Provläsa/baka ur Baka matbröd med LCHF?

Baka matbröd med LCHFNu ligger lite recept ur Baka matbröd med LCHF ute!
Bonnier Fakta bjuder på många recept ur boken! :D

PROVLÄS HÄR
!

Vill du köpa boken?
BOKUS   kampanjpris 149- (20 kr i rabatt) med bakamatbröd som kod i kassan fram till 5/2

Bokia

Adlibris

GOTT BAKNÖJE ÖNSKAR JAG ER!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Till Uppsala och bakkursen!

Nu snart åker jag mot Uppsala och bakkursen som ska hållas i morgon eftermiddag.
En bunta baksugna människor väntar mig där, KUL!
Ska bli väldigt roligt att träffa Lars och Lisa från restaurang Primaten, där kursen också ska hållas. Jag har bett dem hålla undan någon gott för mig att köpa och äta när jag kommer fram, spännande!

När jag ändå är i faggorna så ska jag inom förlaget Bonnier Fakta i Stockholm och träffa min förläggare Lisa och redaktören Annika under tisdagen. De ska bjuda mig på lunch!
Ska bli spännande att träffa dem och höra lite nyheter och annat spännande som kan vara på gång.
Vem vet, kanske har något att berätta på onsdag, vore ju kul iaf om så var fallet.
Helt klart kommer det ett inlägg om bakkursen i alla fall.

Så nu vet ni varför bloggen blir tyst under måndag och tisdag. ;)

Ha det så gott så länge!

 

Bonnier Faktas vårkatalog ute!

och i den befinner sig min lilla brödbok.
Men vilken dröser böcker det kommer ut med Bonnier Fakta under våren!

Ska du gifta dig? Då kommer det en komplett guide till det…
Gillar du vintage? Då kanske Elsa Billgrens bok är något för dig…
Gillar du odla och örter? Varför inte boken om Gourmetodla eller Odla som proffsen…

men en bok jag skulle vilja hämta inspiration ifrån är nog Lakritsboken ;)

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Livet börjar vid 50?

 

I synnerhet så verkar det vara så i mitt liv…
Ibland så upplever jag allt som händer mig helt overkligt.

När jag exempelvis får för mig att kika in på Bonnier Faktas hemsida, bara för att se (= nypa mig i armen) att detta verkligen stämmer.
Att jag numera är en av deras författare med snart två utgivna böcker. Ligger på deras sida om Bloggande författare.

Så idag  känns det lite som

Baka matbröd med LCHF – omslaget

 

Nu är omslaget klart till brödboken Baka matbröd med LCHF, och så här ser boken ut!
Vad tycks?

 Utkommer med Bonnier Fakta 5/2- 2013

Bloggar etiketter: ,

Min ketonmätning – del 1

Jag har egentligen inte velat skriva om detta på bloggen och det av den anledningen att jag inte är läkare och därmed inte “vet” något om ketoner/ketos osv. Framförallt också för att nybörjare inte ska få en konstig bild av LCHF, som i grunden bara är att äta hälsosam fet mat tills man blir mätt och inte äta förrän man blir hungrig igen. Sedan för några av oss som ätit LCHF i många år och inte går ner i vikt, så kan detta vara något att testa av för att se om vikten rör sig neråt. Dock är det för tidigt att säga om jag går ner varaktigt i vikt av att vara i optimal ketos. Detta får återkommas till.

Jag inser att eftersom det nu pratas så mycket om ketoner och livsmedel och i synnerhet sötningsmedel att det kanske ändå är på sin plats att redovisa mina siffror och förståelser.
Det som här är viktigt att veta är att jag inte äter kakor som mat dagligen, även om många kakor är jämförbara näringsmässigt med mat. Men  under denna tid har det förekommit varje vecka i alla fall.
Jag har också fört noga dagbok (minmat.net) över så gott som varje dag vad jag ätit.

Jag är heller inte såpass tekniskt lagd att jag har sånna däringa fina grafer och tabeller. Så ni som är intresserade får bara läsa siffrorna som de är.

