Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Grillad lax med grön aioli LCHF/Paleo/Keto, kokbokstips och nytt jobb

Lax med limeaioli

Paleorecept à la LCHF/Keto

Vi blir fler och fler nu som ätit LCHF under rätt många år. Jag började själv min lågkolhydratbana under våren 2009, efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist.

Annika hade blivit symptomfri från sin fibromyalgi och jag blev väldigt inspirerad av hennes föreläsning.

Jag hade då redan nosat på Low Carb under några år, först via GI och sen vidare till Atkins, men hade inte fastnat riktigt för nån av dem.

Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor.

Jag har aldrig haft något problem med sockerberoende men älskade pastarätter och smörgåsar, bullar och kakor.

Nu fick jag lära mig ett helt nytt sätt att baka glutenfritt, det är verkligen en spännande utmaning att hitta på nya recept som passar för oss som äter LCHF.

Glutenfria mandelmusslor LCHF

Glutenfria mandelmusslor LCHF

När jag på hösten 2009 tog bort gluten helt ur min kost så mådde jag ännu bättre än under den första tiden med LCHF, då jag ätit lite surdegsbröd, Finn Crisp och även tagit nån vanlig tårtbit på kalas.

Magbesvären och migränen som jag dragits med sen 13-årsåldern försvann nu spårlöst och jag blev klarare i tanken.

Du kan läsa mer om mina hälsoförbättringar på en glutenfri LCHF-kost här.

Det här blev alltså en kostmodell som jag verkligen fastnade för, den kommer helt säkert att hålla livet ut.

Men jag har som många andra utvecklat min LCHF-kost under resans gång. För några år sen upptäckte jag att magen krånglade lite igen…

Birgitta Höglund i Alanya

Så nu var det dags att se över mitt intag av mjölkprodukter, eftersom vi även har laktosintolerans i  släkten. En kusin som är både gluten- och laktosintolerant efterlyste mjölkfria LCHF-recept.

Det blev början på min karriär som Paleo-skribent, samlade under 1 år ihop ca 200 mjölkfria recept på en egen blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag ville när jag skrev min andra kokbok Grillmat LCHF att den skulle ha med även Paleo i titeln eftersom den innehåller många mjölkfria recept.

Men det gick inte förlaget med på, de trodde Paleo bara var en modefluga.

När jag så ett halvår senare skrev boken Långkok (tyvärr slutsåld hos förlaget), då hade det blivit mer trendigt så den fick med både LCHF och Paleo i titeln.

Nu på de senaste två åren har det kommit många bra Paleoböcker, vilket jag tycker är riktigt roligt. De jag tycker bäst om är skrivna av Åsa Söderberg som har bloggen Fyscoachen.

Hälsokoden av Åsa Söderberg

Annars är min absoluta favoritblogg i Paleosammanhang Under vårt tak, där Jenny och Magnus Andersson frikostigt delar med sig av mängder med läckra recept, tips och råd hur man lever ett naturligare liv.

Lågkolhydratkost är så individuell så det är bra att det nu finns möjlighet att testa sig fram till den nivå man mår bäst av.

I morgon ska jag på Swedish Paleo’s första medlemsträff, det ska bli riktigt intressant att lyssna på en föreläsning om anti-inflammatorisk mat av klubbens medarbetare Karl Hultén.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma brinnande intresse för naturligt god mat.

Vill du lära dig mer så gå gärna med i Swedish Paleo Club du med, så kanske vi ses på nån av träffarna framöver.

Karl och Cecilia Nisbet Nilsson, som startade Swedish Paleo för ett par år sen, har just kommit ut med en E-bok, Kom igång med Paleo. Den kan du köpa via länken för bara 65 kr.

Några som precis som jag gått över mer till en blandning av LCHF och Paleo är Jimmy Moore och Maria Emmerich.

Jimmy är ju välbekant för många svenskar sedan flera år genom sin blogg Livin’-La-Vida-Low-Carb och även Low-Carb Cruise i Karibien, som jag var med på i våras.

