Öländska isterband, saltkokta rödbetor och fetaoströra

isterband_fetaoströra_rödbetor_kokta
Det skördas rödbetor högt och lågt just nu, mataffärer och gårdbutiker är fylld till bredden och denna plommonlilla delikatess kan inte ha undgått något. Köp hem, eller dra upp ur landet! :-P Fram till för bara några år sen ratade jag rödbetor då jag alltid förknippat dom med Felix inlagda, ni vet dom där räfflande i ättika på burk… *ryser*

Detta är något annat! Det är så jordens gott, speciellt de alldeles, rykande nykokta med bara salt och en klick smör på som får smälta.

Här serverade jag dom till muurikkastekta isterband, dom godaste vi har här på Öland, de från Hagslättens Deli. En fräsch sallad och fetaoströra till. Ni förstår att det blev gott va?…. ;-)

Rödbetorna : 
Behåll blasten på och skölj bort jord och smuts. Stoppa ner i en kastrull med rejält saltat vatten, blasten får sticka upp över kanten. Lägg ett lock på lut. Koka ca 30-50 minuter beroende på hur stora dom är. Känn med gaffel. Ta upp dom och låt rinna av något, sen kan du bara ”ploppa” ur dom ur skalet som lossnar lätt. Servera med en klick smör, ät dom naturell eller som tillbehör till grillat.

Fetaoströra : 
150 gram fetaost
2 dl creme fraiche
1 msk olivolja
Salt & peppar

Isterband : 
Dela dom på hälften och skär snitt nästan igenom på långsidorna. Vik ut och stek på muurikka eller lägg på grillen. På grillen blir dom bäst om dom inte är skurna såhär.

öländska_isterband_hagslättens

rödbetor_färska_koka_salt_med_blast

kokade_rödbetor_grilltillbehör

Glutenfri pizza delux
Glutenfri pizza delux
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 1 braspanna

Ingredienser:
Pizzadeg
100 g riven ost
4 ägg
0,75 dl vatten
1 msk fiberhusk
0,5 dl mandelmjöl
0,25 dl kokosmjöl
Lite salt

Tomatsås
Tomatpuré
Basilika (gärna färsk, men vi har alltid lite olika örter i frysen och fryst basilika går lika bra)
Salt och peppar

Vitlökssås
1 burk creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
Rivet citronskal efter smak
Salt och peppar.
Gör så här:
Pizzadeg
1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
2. Använd elvisp och vispa ihop alla ingredienser men rör i osten sist.
3. Låt stå ca 5 min. Fördela degen tunt på en plåt.
4. Grädda i ugn ca 15 minuter

Tomatsås
Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Fördela ett jämnt lager på den bakade pizzabotten. Lägg sedan på önskat pålägg på pizzabotten och grädda i 200 grader tills osten smält och allt fått fin färg!

Vitlökssås
Blanda samman alla ingredienserna i en skål. Avsluta med att riva i lite citronskal och rör om.

Smörgåstårta med lax och räkor och ny grundröra

rund_smörgåstårta_lax_räkor
Det hör inte till vanligheten att jag gör smörgåstårtor med fisk och skaldjur men denna var beställd så. I vanliga fall brukar charktårtor med ost/skinka vara mer efterfrågat. Nu kände jag dock att jag ville byta ut min vanliga grundröra som jag har både i fyllning och som täcke. Den gör jag alltid på lättvispad grädde, lite majonäs, salt och peppar. Här fick jag tips av Sussi att blanda med creme fraiche, stenbitsrom och dill vilket blev galet gott och själva grundröran smakar precis som en perfekt kall sås till fisk och potatis. :-P

Jag gjorde dock lite för mycket av den men har justerat mängden i receptet så den enbart räcker till just smörgåstårtan. Nu har jag en burk i kylen över som ska få bli just en kall fisksås till nån av grillkvällarna i midsommar.
Så, vad har vi här då? 
En rund smörgåstårta med två lager, ett med ägg och räkost och ett med skagenröra. Garnering med kallrökt lax och räkor.

