LCHF recept för Kycklinggryta med grönpepparsås


Krämig gryta som blir ännu godare med den smörstekta vitkålen. Ett gott sätt att variera vitkålsätandet.

LCHF Kycklinggryta med grönpepparsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g kycklingbröst
1 gul lök
3 msk smör att steka i
1 röd paprika
1 liten zucchini
2 dl vispgrädde
2 dl crême fraiche
2 msk grönpeppar
salt och peppar.
1/4 vitkålshuvud
25 g smör

Gör så här

  1. Skär kycklingen och löken i bitar och fräs i smör. Skär också paprikan och zucchinin i biar och låt fräs också.
  2. Tillsätt grädde och crême fraiche. Stöt grönpepparn i en mortel och tillsätt. Låt detta puttra i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
  3. Strimla vitkålen med en osthyvel, kniv eller med en matbredare. Stek i smör på medelvärme tills den har blivit mjukare. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera!
Fifis chokladmousse
Fifis chokladmousse
Källa: Drömmen om ett hus på landet
Portioner: 2

Ingredienser:
2dl Creme fraiche
1 matsked av Renee Voltaires raw cacao powder
stevia om man vill
skivade jordgubbar eller andra bär
Gör så här:
Värm hälften av creme fraichen med cacao powdern. Rör sen samman med resterande creme fraiche när cacaon löst sig i den varma C F:n dela upp i två glas och in i kylen. Skiva jordgubbar ovanpå.
Fyllda lasagnekuddar med kyckling, spenat & hasselnötter


Igår lagade Joline & jag mat tillsammans, det är ju bara hon o jag hemma nu i veckan då Nicke kör flyttresa om kommer hem tors/fredag nånting, men sen har han semester! :-P

Vi snickrade ihop en riktigt god… Ja vad ska man kalla de? Fyllda lasagnekuddar, ungefär som canneloni fast inte rullar utan trekantiga kuddar. Vi gjorde fyllningen på zucchini och spenat som fick fräsa ihop med lök, vitlök och finhackade hasselnötter, vi avslutade med salt och peppar och rörde ner en burk creme fraiche. Detta rörde vi ihop med en urbenad, grillad kyckling och packade in i färsk lasagne. In i ugnen och gratinera med ostsås över. Dundergott!! Som Joline sa… ;-)

Det här behöver du : 
1 grillad kyckling
2 frp. färsk lasagne, helst Felix lång lasagne
½ zucchini
1 liten gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
ca 150 gram färsk spenat
1 dl finhackade hasselnötter
Salt & peppar
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur köttet på kycklingen.
Lägg lasagnen i en skål med kallt vatten under tiden du gör fyllningen så går den lätt att vika utan att spricka sen.

Börja med bechamelsåsen som får stå och puttra under tiden.

Hacka zucchini, spenat och pressa ner vitlök i het stekpanna med lite olja. Rör ner hasselnötterna och låt alla smaker få fräsa ihop ca 3 min. Salta och peppra. Rör ner en burk creme fraiche.

Vänd ner kycklingköttet och rör ihop.

Rulla ut lasagnen på en skär bräda. Lägg på fyllning och vik över ett hörn så det blir en trakant, gör sedan tre vik till, skär av och lägg i smord, ugnsfast form. Och så fortsätter du så till du gjort alla sex. Snåla inte med fyllningen, den räcker utmärkt till 6 stycken ”kuddar”. Skulle du få fyllning över kan du klicka ut den i formen vid sidan om.

Häll ostsåsen över formen, lägg i några körsbärstomater och gratinera i 200 grader tills den fått fin färg, ca 20-25 min. Strössla över skivad salladslök och färsk timjan före servering.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
100 gram riven lagrad ost
½ krm malen muskotnöt (riv på zestjärnet)
2 äggulor (kan uteslutas)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Smula ner eller riv ner osten på slutet och sänk värmen. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.


Det färdiga resultatet! Men vi tar de från början :

Här får zucchini, spenat och lök fräsa ihop…


Tillsammans med hasselnötterna blir det en härlig doft och lite extra ”crunch”. Använd vilka nötter du vill, pinjenötter eller valnötter. Är du allergisk; uteslut dom helt eller använd solroskärnor te x.


