Den bästa hälsoresan och maten vi njutit av i Florida

Birgitta Höglund i Florida

1 månad i solen

Hemma i kalla och mörka Sverige igen, efter en fantastisk månad i värmen och ljuset i Florida.

Jag och Lennart lever ju sen 13 vintrar ett långsemesterliv utomlands på vintern, eftersom vi båda mår så mycket bättre av att vistas i ett varmare klimat.

Vi åker oftast till Turkiet när höstmörkret kryper över oss, men den här gången blev det en betydligt längre resa, till Fort Lauderdale i USA.

Klimatet passade oss riktigt bra, mellan +25-30 dygnet runt. Det har blåst en hel del och det var skönt med lite vindar de varmaste dagarna.

Lauderdale Beach

Green Island Inn...

Green Island Inn…

Green Island Inn, Fort Lauderdale

Vi har bott på det lilla lägenhetshotellet Green Island Inn, som ägs av Michael Green och hans mamma Billie, som härstammar från Sverige och Norge.

Ett fantastiskt varmt och välkomnande par, de gör allt för att gästerna ska trivas, på ett väldigt okonstlat och naturligt sätt.

Hotellet är helt inbäddat i tropisk grönska och ligger bara 1-2 minuters promenad från Lauderdale Beach.

Kohäger

Det är ett enkelt och lite slitet hotell, men med bra kök som passade oss som lagar nästan all mat hemma.

Många gäster kommer åter år efter år, de har precis som vi charmats av både ägarna och grönskan, en lugn oas bland höghusen.

Det har blivit en månad med mycket tid för återhämtning efter en i mitt mått mätt stressig höst.

I september och oktober hann jag dels med att vara receptkonsult till Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort en kokbok tillsammans med Wonderbag Sweden, som släpps i dagarna.

Ecocaféet har smygöppnat medan jag varit ute och rest, allt är inte riktigt färdigbyggt än, så jag återkommer med rapport och bilder därifrån när jag landat hemma och allt är klart.

Jag och Lennart i Florida, foto Åsa Holstein

Jag och Lennart i Florida. Foto Åsa Holstein…

Hur har vi då tillbringat dagarna på vår hälsoresa?

Vi har verkligen tagit vara på de ljusa timmarna på dygnet, laddat D-vitamin och motionerat mer än på länge.

Klev upp strax efter kl 5 nästan varje morgon, började dagen med ett glas vatten med havssalt och lite kokosvinäger. Härhemma blir det nu äppelcidervinäger istället.

Nötfrukost

Sen njöt vi för fullt av den ljumma morgonen med en kopp kaffe och min nötfrukost bland grönskan på vår uteplats.

Några torkade, ekologiska tranbär blev ett gott komplement till nötterna.

Sen blev det promenad till havet för att njuta av soluppgången och havets ständiga skiftningar.

Fiskgjuse...

Fiskgjuse…

Natur och djur är något som tilltalar både mig och Lennart, här fick vi stor utdelning, både fiskgjuse och havsörn höll oss sällskap på morgnarna.

På hotellet hade vi flera olika sorter av gecko på uteplatsen, förutom ett antal mygg…

Tidig morgon vid Atlanten...

Tidig morgon vid Atlanten…

Efter morgonstunden på stranden blev det mitt vanliga gymnastikprogram, för att mjuka upp leder och muskler.

Lennart har också hakat på eftersom han märker hur bra det är även för hans rygg och leder.

Kryddkaffe LCHF/Paleo

Kryddkaffe LCHF/Paleo…

Jag har aldrig varit så förtjust i att dricka fetkaffe/Magic Bullet Coffee, då jag hellre äter rejält med fett ihop med maten.

En del byter ju ut måltiderna mot kaffe med kokosolja/smör, men jag tror det är viktigt för kroppen att få i sig en större mängd än det ger av mineraler, vitaminer, antioxidanter och inte minst protein.

Så för oss har det istället blivit en kopp kryddkaffe på förmiddagen, en nykomponerad variant av fetkaffet som blev riktigt njutbar.

Vid 9 tog vi en kopp av kryddkaffet innan det blev dags för dagens första långpromenad.

Jag kombinerade en del av mina promenader med att gå och handla, oftast på Winn Dixie som låg ca 2 km från hotellet.

Ibland gick jag ännu längre för att köpa riktigt bra, ekologisk mat, till Whole Foods Market var det ca 4 km, enkel väg.

Ekologisk mat i USA...

Ekologisk mat i USA…

Vid 12-tiden blev det så dags för lunch. Vissa dagar gjorde jag i ordning en kött- eller kycklinggryta på morgonen, som sen fick lagas färdig i Wonderbag medan vi var ute.

Så skönt att komma hem, ta ett dopp och sen bara servera den rykande varma maten direkt från grytan som lagats klar utan att vi behövde lämna spisen på.

Några av de recepten kommer under vintern att dyka upp inne på Wonderbags receptsida.

Kycklinggryta i Wonderbag...

Kycklinggryta i Wonderbag…

Jag komponerade också en äppelkompott till Swedish Paleos medlemskväll på ekobutiken Paradiset, då Wonderbag Sweden var där och demonstrerade hur bagen fungerar.

Kompotten åt vi som en fräsch efterrätt några kvällar, men annars har vi hållit oss helt ifrån alla typer av desserter, glass och fikabröd den här månaden.

Lite frukt i maten har det däremot blivit, men max ½ per person och dag.

Äppelkompott i Wonderbag

Äppelkompott

Ofta blev det fisk eller skaldjur till lunch, med ägg, avocado eller stekta grönsaker, en krämig majonnässås, coleslaw och en rejäl skiva smör.

Räkor och avocado

Stekt torsk med currycoleslaw och grönsaksfräs...