Alltså blir detta mer en berättelse än ett rabblande och staplande siffror.

Jag började alltså redan 1 aug att dra ner på protein och öka fettet, och detta helt utan att veta vad andra sysslade med i lchf-sfären. Den 5 aug gjorde jag  ett inlägg bla om att det verkar som fler gör detsamma och dessa också mäter ketoner.
Det var då tanken väcktes om att möjligens skulle jag också mäta… sagt och gjort jag passade på att skaffa en mätare och tänkte att jag får se om den blir använd. Efter ytterligare en tid så bestämde jag mig för att skaffa stickor från tyskland. Jag började mäta kontinuerligt from 8/9.
Mitt värde var då 2,5.  Optimal ketos 1,5-3. Lätt – begynnande ketos 0,5-1,4 och under 0,5 ur ketos.

Jag kunde märka efter  några dagar runt 5 aug att jag kom in i omställningsbesvär, dvs torrhet i munnen, illamående, yrsel och huvudvärk. Exakt samma besvär som dök upp då jag konverterade till LCHF 2008. De gick över på ca 1 vecka.
När jag nu var väl inne i djup ketos  fick jag för mig att äta lite pommes till min MAX… detta tog mig helt klart ur ketosen, för det tog 5 dagar att komma in igen och återigen samma omställningsbesvär dök upp = bevis. Då jag ännu inte börjat mäta fick min kropp visa vägen och detta har för mig varit en nyttig och lärorik tid. För jag tänker inte mäta hela mitt liv, ville bara mäta tills jag vet nått om min kropp.

Ok, jag mätte alltså upp 2,5 den 8/9 och innan dess hade dottern haft födelsedag med Hallonmoussetårta, dvs både mandlar, hallon, grädde och sötning. INGET hände dagarna efter, dvs inga omställlningsbesvär och vikten gick lite neråt.
Jag ligger därefter på värden mellan 1,7-3,1 under en dryg vecka. Efter där ligger jag på runt 1,1-1,3 under 5 dgr och droppar till 0,8 mån 24/9 och varför hamnar jag på 0,8?
Jo jag intar under två middagar rotmos (utan potatis) ca 100-150 gram/port. Det tar mig inte UR ketos men sänker mig till lätt ketos.

Den dagen 24/9 är också min födesedag så det tillverkas  en tårta, enkel moccatårta= smör, sötning, hasselnötter. Nu kunde man då tro att jag skulle gå ur ketosen på riktigt. Men detta händer alltså inte, på tisdag morgon den 25/9 stiger ketonerna till1,3 och där omkring parkerar de sig i några dagar. Tårta fanns kvar även under tisdagen…
Sedan är det dags för festligheterna med Bonnier Fakta på fredagkväll den 28/9, jag uppmätte då 1,3 på fredag morgon. Festligheterna innebär 3 glas vin, en lingonglasskula och en bit inlagd päron, i övrigt strikt ketogenkost. Bottnar med en lchf-kaffe innan avfärd till Gbg.

Nu kan man tänka sig att ketonerna skulle sjunka, men nej på lördag morgon ligger de fortfarande på 1,3 och under söndagen stiger de till 1,5 och detta med nu arraksboll under lördagen, så med (trots?) en sådan ketonsänkande festkväll och arraksboll (stor)på lördagen så går jag in i optimal ketos. Dessa bollar lever kvar under söndagen och jag intar en då med.

From nu mäter jag inte varje dag utan jag gör nedslag.

Mäter onsd 3/10 2,3 och efter fredag och lördag med lite chokladbollar så mäter jag söndag 1,7.

Varför jag velat mäta är för att just ta reda på hur reagerar jag( ketonerna) på bakverk= nötter, sötning och grädde. jag ville också testa av vin och rotfrukter som morot och kålrot.

Jag anser och tror mig veta hur detta fungerar nu, i alla  fall på mig.

Fortsättning följer…

 

Bloggar etiketter: ,

I kväll författarmiddag med Bonnier Fakta

på Konstmuseet i Göteborg med anledning av att många bevistar Göteborgs Bokmässa!

