Dillstuvad “potatis” – zucchini

Underbart gott till rimmat, korv, stekt och kokt fisk mm mm

ca 500 gram skalad zucchini i potatisbitar
minst 100 gram smör
2-3 dl grädde
salt och peppar
3 msk finklippt dill
lite redix

Gör så här:
Koka zucchinin i lättsaltat vatten  i ca 3-5 min.
Smält smöret i en gryta och rör ner grädde, dill och salta o peppra. Vispa ner lite redix för tjockare stuvning.
Låt små puttra några minuter. Häll i väl avrunnen zucchini. Blanda och servera.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,

I en liten fiskehamn…

fiskerestaurang_kårehamn_öland

Hoppas ni alla haft ett härligt midsommarfirande. Av lokalnyheterna att döma verkar de som det varit lugnt här på ön. Inte för mycket fylla, bråk och misshandel… Inget som vi märker av här i skogarna ändå då vi brukar hålla oss ifrån allt stim och stoj under denna helg och istället ta det lugnt och firat med släkt, familj och barn här i krokarna.

En rejäl regnksur sköljde nyss över oss här. Joline var snabb och sprang ut o stängde loppisen, men det ser ut att skina upp igen snart så då passar vi på att öppna igen när vi ändå ska tända grillen!

Ett litet restaurangtips till er som kör i krokarna här; Kårehamns fiskerestaurang är väl värt ett besök, inte minst för deras ”Fish n’ chips” utan också för den vackra utsikten och lugnet över regntungt hav…

fiskehamn_restarung_fisk_båtar_fiskeåtar

Professor/spindoktorn Lars Rydén säger som det är ang omega 3!

Torbjörn Sasserson så uppmärksamt noterat att Lars Ryden faktiskt säger som det är i artikeln i Aftonbladet.

“Professor Lars Rydén motsäger sig även i artikeln i Aftonbladet.

Omgea 3 är inte aktuellt för att förebygga något över huvudtaget. Det konsumeras på mycket bräcklig och ovetenskaplig grund och det finns ingen rimlig anledning att lägga ner pengar på det, säger Lars Rydén till Aftonbladet. I nästa ögonblick säger Rydén: ”Vi ska äta fisk i stället med mycket omega 3 i. Fet fisk, tre gånger i veckan”.

Med andra ord är omega 3 toppen för hälsan, bara inte oljan säljs som kosttillskott och tar marknadsandelar från Sanofi, verkar det som.”

Klippt ur Sassersons artikel på NewsVoice, läs den!

Dock skulle jag säga ät FET fisk 3-4 gg veckan och man är hemma med sin omega 3 eller som sagt 1 burk makrill i tomatsås 5gg… eller ta ett bra tillskott…
Välj själv!

 

Aftonbladet basunerar ut om verkningslöst omega 3

Man refererar till Professor Lars Rydén som gjort en stor studie på diabetesjuka människor då de lättast får hjärt/kärlsjukdomar.
Man har givit dem 1 gram omega 3.

Vill ni läsa många bra kommentarer så läs hos Annika Dahlqvist inlägg.

Mina tankar går så här:
man ger 1 gram omega 3 till sjuka människor som har diabetes på grund av för mkt kolhydrater i kosten och sådan kost vet vi ju alla är omega 6 stinn…

Hur ska 1 gram överhuvudtaget kunna hjälpa sjuka människor när man rekommendera minst 2,5 gram?
+ att dessa människor mest troligt fortsatte sin omega 6 stinna kost som ju driver inflammation?
Och underhöll sin insulinresistens med massor av kolhydrater…

Nej, här kommer vi forsätta på inslagna vägen och ta vår lilla omega 3 hutt av Oil4life.
Nu har vi precis avslutat vår balanserings kur och övergått till underhåll, dvs daily oljan.
Vi har nu valt att göra en månadsprenumerering.

Denna olja är troligtvis bland de bästa på marknaden (många lär ju vara härskna) och rekommenderas av fler kända LCHF´are så som Bitten Jonsson, Sanna Edhin och Anna Hallén mfl om jag inte missminner mig.