Stekt torsk med currycoleslaw och grönsaksfräs…

Helstekt kycklingbröst med currycoleslaw och friterad sötpotatis

Ett par gånger gjorde jag också pommes frites av sötpotatis, friterad i kokosolja.

Att vila har också varit en stor del av vår hälsoresa, så efter maten blev det 1-1½ timmes tupplur, då var det ändå oftast för varmt att vara ute.

Sen vid 15 blev det en till kopp kryddkaffe, innan det var dags för nästa långpromenad.

Sammanlagt gick jag ca 8-10 km per dag, betydligt mer än vad jag gör när jag är hemma.

Det har verkligen gett resultat, har fått så mycket starkare ben och rygg, på bara en månad.

Jag har problem med mina fotleder efter ryggoperationen, foten viker sig ibland, så det är så värdefullt att kunna träna så här mycket.

Jag ramlade en gång för några veckor sen, men tack vare att jag stärkt muskler och leder så mycket, så blev det bara ett lite skrapsår på handen, foten blev inte ens blå.

Vår matdag avslutades sen vid 18-tiden med en enkel måltid.

Mini-pizza på ägg...

Mini-pizza på ägg…

En del dagar blev det två stekta ägg, täckta med salami, tomatsalsa och oregano och sen snabbt gratinerat i ugnen med getost, mozzarella eller lagrad cheddar.

Godare och enklare mini-pizza har jag aldrig gjort förut, rekommenderas varmt som snabbmat, närhelst du vill ha något enkelt och mättande.

Andra dagar blev det en skål sallad på små, gröna blad med tärningar av rökt skinka eller kalkon, tärnad eko-banan, någon av ovan nämnda ostar, tomat, paprika, pumpakärnor, örter och majonnäs.

Efter de här dagarna var vi oftast väldigt kvällströtta, så det blev inte så mycket till nattliv.

Vi slocknade tidigt, tog ett till glas vatten med kokosvinäger och salt innan, det var väldigt bra mot det krypningar jag har i mitt nervskadade ben.

Måltidsdrycken då, ja det har varit vatten för hela slanten, ca 2 liter per dag.

Naturlig träning, att bära hem 2 gallon vatten från affären...

Naturlig träning, att bära hem 2 gallon vatten från affären…

Dricker överhuvudtaget ingen alkohol på långresorna, kropp och själ mår båda gott av det.

Hoppas du hittar lite inspiration till en egen hälsoresa, antingen utomlands eller därhemma.

Här i min gästblogg hos Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil, kan du läsa mer om hur min hälsa förbättrats under de 6½ år som jag ätit LCHF, nu de senaste åren mer med dragning åt Paleo.

Sunrise


Wok med kyckling, kokos och ingefära

 Kycklingwok med kokos, ingefära och curry

Floridakyckling

Häromdagen fick vi en pinfärsk kokosnöt av en granne, så då blev det till att skapa en rätt med passande ingredienser.

Hittat fin ekokyckling och grönsaker på Whole Foods Market och på vår närmaste matvaruaffär Winn Dixie, så det fick bli en smakrik wok.

Vi har det verkligen bra på vår hälsoresa, har tagit en hel del ledigt från datorn också, som du märker.

Jag har några nya recept fotograferade, så det blir lite att roa mig med att skriva om när jag är hemma i höstmörkret om en vecka.

I helgen som gick blev det mycket båtåkande, passade på att se världens största båtmässa på nära håll, genom att åka vattentaxi.

Det finns två typer av Water Taxi på floden New River, en för 26 dollar där man får åka så mycket man vill under hela dagen.

Sen finns även Water Trolley som är gratis, vi har åkt några turer i Down Town, de centrala delarna av Fort Lauderdale.

Efter receptet följer en del bilder av allt det vackra vi fått uppleva sjövägen, båtarna och villorna vid vattnet är verkligen något alldeles extra.

Lite fler bilder från båtturerna hittar du här på min engelska blogg, LCHF Made in Sweden.

Wok med färsk kokos

Kycklingwok 2 port

400 g kycklingbröst

3 dl strimlad vitkål

3 dl strimlad zucchini

1 dl färsk kokos i småbitar

1 dl kokosmjölk

2 msk finhackad ingefära

2 vitlöksklyftor

3-4 msk kokosolja

1 msk curry

Salt och chiliflingor

Lite limesaft eller vinäger

Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.

Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry och chili. Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

I en annan panna bryner du kokosbitarna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.

Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

En skvätt lime eller vinäger sätter extra sting på rätten, jag har hittat en fantastiskt god kokosvinäger från Coconut Secret på Winn Dixie.

Coconut Vinegar from Coconut Secret

Coconut

New River, Fort Lauderdale, Florida

Båten till höger kostade 35 miljoner. Dollar...

Båten till höger kostade 35 miljoner. Dollar…

Fort Lauderdale

Stars and Stripes in Fort Lauderdale

Fort Lauderdale villa

Fort Lauderdale

Iguana

En av invånarna i Fort Lauderdale, Iguanan Michael som bor under järnvägsbron över New River…

En tillfällig invånare...

En tillfällig invånare…


Kaffedrink LCHF och Paleo

Magic Bullett Coffee with spices

Kryddigt fetkaffe

Nu har jag äntligen hittat en variant av fetkaffe som jag riktigt njuter av :)

Testat kaffe med bara kokosolja och smör förut, men har inte tyckt det smakat gott.

Nu börjar vi dagen med vår vanliga nötfrukost och en kopp svart kaffe, sen blir det en fetkaffe med kokosolja, kanel och kardemumma innan morgonens långpromenad vid havet.

Gott, nyttigt och mättande. Här kan du läsa mer om kokosoljans effekter på Alzheimer hos Kostdoktorn.