Vänd ner kycklingen i röran.


Rulla ut lasagnen och lägg på fyllningen. Vik trekanter. (4 vik totalt/kudde)


här är alla sex kuddar färdiga.


Bred över ostsåsen, lägg på en näven körsbärstomater och några varv med pepparkvarnen. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.


Färdig att serveras. Lite skivad salladslök och färsk timjan ger extra piff o färg!


Smaklig kudde! :-P

LCHF recept för Grillad lax med ugnsrostade morötter

Enkel och god rätt nu när det finns bra rotfrukter att tillgå. Är morötter för sött för dig så välj zucchini istället. Crèmen av soltorkade tomater hittar du bland oliver eller krossade tomater i affären.

LCHF Grillad lax med ugnsrostade morötter
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
300 g morötter
1 dl skalade pistagenötter
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
skalet och saften av 1 citron
1/2 dl olivolja
salt
peppar
4 laxfiléer
olivolja
100 g chèvre
2 msk tomatcrème (mixade soltorkade tomater, finns på burk)
1/2 dl crème fraiche

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna. Sätt ugnen på 200 grader.

Skala morötternas och dela dem på längden. Hacka nötterna grovt och skiva vitlöken och ingefäran tunt. Riv skalet av citronerna och pressa saften.

Lägg morötterna i en ugnsfast form och blanda med nötter, vitlök, ingefära, citronskal, citronsaft och olivolja. Strö över lite salt och peppar.

Ställ in i ugnen och baka i 20-30 min beroende på morötternas tjocklek.

Pensla laxfiléerna med lite olivolja och grilla på utegrillen eller i grillpannan. Salta och peppra.

Mixa chèvre med tomatcrème och Crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

LCHF recept för Grillade kryddiga spett med paprikasås

Oxfilé ger ett perfekt resultat, men välj gärna även andra bitar att grilla som omväxling. Kryddningen passar både till nöt- och fläskkött.

LCHF Grillade kryddiga spett med paprikasås
Portioner: 4 st
Tid: 1 timme + 30 min + 20-30 min för tillagning

Ingredienser

Grillspett:
600 g oxfilé
1 vitlöksklyfta
1/2 msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk starkt paprikapulver
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl rapsolja

Paprikasås:
250 g rostad paprika på burk
1 dl crème fraiche
1 msk vit balsamsvinäger
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Sallad:
gröna salladsblad
olivolja och vinäger
salt och peppar

Övrigt:
Grillpinnar

Gör så här

  1. Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
  2. Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar.
  3. Riv vitlöken och blanda med chilipulver och spiskummin i en skål. Lägg ner köttet och rör om ordentligt i kryddblandningen.
  4. Låt det vila en timme och tillsätt sedan paprikapulver, vinäger, olja och låt dra ytterligare minst 30 minuter, gärna längre!
  5. Tillsätt sedan salt, trä upp köttbitarna på blötlagda grillpinnar och grilla i grillpanna eller på utegrillen.
  6. Pensla med eventuell överbliven marinad. Peppra lite extra på spetten när de är färdiggrillade.
  7. Gör i ordning paprikasåsen medan köttet marineras. Mixa rostad paprika med balsamvinäger till en jämn smet. Blanda crème fraiche för hand. Riv eller pressa vitlöken och blanda i.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera grillspetten med såsen och en sallad med gröna blad, olja, vinäger och lite salt och peppar!
LCHF recept för Grillad lax med saffrans- och spenatsås

En rätt med massa goda smaker. Den lilla honungmängden skadar ingen men går naturligtvis också att utesluta om man inte uppskattar den söta smaken!

LCHF Grillad lax med saffrans- och spenatsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g laxfilé
3 msk rumsvarmt smör
1 riven skal av citron
1 msk fransk senap
1 msk honung
salt & peppar
250 g färsk bladspenat
1 schalottenlök
1/2 pkt saffran
3 dl crème fraiche
gröna salladsblad

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.

