Brie tårta med nötfärs och blomkål
Brie tårta med nötfärs och blomkål
Källa: Magnus Mölk
Portioner:

Ingredienser:
Till färsen
Nötfärs
ägg
gul lök
vitlök
salt
peppar
torkad basilika
matyoghurt
paprikapulver

Brietopping
Brieost
Blomkål
Grädde
Gör så här:
Smält försiktigt brieosten i en kastrull tillsammans med en skvätt grädde och rör ordentligt med en visp, grovhacka kokt blomkål och tillsätt i den smälta brieosten.

Blanda alla ingredienser till nötfärsen och fyll formen till hälften i en oljad springform. Låt sen färsen gå halvfärdigt i ugnen (cirka 10 min på 180 grader) tiden beror lite på hur stor form du använder, ta sedan ut den och häll av eventuell vätska som bildats. Vill du få tårtan extra fin så tar du försiktigt bort den halvfärdiga färsen och gör rent springformen för att sen lägga tillbaks färsen. Häll nu på Brie och blomkåls smeten över färsen och tryck till försiktigt med en stekspade sen är det bara att skicka in i ugnen igen. På bilden har jag garnerat med blancherad sparris och färska champinjoner innan jag la in tårtan andra vändan.
Mindre protein och långt mer fett

Jag nämnde ju i mitt tidigare inlägg om styrketräning och fasta mm att jag ändrar lite from augusti till att dra ner på proteinet och öka fettintaget.
Detta efter lite grunnande i sommar om att för mycket protein omvandlas till glukos och därmed blir proteinet insulinhöjande.
Jag fick ju den kommentaren i ett inlägg sent i våras eller när det nu var om att dra ner på proteinet och öka fettet. Det är alltså det jag nu provar.

Det kanske är någon som undrar lite om hur min fördelning ser ut. Jag har valt att starta dagen med att få i mig fett för att få upp fettandelen över dagen. Då fett och vatten inte tilltalar mig har det blivit kaffe med fett och det är smör och kokosfett jag använder mig av. Jag tar ca 30 gram av varje i 1 dl kaffe och 1 dl vatten som mixas. Detta står jag mig givetvis länge på, jag är ju van  att fasta så ;) . Vid lunch runt 12 äter jag 2 ägg och 2 gulor och smör eller koksfett ca 50 gram fett tillsammans. Middagen blir 250 gram kött/fiskråvara + ca 50 gram smör och en massa goa grönsaker.

Min fördelning blir ca:
81% fett – 163,22 g
18% protein – 83,70 g
0 % kolhydrater – 1,87 g ( spenat därav lite kh)
och för alla som kanske tror jag svälter:
kcal:  1810,80

en annan dag:
83% fett – 197,11 g
14% protein – 76,35 g
3% kolhydrater – 16,87 g ( Blomkålsmos och ett par skivor nektarin)
Kcal: 2132,23 1810,80

En tredje dag:
85 % fett – 225,74
13% protein – 77,13
2 % kolhydrater – 10,31 (Vitkål och 1 tomat)
kcal: 2365,61

Det vore kul om du som gav mig rådet att minska på proteinet hade kommentar på detta!

Jag förstått att det är fler inom lchf-sfären som verkar (jag vet ju inte riktigt vad de gör) dragit ner på proteinet och ökat fettet och tar blodprov och undersöker ketonerna. Fick kommentar här på bloggen om LifeZone som tar blodprover och nu läser jag  om att Margareta på KiF gör det också + några fler. Undra om det jag gör är detsamma?
Det får väl tiden utvisa när de avslöjar vad/hur de gör, det verkar vara ett väldans “hemlighetsmakeri” (edit: fel ordval inser jag)  omkring det. De skriver båda om det men väldigt luddigt. Finns säkert en orsak till det…

Ser också att Jimmy Moor experimenterar också i saken, intressant att läsa hela hans inlägg och alla kommentarer. SSS- Sten Sture Skaldeman kommentar om viktuppgång på LCHF är ju sannerligen intressant, 35 pounds = 15 kg viktuppgång på LCHF…

Jag får säkert anledning att återkomma i denna sak.