Under vår månad i Florida kommer vi att dricka fetkaffe varje dag, just för att få i oss en daglig dos kokosolja.

Här hittar du originalet till alla fetkaffe-varianter, Magic Bullet Coffee.

På bilden nedan tog vi med kaffet i konservburkar till stranden i Wonderbag, ett riktigt bra alternativ när man inte har termos.

Är du nybörjare på kokosolja så börja med en mindre mängd, ca 1 tsk om dagen och öka på successivt, då den kan sätta väldig fart på magen.

Wonderbag in Florida

Kryddkaffe med kokosolja 1 port

1 kopp nybryggt eko-kaffe

1 msk kokosolja

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

Salt efter smak

Blanda lite kaffe med kokosoljan och kryddorna i en kopp, så kryddorna blandas väl.

Häll på kaffe och krydda med lite salt, det ger en riktigt god smak tycker vi. Det är också bra här i värmen att få i sig extra salt.

Det blir lite smak av kanelbulle på det här kaffet. Tycker du inte om salt i kaffet, så kan du ta lite vaniljpulver istället.

Vi äter som vanligt frukost, lunch och middag varje dag, men den här drinken har visat sig ge oss mer energi till träningen.

Här nedan hittar du några andra varianter av de energidrycker jag gjort tidigare, så det finns nåt för alla smaker.

Klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Cappuccino LCHF…

Moccadryck med kakao och kardemumma…

Citron, ingefära, kanel och kokosolja till värmande LCHF-dryck

Värmande förkylningsdryck…

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor…

Varm buljong med kokosolja och örter…

Fort Lauderdale vid Las Olas Boulevard...

Fort Lauderdale idag vid Las Olas Boulevard…


Kaffedrink LCHF och Paleo

Magic Bullett Coffee with spices

Kryddigt fetkaffe

Nu har jag äntligen hittat en variant av fetkaffe som jag riktigt njuter av :)

Testat kaffe med bara kokosolja och smör förut, men har inte tyckt det smakat gott.

Nu börjar vi dagen med vår vanliga nötfrukost och en kopp svart kaffe, sen blir det en fetkaffe med kokosolja, kanel och kardemumma innan morgonens långpromenad vid havet.

Gott, nyttigt och mättande. Här kan du läsa mer om kokosoljans effekter på Alzheimer hos Kostdoktorn.

Under vår månad i Florida kommer vi att dricka fetkaffe varje dag, just för att få i oss en daglig dos kokosolja.

Här hittar du originalet till alla fetkaffe-varianter, Magic Bullet Coffee.

På bilden nedan tog vi med kaffet i konservburkar till stranden i Wonderbag, ett riktigt bra alternativ när man inte har termos.

Är du nybörjare på kokosolja så börja med en mindre mängd, ca 1 tsk om dagen och öka på successivt, då den kan sätta väldig fart på magen.

Wonderbag in Florida

Kryddkaffe med kokosolja 1 port

1 kopp nybryggt eko-kaffe

1 msk kokosolja

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

Salt efter smak

Blanda lite kaffe med kokosoljan och kryddorna i en kopp, så kryddorna blandas väl.

Häll på kaffe och krydda med lite salt, det ger en riktigt god smak tycker vi. Det är också bra här i värmen att få i sig extra salt.

Det blir lite smak av kanelbulle på det här kaffet. Tycker du inte om salt i kaffet, så kan du ta lite vaniljpulver istället.

Vi äter som vanligt frukost, lunch och middag varje dag, men den här drinken har visat sig ge oss mer energi till träningen.

Här nedan hittar du några andra varianter av de energidrycker jag gjort tidigare, så det finns nåt för alla smaker.

Klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Cappuccino LCHF…

Moccadryck med kakao och kardemumma…

Citron, ingefära, kanel och kokosolja till värmande LCHF-dryck

Värmande förkylningsdryck…

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor…

Varm buljong med kokosolja och örter…

Fort Lauderdale vid Las Olas Boulevard...

Fort Lauderdale idag vid Las Olas Boulevard…


Långsemester i Florida och biffwok med champinjoner och vitkål

 Biffwok

Välkommen till mitt kök i Florida

Den här hösten har vi bytt vår vanliga vistelseort, Alanya i Turkiet mot något helt annorlunda.

När vår danske hyresvärd i Alanya bestämde sig för att själv vara i lägenheten nu i höst, så stod vi utan bostad i oktober-november.

Jag var över till USA i maj, då jag deltog i Low-Carb Cruise och blev då väldigt förtjust i Fort Lauderdale, där min reskamrat Åsa Holstein bor sen 6 år med sin man Pierre.

Åsa jobbar som medicinjournalist på Hemmets Journal, det var genom en intervju om mina hälsovinster på glutenfri LCHF som våra vägar korsades.

Vi blev goda vänner via alla mail mellan Florida och Alanya, en vänskap som fördjupades under den vecka vi delade hytt på kryssningen.

Så när jag och Lennart stod utan långsemesterort nu i höst hjälpte Åsa till att ordna ett riktigt bra boende här i Fort Lauderdale, så nu stannar vi här en månad.

Matinköp i Florida

Det är riktigt roligt att botanisera i matbutikerna här, det finns förstås massor av junkfood men även en hel del ekologiska produkter.

Här ska man helst vara bilburen, det är långt mellan mataffärerna, men det ger oss rejält med motion när vi går ut på matjakt.

Vi kom i måndags efter en lång resa, vårt plan blev försenat i Oslo så vi missade precis flyget hit från New York.

Men det ordnades på bästa sätt av Sas. Vi fick bo på Hotel Wyndham Garden vid Newarks flygplats över natten och fick hoppa på ett plan nästa morgon istället.

