Små Valnötsbröd LCHF
Jag fortsätter med mina experiment på bröd utan gluten och allt för mycket kolhydrater.
Valnötter är min favorit bland nötter, här i Turkiet är de verkligen goda.
Ett kilo av den bästa sorten på Yörükoglu på Saluhallen kostar 32 Lira, ca 120 kr per kilo.
Men då håller de också högsta kvalitet, de är riktigt feta och sötaktigt krämiga i smaken.
Valnötter tillhör de nyttigaste av nötterna, de innehåller många mineraler, bland annat magnesium.
Bröden kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.
Men det går tillbaks in i brödet direkt efter att de tagits ut ur ugnen. Det här är bland de godaste LCHF-bröd jag bakat.
Vi avnjöt valnötsbröden alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka ute på balkongen.
På ostbrickan låg Dansk Ädelost, Holländsk Gouda med Grönpeppar, Danskt Smör, olika sorters Rädisor och Paprika.
Vill Du ha tips på en god, mättande LCHF-frukost, som vi brukar äta mest varje dag, så titta in på Kostrådgivarna.
Där har varit Frukosttema hela veckan, så det finns nåt för alla smaker.
Glutenfria Valnötsbröd
4 dl grovhackade Valnötter av bra kvalitet
2 Ekologiska Ägg
½ dl smält Smör
½ dl Sesamfrön
1 msk Fiberhusk
ca 1 krm Havssalt
Garnering:
Lite Äggvita
Svartkummin eller Vallmofrön
Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.
Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret. Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt.
Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme.
Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.
Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.
Vill Du hellre ha dem som kaffebröd, byt ut saltet mot lite Honung eller Sukrin och smaksätt med Kanel, Kardemumma eller Vaniljpulver.
Vädret har äntligen beslutat att visa sig från sin bästa sida, något både vi och Alanya’s djurvärld njuter av.