 

 

Bloggar etiketter:

LCHF recept för Chilikasslergratäng

Mycket god och smakrik gratäng som passar bra ihop med kokt blomkål!

LCHF Chilikasslergratäng
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
500 gram kassler
1 dl röd spetspaprika, finhackad
1 st 1-2 vitlöksklyftor
3 dl grädde, hårt vispad
0,5 dl chilisås
1 tsk curry
1 krm chilipulver eller chiliflingor
3 dl riven ost, fet och smakrik
smör till stekning

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Stek den finhackade paprikan och vitlöken så att det mjuknar tillsammans med kryddorna i smör. Lägg över och fördela i botten av en ugnsfast form. Placera de tunna skivorna kassler omlott över.
3. Vispa grädden och rör försiktigt ner chilisås. Bred chiligrädden över kasslerskivorna så det täcker. Toppa med den rivna osten och gratinera tills osten fått fin färg, ca 20 minuter. Serveras med kokt blomkål.

Lövbiffsgratäng
Källa: glamrock
Portioner: 2

Ingredienser:
Ca 300 gram lövbiff
125 gram Danablu mögelost
3 dl grädde
Lite purjolök
Salt och peppar


Gör så här:
Börja med att smula ner mögelosten i en kastrull. Slå över grädden och värm på låg värme på spisen (ge det åtminstone 20-25 minuter så osten får smälta ner lite, men det behöver inte bli en helt slät sås) Strimla lövbiffen och lägg i smord form. Du ska INTE steka den innan utan lägg ner den som den är. Salta och peppra och strö över hackad purjolök. När ostsåsen smält ihop häller du den över lövbiffen och ställer in i mitten av ugnen på 225-250 grader och när rätten fått en fin färg är det dags att ta ut den (tar ca 20-25 minuter) Köttet har dragit ihop sej och det blir lätt att skära upp och det finns god ostsås att hälla över t ex kokt blomkål eller broccoli eller vad du nu kan vilja äta till gratängen. Smaklig spis!
Blomkålscouscous med aijvar
Blomkålscouscous med aijvar
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
1 blomkålshuvud
1 gul paprika
2 salladslökar
1 pressad lime
3 msk stark aivar
Salt
Peppar
Gör så här:
Dela blomkålen i buketter och kör i mixern en stund. Tillsatt finahackad paprika och salladslök. Pressa över lime och klicka i aivar. Mixa lite till. Smaka av med salt och peppar
Rårakor på broccoli och blomkål
Sallads special no.1

 


Jag har fått en del frågor och mail om tips på sallader till de mer vardagliga måltiderna. Dom där enkla man svänger ihop i ett kick och som inte bara består av isbergssallad, tomat & gurka! ;-) Självklart ska jag tipsa, det är svårt med sallader tycker jag och jag är ingen novis på det området men har ändå hittat en del favoriter som vi kör i repris då och då.

Jag har hoppat över de kokta alternativen här då jag tycker dom står sig mer ihop med respektive maträtt. Kokta morötter och ärtor till husman, brysselkålen till kalkonen, den kokta broccolin, sugarsnapsen och blomkålen till alla LCHF:fantaster etc etc. Jag lämnar det utanför, den fantasin har vi alla i bakfickan ändå. :-P

Jag har beskrivit dessa salladers ingredienser kort med + plus +, samt lagt till vad dom kan behöva för tillbehör och vad dom passar extra bra till!

Lämna gärna ditt eget bidrag på din bästa vardagssallad i kommentarsfältet.
Har du dessutom en BILD? Maila den till mig så publicerar jag den i inlägget och fyller på listan! (kryddburken@telia.com)
Lämna en likande beskrivning på salladen som jag gjort nedan i så fall.