Jag har tyvärr fått erkänna att trots vårt frekventa ätande av gräsbetes och ingen omega 6 oljor så långt ögat når och därmed heller inget spannmål så har vi dåligt med omega 3 i vårt blod enligt analys. Vill någon absolut se min analys så kan man maila mig och få koden.
Detta gjorde att maken också gjorde en analys och hans blod innehöll ännu mindre omega 3 än mitt.
Det avgjorde då att vi alla 3 i familjen har gått en 100 dagars kur för att balansera upp omega 3  och nu återstår det bara att skicka in en ny analys för att checka av och underhålla nivån som är uppnådd.

Så ta ansvar för din hälsa och ät fet vild fisk minst 3-4 gg veckan eller en burk makrill i tomatsås 5 gånger i veckan( fixar inte vi), eller välj tillskott (vi valt).

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Är du en duktig vardagskock? Tävla med Milda!


Du har väl sett reklamen på TV redan? Mildas vardagskockar som visar sina talanger och knep i köket för en godare vardag. Passa på du också, var med och tävla i Mildas tävling; ”Mildas vardagskock” 

Tycker du om att laga mat? Vill du visa upp dina kokkonster i TV-rutan? Det räcker så - Skynda dig in och läs hur du ska göra eller titta på filmen hur det kan se ut och hur du går tillväga för att bli mildas vardagskock!

Se filmen här >>

Här har jag gjort en väldigt enkel ”lax-i-ugnen-rätt”. Kan du göra det bättre? Piffa upp vardagsmaten lite till? Ta chansen och var med och tävla, jag vet att ni är grymt duktiga många utav er så varför inte satsa på en liten TV-karriär när ni ändå lagar mat? :-P

4 port
Lax i form med färskost, citron & dill

Milda culinesse till formen
4 laxfiléer
200 gram färskost
1 msk fiskfond
Rivet skal från 1 citron
Pressad saft från 1 citron
1 knippe klippt, färsk dill
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smörj en ugnsfast form med milda culinesse. Lägg i laxfiléerna. Rör ihop resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Bred ut ovanpå laxfiléerna. Ugnsbaka i 200 grader ca 20-25 min.


Smörj en ugnsfast form med milda culinesse.


Bred ut färskoströran ovanpå laxfiléerna. In i ugnen ca 20-25 min i 200 grader.

MILDAS hemsida >>


(Inlägg i samarbete med Milda)

Lyxig rabarberkompott

4-6 portioner

500 gram skivad rabarber
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 liten kanelstång
0,5 vaniljstång, urgröpet + stång
0,5 d-1 dl vitt torrt vin
2 gelantinblad

Gör så här:
Lägg gelantinget i blöt i kallt vatten misnt 5 min.
Ansa och skiva rabarbern ca i 1-2 cm bitar, gör gärna lite olika storlekar.
Lägg dem i en kastrull och lägg i övriga ingredienser utom gelantinet.
Låt det hela få ett uppkok och sedan sjuda tills rabarbern är något lite mjuk.
Ta från värmen och låt det dra i ca 10 minuter. Fiska upp vaniljstången och kanelstången.
Rör i gelantinet.
Rabarbern mjuknar mer under tiden det svalnar av.

Servera rabarberkompotten kall med lättvispad grädde eller vaniljglass.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,

Marinad
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
vinäger
olja
svartpepper
honung/
ingefära/salvia/dragon/timjam/chili/vitlök/rosmarin/oregano/basilika/mynta/citron beroende på köttslag
till fläsk: ingefära/salvia,dragon,ev curry, garam musala
nöt: timjan.chili vitlök, ev vitlök
fisk. citron,timjan,basilika ev vitlök
vilt; chili vitlök timjan rosmarin,vitlök
lamm: mynta vitlök rosmarin, timjan,oregano,basilika
välj efter smak o tycke
jag har använt mig av färska örter och torkade med varierande resultat

Gör så här:
Vispa samman vinäger o olja tillsammans med svartpeppar, krydda med övriga kryddor beroende på vad som ska grillas:
Asiatisk stark fiskgryta
Asiatisk stark fiskgryta
Källa: Glenn
Portioner: 4-6