Måltidskuponger för 70 dollar fick vi också, så det gick ingen nöd på oss.

Hotellet var inrett med många detaljer från förr, bland annat fina stadsvyer från 40-talet.

Inredningen var dock bättre än maten, vi tog en hamburgare som hade sett sina bästa dagar för rätt länge sen…

Wyndham Garden Newark

Soluppgång över Manhattan...

Soluppgång över Manhattan…

Det var det kallaste dygn de haft i oktober i New York på många år, vi hade bara +1 på morgonen när vi skulle åka vidare.

Desto skönare var det i Florida, +26 trots kraftiga stormvindar.

De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt, det har behövts efter höstens alla matuppdrag därhemma, med receptskapande till Ecocaféet och Wonderbag-kokboken.

Idag ska du få recept på en riktigt god biffwok som jag gjorde till torsdagslunch, återkommer framöver med lite nya mattips och bilder.

Ekologiskt i USA

Strimlad biff med champinjoner, vitkål och paprika 2 port

400 g lövbiff

8 kastanjechampinjoner

3 dl strimlad vitkål

½ gul lök

½ gul paprika

25 g smör

2 msk kokosolja

1 tsk mald koriander

Salt och chiliflingor efter smak

Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda.

Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat, med olivolja och kokosvinäger. Smör och en majonnäs på olivolja fick också plats på tallriken.

Raw Coconut Vinegar

Hittade den fantastiska kokosvinägern från Coconut Secret och en mycket god och väldigt lite söt (5 g kolhydrater) mangosalsa från Sage Valley på affären Winn Dixie.

Det finns riktigt bra, ekologiska råvaror utan en massa socker och High Fructose Corn Syrup och glutamat även här, men man får leta lite och lusläsa innehållsförteckningen.

Utbudet av ekologiska grönsaker är riktigt stort, detsamma gäller märkningen av glutenfritt, det märks att medvetenheten vad vi stoppar i oss blivit stor i USA.

Förstås extra roligt, nu när mina böcker finns på den amerikanska marknaden, hoppas de kommer att hjälp många till en bättre hälsa även här.

Här finns nu två av mina recept från LCHF and Paleo Slow Cooking hos DietDoctor, fler recept följer där under hösten.

På min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du se fler bilder från våra första dagar här i Florida, om du klickar på länken.

Här en liten titt på all den tropiska grönska vi har runt vårt lilla hotell med karibisk touch.

Hotell i Florida

Segelbåt i Fort Lauderdale


Långsemester i Florida och biffwok med champinjoner och vitkål

 Biffwok

Välkommen till mitt kök i Florida

Den här hösten har vi bytt vår vanliga vistelseort, Alanya i Turkiet mot något helt annorlunda.

När vår danske hyresvärd i Alanya bestämde sig för att själv vara i lägenheten nu i höst, så stod vi utan bostad i oktober-november.

Jag var över till USA i maj, då jag deltog i Low-Carb Cruise och blev då väldigt förtjust i Fort Lauderdale, där min reskamrat Åsa Holstein bor sen 6 år med sin man Pierre.

Åsa jobbar som medicinjournalist på Hemmets Journal, det var genom en intervju om mina hälsovinster på glutenfri LCHF som våra vägar korsades.

Vi blev goda vänner via alla mail mellan Florida och Alanya, en vänskap som fördjupades under den vecka vi delade hytt på kryssningen.

Så när jag och Lennart stod utan långsemesterort nu i höst hjälpte Åsa till att ordna ett riktigt bra boende här i Fort Lauderdale, så nu stannar vi här en månad.

Matinköp i Florida

Det är riktigt roligt att botanisera i matbutikerna här, det finns förstås massor av junkfood men även en hel del ekologiska produkter.

Här ska man helst vara bilburen, det är långt mellan mataffärerna, men det ger oss rejält med motion när vi går ut på matjakt.

Vi kom i måndags efter en lång resa, vårt plan blev försenat i Oslo så vi missade precis flyget hit från New York.

Men det ordnades på bästa sätt av Sas. Vi fick bo på Hotel Wyndham Garden vid Newarks flygplats över natten och fick hoppa på ett plan nästa morgon istället.

Måltidskuponger för 70 dollar fick vi också, så det gick ingen nöd på oss.

Hotellet var inrett med många detaljer från förr, bland annat fina stadsvyer från 40-talet.

Inredningen var dock bättre än maten, vi tog en hamburgare som hade sett sina bästa dagar för rätt länge sen…

Wyndham Garden Newark

Soluppgång över Manhattan...

Soluppgång över Manhattan…

Det var det kallaste dygn de haft i oktober i New York på många år, vi hade bara +1 på morgonen när vi skulle åka vidare.

Desto skönare var det i Florida, +26 trots kraftiga stormvindar.

De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt, det har behövts efter höstens alla matuppdrag därhemma, med receptskapande till Ecocaféet och Wonderbag-kokboken.

Idag ska du få recept på en riktigt god biffwok som jag gjorde till torsdagslunch, återkommer framöver med lite nya mattips och bilder.

Ekologiskt i USA

Strimlad biff med champinjoner, vitkål och paprika 2 port

400 g lövbiff

8 kastanjechampinjoner

3 dl strimlad vitkål

½ gul lök

½ gul paprika

25 g smör

2 msk kokosolja

1 tsk mald koriander

Salt och chiliflingor efter smak

Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda.

Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat, med olivolja och kokosvinäger. Smör och en majonnäs på olivolja fick också plats på tallriken.

Raw Coconut Vinegar

Hittade den fantastiska kokosvinägern från Coconut Secret och en mycket god och väldigt lite söt (5 g kolhydrater) mangosalsa från Sage Valley på affären Winn Dixie.

