Ugnsbakade fattiga riddare, eller brödpudding eller ja vet inte vad, men gott som tusan blev det!

brödpudding_kaka_pannkakssmet_vitt_bröd
Vill ni ha tips på världens enklaste och i allra högsta grad en vansinnigt god dessert? Tja, eller mellanmål eller picknick-fika, då ska ni prova detta!

Att vi dessutom tar tillvara på gamla torra brödkanter blir ett rejält plus i kanten, istället för att kasta.

Om ni gillar pannkakor, kanelbullar och fattiga riddare då måste ni bara prova, måste, måste, måste!! :-P
Det jag har använt är kort och gott gamla torra brödkanter och pannkakssmet, ner med allt i en form, strö över socker och kanel och in i ugnen.

Smaken är sagolik, det blir fluffiga fattiga riddare att skära i rutor med rejäl smak av kanelbullar. Vill man så kan man ju dessutom sticka ner några äppelskivor så vips har vi en fullfjädrar äppelkaka också. Lika god ”nybakad” som kylskåpskall… ;-)

 

Det här behöver du :
Vitt bröd, gärna torrt och några dagar gammalt…
Mängden här är inte så noga.

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
8 dl mjölk
4 ägg
en liten gnutta vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet och bakpulvret och vaniljsockret med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen. Vispa allt väl. Bryt brödet i bitar och blanda ner i smeten. Häll upp i en smord ugnsfast form. Strö över socker och kanel. Grädda i ca 20-25 min 200 grader.

äggsmet_fattiga_riddare_pannkakssmet
Pannkakssmet…

dagsgammalt_bröd_brödpudding_fattiga_riddare
Överbliven torr rostfranska och en halv baguette.

torrt_bröd_vitt_fattiga_riddare
Riv brödet i bitar.

vitt_torrt_bröd_brödpudding_fattiga_riddare

brödpudding_fattiga_riddare_
Blanda brödet i smeten.

bröd_form_riddare_rika
Häll ner i en smord ugnsfast form.

fattiga_riddade_ugnsbakade_brödpudding
Strö över socker kanel. Grädda i 200 grader ca 20-25 min.

brödpudding_fattiga_riddare_ugnsform
Färdigt! :-P

fattiga_riddare_ugnsform
Servera med lättvispad grädde och sylt.

Nu vilar Dalton i frid…

dalton_boerboel
Utan smärta har Dalton nu gått till ”andra sidan” …

Det var en otroligt sorglig men vacker dag igår. Att ha ett datum och klockslag är bland det värsta, och att gå och vänta på något så hemskt. :( Veckan har inte varit sig lik någon annan och vi har sörjt, våndats men samtidigt försökt ta vara på små fina stunder tillsammans med honom…

Många tårar har trillat och vi har försökt förbereda oss så gott det går… Det är inte lätt. Det ska inte vara lätt… Det går helt enkelt inte!

Trots allt så känns det bra att ha gett honom ett riktigt värdigt och fint slut, utan att vara egoistisk och istället  med massor av kärlek. Nicke har snickrat ett vackert gravkors, jag har målat text, Joline har broderat duk och vi har alla skrivit varsitt brev och lämnat med som han kan läsa när han saknar oss.

Alla smärta han haft har nu övergått till oss i form av sorg, tårar och enorm saknad…

Vår älskade Dalton

2006 - 2013 

Vila i frid

Ett varmt tack till alla som tänkt på oss, skrivit en rad, kommenterar,
mailat och sms:at, all omtanke betyder så mycket.