8 stora bitar
Det här behöver du : 

6 halvmånar hönökaka (2 förp)
Bregott
Grundröra
Skagenröra
Garnering

Grundröra : 
1 dl lättvispad grädde
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 burk stenbitsrom (80 gram)
1 kruka finhackad dill
Salt & peppar

Skagenröra : 
1/4 av grundröran
2 rejäla nävar räkor
½ finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

Fyllning 1 : 
1/4 av grundröran
1 tub räkost (175 gram) 
4 kokta ägg
1 msk mjukt smör
Salt och peppar

Fyllning 2 : 
1/4 av grundröran
Skagenröra

Garnering;
1/4 av grundröran
Salladsblad
8 ostskivor
1 kilo räkor med skal
300 gram Kallrökt lax (9 skivor)
Citronskivor
Gurkskivor

GÖR SÅHÄR : 
Bred alla brödskivor med bregott. Första lagret täcker du med en tub räkost och mosade ägg, jag mosar dom med lite smält smör och salt. Lite av grundröran uppepå äggen och på med nästa lager bröd. Andra fyllningen är en skagenröra med räkor sen ett sista lager bröd och täck tårtan runtom hela med grundröran. Garnera med ostskivor, laxrosor, räkor, citron och gurka.

rund_smörgåstårta_garnering_lax_räkor
Alla lager monterade och tårtan täckt med grundröra.

grundröra_smörgåstårta_lax_räkor
Grundröran som blev över som nu får bli en kall fisksås. ;-)

räkor_smörgåstårta
Handskalade räkor…

garnera_smörgåstårta_lax_räkor

smörgåstårta_lax_räkor
Garnerad och klar för leverans! Smakbetyget blev toppengott! :-P

Lyxiga LCHF-wraps

Wraps är bland det godaste och lyxigaste du kan ta med dig till jobbet! Stek ett par wraps på kvällen och förvara sedan mellan smörpapper på en tallrik. Då är det enkelt att på morgonen ta med sig en wrap och fylla den med det du har hemma!

Gör så här
1. Vispa samman ingredienserna och häll i en panna med en klick smör, vicka runt smeten så den täcker pannan.
2. Stek så pannkakan stelnar och vänd sedan med bred stekspade och ett resolut handgrepp.
3. Tänk på att smeten inte innehåller mjöl/gluten, som annars gör den naturligt seg. Smeten är sprödare.
4. När pannkakan är stekt på bägge sidorna är det bara att stjälpa upp på fat eller tallrik, klädd med smörpapper.
5. Täck med platst om du bara gör en, stapla annars med dem ovanpå varandra, gärna med smörpapper mellan.
6. Fyll sedan med favoritfyllning, rulla ihop och förvara i smörpapper och plastpåse.

Ett hett tips är en fyllning av lax och cream cheese.

LCHF Lasagne

Fräsch och nyttig lasagne som innehåller 13 kcal, 33 g protein, 0 g kolhydrater, 568 g fett.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Finhacka vitlök och rödlök och stek i rikligt med smör.
3. Bryn köttfärsen och blanda med löken.
4. Häll krossade tomater och sambal oelek över köttfärsröran och rör om.
5. Smula över buljongtärningen och låt koka upp.
6. Tillsätt crême fraichen och dessertosten.
7. Smaka av med chilipulver, svartpeppar och/eller andra kryddor och låt puttra på spisen i ca 10 minuter.
8. Skölj zucchinin och huvla den på längden med en osthyvel.
9. Lägg ett lager zucchini-skivor i sen smord ungfast form.
10. Lägg på köttfärsröran och varva sedan zucchini och köttfärs.
11. Sluta med köttfärs överst och strö över ost.
12. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter, tills lasagnen har fått fin färg.

Lövbiffsrulle

kebabrulle_lövbiffsrulle
Vill du njuta av en hemmagjord kebabrulle med grymt mört kött? Välj då lavash, mjukt tunnbröd och lövbiff. Dööögott säger jag bara! Låt lövbiffen bräsera i en buljong med massor av smaker tills den blir så mör att den bara smälter i munnen. Fyll rullen med lök, krispiga grönsaker och en god kebabsås… Ja, det blir inte bättre än så en tisdag. :-P

4 port
Det här behöver du : 

Lavash tunnbröd
500 gram lövbiff i skivor
2 msk tomatvinäger (Mutti)
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
1 finriven vitlöksklyfta
1 liter oxbuljong
1 burk creme fraiche
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär lövbiffen i strimlor. Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn på köttet så det får fin färg. Rör ner tomatvinäger, tomatpuré, chilisås och riv ner en vitlöksklyfta. Sänk värmen till medel och slå på buljongen så det knappt täcker köttet. Låt bräsera ca 1 timme. Tillsätt mer av buljongen efterhand den kokar in. När köttet är riktigt mört rör ner en burk creme fraiche och låt puttra tills du fått en krämig sås runtom köttet. Smaka av med salt & peppar. Fyll lavashbröden med lök, paprika, tomat, zucchini och lövbiff. Rulla ihop – ät och njut!