Maria är en ny bekantskap för mig, men hon är en mycket känd kokboksförfattare och bloggare i USA. Här hittar du hennes intressanta blogg Maria Mind Body Health.

008

Deras nya kokbok har just släppts på engelska, The Ketogenic Cookbook. Keto är än så länge ett mer vanligt namn på LCHF i USA, men precis som på mina engelska kokböcker är Low Carb High Fat med i titeln.

Jag fick hem boken häromveckan och det är en av de vackraste kokböcker jag sett och jag har läst rätt många böcker i den genren genom åren.

Den är precis som jag vill att en kokbok ska vara, inte så tillkrånglade recept med massor av ingredienser, utan lättförståeliga med desto fler bilder till.

Boken innehåller mängder av läckra recept på maträtter jag gärna provar på framöver, bland annat de här baconlindade lökringarna.

Paleo onion rings from The Ketogenic Diet

Bakrecepten ser väldigt fina ut på bilderna men innehåller en hel del stevia, erytritol och olika typer av liknande artificiell smaksättning. Den typen av bakning är ju populärt i LCHF-kretsar, särskilt i USA.

Mått och grader är bara amerikanska, men det går förstås lätt att omvandla med hjälp av Google. Vi får hoppas att den snart ges ut även på svenska.

I torsdags fick jag så äntligen hem mina egna kokböcker från Skyhorse Publishing i New York.

Du kan ju förstå att det var en fantastisk känsla att se mina recept på engelska, jag är så himla stolt och glad :)

Gun Penhoat har gjort ett fantastiskt jobb med översättningen, hon har själv ätit Low-Carb i många år och är mycket kunnig.

Eftersom en del av våra svenska råvaror kan vara svåra att få tag på i USA, så har hon gjort ett riktigt detektivarbete för att hitta likvärdiga produkter.

Birgitta Höglunds Cookbooks in English

Jag kommer under hösten att vara fullt upptagen med att jobba som receptkonsult åt ett nytt hälsocafé som ska öppna i Östersund. Ecocaféet ligger på bästa läge nära Stortorget, nämligen på Storgatan 26.

Ett café med hälsobutik som serverar glutenfria och sockerfria bakverk och lättare rätter, baserade så mycket som möjligt på ekologiska och lokalproducerade råvaror.

Det kommer även att bli en hel del föreläsningar inom ämnet och i källaren finns flera behandlingsrum för alla som vill må bättre av massage och andra kroppsbehandlingar.

Det blir ett café för alla som äter LCHF/Paleo/Rawfood/Vegetariskt/Veganskt och förstås för alla som bara uppskattar det naturligt goda utan att ha nån benämning på sin kost.

Birgitta Höglund och Lindha Vikström

Nu är det officiellt att en av de anställda på Ecocaféet blir Lindha Vikström, mer känd i LCHF-sammanhang som Halva Lindha.

Så roligt att hon hade möjlighet att börja på caféet, hon inspirerar många med sin fantastiska vikt/hälsoresa.

Lindha ville redan för ett år sen att vi skulle starta ett LCHF-café tillsammans i Östersund.

Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse och jag kan vara med på ett hörn på mitt sätt som konsult, så roligt att vi nu får jobba tillsammans och sprida matglädje

Jag är väldigt glad att ägaren Börje Karlsson kontaktade mig och erbjöd mig att vara med ända från starten krig det nya caféet.

Förstås en mycket spännande utmaning för mig, det var ju sånt här jag höll på med i mitt yrkesliv som köksmästare.

På senare år har jag också haft en liknande konsultfunktion på Lars Fahléns LCHF/Paleo-restaurang PriMaten i Uppsala, ett väldigt roligt och stimulerande jobb.

När man som jag inte längre kan jobba fysiskt med kroppen, då känns det härligt att knoppen får sitt istället.

Premiär för Ecocaféet är det 5 oktober så det blir en hel del att göra fram till dess för att få alla pusselbitar att falla på plats.