Det finns riktigt bra, ekologiska råvaror utan en massa socker och High Fructose Corn Syrup och glutamat även här, men man får leta lite och lusläsa innehållsförteckningen.

Utbudet av ekologiska grönsaker är riktigt stort, detsamma gäller märkningen av glutenfritt, det märks att medvetenheten vad vi stoppar i oss blivit stor i USA.

Förstås extra roligt, nu när mina böcker finns på den amerikanska marknaden, hoppas de kommer att hjälp många till en bättre hälsa även här.

Här finns nu två av mina recept från LCHF and Paleo Slow Cooking hos DietDoctor, fler recept följer där under hösten.

På min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du se fler bilder från våra första dagar här i Florida, om du klickar på länken.

Här en liten titt på all den tropiska grönska vi har runt vårt lilla hotell med karibisk touch.

Hotell i Florida

Segelbåt i Fort Lauderdale


LCHF/Keto-bollar

LCHF-bollar

Cafégodis

Tittar in en snabb sväng mellan allt receptskapande, idéspånande, personalletande, provbakande och skrivande, som är min roll i det nya Ecocafé som Börje Karlsson snart ska öppna i Östersund.

Inriktningen blir ett hälsocafé med nyttigare kaffebröd, smårätter, välfyllda mackor och annat gott som passar alla som vill fika och äta naturligt, om det så är under beteckningen LCHF, Paleo, Rawfood eller Vegetariskt.

Allt lagat och bakat på plats, så mycket som möjligt på ekologiska råvaror och förstås fritt från raffinerat socker och gluten.

Tyvärr hann caféet inte bli färdigt till i morgon den 5 oktober som vi tidigare trodde, det är mycket med hantverkare, leveranser av köksutrustning, tillstånd från olika myndigheter och annat som kan sätta käppar i hjulen när det ska skapas ett helt nybyggt café.

Datumet hanns tyvärr inte ändras i notisen i Tidningen Matkärlek som kom i fredags. Där finns en notis med om min och Lindha Vikströms inblandning i caféet.

Klicka på artikelbilderna så blir de större och lättare att läsa.

Om Ecocaféet i Tidningen Matkärlek

Om Ecocaféet i Tidningen Matkärlek

Där är jag för övrigt med på två ställen till, dels i en special om långkok där jag bjuder på fyra recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Nu är det också officiellt att mina kokböcker översätts till tyska, de finns ju sedan tidigare på engelska. Mina recept finns snart över hela världen… :)

Iris Jansen och Margret Ache från LCHF Deutschland berättar i tidningen att de ger ut mina kokböcker med start nästa år, något jag förstås är väldigt glad och tacksam över.

Nu ska jag jobba vidare med recepten, det är en hel del att tänka på de närmsta veckorna så jag lär inte ha mycket tid att uppdatera härinne, tyvärr.

Håll ut alla ni i Östersund som väntar på att Ecocaféet ska öppna portarna, det har blivit ett fantastiskt gensvar så jag vet att ni är många.

Den som väntar på något gott…

Ketobollar

LCHF/Keto-bollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar. Lägg på ett fat. Häll kokosflingor i en liten skål. Lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

PS. Känner nån igen bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade för 4 år sen till Anna Halléns LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.

Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Kokosbollar

Artikel om Börje Karlsson och Ecocaféet i 100% Östersund

Artikel om Börje Karlsson och Ecocaféet i 100% Östersund


LCHF/Keto-bollar

LCHF-bollar

Cafégodis

Tittar in en snabb sväng mellan allt receptskapande, idéspånande, personalletande, provbakande och skrivande, som är min roll i det nya Ecocafé som Börje Karlsson snart ska öppna i Östersund.

Inriktningen blir ett hälsocafé med nyttigare kaffebröd, smårätter, välfyllda mackor och annat gott som passar alla som vill fika och äta naturligt, om det så är under beteckningen LCHF, Paleo, Rawfood eller Vegetariskt.

Allt lagat och bakat på plats, så mycket som möjligt på ekologiska råvaror och förstås fritt från raffinerat socker och gluten.

Tyvärr hann caféet inte bli färdigt till i morgon den 5 oktober som vi tidigare trodde, det är mycket med hantverkare, leveranser av köksutrustning, tillstånd från olika myndigheter och annat som kan sätta käppar i hjulen när det ska skapas ett helt nybyggt café.

Datumet hanns tyvärr inte ändras i notisen i Tidningen Matkärlek som kom i fredags. Där finns en notis med om min och Lindha Vikströms inblandning i caféet.

Klicka på artikelbilderna så blir de större och lättare att läsa.

Om Ecocaféet i Tidningen Matkärlek

Om Ecocaféet i Tidningen Matkärlek

Där är jag för övrigt med på två ställen till, dels i en special om långkok där jag bjuder på fyra recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Nu är det också officiellt att mina kokböcker översätts till tyska, de finns ju sedan tidigare på engelska. Mina recept finns snart över hela världen… :)

Iris Jansen och Margret Ache från LCHF Deutschland berättar i tidningen att de ger ut mina kokböcker med start nästa år, något jag förstås är väldigt glad och tacksam över.

Nu ska jag jobba vidare med recepten, det är en hel del att tänka på de närmsta veckorna så jag lär inte ha mycket tid att uppdatera härinne, tyvärr.

Håll ut alla ni i Östersund som väntar på att Ecocaféet ska öppna portarna, det har blivit ett fantastiskt gensvar så jag vet att ni är många.

Den som väntar på något gott…

Ketobollar

LCHF/Keto-bollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar. Lägg på ett fat. Häll kokosflingor i en liten skål. Lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

PS. Känner nån igen bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade för 4 år sen till Anna Halléns LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.

Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Kokosbollar

Artikel om Börje Karlsson och Ecocaféet i 100% Östersund

Artikel om Börje Karlsson och Ecocaféet i 100% Östersund


Semester och gästinlägg av Marie Norder Aspholm

Sas flyger från Frösön

Semesterdags

Nu kopplar jag ur dator, blogg och Facebook och kopplar av en tid, efter en väldigt intensiv skrivperiod.

Haft fullt upp senaste tiden med mina nya och spännande receptjobb för Ecocaféet i Östersund och Wonderbag Sweden.

Jag lämnar över ordet idag till min gästbloggare Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil.

Välkommen, Marie <3

Jag är väldigt glad att få gästblogga hos Birgitta. Birgitta har varit en stor inspiratör genom åren med sina underbara recept och sina fina kokböcker. Vi har samma sätt att se på mat och vi har upptäckt att vi äter på ungefär samma sätt.

Birgitta och jag kom i kontakt med varandra via nätet och sociala medier och har sedan blivit goda vänner. Vi har träffats på flera event som har handlat om naturlig mat och hälsa, LCHF-kryssningen, LCHF-eventet i Säffle och nu senast på den första Paleokvällen som Swedish Paleo anordnade i Stockholm.

Marie Norder Aspholm

Jag heter Marie Norder Aspholm och är kostrådgivare inom Paleo och lågkolhydratkost, enklast beskrivet som naturlig mat. Birgitta frågade om jag vill skriva lite om mig själv, vem jag är och hur jag äter och ser på kosten. Mat att njuta av som samtidigt ger oss de bästa förutsättningarna att hålla oss friska livet ut.

Jag har alltid varit intresserad av kost, hälsa och träning. Jag är leg. sjuksköterska och har tidigare arbetat med dialyspatienter på njurmedicin, varav de flesta var diabetiker. Mitt i livet så gjorde jag ett ganska drastiskt karriärbyte och läste till ingenjör. Sedan 2002 har jag arbetat med teknik på Vattenfall och de senast 4 åren som projektledare. Mitt intresse för att laga naturlig mat har hela tiden funnits med liksom min träningspassion och intresse för hur kosten påverkar vår hälsa och ohälsa.

Trots att både jag och min man tränade mycket och åt enligt tallriksmodellen så märkte vi att det var svårt att hålla vikten så för tio år sedan så började vi äta en GI-liknande kost. Det fungerade hyggligt men inte optimalt, särskilt inte vid träning. Kroppen var ändå sockerdriven och van vid kolhydrater. Vi upplevde sämre uthållighet och min som alltid krånglat fortsatte att göra det. 2011 så började jag läsa på om LCHF och blev nyfiken på om det kunde vara något för oss.

Jag såg en logik i att utesluta socker, vitt mjöl, bröd, mängder med pasta, ris och potatis. Näringsfattiga livsmedel som höjer blodsockret. Det gjorde skillnad. Vi fick mer energi i vardagen, kroppen ställde om till fettförbränning och träningen gick bättre. Min man tappade 15 kilo snabbt och även jag håller vikten lättare. Mina IBS-besvär har blivit mycket lindrigare. Matlagningen blev också mycket roligare och på många sätt mer kreativ.

2014 så startade jag mitt företag Gävle Kost & Livsstil och utbildade mig till Kostrådgivare hos mf Gruppens. Många års intresse för kost, hälsa och träning har tillsammans med min sjuksköterskebakgrund och kostrådgivarutbildning gett mig en bra grund att stå på. Jag föreläser och bloggar om kost, hälsa träning och livsstil. Jag vill förmedla ett grundkoncept som består i naturlig mat utan socker och vitt mjöl, mindre stress, god sömn och att hitta en träningsform som passar just dig.

Mitt brinnande intresse ligger i hur fel kost påverkar uppkomsten av moderna sjukdomar såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, inflammatoriska och neuropsykiatriska sjukdomar mm. Och hur rätt kost är ett kraftfullt verktyg för att hålla oss friska.
Inga kostråd kan sägas gälla för alla och alltid men ingen människa behöver socker, vitt mjöl, processad mat och tillsatser. Många människor mår även bättre av att utesluta mjölkprodukter, särskilt om det finns magproblem, eksem, ledvärk och inflammatoriska sjukdomar. Här kan du läsa min jämförelse av LCHF och Paleo. För mig så är båda kostinriktningarna hälsosamma beroende på din livsstil, hälsostatus och eventuella besvär och sjukdomar. De är på många sätt snarlika enligt min definition och kan lätt kombineras. Det är bara du som kan säga vad du mår bra av att äta.

All kostrådgivning ska för övrigt vara individuell. Det finns inte ett recept som passar alla människor. Lite ödmjukhet behövs när vi ger kostråd och definierar vad som är rätt och fel. Våra kroppar fungerar alla på liknande sätt men individuella variationer finns. Hur skulle vi annars kunna förklara att det över hela världen finns och funnits naturfolk som ätit helt olika kost och haft en god hälsa och levt länge? Det som förenar är avsaknaden av socker och spannmål.

Jag är övertygad om att genom att äta rätt så förbättrar vi drastiskt våra chanser att hålla oss friska. Att undvika stress och att sova gott på nätterna är också viktiga bitar i pusslet för vårt välmående. Det kanske låter som självklarheter men i praktiken så är det så lätt att glömma bort.

Själv har jag genom att prova mig fram hittat en kost som passar just mig. Jag har plockat delar från både LCHF och Paleo med reducering av komjölksprodukter. Däremot så tar jag ibland gärna en bit get- eller fårost som fungerar bättre för mig.
Jag har hämtat mycket inspiration från Birgitta’s böcker, framför allt Långkok för LCHF och Paleo. Vi är båda stora fans av långkok.

