Nu är det påsklov för många och även för mig.
Tänkte bara ge er lite olika förslag på påskmat och desserter!
Här får ni ett litet urval av det som brukar finnas på vårt påskbord förutom kokta ägg, sillar av olika slag, potatis till de som så önskar.
Dessa 4 rätter är mycket omtyckta i vår familj:
Ugnsomelett med champinjonstuvning
Laxcheseecake
Laxpaj
Spenattårta med kallrökt lax
När det kommer till dessert så gör jag alltid en tårta, och någon av dessa 4 brukar alltid gå hem då:
Mandeltårta – Oscar II tårta - lite påsk över den då den är gul
Chokladtårta med nötmarängbotten – choklad går ju alltid hem…
Mandeltårta med limekräm- och jordgubbar – Lime och jordgubbar säger bara mmmm
Budapestrulle – Sveriges mest älskade tårta?
GLAD PÅSK till er alla!
Nu blir det lite tårtor och bilder från helgens födelsedagsfirande av Nicke. Precis som alltid när man fyller år här hemma så bestämmer man vilken tårta och vilken middag man vill ha, så har vi alltid gjort och även i år!
Den klassiska gräddtårtan med bär. Det är så han vill ha det kära gubben! Jordgubbar o blåbär, ingen marsipan eller annat ”konstigt”. Jag håller faktisk med honom i detta, gräddtårta med bär är den godaste tårtan. Jag avundas dock alla fantastiska tårtkonstnärer som kan trolla fram de mest sagolika, vackra, höga och helt perfekta tårtor. Det är en konst jag inte besitter. Tårtorna här hemma fylls ned sylt, bär och vaniljkräm – det är den nivån jag är på! Tårtbotten kan jag dock baka, å dom brukar bli höga och fina.
Tårtbotten :
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm diam, gärna med löstagbara kanter. Vispa ägg & socker riktigt poröst. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen. Grädda ca 35-40 min.
Tårtan som fick följa med maken till jobbet i fredags. Flyttgubbar BEHÖVER tårta då och då! Detta är Jolines verk.
Härliga buketter och snittblommor fick han, här syns också syrenblommor i tulpanbuketten, nu längtar man verkligen tills dom slår ut här på ön!
Sen kom dagen D och ännu en tårta dukades fram. En stooor tårta med fyra lager av blåbär, vaniljkräm, jordgubbssylt varvat… Tårtfatet har Joline gjort av ljusstake som fot och fat av en pizzatallrik. Limmat ihop o lackat svart. Bilder och beskrivning finns i ett eget inlägg som du hittar du HÄR >>
Finaste maken som skär första biten. En mastig tårta de där!
Senare på kvällen strosade vi ut i garaget och tände grillen! Här är Nickes present från mig och barnen som han nyss har monterat upp på garaget vid dörren.
Självklart blev det grillade hamburgare, grillat bröd och goda tillbehör.
Har man haft en hel helg med födelsedagsfirande så kan man inte avsluta en söndagskväll i Öjkroken bättre än ute i skogen vid elden! ♥ Älskade Nicke 39 år, du är underbar – jag älskar dig!
Nu är jag tillbaka igen efter en hektisk vecka på jobbet. Det var inte meningen att det skulle bli ett så långt uppehåll men jag har varken hunnit eller haft ork med mer dator än vad jobbet krävt och känner mig inte helt piggelin heller. Ni som väntar svar på mail, det kommer!
Smörgåsar inför torsdagens jobbmöte, inspektion av IVO. Gick superbra!
Vi har hunnit fira Mamma Mia också som fyllt år, och dan innan det fyllde vår buse Kean 4 år. Mycket firande, god mat och tårtor har det blkivit såklart.
Kean fick en ”kött-tårta” gjord på hans vanliga foder (fryst kött) dekorerad med falukorv, kex och frolic. Vet inte om han uppfattade själv att det var just en tårta, den försvann i alla fall på fem röda sekunder. Slurp!!
Hemma hos mamma gjorde vi tacobuffe i torsdags och Roger fixade jordgubbstårta – galet gott allting och mätta blev vi!
Mammas tårta som Roger pysslade ihop omsorgsfullt med banan och jordgubbar – supergod!
Å så lite presenter till fina mamma! ♥ Två vispskålar i melamin, och som en liten pik då hon välte ut en hel kaffekopp i Rogers nya firmabil så blev det en keramikkopp med silikonlock. Roger hade tänkt i samma banor så nu har hon två!
Nu till dagens recept jag ska bjuda er på är en kycklinggryta med härliga smaker av sött och surt med krispiga grönsaker, ananas och champinjoner – lite som en hawaiigryta!
Det här behöver du :
4 kycklingfiléer
Salt o peppar
2 tsk malen paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
1 burk krossade tomater
1 burk ananasringar + spadet
5 dl kycklingbuljong
2 dl crème fraiche
150 gram färska champinjoner
Maizenamjöl till redning
Salt o peppar
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Stek i het panna med smör eller olja. Salta och peppra. Pudra över paprikapulver.
Skär paprikan i strimlor och tillsätt. Slå i burken med tomatkross och ananasringar (dela dom ngt) och spadet. Tillsätt kycklingbuljongen och crème fraiche. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 10-15 min. Tillsätt champinjonerna. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
Botten :
200 gr Digestivekex krossade
100 gr smält smör
Jordgubbslager:
225 gram creamcheese
1,4 dl turkisk yoghurt
1,4 dl socker
2 ägg
0,6 dl maizena
0,6 dl jordgubbspuré*
1 tsk jordgubbsextrakt( valfritt, men rekommenderas starkt )
Några droppar karamellfärg ( valfritt men rekommenderas )* ( blanda frysta jordgubbar som är upptinade i din matberedare för att göra puré . )
För chokladlagret:
225 gram creamcheese
1,4 dl turkisk yoghurt
1,4 dl socker
2 ägg1 tsk vaniljextrakt
0,6 dl mjölk
0,6 dl maizena
För vaniljlagret:
1,4 dl turkisk yoghurt
2 ägg
1,4 dl socker
2 tsk vaniljextrakt
0,6 dl mjölk
0,6 dl maizenainstruktioner :
Botten :Blanda kexsmulor och smält smör tills väl kombinerat .
