Lchf-pytt
Källa: Ida och Camilla
Portioner: 4

Ingredienser:
1st zuccini
1st paprika
1st röd lök
250g färska champinjoner
Valfri mängd kött ex bacon älgkött eller kryddig korv
salt och peppar
smör

Tillbehör
creme fraiche med smulad fetaost

Gör så här:
Stek ihop allt i en stekpanna med rikligt med smör.
Mosa fetaosten i creme fraichen (kan smaksättas med vitlök om man vill.)
Tomat & mozzarellasallad med chili & basilikadressing


En klassisk tomat & mozzarellasallad är ett måste på en italiensk buffé. Här har jag använt stora, söta plommontomater tillsammans med minimozzarella (Galbani) som jag bara rivit över lite slarvigt. En het dressing på basilikaolja och färsk finhackad chili ger lite extra sting.

Det här behöver du : 
8 stora plommontomater
2 förp a´150 gram minimozzarella (Galbani)

Chili & basilikadressing :
1 finhackad röd spansk peppar (mild)
1 msk Zeta olivolja med basilika
½ msk vitvinsvinäger
en gnutta socker
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :  
Rör ihop ingredienserna till dressingen, ringla den över skivade tomater och riven mozzarella. Toppa med färsk basilika och chili som dekoration.

Italiensk pastasallad med röd pesto och soltorkade tomater


En smakrik pastasallad är helt rätt på en italiensk buffé. Den här har jag valt att smaksätta med rödlök, tomatpesto och soltorkade tomater. Ingredienserna ska blandas med pastan direkt när den är nykokt och rykande het, då kommer smakerna fram ordentligt och sugs upp. Passar utmärkt till kallskuret kött eller kyckling på buffén men också god som vegetarisk ensamrätt.

10 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 10 port (här valde jag Zeta´s Strozzapreti)
Olivolja
2 rödlök
1 burk 120 gram Kung markatta ekologisk tomatpesto
150 gram soltorkade tomater + lite av marinaden
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll och blanda med olivolja, finhackad rödlök, tomatpesto och soltorkade tomater medan den är rykande varm. Ringla över lite av marinaden från de soltorkade tomaterna. Blanda väl. Smaka av med salt & peppar. Låt svalna. Toppa med ruccola och basilika.

* TIPS!

Pastasalladen serverade jag med Nigellas röda salladshänder, grymt snygga tycker jag! Dessa kan du hitta hos ninasmat.se nu till reducerat pris. Uppger du koden ”kryddburken” vid beställning får du 10% rabatt på hela sortimentet dessutom!

 

 

Lasagne och om LCHF i Debatt, Expressen och USA

Turkisk Lasagne

Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.

Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.

Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.

Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.

Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.

Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.

Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.

Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.

Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.

Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.

Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.

Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.

Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.

Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.

På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.

På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.

Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.

Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.

Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.

Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.

Lasagne 2-3 port

300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 Tomater

3 msk Smör

1 msk Tomatpuré

1 msk Oregano

1 msk Paprikapulver

1 msk Balsamvinäger

1 tsk Worcestersauce

Havssalt och Svartpeppar

Att varva med

1 liten Aubergine

200 gr Mangold

3 msk Smör

Havssalt

Osttäcke

3 Ekologiska Ägg

50 gr riven Halloumi

2 dl Grädde

Havssalt och Svartpeppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.

Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.

Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.


Hemgjord Ketchup LCHF med vuxen smak

Kryddig Tomatketchup

Hör Du också till dem, som liksom jag, har haft ett livslångt kärleksförhållande till ketchup?

I mitt fall har det alltid varit Heinz som varit nummer 1.

Men på senare år har jag börjat tycka att den är alldeles för söt, inte så konstigt med tanke på dess höga sockerinnehåll.

När jag i våras blev tillfrågad av Anna Hallén om jag ville skapa recept till hennes nya bok LCHF för familjen, kom idén att vi skulle ha en god och nyttig ketchup med.

Jag satte igång med att ta fram ett recept som passar barn och resultatet blev mycket lyckat.

Nu har jag också skapat en variant på ketchup med mer vuxen smak, här nedan följer recept på den.

Riktigt god både till en Lammburgare  eller en Grillkorv med hög kötthalt.

Hemlagad Ketchup

250 gr Tomater

5 cm av det vita på en Purjolök

50 gr Smör

1/4 Ekologisk Grönsaksbuljongtärning

2 dl Vatten

1 dl Tomatpuré

2 msk Balsamvinäger

2 tsk Chiliflingor

1 tsk Worcestersauce

1 tsk Honung

1 skivad Vitlöksklyfta

1 krm stött Kummin

1 krm malda Nejlikor

Havssalt

Skär tomaterna i bitar och strimla purjon. Fräs i smöret tillsammans med tomatpurén.

Tillsätt alla övriga ingredienser, koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.

Mixa ketchupen direkt i kastrullen, låt puttra 15 minuter till.

Smaka av om Du vill ha mer syra, sötma eller sälta.