lövbiff_kebabrulle
Härligt god lövbiff som ska bräsera så den blir riktigt mör.

kebabrulle_fyllning_lövbiff
Krispig lök och grönsaker tillhör en god rulle.

lövbiff_bräsera
Köttet bräseras i buljong – låt de få ta lite tid att få det riktigt mört. Segt, hårt kött är inte gott och jag lovar du kommer verkligen älska det här! ;-)

kebabrulle_lövbiff
Värm gärna brödet och slå in rullen i folié så håller sig maten varm!

lövbiff_lövbiffsrulle_wrap_kebabrulle
Lägg på lövbiffen, toppa om du vill med en extra kebabsås. Recept HÄR!

lövbiffsrulle_kebab_rulle
Mmmmmmm….. ”Kebabrullen” du enkelt gör hemma! :-P

Den svenska smörgåstårtan

sveriges_nationaldag_smörgåstårta
Igår blev det smörgåstårta till söndagsmiddag, några dagar försenad kan man säga då jag hade tänkt göra den till nationaldagen i torsdags men då fick vi plötsligt gäster och det har blivit grillat för hela slanten denna helg men igår så rensade jag kylen och svängde ihop den.

Jag har väldigt svårt att släppa en tanke om jag nu tänkt att jag ska göra något, så bättre sent än aldrig! :-P Här är den iallafall, den svenska trotjänaren i all sin höghet!

Detta är en klassisk charktårta med skinka, ägg, ost, leverpastej som fyllning. Den som gillas bäst här hemma av både stora och små. Milda smaker och ingen påträngande leverpastejsmak då jag tar väldigt lite av det. Inte så ”majonäsig” och frän utan len, lyxig och rejält tilltagen med smaker och fyllning.

Förbered detta innan du börjar :

  1. Vispa ihop grundröran
  2. Fördela de tre fyllningarna på varsit fat
  3. Kantskär brödet (1 förp formfranska)

Har du gjort detta så har du mycket vunnet i tid och du slipper en hel del ”slabb” i köket och på bänkarna med tusen olika byttor och paket och vispar och röror!

Grundröran, bara att röra ihop :
3 dl vispgrädde (vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
Salt & peppar

Mina tre fyllningar :

  1. Leverpastej + bostongurka + grundröra
  2. Strimlad rökt skinka + mandariner + grundröra
  3. Kokta hackade ägg + mjukost + grundröra

smörgåstårta_svensk_tradition
För utförligare beskrivning och bilder steg för steg, klicka HÄR!

Hemligheten bakom den godaste kebabsåsen!

kebab_kebabsås_vitlökssås
I fredagskväll åt vi kebab i pitabröd här hemma. Det hör inte direkt till vanligheten men när och OM så ska det vara gott och smaka som riktigt god ”kebab i pita”.

Jag strimlar vitkål och rödlök. Jag gör en stark, tomatig sky som kebaben steks eller snarare värms i. Sen pitabröd, och sist av allt den vansinnigt goda vita såsen. Allt ska varvas i lager med kebabköttet i pitabrödet. Toppa med sås. Ät, njut…

Hemligheten bakom den absolut godaste kebabsåsen är Fanta!
Fanta på burk, vanlig, hederlig apelsinfanta. – Japp!! :-P
Jag har hört och även provat olika varianter som zingo, spad från ananasburk och apelsinjuice men inget blir så gott som med just fanta! Så e de… :-P

Låter döknasigt jag vet, men det är gott!

1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA :-P
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.

kebab_remsor
Hemmagjort kebabkött? - Kolla in receptet HÄR!

Stark ”tomatsky” till kebabköttet : 
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skaka ihop ingredienserna till tomatskyn i en mixerburk. Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min. Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.

Tillbehör : 

  • Pitabröd – se recept HÄR!
  • Strimlad vitkål
  • Strimlad rödlök
  • Tomatskivor
  • Fefferoni

 

 

Gästbloggare Pernilla Lundin

pernilla_gästbloggare_kryddburken

Hej på er alla Kryddburkare :-P  Då har jag fått den stora äran att göra ett gästinlägg här hos Syster Linda! <3

Jag heter Pernilla Lundin, bor några kilometer från Metropolen Ullared! Där bor vi, min man, två söner och några hundar… Jag jobbar som butiksbiträde i en liten ICA butik, och på min fritid… lagar jag mat, bakar och pysslar  gärna med scrapbooking.

pernilla_lundin

Mitt första möte med Kryddburken
Letade efter ett såsrecept och så hamnade jag här i flera timmar… Ja så länge var det nog. ;-) Det finns en oändlig skatt med recept just hos Kryddis!