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Caféet kommer att erbjuda alla Östersundsbor och besökare från annan ort riktigt gott kaffe, njutbart fikabröd, härliga röror, påläggsfyllda mackor à la smörrebröd, smakrika smoothies, matiga sallader, ja allt som man kan tänkas vilja njuta av på ett café.

Allt glutenfritt, en hel del mjölkfritt, inget raffinerat socker, men naturligtvis är allt späckat med härliga och naturliga smaker.

Till de strikta LCHF-bakverken kommer vi att använda xylitol, björksocker, det sötningsmedel vi tycker har minst bismak.

På bilden nedan ser du ett av mina populäraste bröd, valnötsbröd, som förstås kommer att serveras på caféet.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo...

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo…

Nu inleder jag en period när jag börjar flytta över recepten från min Paleoblogg hit in, så att så många som möjligt får ta del av dem.

Jag kommer inte att ha så mycket datortid till övers för bloggandet, så det blir mest bara recept och inte så mycket småprat i inläggen.

Har du några frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna, då jag även kommer att dra ner på närvaron inne på Facebook.

Jag får så många personliga meddelanden där, men nu hoppas jag ni ställer frågorna här istället, då får många fler chansen att läsa mina svar.

Grillad lax

Chilimarinerad lax 2 port

2 bitar laxrygg à 200 g

2 msk olivolja

1 tsk chiliflingor

Saft av ½ citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken. Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Äggmackor och helfabrikat… Och min åsikt!

äggmackor_äggsmörgäs_rostbiff_räkor_majonäs_skinka
Tidigare idag hade vi möte här hemma med ett nytt bolag och givetvis vill man ju bjuda på något gott när det är möte kring lunchtid. Ibland är det svårt att förutspå vad som gillas eller går hem, eller om personen/personerna man inte träffat tidigare nyss har ätit är helt enkelt är allergiska eller går på nån diet. Skulle man ställa frågan före utsatt möte blir ofta svaret
– ”Nä, det behövs ingenting speciellt, bara en slät kopp kaffe duger gott!”
(Hur tråkigt är inte det….?)

 

Jag hade önskat ett svar som;
-”Alltså, jo jag ÄLSKAR sockerkaka och goda bakverk och allt vad pasta och vegetariskt heter!!” 
Hur taggad hade man inte blivit då att fixa nåt gott?! 😉 

 

Här hemma går vi inte på nån diet så jag tog ett säkert kort och körde på äggmackor med variation och hoppades att det skulle uppskattas. Ett par med ägg/räkor/lime/majonäs, ett par med rostbiff/ägg/gurkmajonäs/rostad lök och ett par med skinka/ägg/gurkmajonäs/rostad lök. Tomat, nektarin och gurka på alla, och så blev det lite variation om man nu inte gillar skaldjur.

 

DET GICK HEM!
Hon delade tydligen mitt matintresse och sa sig vara nöjd och blev glad när hon såg mina smörgåsar vilket en matnörd som jag blir extra exalterad för.
Nästa gång hon kommer vet jag vilka boliner jag ska spela på och då får hon vara förberedd. Det vill säga HUNGRIG! Älskar att träffa nya människor som uppskattar god mat och kan njuta av livets goda utan krusiduller.

 

Likaväl som vi åt IKEA-köttbullar med stuvade makaroner till kvällsmiddag idag så ska man inte vara kinkig. Halv eller helfabrikat tar alla till nån gång. Inte för att det är godare utan för att tiden och orken är knapp och det är helt okej att inte följa normen utan ta upp färdigmat från frysen och steka på. Vi har haft mycket att planera och tänka och fundera på idag samt mycket därtill som ska uträttas så – Ja! Därför tog jag upp en påse köttbullar ur frysen. Och kan ärligt erkänna att även HÄR vispas det pulvermos, steks färdiga köttbullar och kokas nudlar ibland.