Blanda smör, citronskal, senap, honung, lite salt och peppar.

Grovhacka spenaten. Skala och hacka löken.

Fräs spenat och lök i smör i en gryta. Rör ner saffran och crème fraiche. Smaka av med salt. Låt puttra i ett par minuter.

Skär laxen i 4 st portionsbitar och grilla dem 3-5 min på varje sida.

Pensla smörblandningen på laxskivorna. Servera med gröna salladsblad och spenat- och saffransröra.

LCHF recept för Tonfiskröra

En enkel, god och nyttig lunch som du slänger ihop super snabbt!

LCHF Tonfiskröra
Portioner: 2 st
Tid: 10 min

Ingredienser
1 burk tonfisk
1 kokt ägg
2 msk majonäs
2 msk hackad paprika
Salt
Peppar
Vitlök
Dill

Så här gör man

Hacka ägget, blanda ihop med övriga ingredienser och smaka av. Fungerar perfekt som mellanmål i högsommarvärmen eller med tex avocado, rökt lax eller varmt tillsammans med miracle noodles, använd då lite creme fraiche.

LCHF recept för Ostfylld grillad lövbiff

Fantastiskt goda små paket där osten smälter fint! Grillade grönsaker är gott men passa dem ordentligt eftersom det går fort på grillen!

LCHF Ostfylld grillad lövbiff
Portioner: 4 st
Tid: 30-40 min

Ingredienser
600g lövbiff
valfritt antal skivor hårdost
150g fetaost
1/2 dl créme fraiche
1 tsk örtkrydda
salt och peppar
tandpetare
1 stor zucchini
2 röda paprikor
1 aubergine

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna. Lägg sedan upp lövbiffarna på en bricka och skiva up osten och lägg ett par skivor på varje köttbit.

Mosa fetaosten och blanda med créme fraiche. Smaksätt med örtkrydda, salt och peppar.

Fördela blandningen på ena halvan av köttbiten, vik dubbelt och fäst ihop med tandpetaren.

Skär grönsakerna i skivor och grilla allt.

LCHF recept för Fläskfilégratäng

Ett gott recept för fläskfile som bla innehåller mozzarella. Perfekt som en lördagmiddag.

LCHF Fläskfilégratäng
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
600 g fläskfié
1 mozzarellaost
250 g svamp
2 dl creme fraiche
Curry

Så här gör man
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva fläskfilén och stek i stekpannan i rikligt med smör. Hysta ner champinjonerna där med, krydda efter smak.

Häll över köttet och svmpen inkl stekfett i en ungsfast form och garnera tärnad mozzarella, går även bra med annan ost typ ädelost.

In i ugnen till osten smält.

Blanda creme fraichen med curry och andra kryddor. Servera och njut!

Laxcheesecake

Väldigt passande på buffébordet, med sill och annat gott!
Serveras väl kyld och gärna på iskross under fatet om man ska låta den stå framme en längre stund.

8-10 port

“Bröd”:
75 gram smält smör
2 dl malda valnötter
2 dl mandelmjöl
1 tsk brödkryddor

Fyllning:
200 gram varmrökt lax
400 gram cream cheese
2 dl creme  fraiche
1 msk finhackad dill

Garnering
1 burk röd rom
dill och citron

Gör så här:
Smält smöret och blanda ner valnötsmjöl, mandelmjöl och brödkryddor, blanda väl.
Bred ut “brödet” i botten på en smord springform ca 24 cm diameter, platta till “brödet” ordentligt.
Skär den skinn och benfria laxen i små små bitar. Finhacka  dillen.
Vispa samman creme cheese och creme fraiche och blanda ner lax och dillen.
Ställ kallt i några timmar innan servering.
Skär loss från kanten och lyft försiktigt över på fat och garnera genom att breda röd rom över och dill och citronskivor.
Även räkor, ägg och annat passar på.

Tips: Finklippt gräslök passar också bra att ta i eller annan lök som charlottenlök, om man gillar lite löksmak.

I många tårtor är det kavring och detta är min uppfinning av kavringsbröd!

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,