Tack…


Dessa bilder är från gårdagen 22:a maj 2013.

dalton_sista_måltid
Ett par timmar innan vi åkte till djurkliniken gick vi ut och satte oss med Dalton i solen så han fick äta sin sista måltid – spagetti och köttbullar.

dalton_rip
Vila på maten och sola sig är något som är skönt…

dalton_matte
Finner inga ord… :(

dalton_maj_2013
Vackra, älskade…

gravkors_begrava_hund
Att förbereda tar på krafterna och det trillar många tårar vill jag lova… Det gör det just nu också…

dalton_broderi_joline
Jolines broderade duk hon gjorde i syslöjden! <3

dalton_2006_2013
Sov gott lille Dalton… 2006 – 2013
Dalton är av rasen Boerboel, en sydafrikansk mastiff.

daltons_grav_katterna_ida
Katterna blev också påverkade och hanterade sorgen på sitt sätt… Ida gör här en ”Dalton” med tungan, ni som sett det innan förstår! ;-)

daltons_grav_alfred
Alfred, den kloke väktaren sörjer sin vän… Dalton har tagit hand om och varit ”pappa” till alla våra katter och dom har alltid älskat honom och trots att han varit stor och bufflig så han har gett dom trygghet och katterna har tytt sig till honom…

minnesljus_hund_dalton
Kvällen var vacker med tända ljus…

daltons_himmel
Och Daltons himmel drog över Öjkroken sådär magiskt som det bara kan bli en sån kväll…

Bananmuffins med kardemumma

bananmuffins_kardemumma
Kan ni föreställa er doften av nybakade bananmuffins? Nyss uttagna ur ugnen, rykande heta och med en anings doft av nystött kardemumma! Ungefär som om man inte är säker på att det bakats banankaka eller kardemummabullar om man råkar komma in genom ytterdörren! Ja, ungefär SÅ… ;-)

Dessa muffins är galet goda! Med banan kan man dessutom experimentera hur mycket som helst, det är många smaker som gillar just banan! Som choklad, muskotnöt, kardemumma och citron bland annat passar ypperligt ihop.

ca 24 st
Det här behöver du : 

100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl naturell yoghurt

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och yoghurt  med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 24 normalstora muffinsformar, använd med fördel muffinsplåt. Grädda i 200 grader ca 15-20 min.

banan_kardemumma_muffins

Muurikka-pannkakor med hallon och blåbär!

pannkakor_recept_muurikka_steka
Ska man lyxa till helgen och solen dessutom skinker från klarblå himmel då ska muurikkan fram, så är det bara! I söndags stekte jag pannkakor på löpande band och barnen åt så det rök ur öronen och jag stekte så de rök! :-P

Det finns faktiskt inte några pannkakor i världen som är godare än de man gräddar på muurikkan. Jag brukar dessutom lyxa till det med lite vaniljsocker i pannkakssmeten och då doftar det nybakade vaniljbullar när man står ute och steker och det blir verkligen extra gott. Ingen middag i sig men en ack så god efterrätt ute i det fria!

Servera med sylt, hallon, blåbär, glass, socker, grädde, sirap, smör… Precis just din favorit gäller här! ;-)

8- 10 pannkakor (dubbla gärna receptet)
Pannkakor
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
2 krm salt
en liten gnutta vaniljsocker
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägget och resten av mjölken samt salt och vaniljsocker. Vispa allt väl. Häll upp smeten i en PET-flaska, himla smidigt när man gräddar på muurikkan. Lite smör på muurikkan innan smeten hälls i, sen går de undan!

muurikka_recept_mat_pannkakor
Solig helg med pannkakor och bär…

pannkakor_muurikka_stekhäll
Doften av nygräddade pannkakor och vanilj som flyger i vinden! Kom och ät!! ;-)

pannkakor_muurikka_muurikka_sommarkök
Pannkaka nummer 2 blir den första på fatet. Nummer ett får alltid fåglarna!

muurikka_pannkakor
Lider man inte av bacillskräck så är det himla smidigt med ett jättestort fat och varsin gaffel, ös över en massa bär o sylt och pudra över florsocker, sen är det bara att hugga in! Är man utomhus ska det vara gott & enkelt! :-P

Creamcheese raspberry swirls-My way

Vetedeg på 5 dl vätska, jag använder som vanligt Sju sorters kakor recept.
 
Fyllning:
150 gr Philadelphiaost
150 gr Vaniljkräm
 1 tsk vaniljpulver
300 gr frysta hallon
 
Cream cheese glasyr:
65 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g Cream cheese
1/4 tsk vaniljessens
Rör ihop.
 