PIFF-EXTRA : 
För extra vardags-piff kan du :

  • Lägga upp salladsblad, grönsaker, hackade örter, fruktskivor direkt på tallriken
  • Ringla över lite crema di balsamico
  • Riv över parmesan, smulad fetaost, getost, brie etc
  • Strössla med nötter, solrosfrön, linfrön
  • Dressa med en god vinegrette
  • Krydda med nymald peppar och flingsalt
  • Å så den där menlösa lilla örtkvisten som man ändå petar bort, *envis* men det är ju snyggt!! ;-)
  • Vår & sommartid kan du garnera med en liten ätbar (eller icke-giftig) blomma på tallriken
  • Tänk i färger, många färger så blir man lite extra glad av salladen också!


Isbergssallad + tomat + rödlök + färsk timjan + svartpeppar + flingsalt
Tillbehör; Kall vitlökssås
Passar extra bra till; Färsrätter, fisk och pasta.


Tomatsallad
Tomater, olika sorter + nypa socker + gurka + sallat + färska örter + gul lök


Gurka & Majssalsa
Gurka + majskorn + heta kryddor
Passar extra bra till; Tacos, gratänger, grillat.


En god olivsallad
Fetaostfyllda oliver + soltorkade tomater + isbergssallad + gurka.
Passar extra bra till; Kött & kyckling, eller som den är, alt till pasta.


Fetaostsallad med gurka
Gurka + fetaost + rödlök
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger, pasta.

Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.


Fetaostsallad med tomat
Tomat + rödlök + fetaost + gurka/squasch
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger!
Hela receptet hittar du här >> 


Tomat & mozzarellasallad
Tomat + mozzarella + vinegrette + basilika + chili
Passar extra bra till; Buffé, grillat, pasta, kallskuret.
Hela receptet hittar du här >>


Coleslaw på rödkål.
Rödkål + rödlök + morötter + creme fraiche + majonäs + citron.
Passar extra bra till; Grillat, hamburgare, färsrätter.


Råkostsallad
Isbergssallad + röd endive + morot + alfalfagroddar.
Passar extra bra till; Husmanskost. Ugnspannkaka, blodpudding, raggmunkar, lasagne.
Hela receptet hittar du här >>


Avocado + rädisor + gul paprika + fetaost
Passar extra bra till; Tacos, färsrätter, quesadillas, enchiladas.


Pizzasallad med ättika.
Vitkål + ättika + olja.
Passar extra bra till; Pizza, varm mackor, som grundsallad till vardags.


Snabb & enkel vinegrette till vardags :

Det här behöver du :
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tätslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.


När fantasin tryter och kylskåpet är knapert kan även den enklaste salladen med enbart isbergssallad och tomat bli otroligt god med en fin vinegrette. Bättre än ingenting med andra ord! ;-)

Varma sallader


Haloumisallad med nektariner
Haloumiost + färska nektariner  + körsbärstomater + romansallad.
Passar extra bra till; Som den är, till grillat.


Varm champinjonsallad
Färska champinjoner + vitkål + tomat + rödkål +  haricots verts + persilja.
Passar extra bra till; Grillat kött med sås, kött, fisk, kyckling eller som ensamrätt.
Hela receptet hittar du här >>


Varm sallad med nötter.
Färsk majs + gurka + paprika + nötter.
Hela receptet hittar du här >> 

 

Revbensspjäll av Lamm med brynt Vitlökssmör och Blomkål

Revbensspjäll av Lamm

Lamm är bland det nyttigaste kött vi kan äta med en hög halt av Omega-3.

Den halten stiger eftersom de får gå ute och beta gräs, precis det som djuren är anpassade för genom evolutionen.

Mitt lamm köpte jag uppe i Huså i höstas, byn ligger på baksidan av Åreskutan.

Djuren är av rasen Åsenfår, som är en gammal allmogeras.

Där hade de verkligen fått äta sig feta och fina under sommaren, på alla fjällängens gräs, örter och blommor.

Det har gett en fantastiskt god smak åt både kött och fett, långt ifrån det som många tycker smakar kofta.

