GOTT NYTT ÅR!

Önskar jag er alla mina bloggläsare!

Nästa år blir ett spännande år då min tredje bakbok Kakor och desserter med LCHF kommer ut i april med ICA-förlaget!
Ska bli spännande och också mycket nervöst hur den kommer tas emot av er LCHF-bakare. För er som gillar tårtor kommer det finnas mycket gott att välja mellan.

Sedan om jag ska se tillbaka på 2013 så måste det allra häftigaste ändå bli att jag bakade på bokmässan!
GOTT NYTT ÅR!
20130926_102104

 

I morgon är det kladdkakans dag

IMG_8246Ja även Kladdkakan har numera en egen dag 7/11 är det tänkt man firar den, Kladdkakans dag.
Givetvis har bloggen lite sånna recept.
Kladdkakor är ju goda ;)

Chokladkladdkakan den klassiska med kakao dvs utan sockrad choklad, finns i Baka med LCHF.
Den kan även de som äter strikt LCHF äta.

Annars om du inte har bakboken finner du goda gratis-recept här och även dom kan ätas av strikta LCHF´are:

VANILJKLADDKAKA med hallongrädde
(äter du strikt? Ta bort hallonen då de flesta kolhydraterna kommer från dem, även mandeln och öka kokosmjölet)

LAKRITSKLADDKAKA med citrongrädde

SAFFRANSKLADDKAKA med valnötsgrädde
(äter du strikt? Välj att ta bort mandlarna  och öka kokosmjölet och ta också bort valnötterna)

Hoppas återkomma med ett nytt recept på kladdkaka i morgon om nu inte någon av dessa skulle passa ;)

 

Fitnessguru

DSC_0228Fick ett mail från Fitnessguru och en fråga om jag ville få en liten låda med ett litet urval produkter att prova och detta tackade jag ja till.
Alltid kul att få prova på lite nya produkter.

I lådan fanns det Kokosolja, jordnötssmör, Fitnessnoodles och One Bake (proteinpulver).
Jag använder aldrig proteinpulver i min bakning och det är nog inget jag kommer börja med heller, då jag inte tycker proteinhalten behöver ökas så värst då den mesta bakningen består av ägg = högt proteininnehåll.

Men jag noterar att man skriver så här på Fitnessguru.com:
”SHAKER: Blanda en portion (1 skopa, 30 gram) med 2-3 dl valfri dryck, t.ex. vatten, mjölk, mandel- eller sojamjölk tillsammans med smaksättning såsom kakao, vanilj, stevia, färsk eller frysta bär / frukt, jordnötssmör, kokosolja. För maximala resultat ta tre portioner dagligen, förslagsvis till frukost, mellanmål samt efter träning.”

IMG_0241Detta recept tror jag däremot maken och dottern kommer prova och uppskatta!
De båda är också vänner av nudlar, så fitness nudlarna kommer väl tillpass.

Jag uppskattar mest kokosoljan och den smakade underbart gott, lätt kokos och framförallt len och fin i munnen! Vi använder ju kokosolja dagligen, 1 msk i en kopp kaffe varje morgon:)

Jag är också svag för jordnötter och jordnötssmör. Jag har aldrig provat Fitnessgurus jordnötssmör, men jag får erkänna att denna är den godaste jag smakat. Lagom mycket crunch och  mycket fin rund och mild jordnötssmak!
Denna passar fint till mina Jordnötskakor som kommer i min nya bakbok!

Dock behöver jordnötssmöret och även det kommande receptet på Jordnötskakorna komma med en varning  ”lätta att överäta”! ;)

 

Inspiration

IMG_0339var hittar du den, undrar ofta många när jag berättar att jag också är receptmakare.
Hur gör du för att komma på så många recept?
Den frågan får jag oftast privat men den kan dyka upp även på bloggen/facebook.

Tänkte berätta hur det går till och även gick till.

Vid tiden för min första bakbok så fanns det ju som sagt knappt recept med kokosmjölet, de som stod att finna var så konstiga med ”sjuttioelva” andra märkliga ingredienser som inte skulle passa in i LCHF tänket. Jag fann ca 5 recept som var helt ”rena” och som gick att använda att bygga vidare på.