Följde bloggen ett tag innan jag tog modet till mig att kommentera lite, och sedan hittade jag Kryddburken på Instagram, följde henne där ;-)  Och så på facebook… Tillslut gav Linda upp, hon fick en stalker på halsen <3

Vi har hela Sverige mellan oss, men jag har min själssyster hos Linda, vi älskar mat, pyssla i hemmet, göra testmat på våra familjemedlemmar, och fotar allt innan någon får ta mm, mm.

Och nu tänkte jag bjuda på det jag bjöd Familjen Nilsson på, när de var på besök hos oss en helg innan påsk.

Kycklingpaj

Det här behöver du :
Valfri Pajdeg
1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 liten burk champinjoner, eller färska
1 gul lök
2 dl 34% creme fraiche
1 liten tub räkost (Kavli)

På bilden har jag både en stor burk med creme fraiche och en burk med räkost… men det gjorde jag inte åt. :-P

GÖR SÅHÄR :
Hacka ner lök, paprika och champinjoner i mindre bitar, fräs till i lite smör så löken mjuknar. Pilla kycklingen från benen och dela i lagom munsbitar. Lägg kyckling och grönsakerna i pajformen med pajskalet. Blanda ihop creme fraichen med räkosten, litet drag med pepparkvarnen och några saltkorn. Häll smeten över .

Grädda i 200 grader tills det får en fin brun färg, ca 15-20 min. Låt pajen vila i 10 minuter innan servering, så den sätter sig lite. Servera med en god krispig sallad och ett gott vitlöksbröd t.ex.

Hoppas ni kommer prova denna super enkla, men så goda kycklingpajen!
Kramar från Pernilla

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (1)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (2)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (3)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (4)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (6)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (7)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (9)

Krämig citronpasta med grönsaker och varmrökt lax

citronpasta_lax_varmrökt_laxpasta
Bröllopsdagsmiddan (långt ord) blev pasta & lax! Detta är en busenkel och lättlagad middag där allt serveras på samma fat. En krämig sås med smak av citron och dill med små pastasnäckor. Lite blandade grönsaker, en god parmesanost och såklart lax. Här valde jag en varmrökt lax men det går naturligtvis bra med både färsk/stekt eller kallrökt som också är himla gott i en ”laxpasta”.

Ät den varm, ljummen eller kall – lika god vilket som och gärna skurna baguetter med aioli. En riktig kalasmiddag på bröllopsdagen för en tokförkyld familjen Nilsson. ;-)

Det här behöver du : 
kokt pasta 4 port
2 dl creme fraiche
1-2 msk pressad citron
1 fiskbuljongtärning
1 knippe dill
Vitpeppar

1 bukett broccoli
2 salladslök
2 tomater
½ gul paprika
1/3 gurka, urkärnad
1 näven riven parmesan

200 gram varmrökt lax
Citron & dill

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsakerna och koka broccolin i saltat vatten.  Kärna ur gurkan och skär allt i mindre bitar. Riv parmesanost.

Koka pastan al dente. Häll av pastavattnet och rör ner en burk creme fraiche. Pressa i citron och tillsätt fiskbuljong. Vänd runt och låt allt koka ihop 1-2 minuter. Krydda med vitpeppar och smaka av. Rör ner finklippt dill sist av allt.

Häll upp pastan på ett stort fat, lägg över grönsaker, riven parmesan och varmrökt lax på toppen. Servera med ett gott bröd och vitlöksaioli.

pasta_med_lax_grönsaker
Urkärnad gurka är otroligt gott till lax och det gör ingenting alls att den blir ljummen av pastan, det är faktiskt dögott! :-P

baguette_vitlöksaioli_aioli
Vitlöksaioli med skurna baguetter! Bröd till maten är lyx, men på bröllopsdag får man såklart lyxa lite!

bröllopsdag_7år
Jag arrangerade om blommorna från Mors dag i små glasvaser. Det blev gulligt ihop med den stora, lila buketten.

bröllopsdag_linda_nicke_öjkroken
7 år som gifta – Yllebröllop minsann! ;-)

pasta_lax_laxpasta
Pastafatet innan laxen.

laxpasta_pasta_lax_varmrökt
Smaklig spis – festligt och gott!