Bilden nedan är inte på Åsenfår och inte heller från Huså, utan från en av mina resor i Sörmland.

Det är en så vacker bild på djur som lever ett gott liv, långt från djurfabrikerna.

Till den här middagen tog jag de tunna revbenen och kryddade med bara örtsalt och vitpeppar.

Det fick sen steka långsamt i ugnen, två timmar på 150°. Det här gjorde köttet riktigt mört, det lossnar nästan av sig själv från benen.

Eftersom de var så tunna, så blir de klara på den förhållandevis korta tiden i ugnen.

Har Du tjockare spjäll eller föredrar revbensspjäll från gris, så öka på tiden till det dubbla.

Som tillbehör stekte jag tjocka skivor av blomkål i smör och gjorde ett lite annorlunda vitlökssmör.

Bryner man vitlöken först, så blir den mild och får en god, nötaktig smak.

Vill Du ha recept på en vanlig Lammstek med Rödvinssky, så hittar Du den Här.

Brynt Vitlökssmör

150 gr Smör

4 stora Vitlöksklyftor

2 msk Kallpressad Olivolja

2 msk pressad Citron

2 msk hackad Persilja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn den försiktigt i olivoljan, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund. Låt svalna.

Vispa ner vitlöken och oljan i smöret med elvisp. Kör en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med persilja, salt och peppar. Smaka av om det är lagom salt och syrligt.

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.


Fyllda ägg
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
4 ägg
1 burk tonfisk i vatten
2 matskedar olivolja eller smör
citronsaft
salt
peppar
hackad persilja

Dressing
1 dl majonnäs
1 dl fet yoghurt
salt, peppar
blandas



Gör så här:
Koka ägg i7 min. Dela i två lika delar och ta ur gulorna.

Blanda gulorna med tonfisk, olja el smör, kryddor, lite citronsaft och persilja till en smidig massa.

Fyll äggvitorna med en msk av massan och täck med dressingen. Dekorera med persiljekvistar.
Låt stå i kyl ca 1 timme och servera med grönsallad.

Ta makrill, skinka eller kokt blomkål om du inte gillar tonfisk!

Gott som förrätt eller mellanmål, på buffébord.
Blomkålsgratäng med Burkmakrill och Smetana

Lättlagad Vardagslyx

Kan en burk makrill smaka lyxigt? Ja, gjord på det här viset blev det en riktig delikatess.

Det hänger på tillbehören, är de bara riktigt fina, så kan även burkmat bli njutbar.

Men jag märkte att jag sällan öppnar burkar, det skvätte tomatsås över både mig och köksskåpen, så var lite försiktig.

Vill Du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på Makrill i Tomatsås, gjord på färsk makrill.

Vi behöver ju få i oss fet fisk lite oftare, speciellt för våra hjärncellers skull.

Ett högt intag av Omega-3 borgar för att hjärnan håller sig i trim upp i hög ålder.

Det märker jag både på min Mamma som blir 83 och min äldsta vän som fyller 90 i sommar.

De har båda ätit mycket fisk ända sen barnsben och har kristallklara hjärnor fortfarande.

Nyttigt fett som smör och grädde har de här damerna också ätit mycket av i hela sitt liv.

En riktigt njutningsfull, ny gräddprodukt har letat sig även till min lilla lokala Coop Nära.

Smetana med sin milda, krämiga smak och en fetthalt på hela 42% blev perfekt som gratängtäcke.

I morgon får Du titta förbi en sväng, för då kommer en uppdaterad version av Påskmat till helgernas bufféer.

Det blir ett inlägg med hela 85 receptlänkar till mina egna recept, alla passar fint till Påsk.

Ja, de passar ju även på en buffé vid andra högtidliga tillfällen.

Makrillgratäng

1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 gr

4-5 förvällda Blomkålsbuketter

5 cm Purjolök

2 msk Smetana

½ dl riven Västerbottensost

½ tsk torkad Timjan

Skivat Smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form. Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel. Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en Grönsallad med Pumpakärnor, Citron och Kallpressad Olivolja.