Så fort jag hade kläm på ”hur man bakar och tänker” med kokosmjölet så var det ju lätt som en plätt och är det fortfarande.
Min främsta ”inspiration” hittar jag i mina receptpärmar av urgamla tidningsurklipp. Har haft många favoritrecept därifrån som blivit fullständigt omvandlade till oigenkännlighet.

På tal om avancerat här tidigare så är ju en del inte så avancerat, den eviga och ofta återkommande Pannacottan inom LCHF-sfären är ju ett typ exempel på att man i stora drag bara byter en enda ingrediens och det är med vad man sötar. Det gör att många mousser, puddingar och liknande inte krävs någon ”uppfinning” alls av. Man googlar bara vilken smak man vill ha och får upp massor med socker-varianter, och här kan man bara ta något som känns lagomt mycket och så sötar man om.

Det är när man kommer till den ”torra” delen av kakorna som det avancerad dyker upp. Men även här är det numera lätt att omvandla när man vet hur man ska tänka.

Jag använder oftast mina egen gamla skattkammare av gamla recept och någon enstaka gång kan jag finna inspiration på sajter som recept.nu.
Dock läser jag aldrig andra matbloggar eller mat/bakböcker (har faktiskt aldrig gjort det varken före eller efter), de bloggar jag ströläser är mer de med viktig fakta och information om olika hälsoaspekter. Recept på både det ena och det andra har jag i ”miljarder” i mina pärmar och i huvudet…

Sedan föds det egna idéer om smakblandningar och kakvarianter som faktiskt inte direkt finns inom socker/vetemjöl bakningen heller, det är ju lite extra kul när det händer!

Men det roligaste har nog varit när bloggläsare har givit mig sina favoriter och bett mig omvandla dem! Några har ju kommit i böckerna och några kommer i min kommande bok.

Det händer faktiskt än idag att jag får mail om recept som man vill få omvandlat, fantastiskt roligt  när det händer! Så trycker du på något gammalt favorit recept så får du gärna maila mig och så ska jag se om jag kan hjälpa till.

 

 

Bloggledigt!

imagesDags för lite bloggledigt och sol & värme!

Nu åker jag strax till Malta och till varma bad i medelhavet!
Någon här som besökt Malta och tipsa oss lite om saker/platser inte att missa?

 
Medelhavet är nog vårt älsklingsresmål… fast vi har ju inte direkt varit någon annanstans så ;)

När jag kommer hem så tror jag det blir dags för att visa omslaget för min tredje bakbok!
Hoppas den boken kommer bli lika uppskattad som min första bok!

 

Min amerikanska bakbok skickas nu ut!

jag börjar förstå att min amerikanska bakbok Low Carb High Fat Baking 
skickas nu ut till alla som förbokat boken via amazon.com!

Häftigt så det förslår!

Nu blev jag också ordentligt nervös igen…
hoppas nu det inga fel finns i den och att man framförallt kommer uppskatta mina recept.

Low Carb High Fat Baking 9781626360426

 

 

5:2 – Periodisk fasta

vattenglasDet är ett himla liv om 5:2 och många får uppfattningen om att detta är något nytt på ”diethimlen” . Periodisk fasta är ju inte något nytt alls!
Periodisk fasta kunde jag läsa om redan när jag började LCHF´a 2008 och då kunde jag notera att många av inläggen på bloggar och forum redan då var gamla…

Periodisk fasta var också något jag redan något år efter jag la om kosten till LCHF gav mig in i och provade. När jag sedan började blogga april 2011 så skrev jag om PF=Periodisk fasta
Allt sedan dessa har jag PF´at fram och tillbaka beroende på hur livet ser ut. Oftast har det varit 18:6 dvs fasta i 18 timmar med ett ätfönster på 6 timmar varje dag. Många kör oftast 16:8.

Vid tiden för min första bakboks utkomst våren 2012 så hade jag Mr Colting på besök i köket vi fikade semla och kaffe och vi pratade om mycket och i synnerhet PF och 24 timmars fasta. Därefter har jag fastat någon gång i veckan 24 timmar tillsammans med 18:6, dvs bara dricka vatten och lite kaffe under faste timmarna.
Detta att fasta 24 timmar eller mer är ju heller inget nytt, den som skriver mest om ESE (eat stop eat) det är väl Brad Pilon

kaffe_Så mitt sätt att bedriva PF nu är just att helfasta i 24 timmar (endast vatten och lite kaffe) två gånger i veckan, oftast måndag och torsdag.
Jag äter alltså middag runt 16 och därefter fastar jag helt till kl 16 dagen därpå. jag bryter fastan med en normal middag, jag räknar inte kcal. jag bryter fastan så som Brad Pilon anser man ska göra dvs med en middag i den storlek som man normalt äter som om man inte fastat alls.

