Smörstekt röding med gräddstuvade kantareller och romanesco

Smörstekt röding med gräddstuvade kantareller

Njutbar fiskmiddag

En av de bästa rätter jag kan tänka mig är smörstekt fjällfisk. Jag har sån tur att jag har jägare/fiskare i Familjen, så förråden av röding och öring fylls på lite då och då när det är älgjaktstider.

De lägger då nät på kvällen och vittjar dem på morgonen innan dagens jakt sätter igång, ett verkligen tidseffektivt sätt att ta reda på det som bjuds i naturen. På väg från jaktpasset blir det ibland också en hel del fjällkantareller som plockas.

Senaste helgen var en sån riktigt lyckad fångstdag, det var bara älgen som klarade sig. Jag fick en påse med några fina fiskar och en stor påse kantareller, det är verkligen guld värt.

Fisken mår bäst av att bara saltas lätt in- och utvändigt och stekas ett par minuter på var sida i rejält med smör.

Sen stänger jag av plattan och lägger på ett lock på glänt, så får fisken steka färdigt under några minuter till. Går det lätt att dra loss ryggfenan så är fisken färdigstekt, låt den annars ligga nån minut till.

Kantarellstuvningen till min fina fisk gjorde jag så här:

Kantareller

Kantarellstuvning 2 port

3 dl kantareller i bitar

25 g smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 färsk, liten rödlök

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter. Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund.

Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen. Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar.

Servera med kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör till.

Den vackra och smakrika romanescon, rödlöken, tomaterna och dillen kom från ekologiska odlaren Ås Trädgård, så det här är verkligen en måltid med den bästa näring och smak jag kan tänka mig.

Romanesco från Ås Trädgård

Romanesco från Ås Trädgård


Gratäng med blomkål och varmrökt sidfläsk

Lättlagad och läcker gratäng

Idag får du ett riktigt lättlagat och gott recept, medan jag vilar upp mig efter Norgeresan. En blomkålsgratäng som smakar nästan som makaronipudding, en favoriträtt från förr.

Jag använder sällan grädde i min mat numer, men på det här sättet kan jag njuta av en krämig gratäng ändå.

Med en stomme på ägg och majonnäs blir det väldigt gott, vill man förstärka den ännu mer passar det fint med ett täcke av riven, lagrad ost. För en mejerifri variant så hoppar du bara över osten.

Gratängen blir riktigt mättande, god att äta som den är eller som tillbehör till stekt fisk.

Här hittar du fler tips på blomkålsgratänger, en med makrill i tomat och smetana och en med musslor och halloumi.

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

3 dl blomkål i små bitar

150 gr varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl majonnäs

2 dl riven Västerbottensost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°. Servera med skirat smör och en sallad


Lättlagad laxmiddag med annorlunda sås

Lax med tomatsås

När du har riktigt bråttom

Det här är en riktigt snabblagad rätt som jag kom på igår när kylen var rätt tom och jag inte hade så mycket tid över för matlagning.

Majonnäs, lök och tomat finns för det mesta hemma hos mig, de är riktigt bra basingredienser som funkar till både kött och fisk.

När jag skrev min Paleoblogg så kom jag på att det går att laga väldigt mycket gott med majonnäs. Det blev en hel del variation på rätter där jag förr alltid använde grädde eller crème fraiche.

Man tänker kanske inte så ofta på att det går att använda majonnäs i varm mat, men bara man inte kokar den går det fint att ha i en varm sås.

Den funkar också mycket bra som gratängtäcke, återkommer med recept på det framöver.

Lättlagad lax

Lax med varm tomatmajonnäs 1 port

1 bit laxfilé, gärna ekologisk eller viltfångad

4 cocktailtomater

2 msk pumpakärnor

1 gul lök

2 msk smör

1 msk vatten

½ tsk balsamvinäger

Havssalt och chiliflingor

2 msk majonnäs

1 msk hackad citrontimjan

Skär tomaterna i fyra delar och löken i klyftor. Bryn smöret och stek grönsaker och pumpakärnor några minuter så de får lite färg.