 

Inget jag tycker är knasigt eller konstigt trots vissa kommentarer på instagram men HERREGUD!?! Äter inte folk nån gång på korvkiosk? En färdig baguette på macken? Mc Donalds? Eller annan snabbmatskedja längre? Heller inga som värmer mackor med ost i micron? Eller fuskar med färdigrätter eller andra helfabrikat nånsin?? Okej, då är vi ensamma om det här i Öjkroken…. 😛
Varför ska det vara så propert och fint och RÄTT att all mat som inmundigas i en familj är lagad från grunden alla årets dagar? 
Jag är uppväxt med enkla men goda medel i köket. Det kokades snabbmakaroner och frästes på renskav och de gick snabb, var gott och man blev mätt. Spagettiringar i tomatsås från konserv, liksom fiskbullar och ravioli var inte heller så dumt, faktiskt bland det godaste jag visste vid sidan om farmors palt och hemlagade söndagsmiddagar. Sluta knussla om vad ni inte äter eller tolererar att andra äter. Det förekommer överallt men ingen vill känns vid snabbmat, nudlar och makaroner med ketchup.

 

Hemlagat ÄR godast men då och DÅ kan även en helt vanlig familj behöva göra det enkelt för sig. Som vi. Och inget jag hymlar med.
PUSS! ♥

 

ikea_köttbullar_stuvade_makaroner
Här ser ni vår ”ful-middag” tidigare ikväll. IKEA-köttbullar och stuvade makaroner.

 

 

Vardagen smyger sig sakta på…

Haft en mycket lugn och skön avpslappnande sommar! Varit en vända upp till Nordkap med husbilen och ner kusten genom Norge. Sett mycket vackert!
Vi åkte Via Haparanda och in i Finland, Rovaniemi och vidare upp och sedan till Kirkenes, Varanger och via Karasjok ut till Norkapp.
Vi körde Lofoten och Vesterålen, vidare ner mot Bodö och delar av Kystriksvegen.
Givetvis Geiranger och sedan Gudbrandsdalen och in i Värmland och hem.
699 mil sammanlagt körde vi. Några utvalda bilder:
11692570_10153401089122383_2558697922485703415_n

10989214_10153365126832383_3548765177542159893_n

10426078_10153382968487383_6557772721657996673_n

LCHF tidningen kom ju ut medan jag var borta så det är först nu jag lyckats få tag i ett eget exemplar.
extra kul att man valde min enkla sommar tårta som omslag! Kul för Expressen också att det faktiskt sålde bra med bakverk på utsidan 😉
Jag kommer dela med mig av några recept ur tidningen framöver, så håll utkik!

11902448_10153485894272383_6869540188797149409_n

 

 

Nötchokladkakor
Nötchokladkakor  Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri njutning

Idag bjuder jag på ett recept från kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Boken är tyvärr slutsåld hos förlaget, men jag och Annika hoppas på att kunna ge ut den själva framöver.

Mina kokböcker har alla översatts till engelska, du kan beställa dem här på Amazon. En fin present till släkt och vänner utomlands.

Jag publicerade det här receptet på min engelska blogg LCHF Made in Sweden igår, det blev mycket välbesökt.

Dela gärna länken till bloggen vidare om du har vänner utomlands som är intresserade av god och hälsosam mat.

Flera av mina vänner på Facebook ville ha receptet på svenska, så här kommer det så du kan njuta av en god kaka till kaffet i sommar :)

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare världen över idag, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika skulle skriva den här boken bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för stevia, erythritol eller xylitol.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Jag har vant mig av vid förtjusningen över den söta smaken efter 6 år på LCHF, så den här dosen passar mig bra när jag vill njuta av en liten kaka till kaffet.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

De här kakorna fick också vara med på omslaget till boken, här ser du den engelska versionen Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging som kommer ut i augusti.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt. Grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nedan ser du lite bilder från den senaste veckans promenader runt ett sommarfagert Stockholm.