Blanda ihop Philadelphiaost, vaniljpulver och vaniljkräm.
Kavla ut vetedegen, smörj på fyllningen och strö på hallon. Rulla ihop, skär i bitar och lägg i en rund form eller i pappersformar. Låt jäsa ca 30 minuter. Baka i 220 °c till gyllenbrun. Låt svalna, spritsa sen på glasyren.
 
Jag gjorde 2 runda formar och 7 bullar i papperformar.
 

Gästbloggare Tina Gustafsson

Het grillad scampisallad
Mitt namn är Tina Gustafsson och denna månad fick jag möjligheten att gästblogga här på Kryddburken. Tack Linda!

Till vardags jobbar jag på tidningen BröllopsGuiden och min resterande tid fördelar jag mellan min kära man Martin, min familj, mina vänner, och mitt stora intresse att stå i köket. Mitt intresse har gjort att jag driver sajten TinaGustafsson.com sedan ett antal år tillbaka. Där kan man även bl.a. hitta mina oljemålningar och att jag har gett ut två böcker inom Bröllop & Fest.

Mitt matintresse fick jag redan som 7-åring då jag hjälpte mamma att steka köttbullar med stekspaden i munnen (jag är funktionshindrad sedan födseln) Idag tar jag hjälp av mina fantastiska assistenter då jag behöver hjälp med att t.ex. hacka mm.

Jag tycker det är allra roligast att stå i köket när det nalkas högtider så som alla hjärtans dag, påsk midsommar, Sveriges nationaldag, jul och nyår och självklart även när familjemiddagar och fester är på gång och inte att förglömma att laga en massa härlig mat vid grillen.

Receptet jag har valt att dela med mig av är en enkel och god sallad som passar utmärkt om man inte har så mycket tid en dag att lägga på matlagning men den passar också alldeles utmärkt en varm solig sommardag med ett glas vin till på altanen eller balkongen.

4 port
Grillad het scampisallad
24 stora råa scampiräkor
1 påse babyspenat, à 70 g
1-2 krukor krispsallad
1 kruka myntablad
1 kruka bladpersilja
1 rödlök
4 citrongräs
1-2 röd chili
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor

Dressing :
2 msk Harissa het chilipasta
1 msk flytande honung
2 msk fisksås
1 lime, juicen

GÖR SÅHÄR :
Skala och pressa vitlöken, blanda den tillsammans med oljan. Skala räkorna och låt räkorna marineras i vitlöksoljan i minst 30 minuter men gärna längre. Lägg alla ingredienserna till såsen i en skål och blanda väl. Skölj och hacka sallad, mynta och persilja grovt.

Skala bort de två yttre lagren på citrongräset. Skiva citrongräs, lök och chili tunt. Arrangera sallad, mynta, persilja, citrongräs, lök och chili på fyra tallrikar. Grilla räkorna i en grillpanna eller på grillen i ca 3 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta. Servera tillsammans med dressingen, ta lite i taget då dressingen är väldigt stark.

Tina profilbild
Gästbloggaren Tina, Foto; Martin Gustafsson

Low Carb High Fat Baking – bakboken i USA!

baka-med-lchf-litenHela den amerikanska översättningen finns nu på mitt skrivbord!! Häftigt!!

Jag tycker det är fantastiskt roligt att boken får heta Low Carb High Fat!! Att min lilla bakbok får ”spränga lightvallen” i USA!
och inte att förglömma första LCHF boken i USA!!

Nu ska jag bara ha mina åsikter om översättningen och omslag sedan går den till tryck, och väntas utkomma i november i USA!
Kommer att ta Gun här till hjälp, Gun som översätter min svenska blogg till engelska och hjälper mig på www.mariannslchf.com
TACK GUN, du är en pärla!

Nu ska det fettskrämda landet USA få se på andra bullar! ;)

 

Bloggar etiketter: , ,

Low Carb High Fat Baking – bakboken i USA!

baka-med-lchf-litenManuset finns nu på mitt skrivbord!!

Nu ska jag bara ha mina åsikter om översättningen och omslag sedan går den till tryck, och väntas utkomma i november i USA!

Jag tycker det är fantastiskt roligt att boken får heta Low Carb High Fat!!

Nu ska det fettskrämda landet USA få se på andra bullar! ;)

 

Bloggar etiketter: , ,

Amerikanska kanelbullar – Cinnamon buns with cream cheese frosting

american_buns_sticky_frosting
Kanelbulle extra allt, eller bara väldigt amerikanskt? :-P Har länge varit sugen på att prova dessa ”sticky buns” med just cream cheese frosting på. Jag bakade ut både vanliga snurror i form och hel ”bullkaka” och bredde glasyren ovanpå.

Det är väldigt sött och väldigt ”sticky” men kalasgoda och lite annorlunda mot det traditionella! Klart en favorit på kalasbordet framöver och att baka ut i form och bryta eller skära bitar av är väldigt praktiskt dessutom! :-P  

ca 30 STORA bullar (varav 12 st i form)
Det här behöver du :

1 pkt jäst (50 gram)
50 fram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl strösocker
1 krm salt
Ca 1 kg vetemjöl

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker alt. farinsocker
4 msk kanel
2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får bli rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (här får min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt ägg, socker, salt och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i bullformar eller direkt i en djup ugnsfast form med bakplåtspapper (12 st). Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

Rör ihop glasyren och bred på medan bullarna ännu är varma.

Cream cheese frosting : 
100 gram philadelphiaost
80 gram rumsvarm smör
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
En gutta pressad citronsaft

sticky_buns_cream_cheese_icing
Snurrorna har jäst i en ugnsform och nu dags för gräddning. Jag penslar bara med uppvispat ägg, inget annat ovanpå.

sticky_buns_i_form_bullkaka
Färdiggräddad. Bullkakan tar lite längre tid i ugnen än de jag bakade ut i små pappersformar.

sticky_buns_cinnamon
Sticky buns redo! ;-)

cinnamon_buns_sticky
Och frostingen på den stora kakan. Bred på den medan kakan ännu är varm så smälter den ner fint och det blir riktigt kladdigt som de ska va! :-P

bun_cake_cream_cheese_frosting_cinnamon
Pudra med lite kanel före servering!

cinnamon_buns_cream_cheese_frosting
Bryt eller skär upp kakan i bitar.

american_buns_frosting_sticky_cinnamon
Ett recept jag absolut tycker att ni ska prova!

Bilder på påskmat

påskmat_recept_ägg_lax_janssons
Påskaftonens påskbuffé här hemma! Vi dukade upp med ägghalvor, vitlökssill, varmrökt & kallrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm, och deras supergoda favoritsås, passar sååå bra till lax och kokt potatis istället för romsås om man vill variera sig!

Köttbullar, prinskorv, janssons frestelse, eget smör och tunnbröd. Påskmust inte att förglömma! Jösses va mycket mat i dagarna två. Har lite lax kvar som jag nog får göra nån god röra på tror jag. Påskdessert var det ingen som orkade så den tog vi dan efter. En söt liten påskbakelse bakad på vaktelägg, kommer inom kort! :-P

janssons_frestelse
En riktigt god janssons frestelse UTAN hela bitar anjovis gör jag alltid. Jag använder bara spadet för ingen här hemma tycker om dom små fiskarna. ;-) Men smaken vill man ju åt. Handskurna små ”stavar” av potatis ska det också vara. Istället för vanligt ströbröd på toppen använder jag panko och så tar jag inga ”klickar smör” över det hela, det blir så flottigt då. Len, krämig och gräddig ska den vara men inte smörig! :-P

janssons_frestelse_anjovis
Abbas anjovis, den burk som innehåller mest spad! ;-)

påskmat_ägghalvor
Ägghalvor med löjrom, majonäs, en vippa dill!

påskmat_lax_rökt
Kallrökt lax och två sorters varmrökt.

påskmat_köttbullar_prinskorv
Köttbullar och prinskorvar.

påsk_recept_mat_påskmat
Påskbuffén uppdukad.

påskmat_påskbuffe
Hoppas ni alla haft en riktigt god påsk! Nu blir det nya tag med ny vecka, nyttiga matlådor och andra roliga recept! ;-)