Krydda med salt och chili. Häll på vatten och vinäger och låt småputtra medan du steker laxen.

Ta grönsaksröran från värmen och rör ner majonnäs och timjan. Servera genast till den stekta fisken.

Kokt broccoli eller blomkål blir gott till om du vill ha ett matigare tillbehör.

Begonia


Blomkålsgratäng med majonnäs och bacon
Blomkålsgratäng med majonnäs och bacon
Källa: Piggapeggy
Portioner: 4

Ingredienser:
1 litet blomkålshuvud i små bitar
1 paket bacon i bitar
Smör
4 Ägg
1 dl majonnäs
2 dl riven lagrad ost
Salt och peppar
Gör så här:
Stek baconet i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med salt peppar.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen efter att du smaksatt "röran" med salt och peppar.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.
Lax & räkgryta med curry
Lax & räkgryta med curry
Källa: Matglad med LCHF
Portioner: 2-4

Ingredienser:
Steksmör
1 gul lök
1 paprika
en halv aubergine
5 dl créme fraiche
3-5 dl grädde
3 st laxfiléer
en näve skalade räkor
curry, salt & vitpeppar
Gör så här:
1. Hacka grönsakerna och stek sedan löken i smör en stund i en gryta.
2. Häll sedan i resten av grönsakerna.
3. Ha i en del curry när du steker.
4. När grönsakerna har stekts ett tag häll i créme fraice.
5. Fyll upp med grädde till önskad rinnighet. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer curry och låt grytan koka upp.
6. Skär laxen i bitar och lägg i grytan låt laxen koka med i några minuter (MAX 5 min.).
7. Häll sedan i räkorna sista minuten (för att förhindra att räkorna blir sega). Spara några för att garnera grytan.

Servera tillsammans med:
Vi hade kokt blomkål denna gången men supergott med sjögräsnudlar eller shiratakinudlar.

/ Matglad med LCHF
Super-broccolin lika bra som en joggingrunda…

BROCCOLIDetta var nyheterna i går på Tv, denna nya super-broccoli (en korsning mellan en vanlig och en vild sort) innehåller så mycket  glucoraphanin att den kan jämföres med ett jogginpass!?

DN om super-broccolin

När man läser de sista raderna så känns det som att här är det upplagt för lurendrejeri. Hur ska vi konsumenter som eventuellt vill köpa denna super grönsak, veta om vi verkligen betalar detta höga pris (mest troligt en dyr grönsak ju) för just super-broccolin och inte vanlig broccoli?

Sedan kommer vi till frågan om hur mkt antioxidanter behöver en LCHF`are?
Då vi äter en så låg andel omega 6 och knappt några växoljor, vilket ju är de oljor som oxiderar och blir skadliga i oss och oskadligörs av just antioxidanter, så torde vi inte behöva några större mängder antioxidanter och detta ämne  glucoraphanin är en sådan och aktiverar vårt försvarssystem.

Detta ämne finns även i vanlig broccoli och blomkål, men inte i samma mängd då som denna super-broccoli.

Detta är säkert något vi framöver får veta mer om. Så för er som är nyfikna så googla ämnet och håll ögon öppna.

 

 

Blomkålssoppa

DSC_0608Här får ni min variant av Blomkålssoppa!
Jag älskar blomkål och har gjort det sedan jag var jättelite!

Servera den till bacon, stekt fläsk, eller annat rimmat och rökt kött!

2-3 portioner

ca 500 gram blomkål
3-5 cm av en purjolök
1 liter vatten + salt

50 gram smör
50 gram cream cheese
1 dl grädde
3 dl vatten från kokningen av blomkålet
lite vitpeppar

Gör så här:
Ansa blomkålet lite från de grövsta och fula bladen, låt annars så många blad som möjligt få koka med. Koka upp blomkålen och biten purjo i det lättsaltade vattnet, låt koka till det är ganska mjukt, ca 5min.