Den numera berömda 5:2 metoden/dieten enligt Mr Mosley är mer halvfasta i 36 timmar, dvs man äter 500-600 kcal under dessa 36 timmar. När du äter bestämmer du själv. Detta kom sig av att Mosley inte klarade av att helfasta, han behövde en liten frukost innan han gick till jobbet…

Dock skulle jag tro att han hade klarat galant att gå och jobba på fastande mage om han åt mer lågkolhydratskost och inte var fettskrämd ;)

Jag har själv aldrig haft problem att göra varken det ena eller andra på fastande mage. När jag fastade 18 timmar så gjorde jag alltid mitt styrketräningspass timmarna innan fastan skulle brytas och det helt utan problem.
Att gå hela 24 timmar utan mat kan vara lite svårt de första gångerna man gör det, men oftast (på mig) så går det plättlätt efter ca 4-5 gånger.

Så, nu har jag återigen skrivit om PF för ”femtiotolfte” gången….

 

 

Titeln på nya bakboken med ICA-förlaget

DSC_0242är klar och titeln blir:

Kakor och desserter med LCHF

kort och koncist!

Talar exakt om vad det hela handlar om ;)

och för de som missat, boken utkommer med ICA-förlaget i april 2014 :D

Det drar ihop sig…

IMG_1712till fotohelg! Snart kommer det se ut som bilden visar…
dock lärde jag mig en stor läxa allra första gången jag fotade för första bakboken Baka med LCHFställ inte fram för tidigt

Nu ligger allt nerpackat i lådor, och idag har jag återigen fått lov att plocka fritt från Ittala Outlett i Borås, Emma där är så supergullig!!

Nu hoppas jag fotografen Martin kommer uppleva att han har massor att välja på!!

Lovar att försöka komma ihåg att fota honom in action till helgen och kunna åtminstone bjuda er på sånna bilder ;) dock går tiden i en rasande takt och väldigt intensivt…

och KREATIVITETEN FLÖDAR!!

Helgen och veckan som nu börjar

DSC_0229Hemma från den härliga helgen med syrran på Falkenbergs Strandbad spa & hotel. Då vi övertog mor och fars bokning så hade vi nog inte hundra kläm på vad som ingick och inte… typ inget ingick. ..
Jodå, vi kunde badat i den kommunala badanläggningen inomhus… men vi valde den stora naturliga ”anläggningen” ute dvs Kattegatt och Skrea strand!!

Vi hade ju en fenomenal tur med vädret och det blev full sol och varmt!! Så vi låg och gottade oss i solen och jag tog mig också ett dopp i ljummet hav…. underbart.

DSC_0231Vi satte oss sedan ner på balkongen som ligger utanför deras flotta restaurang och drack lite vitt vin och åt räksallad. Njöt värmen och solen som sakta gick ner…

DSC_0234

 

 

 

 

 

 

 

Middagen kunde vi inte inta förrän kl 21.
Det blev en jättegod Entrecôte med ett glas rött vin till och det hela avslutades med en liten hallonmousse, lite söt var den allt men den var väldigt väldigt liten så ;) . Måste nog säga att det var den minsta dessert jag sett, behövde dock inte vara större heller…

Den stora jättefina frukostbuffe som faktiskt ingick  fanns det mkt för mig att äta. Dock innehöll äggröran majsstärkelse, dvs den är gjord på pulver… det blev 2 kokta ägg  istället till baconet ;)

 ***

Veckan som precis gått igång kommer innehåll en hel del planering och förberedning för fotograferingen av bakbok III som går av stapeln på lörd och söndag. Halva boken är ju redan fotad och det gjordes innan vi åkte till Kreta. Nu denna fotosession är det väldigt mkt olika tårtor och pajer som ska fotas, dvs lite mer festfika. Kul tycker jag!