Min kost ser i stort sett ut så här:

  • Sockerfritt
  • Spannmålsfritt (glutenfritt)
  • Jag håller nere kolhydratmängden som pendlar mellan ca 20-50 g/dag men räknar aldrig
  • Smör, kokosolja, olivolja, majonnäs och avokado som fettkälla
  • Mycket grönsaker,
  • Någon rotsak bland
  • Bär ibland
  • Nötter och frön
  • Någon enstaka frukt
  • Oftast mejerifritt förutom lite get- och fårost
  • Sötningsmedel endast i undantagsfall

På slutet hittar du lite bilder och länkar till några av mina recept.

Jag försöker äta så ren och oprocessad mat som möjligt, naturliga råvaror och gärna ekologiska. Jag lagar maten från grunden och undviker halvfabrikat. Jag väljer oftast bort söta Paleobakverk med honung och dadlar.

Detta är vad jag kommit fram till att jag mår bra. Det är ingen uppoffring eller försakelse då jag är övertygad om att det får mig att må bra. Eftersom jag för det mesta äter det som jag vet är bra för mig så har jag heller inte dåligt samvete om jag väljer att göra avsteg någon gång. Jag kommer inte med några pekpinnar. Vi är mänskliga och mat ska vara glädje och njutning, inte en källa till ångest.

Det är spännande att följa allt roligt som Birgitta är involverad i just nu. Öppnande av det nya eco caféet i Östersund, hennes amerikanska blogg och lanseringen av hennes kokböcker där. Birgitta har ju också inlett ett samarbete med Wonderbag som tillverkar och säljer icke-elektriska slow cookers. En riktigt intressant uppfinning. Fast egentligen inte. Det är ju verkligen paleo när vi med moderna metoder efterliknar den ursprungliga metoden att laga mat i en kokgrop. Jag har blivit tillfrågad om jag vill testa en Wonderbag och skriva om den på min blogg. Rapportering kommer så fort jag provat.

Lycka till Birgitta!

Välkommen att följa mig på min hemsida/blogg där jag skriver om kost, träning samt aktuella hälso- och livsstilsrelaterade ämnen. Där hittar du också recept, alla socker och glutenfria och många även mjölkfria. Jag finns även på Facebook.

Jag gästbloggar också regelbundet på Swedish Paleo och på Matkärlek.

Är du intresserad av att jag kommer och håller en föreläsning om kost, hälsa och livsstil så är du välkommen att kontakta mig via min hemsida.

Hälsningar

/Marie

Här ser du några bilder med inspirerande recept. Klicka på länkarna under så kommer du till receptet

Fiskgryta

Recept på Asiatisk fiskgryta paleo

Marie piz

Recept på High score pizza

Recept på Skinkgratäng med chili och chevré

Recept på Broccoli- och blomkålsgratäng provencal

Marie Kaffe

Recept på Favoritfrallor med mandelmjöl


Semester och gästinlägg av Marie Norder Aspholm

Sas flyger från Frösön

Semesterdags

Nu kopplar jag ur dator, blogg och Facebook och kopplar av en tid, efter en väldigt intensiv skrivperiod.

Haft fullt upp senaste tiden med mina nya och spännande receptjobb för Ecocaféet i Östersund och Wonderbag Sweden.

Jag lämnar över ordet idag till min gästbloggare Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil.

Välkommen, Marie <3

Jag är väldigt glad att få gästblogga hos Birgitta. Birgitta har varit en stor inspiratör genom åren med sina underbara recept och sina fina kokböcker. Vi har samma sätt att se på mat och vi har upptäckt att vi äter på ungefär samma sätt.

Birgitta och jag kom i kontakt med varandra via nätet och sociala medier och har sedan blivit goda vänner. Vi har träffats på flera event som har handlat om naturlig mat och hälsa, LCHF-kryssningen, LCHF-eventet i Säffle och nu senast på den första Paleokvällen som Swedish Paleo anordnade i Stockholm.

Marie Norder Aspholm

Jag heter Marie Norder Aspholm och är kostrådgivare inom Paleo och lågkolhydratkost, enklast beskrivet som naturlig mat. Birgitta frågade om jag vill skriva lite om mig själv, vem jag är och hur jag äter och ser på kosten. Mat att njuta av som samtidigt ger oss de bästa förutsättningarna att hålla oss friska livet ut.

Jag har alltid varit intresserad av kost, hälsa och träning. Jag är leg. sjuksköterska och har tidigare arbetat med dialyspatienter på njurmedicin, varav de flesta var diabetiker. Mitt i livet så gjorde jag ett ganska drastiskt karriärbyte och läste till ingenjör. Sedan 2002 har jag arbetat med teknik på Vattenfall och de senast 4 åren som projektledare. Mitt intresse för att laga naturlig mat har hela tiden funnits med liksom min träningspassion och intresse för hur kosten påverkar vår hälsa och ohälsa.

Trots att både jag och min man tränade mycket och åt enligt tallriksmodellen så märkte vi att det var svårt att hålla vikten så för tio år sedan så började vi äta en GI-liknande kost. Det fungerade hyggligt men inte optimalt, särskilt inte vid träning. Kroppen var ändå sockerdriven och van vid kolhydrater. Vi upplevde sämre uthållighet och min som alltid krånglat fortsatte att göra det. 2011 så började jag läsa på om LCHF och blev nyfiken på om det kunde vara något för oss.

