LCHF vid NPF, som ADHD, ADD, Asperger och Autism

Vaktelägg

Mat som medicin

Idag delar jag med mig av en mycket läsvärd, rörande och inspirerande berättelse från en av mina läsare, Åsa Österlund.

Här följer Åsas och hennes barns egna ord om sitt nya liv med naturlig LCHF-kost.

Dela gärna berättelsen vidare, så fler får chansen att använda maten som medicin❤

”För några veckor sedan berättade jag i facebook-gruppen ”Lchf-Tips, pepp och recept!” om min son som har ADD  och har haft svår ångest och depression, och som nu efter två år med LCHF äntligen mår så bra att han ska försöka ta körkort.

Jag berättade att han träffade en läkare vid psykiatrin för att kunna få läkarintyg för körkortstillstånd, och att läkaren efter en stunds samtal med sonen ansåg att han kunde ta bort diagnosen eftersom han inte längre uppfyllde kriterierna för ADD.
Läkaren frågade också vad han hade gjort som orsakat att han nu mådde så bra och inte längre kände av vare sig ångest eller depression, varpå sonen svarade, lite försiktigt, att han slutat äta socker. Han vågade tyvärr inte säga att han åt LCHF, men läkaren var mycket positiv till detta och sa att det här måste han ta med sig till sina kollegor. Han sa också att de nog måste börja ta det här med kosten på större allvar. Vi kunde aldrig drömma om att vår ”lilla” historia skulle väcka ett sådant enormt intresse som det gjorde.

Birgitta frågade om hon fick dela vår berättelse även på sin fb-sida och även där blev responsen enorm. Därför frågade hon om hon även fick berätta vår historia på sin blogg, vilket är en stor ära, och om jag skulle ville utveckla den lite mer. Både jag och barnen tycker också att det är viktigt att prata om hur stor skillnad kosten faktiskt kan göra för den psykiska hälsan och därför ska jag nu försöka berätta vår historia. En berättelse som inte handlar om övervikt och inte heller om diabetes. Det här är en berättelse som handlar om psykisk ohälsa, om ångest, depressioner, ADD och autism.

Jag och min man har fem barn, fyra killar födda 91, 93, 00 och 02, och en tjej född 95. Alla utom 93:an har NPF-diagnoser av olika slag. Dottern var den första att få sin diagnos, Asperger + ADD när hon var ca 11 år. 00:an fick diagnosen ADD när han var runt 11, 91:an som historien om körkortstillståndet handlar om, fick sin ADD-diagnos för några år sedan, när han redan var vuxen, han hade även depression då. För två år sedan fick yngsta sonen diagnosen atypisk autism och selektiv mutism, vilket även 00:an fick samtidigt då han fick genomgå en ny utredning.
Det har varit en mångårig kamp för att få vardag och skola att fungera.  Det har gått upp och ner genom åren. Perioder som varit förhållande vis lugna, perioder då man varit nära att drunkna.

Våren 2014 var vi på botten allihop. Dottern har hela livet haft mycket svår ångest, som även gav upphov till fysiska symptom som t ex andnöd. Hon hade kämpat för att klara skolan, hade klarat grundskolan med nöd och näppe. Högstadiet gick hon i en aspergerklass. Det fungerade bättre än den vanliga skolan som inte hade fungerat alls, men det var ändå en kamp varje dag. Efteråt är hon besviken på att ingen av alla speciallärare, psykologer och läkare kunde se att hon förutom asperger och ADD, även hade svår depression, ångest och många fobier, bland annat social fobi. Våren 2014 var hon på väg att krascha fullständigt. Hon hade börjat få panikångestattacker, hon och jag blev ofta osams. Jag kände mig maktlös, visste inte hur jag skulle tackla hennes svårigheter. Hur mycket krav kunde jag ställa? Vad skulle jag göra för att hjälpa henne? Min trötthet och maktlöshet fick mig att bete mig som en idiot och jag sa saker jag absolut inte borde sagt.

Hon försökte börja på gymnasiet efter grundskolan, men det fungerade inte alls så hon hoppade av efter bara några veckor, trots att det var en aspergerskola. Hon orkade helt enkelt inte mer, hon var helt slutkörd efter nio års kämpande, satt nu hemma på heltid och kom aldrig ut. Hon träffade inga andra än familj och nära släkt, förutom en kontaktperson som var guld värd. Hon mådde nu så dåligt att hon knappt orkade göra det hon är intresserad av och vill hålla på med.

Äldste sonen har också lidit av en gnagande ångest hela livet, en ångest som med åren utvecklades till en allvarlig depression. Han klarade grundskola och gymnasium och komvux men det har varit mycket tufft. Våren 2014 gick han på folkhögskola andra året. Till en början verkade det som att det kunde vara vändningen, att han nu började må bättre. Men han var så skör och så känslig att minsta lilla motgång blev världens undergång. Och den här sista våren mådde han sämre än någonsin, orkade inte ta sig till lektionerna, låg mest i sängen och orkade inte gå upp. Vid några tillfällen gjorde han sig själv illa. Han såg bara en framtid då han alltid skulle må dåligt, alltid få kämpa och slåss mot demonerna. Han kände att han inte skulle orka leva så.