Bonnier har bjudit in sina författare till en middag och om det blir en sådan här vacker dukning det återstår att se…

Hoppas jag kan ta foto under kvällen!
Får se om det passar sig…

Så ikväll ska jag mingla med bubbel och äta glutenfritt ;)

Får återkomma i morgon och berätta hur det hela avlöpte och vilka som var där.

 

 

Bloggar etiketter: ,

För den nyfikne…

HÄR kan man hålla koll för här kommer den dyka upp…

för alla de som är lite nyfikna på min nya bok till våren och även andras från Bonnier Fakta i vinter/vår!

Återigen kommer Bonnier Fakta att ge alla bloggläsare en fin rabatt på boken, så för att inte missa den viktiga  rabattkoden kan en idé vara att prenumerera på bloggens inlägg via Bloglovin.

 

 

 

2:a på Bonniers egen topplista!

Så måste det få babblas igen om min bakboks försäljning, då det för mig är så fruktansvärt fantastiskt och inte trodde den skulle sälja så mycket.
Jag visste ju vad jag hade uppfunnit, men att andra kan se det också det är så himla kul!

Jag brukar inte kolla mer än Bokus lilla topplista varje måndag, ränner inte runt å kollar alla andra listor mer än när jag får tips om något, men idag då jag skulle kika på Litsfeldts nya bok som nu ska komma ut på Bonnier Fakta så klickade jag på deras topplista och då finner man sin bok ligga på plats 2!
Efter dukandieten och före ex: Pirelli, Tarras Wahlberg och Paulun mfl

Märkligt att se sig själv bland sånna namn…

Kommer nog aldrig vänja mig vid detta …

Bloggar etiketter: , ,

LCHF-kakor och vikt

Ibland händer det att jag får frågan om jag går ner i vikt när jag äter så mycket lchf-kakor.
Dessa funderingaruppstår givetvis hos några då jag redovisar att min vikt inte rör sig neråt. Finns säkert de som tänker just på min bakning.

Här vill jag då göra de som tror att lchf-kakorna ligger mig i fatet uppmärksamma på att mina ca 15 kg gick jag ner under mina första ca 8 månader.
Sedan går jag upp och ner 3-4 kg, och detta verkar inte bero på så mycket vad jag äter. Utan om jag rör mig eller inte.

Jag har för den som följt bloggen sedan start april 11 och/eller läst allt, provat det mesta, Fakir, UFO, inga mejerier (bara smör), inga lchf-kakor under 2,5 år. Tränat intensivt osv osv…
Ja ni läste rätt. INGA LCHF -kakor under ca 2,5 år och ändå händer inget. Dessa “utsvävningar” ( fakir, UFO, inga mejerier) gjordes ca 6 månader in i LCHF och under ca 6 mån. Efter ca 1 år har jag bara ätit strikt LCHF och vikten är där den är.

Varför åts det inga kakor de första 2,5 åren, kanske någon undrar?
Jag började baka några få lchf-kakor, de som stod att finna på nätet (inte många) runt hösten/julen 10 (av familjeskäl ;) ) men inget var gott upptäckte vi alla,
Men när jag införskaffade kokosmjölet av en händelse jan 11  och upptäckte dess egenskap som basmjöl och kom på hur jag skulle blanda sötningen så blev det bakat massor. Som sedan resulterade i att bakboken blev antagen ev Bonnier Fakta maj/juni 11 och sedan släpptes januari 12.
Så från februari 11 kan man säga att det blivit mer fikabröd hos familjen Andersson. Min vikt har varken gått upp eller ner under det sista året och fram till nu. Däremot har ju maken tappat 27 kg med min mat och bakverk ;)

Så jag kan konstatera att  jag går varken ner eller upp, med eller utan bakverk. Detta betyder att mitt LCHF liv kommer alltid att få innehålla fikabröd och det blir aldrig  mer att jag kommer bjuda på ohälsosamma bakverk heller.

 

Bloggar etiketter: , ,