Häll upp på rengjorda burkar, skruva på locket och låt svalna. Förvara i kyl.


Äppelpaj på härliga vinteräpplen

Härligt äppelpaj recept på en skånsk äppelpaj och smulpaj från Bakspecialisten Jessica!  Receptet är en blandning  av skånsk äppelpaj och smulpaj. Ingredienser Pajbotten Smör, att smöra formen med 2 dl ströbröd Pajfyllning 5-6 äpplen 3 dl äppelmos 3 msk mald kanel Smultopping 250 g smör 2 dl strösocker 2 dl havregryn 2 dl ströbröd 2 dl … Continue reading Äppelpaj på härliga vinteräpplen

Inlägget Äppelpaj på härliga vinteräpplen dök först upp på Äppelpaj.se.

Frökex med Kardemumma och Baka med LCHF

Kex till morgonkaffet

Nu har vi kommit i ordning i vårt fina boende nere i Alanya. Regnet har vräkt ner den första veckan, då är det skönt att bo i en varm och bekväm lägenhet.

För första gången på många år, har vi hyrt en fullt utrustad lägenhet, så nu har vi en riktig gasspis och ugn.

Annars är de flesta hotell utrustade med bara en elektrisk kokplatta, så nu blir det lite roligare att laga mat.

Jag hade med Fiberhusk och Pofiber hemifrån, så nu blev det en vidareutveckling av mitt glutenfria Fröknäcke som jag gjorde i somras.

Smaken blir lite som skorpor, perfekt till morgonkaffet, med smör och ost på.

När vädret blivit bättre, följer fler inlägg med bilder från ett vårgrönskande Alanya och alla dess grönsaksmarknader.

Under tiden kan Du ta en titt på alla fina LCHF-böcker som ligger på Topplistan inom Familj och hälsa hos nätbokhandeln Bokus.

Där placerar sig min och Annika Dahlqvist‘s kokbok LCHF för seniorer på en hedrande 10e plats just nu.

Det har verkligen kommit många böcker på temat lågkolhydratkost nu i vinter.

Kul att det blir fler och fler alternativ till de vanliga kokböckerna, som är fyllda av kolhydratstinna recept med gluten och massor av socker.

Vill Du baka lite sötare kaffebröd, men ändå helt LCHF-anpassat? Då ska Du ta en titt på Baka med LCHF av Mariann Andersson.

Där finns mängder av läckra bakverk, som Kladdkaka, Semlor, Hallonmoussetårta och Cupcakes.

De är bakade helt utan vanligt socker och mjöl, Mariann använder bara Stevia och Sukrin/Erythritol i sina kakor.

Istället för vetemjöl hålls kakorna ihop av kokosnötmjöl.

Ser fram emot att få provbaka en del av kakorna vid nåt festligt tillfälle när jag kommer hem.

Inne på Marianns LCHF mat och bak kan Du fram till den 10/2 köpa boken för endast 129 kr. Här hittar Du den annars hos Bokus.com.

Frökex med Kardemumma

1½ dl Sesamfrön

1 dl Linfrön

2 msk Pofiber

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Honung eller Sukrin

1 tsk Havssalt

½ dl smält Smör

2½ dl kokande Vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten, tillsätt smör och honung eller sukrin.

Rör ihop alltsammans ordentligt, häll ut på bakplåtspapper. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall.

Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Förvara i lufttät burk.

Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller thé.


Äppelkaka med mandelmassa

En enkelt och gott äppelpaj recept med mandelmassa. Äppelpaj med mandelmassa är supergott och recept är enkelt göra. Receptet på äppelpajen med mandelmassa här nedan räcker för ungefär 4-6 personer. Ingredienser (4-6 portioner) – 4 stora äpplen – 100 g vetemjöl – 150 g socker – 75 g florsocker – 100 g smör – 150 … Continue reading Äppelkaka med mandelmassa

Inlägget Äppelkaka med mandelmassa dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa – ett enkelt och gott recept på äppelpaj med mandelmassa – enklaste äppelpajreceptet med mandelmassa. Tillagning (8 portioner) Tidsåtgång ca 1 timme och 30 minuter Ingredienser, pajdeg 125 g margarin 3 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl florsocker 1 ägg Ingredienser, pajfyllning: 3-5 syrliga äpplen 250 g mandelmassa 3 ägg 1 dl mjölk … Continue reading Äppelpaj med mandelmassa

Inlägget Äppelpaj med mandelmassa dök först upp på Äppelpaj.se.

Amerikansk äppelpaj

Amerikanska äppelpaj – en härlig variant av amerikansk äppelpaj bland alla amerikanska äppelpajer! Ingredienser (12 portioner) 6 st äpplen 1,5 tsk kanel 150 gram smör 3 dl strösocker 200 gram vetemjöl 1,5 tsk bakpulver 3 tsk vaniljsocker 1 tsk salt 2 st ägg Gör så här 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Skala äpplena … Continue reading Amerikansk äppelpaj

Inlägget Amerikansk äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.