Yvonnes Ananaspaj

Detta är min syster Yvonnes Ananaspaj lite LCHF-style om man kan tillåta sig ananas (11,2 gram kolhydrater per 100 gram fruktkött) en gång ibland.
Ingredienser
Pajbotten:
125 gram smält osaltat smör
2 ägg
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Fyllningen:
1 st riven eller mixad färsk ananas  ta bort skal och stocken på insidan.
2 dl Creme fraiche
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Smält smöret och vispa äggen med sötning fluffigt till pajskalet. Blanda ner smöret väl. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i smeten:
Tryck ut degen i en pajform eller en springform med avtagbar kant. tryck degen en bit upp på kanten så att du uppskattar att ananassmeten frå plats.
Blanda samman riven ananas ( eller kör den i matberedaren) med creme fraiche och vanilj, blanda väl. Häll denna blandning ner i det ogräddade pajskalet och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Serveras med lite lättvispad grädde.

 

Bloggar etiketter: ,

Kycklinggratäng med svamp
Kycklinggratäng med svamp
Källa: My
Portioner: ca 5-6

Ingredienser:
1 grillad kyckling
½ paket bacon
10 stycken färska champinjoner
½ liten rödlök (kan uteslutas)
5 dl creme fraiche
2 msk tomatpure
1 klyfta vitlök
franska örter, svartpeppar

2 dl riven ost
Gör så här:
Börja med att dela den grillade kycklingen i bitar. Lägg bitarna i en ugnsform. Skiva champinjonerna tjockt och lägg dem på kycklingen.

Skär baconet i små bitar. Lägg det i en stekpanna och stek det på medelhög värme en kort stund. Sänk sedan värmen och rör i creme fraiche och tomatpure. Pressa i en vitlöksklyfta och krydda med franska örter och peppar (vill du kan du ha i salt men jag tycker inte att det behövs i denna rätt). Låt blandningen puttra på svag värme ett par minuter. Häll den sedan över kycklingen och svampen.

Skiva löken riktigt tunt och lägg den i formen. Strö sedan över riven ost.

Gratinera i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter. Ät tillsammans med en god sallad.

Tortillabröd/Wraps LCHF
Tortillabröd/Wraps LCHF
Källa: www.lchfgourmet.se
Portioner: 2-4 st

Ingredienser:
4 ägg
1 dl creme fraiiche
0,75 dl mandelmjöl
0,5 dl fiberhusk


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt creme fraiche, mandelmjöl och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Dela degen till 2 eller 4 bullar, beroende på hur många tortillas du vill ha. Lägg degen på ett oljat bakplåtspapper. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut degen. Tag av pappret och om det behövs så skär ut tortillan så den blir rund och fin.
6. Grädda i ca 15 minuter

Med tortillabrödet gör du wraps med din favoritfyllning!! Perfekt till alla som älskar Tacos.

Chips med dipp
Chips med dipp
Källa: Ett Liv i Balans Ellinor
Portioner: 6-8

Ingredienser:
Chipsen
500g färdigskivade ostskivor
Grillkrydda (glutamat och sockerfri)

Dippen
3dl Creme Fraiche
1msk Tomatpure
Grillkrydda efter smak (glutamat och sockerfri)


Gör så här:
Sätt på ugnen på 200g. Lägg alla skivor på varandra dela på fyra bitar så varje ostskiva blir fyra chips, Lägg ostbitarna på plåt med bakplåtspapper och krydda med grillkrydda och grädda sedan högt i ugn i ca 5min. Dom ska vara krispiga ej mjuka.

Gör dippen genom att blanda fraiche, tomatpure och grillkrydda.

Fredagsmys klart!

Varför LCHF är provocerande

Jag har funderat en del kring varför LCHF kan vara provocerande för människor. Det hänger ihop med att fett och tjockisar inte skall gå ihop, fett blir man fet av punkt! När då tjockisar käkar kött med extra bea, eller käkar feta ostar ser det vulgärt ut, eftersom vi lärt oss att det är fel! Det sticker i ögonen på folk att jag som en gång nästan vägde 140 pannor, faktiskt har tappat snart 45 kg genom att äta fett. Det går inte ihop helt enkelt. Tjockisar skall inte äta fett! Fet mat är ju god!

Tjockisar ska bestraffas för hur de ser ut, vi tjockisar har ingen karaktär, utan vi ligger bara på sofflocket och trycker i oss fett. Fast det funkar inte riktigt så. Jag tror det är provocerande och se att någon faktiskt lyckas, att det triggar igång ens egna tillkortakommanden, och vi som människor måste ju ha någon att se ner på och tycka illa om, ofta blir det tjockisar. Men guess what? Det funkar :-)

Jag har aldrig varit mer hälsosam i hela mitt liv, och nu till lunch käkade jag tzatziki med fullfet creme fraiche, två fetaostfyllda färsbiffar och lite goudaost. Det skall inte vara möjligt att gå ner i vikt på att äta det här! Men det är det! Jag har inte vägt såhär lite sen jag var 17 år. Så något rätt gör jag ju uppenbarligen. Våga släpp fettskräcken, och ge LCHF en chans, det är mitt tips till dig!