Tryck längs botten och upp sidorna av en 20 cm springform . Placera i frysen medan du förbereder smeten .
För att förbereda smeten : kombinera alla ingredienser för jordgubbsblandningen i en skål .
Vispa tills slät . ( Du kan göra detta med en elvisp eller en visp . ) Ställ åt sidan .
Upprepa för att göra choklad och vanilj smet .
För att montera cheesecake :
Ta ut botten från frysen . Placera en liten skopa ( ca 2-4 msk ) av vaniljsmeten i mitten av botten .
Därefter placerar en skopa av choklad blandningen i mitten av vaniljsmeten.
Detta kommer att göra så att vaniljblandningen sprids ut. Sedan placera en skopa av jordgubbsblandningen i mitten av choklad , återigen , kommer detta trycka ut chokladblandningen ut mot kanten.
https://www.youtube.com/watch?v=q9_9aSbTMbs
Upprepa med resterande smet , alternerande mellan färgerna . Ju fler varvningar desto fler ränder i kakan.
Grädda cheesecaken vid 175°c för 65 minuter .
För att undvika sprickor , stäng av ugnen och låt cheesecaken långsamt svalna i ugnen minst en timme .
Desserten vi hade på nyår var denna glasstårta. En banoffee-paj-glasstårta. Det fungerar alldeles ypperligt att göra glasstårta av pajen. Jag har använt mig av vanlig digestivebotten, gjort en 3-minutersglass med grädde och kondenserad mjölk och på detta karamellsås, bananer, grädde och daim. Hur gott som helst!
Botten :
12 st digestivekex
50 gram smör
Glassen :
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad, sötad mjölk (inte kokt eller karamelliserad)
Topping :
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl grädde
1 dubbeldaim
GÖR SÅHÄR :
Mixa digestivekexen med smält smör och tryck ut i en rund springform ca 25cm i diam.
Vispa grädden till glassen och rör ihop med den kondenserade mjölken. Slå över digestivebottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen tills den ska ätas.
Före servering, bred på karamelliserad mjölk och skivade bananer. Toppa med vispad grädde och krossad daim.
Jolines tjusiga nyårsdrinkar som vi skålade in tolvslaget med. Massor med jordgubbar, kiwi, citron och lime och Pommac förstås!
Hur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten Lussekatt eller Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.
Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite Glögg och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!
Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk nitritfri julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till mor och far och sönerna…
Ris á la Maltan som här hos oss (och säkert andra) heter Keso á la Malta, denna är nog den godaste i hela LCHF-sfären då keson marineras. Lägg därför lite tid på maltan genom apelsin- och kanelmarianden och Maltan lyfts till helt andra höjder. Men Maltan den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket jul-gottor som äts hela Julafton…
Kaffe med tårta brukar vi duka fram efter ett par timmar och i år blir det med jordgubbar, då svärmor inte kommer. Svärmor tål inte jordgubbar och därför passar vi nu då på att köra en jordgubbstårta.
Detta var lite tips och recept från mig till denna julen!
Ät och njut med LCHF!
Intressant kanske att jämföra bär och grönsakers innehåll av vitamin C per 100 g
BÄR
1. Svarta vinbär 150 mg
2. Rönnbär 98 mg
3. Jordgubbar 66 mg
4. Hjortron 63 mg
5. Röda vinbär 37 mg
6. Krusbär 27 mg
7. Hallon 27 mg
8. Björnbär 21 mg
GRÖNSAKER
1. Gul paprika 204,9 mg
2. Persilja 200 mg
3. Paprika röd 184,8 mg
4. Broccoli 120 mg
5. Paprika grön 120 mg
6. Grönkål 190 mg
7. Brysselkål 90 mg
8. Blomkål 61,5 mg
Man ser ju rätt fort att vill man vara säker på att få i sig c vitamin så bör man prioritera att äta grönsakerna och är man då intresserad av hur mycket kolhydrater några av de mest c-vitaminrika grönsakerna har:
ex gul Paprika med sina 204,9 mg C vitamin till 5,1 gram kh /100g
Persilja har 200 mg c-vitamin till 4,4 gram kh / 100 g
Så vill du få i dig c-vitamin och lite kolhydrater, verkar persilja vara vägen!
Portioner: 1
Ingredienser:
1 dl turkisk yoghurt
8 frysta jordgubbar
1 msk rostade kokosflingor
1 msk vatten
Gör så här:
Koka ihop jordgubbar med vatten så det blir en simmig sky.
Rosta kokosen i en torr stekpanna tills de fått en ljusbrun färg.
Lägg upp turkisk yoghurt i portionsskål, lägg på jordgubbarna,
Ringla på jordgubbsskyn och strö över den rostade kokosen.
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Mina bästa recept till julbordet – Del 3 Glögg och julgodis
- Mina bästa recept till julbordet – Del 2 Glutenfria kakor och matbröd
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia
- Mina bästa recept till julbordet – Del 3 Glögg och julgodis
- Mina bästa recept till julbordet – Del 2 Glutenfria kakor och matbröd
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia