehåller bensenderivat eftersom just dessa molekyler kan absorbera UVB-ljus och förhindra att det bildas vitamin D3. Men det är känt sedan tidigt på förra seklet att bensenderivat är cancerframkallande. Det är därför det finns alkylatbensin, bränsle till gräsklippare och motorsågar, där man renat bensin från bensen. Detta för att man ska slippa cancerrisken från bensinen hos småmotorerna.

Men vi ska slaska på cancerframkallande bensenderivat för att slippa hudcancer!”

 

Hhhmm jooo jag nämnde ju detta i inlägget ”hudcancerns dag”… och jag funderade också över UVA och UVB… läs här vad Björn skriver:

”Vitamin D3 hjälper till att reparera DNA-skador orsakade av UVA-ljus. Vitamin D3 stödjer immunsystemet. Vitamin D3 används i flera hundra kemiska reaktioner i kroppen och behövs.

Den fysiologiska koncentrationen av vitamin D3 definieras som den koncentration av vitamin D3 i blodet hos en ammande kvinna där barnet får vitamin D3 via bröstmjölken. Den fysiologiska koncentrationen är mer än 125 nmol/L. Utan sol brukar det krävas minst 125 µg (5 000 IE) vitamin D3 som tillskott för att bibehålla minst 125 nmol/L. Laboratorierna har litet konstiga normalvärden men dessa är baserade på provtagning hos en ”frisk normalpopulation”. Här hävdar man att mer än 75 nmol/L är ”optimal” koncentration, 50-75 nmol/L betraktas som ”suboptimal” och mindre än 50 nmol/L betraktas som ”brist”.

Jag förstår inte logiken här. Fysiologisk koncentration måste betraktas som optimal. ”Suboptimal” måste betraktas som brist, precis som ”brist”.

Trots den ”suboptimala” definitionen så har numera övervägande delen av befolkningen i Norden åtminstone ”suboptimal” koncentration eller brist på vitamin D3. Det är ännu fler som har en koncentration av vitamin D3 som ligger under den fysiologiska gränsen om 125 nmol/l och därmed har en brist på vitamin D3.

Mer än 250 nmol/L betraktas som toxisk.

Men den toxiska nivån ger inga som helst symtom förrän man kommer över 750 nmol/L enligt litteraturen. Det finns många försök gjorda på 1900-talet där man gett mer än 1 250 µg (100 000 IE) per dag i mer än ett år utan några tecken på intoxikation.

Så för att uppnå den fysiologiska koncentrationen måste man tillföra mer vitamin D3 genom tillskott eller genom att sola tillräckligt mycket utan solskyddsmedel i alla dess former.

Så nu solar vi (och tar tillskott) för allt vad huden håller!

 

Bloggar etiketter:

Ny beställning av opastöriserad gräsbetes-smör på G

ovikenNi som bor runt Borås trakten eller har vägarna förbi Borås kan nu beställa detta supersmör från Ovikens ost genom mig.

Smöret håller sig i frys i 4 månader och i kyl 4 veckor.
Det går att köpa både osaltat och saltat smör.
Smöret kostar 189 kr kilot och kommer i ca 500 g förp. Frakten delar vi alla på och den ligger på 150-200 kr.

INTRESSERAD?
Hör av dig via kontaktformuläret/e-mail här på bloggen. De tillverkar smör varje vecka och behöver veta senast slutet på veckan före.
Alla får en egen faktura så namn, adress och mängd smör och också om det ska vara osaltat eller saltat smör msåte framkomma i mailet.
Inga problem för mig att förvara det några dagar i kylen eller frysen om hämtningen dröjer lite.

En liten parantes, sådant här smör var det Weston. A. Price pratade om när han nämnde sacred food hos Alpfolket i Schweiz. ;) dvs rena hälsomaten!

Bloggar etiketter: ,

Astma och allergi ökar bland barn

Astma-medicationberättar TV 4 nyheterna och så här skriver SvD
”För tio år sedan hade 6 procent av 4-åringarna diagnostiserad astma, 2011 var siffran 9,5 procent.

Bland 12-åringar har antalet drabbade ökat från 6,4 procent 2003 till nästan 9 procent 2011. I den sistnämnda gruppen har även allergisnuva och födoämnesallergi ökat.

Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen och exponeras mindre för tobaksrök än tidigare.”

De fortsätter:

”Enkätsvaren visar också att allt fler barn störs av buller.

Rapporten har gjorts av Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska institutet på uppdrag av Socialstyrelsen.

Sammanställningen grundar sig på 36 000 enkätsvar från barn och deras vårdnadshavare.”