Jag såg en logik i att utesluta socker, vitt mjöl, bröd, mängder med pasta, ris och potatis. Näringsfattiga livsmedel som höjer blodsockret. Det gjorde skillnad. Vi fick mer energi i vardagen, kroppen ställde om till fettförbränning och träningen gick bättre. Min man tappade 15 kilo snabbt och även jag håller vikten lättare. Mina IBS-besvär har blivit mycket lindrigare. Matlagningen blev också mycket roligare och på många sätt mer kreativ.

2014 så startade jag mitt företag Gävle Kost & Livsstil och utbildade mig till Kostrådgivare hos mf Gruppens. Många års intresse för kost, hälsa och träning har tillsammans med min sjuksköterskebakgrund och kostrådgivarutbildning gett mig en bra grund att stå på. Jag föreläser och bloggar om kost, hälsa träning och livsstil. Jag vill förmedla ett grundkoncept som består i naturlig mat utan socker och vitt mjöl, mindre stress, god sömn och att hitta en träningsform som passar just dig.

Mitt brinnande intresse ligger i hur fel kost påverkar uppkomsten av moderna sjukdomar såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, inflammatoriska och neuropsykiatriska sjukdomar mm. Och hur rätt kost är ett kraftfullt verktyg för att hålla oss friska.
Inga kostråd kan sägas gälla för alla och alltid men ingen människa behöver socker, vitt mjöl, processad mat och tillsatser. Många människor mår även bättre av att utesluta mjölkprodukter, särskilt om det finns magproblem, eksem, ledvärk och inflammatoriska sjukdomar. Här kan du läsa min jämförelse av LCHF och Paleo. För mig så är båda kostinriktningarna hälsosamma beroende på din livsstil, hälsostatus och eventuella besvär och sjukdomar. De är på många sätt snarlika enligt min definition och kan lätt kombineras. Det är bara du som kan säga vad du mår bra av att äta.

All kostrådgivning ska för övrigt vara individuell. Det finns inte ett recept som passar alla människor. Lite ödmjukhet behövs när vi ger kostråd och definierar vad som är rätt och fel. Våra kroppar fungerar alla på liknande sätt men individuella variationer finns. Hur skulle vi annars kunna förklara att det över hela världen finns och funnits naturfolk som ätit helt olika kost och haft en god hälsa och levt länge? Det som förenar är avsaknaden av socker och spannmål.

Jag är övertygad om att genom att äta rätt så förbättrar vi drastiskt våra chanser att hålla oss friska. Att undvika stress och att sova gott på nätterna är också viktiga bitar i pusslet för vårt välmående. Det kanske låter som självklarheter men i praktiken så är det så lätt att glömma bort.

Själv har jag genom att prova mig fram hittat en kost som passar just mig. Jag har plockat delar från både LCHF och Paleo med reducering av komjölksprodukter. Däremot så tar jag ibland gärna en bit get- eller fårost som fungerar bättre för mig.
Jag har hämtat mycket inspiration från Birgitta’s böcker, framför allt Långkok för LCHF och Paleo. Vi är båda stora fans av långkok.

Min kost ser i stort sett ut så här:

  • Sockerfritt
  • Spannmålsfritt (glutenfritt)
  • Jag håller nere kolhydratmängden som pendlar mellan ca 20-50 g/dag men räknar aldrig
  • Smör, kokosolja, olivolja, majonnäs och avokado som fettkälla
  • Mycket grönsaker,
  • Någon rotsak bland
  • Bär ibland
  • Nötter och frön
  • Någon enstaka frukt
  • Oftast mejerifritt förutom lite get- och fårost
  • Sötningsmedel endast i undantagsfall

På slutet hittar du lite bilder och länkar till några av mina recept.

Jag försöker äta så ren och oprocessad mat som möjligt, naturliga råvaror och gärna ekologiska. Jag lagar maten från grunden och undviker halvfabrikat. Jag väljer oftast bort söta Paleobakverk med honung och dadlar.

Detta är vad jag kommit fram till att jag mår bra. Det är ingen uppoffring eller försakelse då jag är övertygad om att det får mig att må bra. Eftersom jag för det mesta äter det som jag vet är bra för mig så har jag heller inte dåligt samvete om jag väljer att göra avsteg någon gång. Jag kommer inte med några pekpinnar. Vi är mänskliga och mat ska vara glädje och njutning, inte en källa till ångest.

Det är spännande att följa allt roligt som Birgitta är involverad i just nu. Öppnande av det nya eco caféet i Östersund, hennes amerikanska blogg och lanseringen av hennes kokböcker där. Birgitta har ju också inlett ett samarbete med Wonderbag som tillverkar och säljer icke-elektriska slow cookers. En riktigt intressant uppfinning. Fast egentligen inte. Det är ju verkligen paleo när vi med moderna metoder efterliknar den ursprungliga metoden att laga mat i en kokgrop. Jag har blivit tillfrågad om jag vill testa en Wonderbag och skriva om den på min blogg. Rapportering kommer så fort jag provat.

Lycka till Birgitta!

Välkommen att följa mig på min hemsida/blogg där jag skriver om kost, träning samt aktuella hälso- och livsstilsrelaterade ämnen. Där hittar du också recept, alla socker och glutenfria och många även mjölkfria. Jag finns även på Facebook.

Jag gästbloggar också regelbundet på Swedish Paleo och på Matkärlek.

Är du intresserad av att jag kommer och håller en föreläsning om kost, hälsa och livsstil så är du välkommen att kontakta mig via min hemsida.

Hälsningar

/Marie

Här ser du några bilder med inspirerande recept. Klicka på länkarna under så kommer du till receptet

Fiskgryta

Recept på Asiatisk fiskgryta paleo

Marie piz

Recept på High score pizza

Recept på Skinkgratäng med chili och chevré

Recept på Broccoli- och blomkålsgratäng provencal

Marie Kaffe

Recept på Favoritfrallor med mandelmjöl