Ingredienser:
1-2 pkt Torsk
1 Röd paprika
1 Gul paprika
1 Squash
1 msk Smör
250 g Körbärstomater
2 st Burkar kokosnötsmjölk
2 msk Sambal olek
0,5 dl Ayam Brand Chillisås- vitlök
200g Philadelphiaost- naturell
1 Kruka persilja
Örtsalt
Vit och svartpeppar
Gör så här:
Tina fisken
Tärna paprika och squash, fräs i smöret.
Tillsätt kokosnötsmjölk, sambal olek, chillisåsen och peppar. Låt puttra ihop en stund.
Häll i philadelphiaosten och rör tills den har smält.
Tillsätt körsbärstomaterna.
Tärna fisken i valfri storlek och krydda ordentligt med örtsalt. Lägg där efter ned fisken i grytan.
Hacka persilja och rör ner i grytan strax innan servering.
Smörstekt Röding från Jämtlandsfjällen med Grönsaksfräs och Aioli

Jämtländsk Fisk på Medelhavsvis

Senaste veckan har verkligen visat upp hur vackert Jämtland kan vara på våren och försommaren.

Från att ha varit väldigt regnigt, kallt och blåsigt med temperaturer på blygsamma +5, så kom plötsligt sommaren farande.

Så det har blivit en hel del jobb på balkongen, så att jag ska kunna sitta ute och njuta.

Det har varit så varmt så alla måltider har intagits vid mitt lilla marmorbord, från tidigt morgonkaffe, till middag i kvällssolen.

Att kunna sitta ute och njuta av värmen och samtidigt titta på de snöklädda fjällen, är inte så vanligt på de här breddgraderna.

En kväll blev det röding till middag, fiskat just i fjälltrakterna häruppe. Godare och nyttigare fisk går nog knappt att få tag på.

Fisken fick lite andra tillbehör än vad som brukar vara vanligt här i Jämtland, det blev grönsaker och sås med Medelhavssmaker till.

Smakerna passade mycket fint ihop med det mjälla fiskköttet.

Vill Du ha tips på en god sås som serveras traditionellt till fjällfisken häruppe, så finns den här i inlägget om Smörstekt Harr på Jämtlandsvis.

Ett annat gott recept att lagas över öppen eld om Du har fiskelycka i sommar finns här, Folieinbakad Öring.

Röding med Grönsaksfräs

1 Röding

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

1 dl Aubergine i bitar

2 Cocktailtomater i bitar

½ dl gul Paprika i strimlor

2 msk strimlad Purjolök

1 msk Smör

1 msk Kokosfett utan smak

Chiliflingor

Havssalt med Örter

Nymald Vitpeppar

Bryn smör och kokosfett till grönsakerna.

Lägg i auberginen och låt den få färg på båda sidor. Krydda med salt och chili.

Tillsätt de övriga grönsakerna, sväng runt i pannan ett par minuter, inte för länge för då blir de mosiga.

Stek under tiden fisken i rejält med brynt smör, två-tre minuter på varje sida.

Låt dra på eftervärmen i pannan en stund så den blir lagom stekt.

Servera med Citronmeliss, Grönsallad och Aioli.


Tips på Tapas

Sommarmat

Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.

Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.

I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.

Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.

Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.

Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.

Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.

Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.

Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.

Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.

Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.

Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.

På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.

Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.

Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.

Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.

Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.

 Avocadoröra med Koriander

2 välmogna Avocado

10 Cocktailtomater

2 msk grovhackad Koriander

½ pressad Citron

2 msk Kallpressad Olivolja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.

Fyllda Ägghalvor

4 hårdkokta Ekologiska Ägg

½ dl Aioli

2 msk finhackad inlagd Paprika

2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor

Havssalt

Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.

Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.

Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.

Frasig Fiskfilé

100 gr Torsk eller annan vit fisk

1 Ekologisk Äggvita

1 dl Sesamfrön

2 tsk Svartkummin

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.

Ostgratinerade Champignoner

8 st Champignoner

3 msk Smör

½ dl finskuren Purjolök

1 tsk hackad, färsk Timjan

1 dl riven Manchego eller annan god ost

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Citronsaft

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.

Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.

Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.

Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.

Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.

Örtmarinerad Kalvlever

Serranolindad Sparris

Rimmat Kycklingbröst

Rökt Lax med Fetaost

Champignoner i Örtolja

Ugnstorkade Cocktailtomater

Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer

Kanarisk Mojo på mitt sätt

Ostkex med Mandel

Halloumipizza

Fröknäcke