Min fundering handlar ju givetvis om kostens påverkan, men det de nämner här  ” Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen”
om det inte är så att alla våra barn i Sverige lider av D vitaminbrist och detta gör dem känsliga för astma och allergier?

Så återigen kan vi vara ganska säkra på att SOLEN och D vitaminet är livsviktigt för oss!

 

Bloggar etiketter: , ,

Godaste grillkorven!

grillkorv_grilla

Varje sommar betyder nya grillkorvar i butikshyllorna. Varje sommar provsmakas det således en hel del av dessa och det och hissas och dissas om vilken grillkorv som är godast! Ja, vilken ÄR GODAST egentligen??

Häromdan åt vi Churrasco jalapeno 73% och Chorizo de pimenton 90%. Bägge har vi ätit tidigare och dom är klart goda alternativ med lite extra hetta och extra smak om man vill! Den förstnämnda är riktigt het direkt men inte så lång ”efterhetta” då den har en viss sötma av mango också. Smakar inte lika mycket som chorizon som också är ganska het, men framförallt rejält smakrik. Här känner man både cayenne och paprika, supergod är den!

Barnen brukar äta vad som bjuds, ingen som spottar och fräser även om det är lite starkt och det är vi glada för men visst har även dom sina favoriter som Scans Ost & bacongrillare, frukostkorv och smal grillkorv, även falukorven kvalar in bra! :-P

Scans ost & bacon är min egen absoluta favorit och jag lyckas inte komma ifrån den trots att det smakats på otaliga korvsorter i detta hem. Vi får se hur denna sommar blir, än har vi några kvar att prova oss igenom, bland annat ”mini chorizo, mini kolbasz och min bratwurst”, har bara inte hittat dom i butik än.

Om jag nu måste välja en HET korv som favorit så blir det chirozon för den smakar mycket och är inte bara het!

Vilken är DIN favoritgrillare?? 

grillkorv_ost_bacon_flankstek
Här har vi ost och bacon, en churrasco och två flankstek med kryddsmör på grillen.

grillkorv_ost_bacon
Potatissallad, rostad lök, ost & bacongrillare, surdegsbröd med dragon & vitlökssmör.

grillkorg
Dom ljumma grillkvällarna är här nu!! Ljuvligt är bara förnamnet…

Sesamgifflar

gifflar_sesamgifflar_recept
Skönt med fredag, eller va?! Hur va de nu?! Fredag? Onsdag…!

Vi säger fredag så kan jag ju passa på att tipsa om dessa sesamgifflar till kommande helgfrukost! Helt galet goda… :-P

Ca 25st
Det här behöver du :
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
2 msk honung
½ tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

1 ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölk. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till en avlång rektangel som du sedan skär trekanter av. Rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 175 grader ca 15-20 min.

sesamfrön_gifflar_sesamgifflar
Gifflar är det vackraste frukost-bakverk jag vet!

baka_gifflar_frukostbullar
Massor med sesamfrön på ska det vara!

gifflar_recept_sesamgifflar
Alldeles superheta, nygräddade, sesamdoftande gifflar!

gifflar_sesamgifflar_
Måste naturligtvis smakas av! ;-)

gifflar_sesamgifflar_frukostbröd
Kan ni motstå dem? Nej, för guds skull – gör inte det! :-P

och nu mot Stockholm…

Panorama of Stockholm, SwedenHinner inte mer än hem från Norge så vänder man näsan mot Sthlm…
Jag har blivit inbjuden till Bonniers årliga Vårfest i kväll! Spännande!

Man får ju passa på medans man får sådana inbjudningar…
det varar ju inte för evigt detta ;)

Tåget upp strax och sedan väntar ett trevligt hotell med specialfrukost, dvs en lchf-frukost önskad av mig som de har tillmötesgått, detta kommer alltså serveras mig i morgon :D
Ser ut att bli 18 grader varmt… en äkta vårfest då alltså!

Så ikväll ska jag umgås med Bonniers personal och andra inbjudna författare, spännande att se vilka som tackat ja och kommer.

Önskar också alla en trevlig Kristi Himmelsfärdshelg!

 

Kryddburkens coleslaw, grillsallad lchf

coleslaw_recept_lchf
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!

En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. :-P Passar till precis ALLT, allt, allt!!

Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt! ;-)

Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.

Det här behöver du : 
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök

Dressing : 
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak) 
1 knippe persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.

tillbehör_lchf
Den kluriga bilden…

coleslaw_matberedare_råkost
Vackert!!

coleslaw_recept_lchf_
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.

coleslaw_lchf
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.