Carin

LCHF recept för Köttfärsgratäng

Ett super gott recept för köttfärsgratäng, 2.5 g kolhydrater per portion!

LCHF Köttfärsgratäng
Portioner: 4

Ingredienser
400 g blandfärs
10 champinjoner
1/2 gul lök (2 g kolhydrater)
2 dl creme fraiche (6 g kolhydrater)
1 mozzarella (2 g kolhydrater)

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Ner med en stor klick smör i pannan. Dela champinjonerna i 4 och hacka ner löken. Ner med de i pannan så de får lite stekyta, sen tillsätter du köttfärsen. Låt steka igenom ordentligt och krydda upp. Vi gillar stark mat så det blir en hel del cayenne och chiliflingor. När allt är genomstekt, så ner med 2 dl creme fraiche, och justera kryddningen lite. Häll över i gratängformen och garnera med en skivad mozzarellaost och ev. lite gouda. In i ugnen till osten smält ordentligt och fått lite färg. Servera med lite sallad.

Det är svingott och 2.5 g kolhydrater p portion. Hur bra som helst med andra ord!

Mandel- och valnötsbröd med frön

Källa: Erika - LCHF till vardag och fest
Portioner: 1 bröd

Ingredienser:
100 g mandel
50 g valnötter
50 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk brödkryddor
150 g valfria frön (ex. 50 g solroskärnor, 50 g pumpakärnor, 25 g sesamfrön, 25 g hela linfrön)
250 g kesella 10% (eller turkisk yoghurt eller creme fraiche)
6 ägg
Gör så här:
Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke. Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter. Häll upp i en 1,5-litersform och grädda i 80 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Om man vill kan man lägga på aluminiumfolie efter 30-40 minuter. Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp när brödet svalnat helt.


Det här är det godaste LCHF-brödet jag ätit och det går att variera efter egen smak. Här kommer några tips:

- Tål du mandel men inte valnötter, byt då ut valnötterna mot mandel.

- Byt ut valnötterna till dina egna favotirnötter för att få en annan smak på brödet.

- Man kan använda färdigt mandelmjöl istället för hela mandrar om man vill. Köpt mandelmjöl innehåller ofta färre kolhydrater än köpta mandlarna.

- Smaksätt med annan krydda än brödkrydda.
Parmesanchips med tranbär och pistagenötter, salamichips & fänkålsdipp


Schlagerkvällens drinktilltugg, eller förrättssnacks blev dessa grymt goda parmesan och salamichips. Annorlunda och kändes väldigt äkta och hemmagjort istället för estrellachips och pulverdipp! Fänkålsdippen ska ni absolut prova, riktigt god var den, de kan man inte tro om lite fänkålsfrön bara, att de ger sån smak! (Receptet kommer fr. Coop) 

Fänkålsdipp
2 dl creme fraiche
3 msk fänkålsfrön
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. Mortla dom sedan ganska fint, i originalreceptet står det att de ska mortlas grovt men det är inte gott med hårda bitar i dippen. blanda med creme fraichen, smaka av med salt & peppar.

Parmesanchips 30st
4 dl grovriven parmesanost
1 dl torkade tranbär
1 dl pistagenötter

GÖR SÅHÄR : 
Riv osten grovt. Hacka tranbär och pistagenötter och blanda ihop med osten. Lägg ut så högar på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ca 10 min på 200 grader.

Salamichips 20 st
20 skivor salami

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut skivorna på bakplåtspapper på en plåt. Stek i ugnen ca 10 min på 200 grader. Låt dom gärna ligga kvar på eftervärmen så dom torkar till.

Grovriven parmesan, tranbär och pistagenötter blir grymt goda chips!

Enkel fisklåda

en påse/låda färsk ekologisk spenatblad
800 gram torskrygg/filé eller annan  fisk
150-200 gram ekologisk fetaost
2 dl ekologisk creme fraiche
salt och peppar
Smörklickar

Gör så här:
Lägg spenatbladen i botten och lägg över fiskbitarna, salta (försiktigt då fetan är salt) och peppra. Mosa fetaosten och blanda den med creme fraichen, lägg på lite smörklickar. Ugn 200 grader i ca 25 min eller tills fisken är färdig.

 

Choklad – och hallonkaka

ca 8-10 bitar

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
5 ägg
3 msk sötrix-flor och 1/2 krm stevia
2 dl creme fraiche eller smetana
1 msk kardemumma
1/4 tsk vaniljpulver
1 dl kokosnötmsjöl
1 dl hasselnötsmjöl ( kan bytas ut mot 0,5 dl kokosnötsmjöl)
2 tsk bakpulver

Topping:
100 gram hallon
50 gram grovt hackad 70% mörk choklad
lite flagad eller hackade hasselnötter ( kan uteslutas)

Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och vispa ner Creme Fraiche eller smetana och vanilj och kardemumman, häll i det smälta smöret och vispa.
2. Blanda de övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
3. Smöra och pofiberbröa en rund 22 cm diameter springform och häll i smeten, strö hallon och chokladen över och strössla till sist med hackad/flagade hasselnötter.
4. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Låt svalna.
Ev pudra över lite sötrix-flor. Kan serveras med lite lättvispad grädde om man vill.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , , ,