Källarfranskor med grahamsmjöl

källarfranska_grahamsbullar_frukostbullar
Godmorgon alla fina bloggläsare! Här skiner solen för fullt redan, enligt vädergudarna ska vi få uppemot 26 grader – det blir en dag i plurret med barnen med andra ord! :-P

Igår badade dom i fyra timmar i sträck och då hade jag inte packat med något mellanmål för jag tänkte att vi klarar oss så äter vi när vi kommer hem. Flädersaft däremot gick det åt i värmen men hungriga blev dom också. Så idag ska jag däremot packa ner lite goda smörgåsar till oss – ”sjön suger” sägs det ju och man blir allt lite hungrig när man far runt som en fisk i vattnet.

Joline bakade supergoda källarfranskor häromdan med gramhamsmjöl. Lite grövre än vanliga och dessutom rejält med sesamfrön på. Dom får åka med i badväskan idag och en massa vatten och saft. Önskar er en fin, solig söndag. Senare idag ska jag sätta mig och räkna rösterna till tårttävlingen som avslutades igår, undra vem den lyckliga vinnaren kan vara måntro!? ;-)

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk flytande honung
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl (här bytte vi ut halva mängden mot grahamsmjöl)

Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.

Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Lägg upp på plåt med snittsidan uppåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Värm ugnen till 220 grader. Grädda bullarna i 10-15 min. Låt svalna på galler.

frukostbullar_frallor_recept

källarfranska_gramhamsmjöl_frukostbullar_frallor

frukostbullar_frallor

LCHF mjöl och vikt

IMAG0024-179x300Då det ibland kommer frågor om vilken vikt har 1 dl mandelmjöl och andra mjöl som vi ofta använder i lchf-bakning så har jag nu vägt upp lite.
Jag tar mina mått som jag brukar, dvs ser till att mjölet är löst och luftigt både i burken/påsen och i måttet, jag skakar alltid av , men man bör stryka av måtten enligt konstens alla regler… men jag följer inte alltid någon regelbok ;)

Så när ni läser recept av mig kan ni lugnt räkna med att cirka så här väger det:
1 dl mandelmjöl och hasselnötsmjöl – köpt väger ca 45 gram
1 dl kokosnötsmjöl – amanprana ca 60 gram
1 dl pofiber väger ca 20 gram
1 dl fibrex-flingor ca 40 gram
1 msk fiberhusk ca 10 gram

Sedan är min bestämda uppfattning att så himmelens viktigt är det inte om det skiljer nått gram hit eller dit i LCHF-bakning, i alla fall inte i min.
Den enda gången som det möjligens är mer viktigt är ju när något ska hanteras, bullar, frallor och limpor, då bör ju smeten vara såpass att den går att hantera med bara ett visst kladd. Detta kladd åtgärdas ju lätt med blöta verktyg och händer.
Jag upplever också att det är relativt lätt att pytsa/strö i lite extra mjöl av i första hand kokosmjöl och även fiberhusk för att få smeten att ”tjockna”. Det brukar räcka med 0,5 msk fiberhusk eller 1 msk kokosmjöl för att få en liten annan konsistens och mer hanterbar smet.

Hoppas detta var tilll lite hjälp med bakandet för er som hellre väger ingredienserna.

 

Bloggar etiketter:

Katrin Zytomierska stjäl recept!?

Kanelbullar LCHFDet har kommit till min kännedom att Katrin Zytomierska  har stulit ett recept på kanelbullar från mig och lagt dem i sin egen bakbok!!

Fruktansvärt dålig stil att stjäla ett recept, jag är exempelvis den enda som penslar med äggvita.
Man kunde ju tycka att hon  kunde haft den goda smaken att göra om receptet helt så det inte är så uppenbart att  hon stjäl.

Jag kommer kontakta hennes förlag, för detta kan omöjligt bara få lov att passera.

edit, hmm, inser att äggvita verkar vanligt, och jag som fått många kommentarer om just detta ”märkliga” förfarande….

 

942644_544573582269567_1561276032_n

 

Bloggar etiketter: , ,

IKEA´s sommarbuffé

sommarbuffe_ikeas
Har ni besökt IKEA och kanske provat deras sommarbuffé nu? Det har vi. Det blev dock inga ljudliga applåder, men visst för det priset kanske?! Men för mycket ”tummen ner” tycker jag! Dessutom blir jag lite smått allergisk mot buffér i så stora utrymmen med så mycket folk i omsättning där alla ska ta i samma bestick och slafsa och sleva och spilla… :-P Buffé på IKEA må vara praktiskt och billigt men inget mer storslaget än så.

Priset är 199 kr, har du IKEA familykort betalar du bara 99 kr, barn under 12 år äter för halva priset.
Jag äter ju inte sill o gravad lax men såhär såg min provsmakar-lista ut av det hela.

IKEA´s sommarbuffé bestod av; 

  • Ägghalvor med sillrom & majonnäs - Helt okej, lite torra ägg. En lite dillvippa & räka kanske? 
  • Löksill
  • Dillsill
  • Senapssill
  • Matjessill
  • Gräddfil
  • Gräslök
  • Gravad lax
  • Gravlaxsås
  • Rostbiff - God, mör och salt!
  • Potatissallad - Krämig och god, fick dock salta mycket!
  • Pickles - Ok!
  • Laxmousse - Njääe… Som små, hårda, kalla fiskbullar. Inte mousse. 
  • Janssons frestelse - Vattning och helt ”okrämig”… Smakade inte ens potatis… 
  • Köttbullar - IKEA´s vanliga fast inte påstekta, bara lätt ljumma. 
  • Kokt potatis - Bra!
  • Prinskorv - Inte stekt, bara uppvärmd fast ändå ljummen. 
  • Ostpaj - Kalla? Men helt ok. 
  • Knäckebröd - Bra!
  • Mjukt bröd - Tunnbröd, färskt och gott!
  • Lagrad ost - God! Men lite väl ”grisigt” när så många ska hyvla av osten… 
  • Bregott - Ekologisk dessutom – tummen upp! :-P  
  • Rabarberpaj - God, lite degig bara… 
  • Fruktsallad - Gott!
  • Vaniljsås - Väldigt god!
  • Chokladtryffel - Absolut GODAST på hela buffén! ;-)  

ikea_sommarbuffe_ikeas_buffe
Fruktsallad, chokladtryffel och rabarberpaj med vaniljsås. Insåg att jag kanske inte borde täckt hela pajen så nu ser ni ju inte hur den ser ut men där fanns massa rabarber under iallafall! ;-)

Tunnbröd på spisen – perfekt till försommarens utflykter

Favoritpålägget gott inrullat tillsammans med sallad i en härlig tunnbrödsmacka. Perfekt utflyktsmat !!

Dessa underbara tunnbröd bakade jag i morse. Inget större krångel, men kräver lite passning vid gräddningen.

Receptet till 12 tunnbröd.
50 gram smör
5 dl mjölk
1/4 paket jäst (12g)
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
1 msk sirap
1/2 tsk hjorthornssalt
1 1/2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl + extra till utbakningen
Smält smöret och häll i mjölken. Värm tills det blir fingervarmt (37 grader).
Rör ut jästen med lite av vätskan. Häll sedan i resten av vätskan och tillsätt även övriga ingredienser förutom vetemjölet. Rör om väl. Blanda till sist i vetemjölet.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen till 12 lika stora bullar och kavla sedan ut bullarna till platta,tunna kakor.
Stek till tunnbröd i torr uppvärmd stekpanna, på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. Passa noga så att de inte bränns. Sänk i sådana fall temperaturen.
Låt svalna på galler under bakduk.
Gör sedan goa rullar för utflykten/lunchen. Resten lägger du i en plastpåse och fryser in.
Halloumifyllda Köttbullar gör succé
Åh, Halloumiost är ju så fantastiskt gott. Som ett tillbehör till köttbiten, antingen stekt eller grillad, eller som här, i köttbullarna.
Perfekt när man vill variera. Smakar lite mer somrigt, kanske :))

Detta receptet räckte till ca 25 större köttbullar. (4 personer)

4 skivor vitt bröd (jag tog vitt ”rostbröd” från frysen och lät det ligga framme några timmar)
mjölk, några dl
500g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 tsk spiskummin
ca 3 msk persilja,från frysen
1 tsk salt ungefär
1/2 tsk peppar, kanske aningens mer
100 g Halloumiost. (I paketet är det 200g. Jag stekte det som blev över från köttbulletillverkningen och serverade till maten)
Lägg de kantskurna brödskivorna i en bunke och häll på mjölk så att det täcker. Låt stå så i några minuter.
I en annan skål lägger du färsen, smått hackad lök och pressad vitlök.
Krama ur det uppblötta brödet och tillsätt det till bunken med färsen. Rör om en aning och tillsätt sedan ägget,spiskummin,persilja,salt och peppar.
Skiva Halloumiosten i knappt centimetertjocka skivor och gör sedan stavar,som efter det blir till tärningar, av ungefär halva osten. Lägg resterande ost åt sidan.( Jag stekte den och serverade till middagen)
Ta från färsen och gör lite större ”bollar” (a la golfboll) Peta ett hål i bollen och stick i en osttärning. Täck sedan över hålet med färs och forma till igen.
När alla köttbullar är rullade och fyllda, steker du dem hastigt på lite högre värme så att de får fin färg. Var försiktig i vändningarna så håller de ihop mycket bättre. Låt de sedan efterstekas på svag värme i ca 12 min- 15 min.
En köttbulle precis från stekpannan….bara delad….för att alldeles strax hamna i min mun…..Mmmmmm…….
Jag serverade med en god kall Yoghurtsås som smaksattes med basilika, salt,peppar och ett uns av honung.
Här hemma uppskattes middagen och åts med stor aptit.
Snabba köttbullar

Dessa köttbullar är gjorda på mycket smör och grädde och det är som att gå och äta smågodis! Servera med valfritt LCHF tillbehör. Kötbullarna innehåller 39 e, 3 p, 2 f och 0 k.

Gör såhär

  • Blanda allt utom vispgrädden i en bunke
  • Rör i vispgrädden i omgångar till en jämn smet.
  • Forma 30-40 köttbullar.
  • Glöm inte att blöta händerna med kallt vatten med jämna mellanrum, så blir bullarna jämna och fina.
  • Smält smöret i en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar.

Tips!
Du kan även göra som kockarna och spritsas färsen ner i kokande buljong och fiska ipp dom när de flyter upp till ytan. Sedan är det bara att steka dom i smör, lagom till servering.

Päronrutor i långpanna med citronglasyr och godisströssel

kaka_långpanna_päron_glasyr
Skolavslutning är det som gäller idag för Max & Joline och i år är det klass 4 som ansvarar för avslutningen i kyrkan och fikat efteråt. Hela klassen har bakat och stått i och bidragit för att alla ska få en fin avslutning och gott fika. Det är tur vi inte har så många barn i vår skola utan att vi alla kan träffas och fika tillsammans efter kyrkan. ;-)

Lite senare i eftermiddag ska jag iväg till församlingshemmet och packa påsar med kakor och bullar, koka kaffe och blanda saft och förbereda inför kvällen tillsammans med några andra föräldrar. Sen hem en snabb sväng och svida om och tillbaka då det börjar i kyrkan klockan sju. Tänkte visa er vad jag har bakat nu innan barnen kommer hem iallafall. Jag gjorde två rejäla långpannor med mjuka kakor. 60 st rutor totalt. Den här har jag smaksatt med mosade päronhalvor som gör den riktigt saftig och en enkel glasyr med lite citron och godisströssel på toppen. Färgglatt ska de va när det vankas sommarlov! :-P

30 st rutor
Det här behöver du :
1 stor burk konserverade päronhalvor (825 gram)
100 gram smör
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker & kanel. Sikta ner i smeten. Vänd runt. Tillsätt smöret, mosade bananer och mjölken. Häll i smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 40 min 175 grader.
Jag använde en stor ugnsform 30 cm * 40 cm.

Glasyr :
2 dl florsocker
1 msk citronsaft
Ett par droppar gul hushållsfärg
En skvätt mjölk

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop florsocker med citronsaft och en skvätt mjölk. Tillsätt ett par droppar gul hushållsfärg. Lite, lite i taget så inte glasyren blir för lös. Du har fått lagom konsistens när den rinner sakta från skeden, ungefär som en fruktkräm. Bred glasyren över kakan när den svalnat något. Strö över garnering och låt stelna.

Garnering :
Godisströssel

päronrutor_långpanna_baka_mjuk_kaka

 

Ugnsbakade fattiga riddare, eller brödpudding eller ja vet inte vad, men gott som tusan blev det!

brödpudding_kaka_pannkakssmet_vitt_bröd
Vill ni ha tips på världens enklaste och i allra högsta grad en vansinnigt god dessert? Tja, eller mellanmål eller picknick-fika, då ska ni prova detta!

Att vi dessutom tar tillvara på gamla torra brödkanter blir ett rejält plus i kanten, istället för att kasta.

Om ni gillar pannkakor, kanelbullar och fattiga riddare då måste ni bara prova, måste, måste, måste!! :-P
Det jag har använt är kort och gott gamla torra brödkanter och pannkakssmet, ner med allt i en form, strö över socker och kanel och in i ugnen.

Smaken är sagolik, det blir fluffiga fattiga riddare att skära i rutor med rejäl smak av kanelbullar. Vill man så kan man ju dessutom sticka ner några äppelskivor så vips har vi en fullfjädrar äppelkaka också. Lika god ”nybakad” som kylskåpskall… ;-)

 

Det här behöver du :
Vitt bröd, gärna torrt och några dagar gammalt…
Mängden här är inte så noga.

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
8 dl mjölk
4 ägg
en liten gnutta vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet och bakpulvret och vaniljsockret med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen. Vispa allt väl. Bryt brödet i bitar och blanda ner i smeten. Häll upp i en smord ugnsfast form. Strö över socker och kanel. Grädda i ca 20-25 min 200 grader.

äggsmet_fattiga_riddare_pannkakssmet
Pannkakssmet…

dagsgammalt_bröd_brödpudding_fattiga_riddare
Överbliven torr rostfranska och en halv baguette.

torrt_bröd_vitt_fattiga_riddare
Riv brödet i bitar.

vitt_torrt_bröd_brödpudding_fattiga_riddare

brödpudding_fattiga_riddare_
Blanda brödet i smeten.

bröd_form_riddare_rika
Häll ner i en smord ugnsfast form.

fattiga_riddade_ugnsbakade_brödpudding
Strö över socker kanel. Grädda i 200 grader ca 20-25 min.

brödpudding_fattiga_riddare_ugnsform
Färdigt! :-P

fattiga_riddare_ugnsform
Servera med lättvispad grädde och sylt.

Nu vilar Dalton i frid…

dalton_boerboel
Utan smärta har Dalton nu gått till ”andra sidan” …

Det var en otroligt sorglig men vacker dag igår. Att ha ett datum och klockslag är bland det värsta, och att gå och vänta på något så hemskt. :( Veckan har inte varit sig lik någon annan och vi har sörjt, våndats men samtidigt försökt ta vara på små fina stunder tillsammans med honom…

Många tårar har trillat och vi har försökt förbereda oss så gott det går… Det är inte lätt. Det ska inte vara lätt… Det går helt enkelt inte!

Trots allt så känns det bra att ha gett honom ett riktigt värdigt och fint slut, utan att vara egoistisk och istället  med massor av kärlek. Nicke har snickrat ett vackert gravkors, jag har målat text, Joline har broderat duk och vi har alla skrivit varsitt brev och lämnat med som han kan läsa när han saknar oss.

Alla smärta han haft har nu övergått till oss i form av sorg, tårar och enorm saknad…

Vår älskade Dalton

2006 - 2013 

Vila i frid

Ett varmt tack till alla som tänkt på oss, skrivit en rad, kommenterar,
mailat och sms:at, all omtanke betyder så mycket.

Tack…


Dessa bilder är från gårdagen 22:a maj 2013.

dalton_sista_måltid
Ett par timmar innan vi åkte till djurkliniken gick vi ut och satte oss med Dalton i solen så han fick äta sin sista måltid – spagetti och köttbullar.

dalton_rip
Vila på maten och sola sig är något som är skönt…

dalton_matte
Finner inga ord… :(

dalton_maj_2013
Vackra, älskade…

gravkors_begrava_hund
Att förbereda tar på krafterna och det trillar många tårar vill jag lova… Det gör det just nu också…

dalton_broderi_joline
Jolines broderade duk hon gjorde i syslöjden! <3

dalton_2006_2013
Sov gott lille Dalton… 2006 – 2013
Dalton är av rasen Boerboel, en sydafrikansk mastiff.

daltons_grav_katterna_ida
Katterna blev också påverkade och hanterade sorgen på sitt sätt… Ida gör här en ”Dalton” med tungan, ni som sett det innan förstår! ;-)

daltons_grav_alfred
Alfred, den kloke väktaren sörjer sin vän… Dalton har tagit hand om och varit ”pappa” till alla våra katter och dom har alltid älskat honom och trots att han varit stor och bufflig så han har gett dom trygghet och katterna har tytt sig till honom…

minnesljus_hund_dalton
Kvällen var vacker med tända ljus…

daltons_himmel
Och Daltons himmel drog över Öjkroken sådär magiskt som det bara kan bli en sån kväll…