Stockholm

Stockholms Slott

Luftballong över Stockholm

Stockholm


Nötchokladkakor
Nötchokladkakor  Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri njutning

Idag bjuder jag på ett recept från kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Boken är tyvärr slutsåld hos förlaget, men jag och Annika hoppas på att kunna ge ut den själva framöver.

Mina kokböcker har alla översatts till engelska, du kan beställa dem här på Amazon. En fin present till släkt och vänner utomlands.

Jag publicerade det här receptet på min engelska blogg LCHF Made in Sweden igår, det blev mycket välbesökt.

Dela gärna länken till bloggen vidare om du har vänner utomlands som är intresserade av god och hälsosam mat.

Flera av mina vänner på Facebook ville ha receptet på svenska, så här kommer det så du kan njuta av en god kaka till kaffet i sommar :)

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare världen över idag, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika skulle skriva den här boken bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för stevia, erythritol eller xylitol.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Jag har vant mig av vid förtjusningen över den söta smaken efter 6 år på LCHF, så den här dosen passar mig bra när jag vill njuta av en liten kaka till kaffet.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

De här kakorna fick också vara med på omslaget till boken, här ser du den engelska versionen Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging som kommer ut i augusti.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt. Grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nedan ser du lite bilder från den senaste veckans promenader runt ett sommarfagert Stockholm.

Stockholm

Stockholms Slott

Luftballong över Stockholm

Stockholm


Annat smått och gott…

solaNu kommer ju sommaren (får vi hoppas) och här kommer bli ännu mer lugnt och stilla på bloggen. För mig blir det from nu lata dagar 😀
Jag har jobbat mkt på alla håll och kanter och tänker nu koppla av även internet och facebook så gott det går.

Påminner om att Expressens LCHF-tidning kommer ut efter midsommar och där finner ni 6 st nya recept från mig.
3 söta bakverk och 2 nya jättegoda bröd.

Spännande och se om även framsidan på tidningen kommer prydas av mina bakverk!

Jag kommer försöka kika in från och till och svara på de frågor som uppstår och jag läser min mail så ni som kontaktar mig via kontaktformuläret når mig alltid.

Önskar alla en skön, varm och solig sommar!

 

 

Annat smått och gott…

solaNu kommer ju sommaren (får vi hoppas) och här kommer bli ännu mer lugnt och stilla på bloggen. För mig blir det from nu lata dagar 😀
Jag har jobbat mkt på alla håll och kanter och tänker nu koppla av även internet och facebook så gott det går.

Påminner om att Expressens LCHF-tidning kommer ut efter midsommar och där finner ni 6 st nya recept från mig.
3 söta bakverk och 2 nya jättegoda bröd.

Spännande och se om även framsidan på tidningen kommer prydas av mina bakverk!

Jag kommer försöka kika in från och till och svara på de frågor som uppstår och jag läser min mail så ni som kontaktar mig via kontaktformuläret når mig alltid.

Önskar alla en skön, varm och solig sommar!

 

 

Expressens LCHF tidning

Nu kan jag i alla fall berätta att det är ett jobb för Expressens LCHF- tidning som jag är igång med.
6 nya recept som ska bakas upp och fotas på söndag!
Martin Skredsvik, fotografen som också fotat för alla mina böcker kommer hit för att fota dessa bakverk och bröd.
Känns som det var ”år å dar sedan” jag bakade och fotade! Ska bli kul!

LCHF-tidningen kommer ut någongång efter midsommar. :)

lågkolhydratsbakning

 

Expressens LCHF tidning

Nu kan jag i alla fall berätta att det är ett jobb för Expressens LCHF- tidning som jag är igång med.
6 nya recept som ska bakas upp och fotas på söndag!
Martin Skredsvik, fotografen som också fotat för alla mina böcker kommer hit för att fota dessa bakverk och bröd.
Känns som det var ”år å dar sedan” jag bakade och fotade! Ska bli kul!

LCHF-tidningen kommer ut någongång efter midsommar. :)

lågkolhydratsbakning