Häll av 3 dl av buljongen i en mått och slå ut resten. Lägg i smör, grädde och cream cheese och peppra  lite. Mixa med mixer och slå i buljongen tills du får en lagom  konsistens.

Servera med lite klippt persilja och vald proteinkälla!

 

 

 

Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Källa: Piggapeggy
Portioner: 6-7

Ingredienser:
Köttbullarna
700 g köttfärs
1 ägg
1 stor gul lök
3 tsk chipotlepaste
1,5 tsk sambal oelek
1,5 tsk tomatpuré
1,5 tsk svartpeppar
1,5 tsk paprikakrydda
1 msk oxfond
3 msk grädde
3 msk hackad färsk timjan
2 vitlöksklyftor
2 msk pofiber
Smör

Såsen
1 vitlöksklyfta
1 lök
1 burk finkrossade tomater
1 tsk svartpeppar
1 tsk oxfond
2 msk hackad färsk timjan
2 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
4 dl grädde
½ dl rött vin
½-1 tsk salt
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och kör det tillsammans med timjan i en mixer.
2. Lägg i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till köttbullarna allt utom köttfärsen. Låt stå en stund tills pofibern svällt.
3. Lägg ner köttfärsen i skålen och blanda mycket väl. Låt gärna hela blandningen stå en liten stund innan du rullar bollarna.
4. Stek i ca 10 minuter medans du hela tiden rör om så de inte bränns. Lägg sedan bullarna åt sidan på ett fat. Ställ gärna fatet i en varm ugn så att de blir helt genomstekta och håller sig varma medan du gör såsen. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Fräs vitlök och lök på medelvärme tills löken har blivit mjuk.
7. Tillsätt resten av ingredienserna förutom grädden och låt puttra i några minuter. Häll sedan i grädden och låt puttra i ytterligare några minuter. Lägg sedan i köttbullarna i såsen i stekpannan och servera direkt ur pannan.
Passar bra tillsammans med tex blomkålsris och en grön sallad.
Korvstroganoff med blomkålsris

DSC_0114Här på bloggen blir detta det tredje ”blomkålsriset” det finns ett recept på stekt blomkålsris och ett curryris, nu kommer det ett vanligt traditionellt kokt blomkålsris!

Korvstroganoff är ju alltid gott och går precis lika bra att göra på strimlad biff!
Den lilla krydda som lite finhackad ättiksgurka tillför tycker vi nästan är avgörande ;)

3-4 portioner

ca 500 gram falukorv med hög kötthalt
1 stor gul lök
2 dl grädde
ca 8 skivor inlagd gurka
2-3 msk tomat puré
smör till stekning
salt och peppar

Blomkålsris:
1 blomkålshuvud
Vatten och lite salt

Gör så här:
Skär korven i skivor och skär  strimlor, ca 3-4 strimlor av en skiva.  Fräs den i rikligt med smör i en gryta. Finhacka löken och låt den fräsa med efterhand. Häll över grädden och krydda med salt , peppar och tomatpurén. Rör runt ordentligt. Låt småputtra.

Riv blomkålen på det grövsta. Koka upp vatten med lite salt i och häll i blomkålsrivet och låt det koka i ett par tre  minuter.
Sila av och servera till korvstroganoffen.

 

 

 

Curryris – Currydoftande blomkålsris

 

DSC_0037Currydoftande blomkålsris som passar till det mesta!

Ingredienser:
50 gram smör
1 blomkålshuvud
1/3 purjolök
1 tsk curry
salt och peppar efter smak

DSC_0035

Gör så här:
Jag väljer att steka i järngrytan, men du steker i det du tycker passar bäst.
Grovriv blomkål. Medelhacka purjolöken.
Lägg smöret i grytan och fräs upp blomkålen lite, ta i purjolöken att fräsa med. Salta och peppra efter smak.
Dofta över curryn och blanda väl runt. Ev ta i mer smör efterhand.
Låt det mjukna lite under några minuter.

DSC_0036Serveras till det mesta men här är det kotletter.