00:an, som fick sin ADD-diagnos när han var 11, var vid den här tidpunkten, pga olyckliga omständigheter, helt hemma från skolan, ett beslut vi tagit tillsammans med skolpersonal och rektor. Tills de hade möjlighet att lösa situationen var vår tanke att jag skulle undervisa honom lite hemma. Jag fick uppgifter varje vecka från skolan. Jag inbillade mig att jag skulle kunna fixa det. Men jag hade strax före jul blivit tvungen att gå upp från halvtid och femskift till heltid-femskift. Det höll naturligtvis inte.
Samtidigt blev det jobbigare och jobbigare för yngsta sonen i skolan. Nu ville skolan ha en utredning på honom också. Och trots att vi vid det här laget genomfört så många utredningar att det blivit närmast rutin, så tar det ändå hårt på krafterna. Dessutom ville 00:ans skola att han skulle göra en ny utredning då de misstänkte att han hade mer åt det autistiska hållet. Så två utredningar skulle vi gå igenom på allt annat. Båda två fick diagnoserna Atypisk autism och selektiv mutism.

Min ork började nu tryta rejält. Jag kände mig så totalt maktlös. Jag visste inte längre vad jag skulle kunna göra för att hjälpa mina barn att må bra. Jag höll på att krascha helt. Hade ingen ork till någonting. Jag hade tidigare hållit på mycket i trädgården, något som innan skänkt mig stor psykisk återhämtning men som jag helt enkelt inte orkade med alls längre och jag lade det helt på is det här året. Blomsterrabatterna och grönsakslandet fick växa igen.
Men våren 2014 var också då allt började vända. Det började med att vi på mitt jobb fick genomgå en hälsoundersökning och fick ett par samtal med en hälsocoach. Jag kom att prata om det med ett par av killarna på min avdelning. Jag sa att jag skulle ju behöva gå ner minst 10kg men att jag inte orkar bry mig.

Jag hade något år innan varit med i viktväktarna, som arbetsplatsen sponsrade rejält och vi fick till och med gå på arbetstid, och lyckats gå ner nästan till min målvikt. Sen ledsnade jag på att räkna, väga och skriva, och att gå hungrig. Så ett år senare vägde jag lika mycket som innan. Men nu började killarna att prata om att jag skulle testa LCHF. Nej, absolut inte! Sa jag. Jag hade ju hört talas om den farliga dieten, där man skulle vräka i sig fett och inte fick äta grönsaker. Det kunde väl ingen vettig människa tro på? Men de fortsatte att prata om LCHF, jag kom med alla de där vanliga argumenten; för mycket fett är farligt, särskilt mättat, hjärnan behöver kolhydrater, och så vidare. Men de kunde hela tiden komma med motargument och förklaringar. De hade svar på alla mina påståenden som mer och mer, och mycket motvilligt, övergick till nyfikna frågor.

Till sist fick jag låna Matrevolutionen (av Andreas Eenfeldt), läste den på rasterna, och sen hade jag glömt att det var min övervikt det hade handlat om från början (nu visste killarna hur mina barn mådde och det var egentligen av det skälet de ville få in mig på LCHF).
Den sommaren pratade vi mycket kost och hälsa hemma vid matbordet. Barnen var rätt skeptiska till en början men blev så småningom nyfikna, förutom 00:an som hoppade på det redan från början. Dottern, som är mycket intresserad av vilda djur och deras anatomi och hade rätt bra koll på olika djurarters föda, började se en logik i det här. Under sommaren prövade vi lite, det blev inte helt rätt och en hel del fusk, men efter sommarlovets slut, bestämde vi för att köra igång på allvar.

Den hösten såg vi många föreläsningar och intervjuer på Kostdoktorn.se. Hela familjen tillsammans, utom 93:an som inte bor hemma och inte har varit så delaktig alls i det här. Istället för att titta på någon film, eller underhållningsprogram, lyssnade vi på historier om övervikt och diabetes. Vi lärde oss om den verkliga orsaken till hjärtsjukdom, om vad socker gör i kroppen och att mättat fett var nyttigt. Barnen visste snart mer om vad kolesterol är än vad de flesta läkare vet.
Redan efter några månader började vi alla märka skillnad. Framför allt 91:an och dottern. Ångesten som alltid hade funnits där försvann, likaså depressionen. De började bli glada, pigga och positiva inför en framtid som de tidigare inte såg att de hade. De började vilja och orka göra roliga saker, orkade börja ta tag i rutiner.

Dotterns resa har dock inte varit helt lätt. Hon blev ganska snart övertygad om att det här var rätt, och hon märkte också tidvis en stor skillnad, men till en början mådde hon väldigt, väldigt dåligt. Hon som tidigare levt i stort sett på pasta, mackor, pannkakor och panpizza, hade ju inte längre något kvar som hon ”fick” äta. Hon har alltid haft stora problem med maten, framför allt med konsistenser, och det har varit få saker hon har kunnat äta. Det har krävt att jag lagat specialmat till henne. Hon trodde nu på LCHF och ville äta det, men det har krävts många långa samtal mellan henne och mig, för att försöka hitta alternativ som har fungerat.

Till en början var det mycket svårt att hitta nåt som gjorde henne mätt ordentligt och hon fick i sig alldeles för lite mat, och var enormt trött. Hon klarade inte av att äta så stora mängder åt gången, och inte så mycket av samma sak, så vi måste försöka hitta enkla mellanmål. Hon fick till en början äta ganska ofta. Äggmjölken blev en räddning. Hon har aldrig kunnat äta några som helst grönsaker, men så småningom vågade hon prova vitkål, det gick bra, och ganska snart började hon att tycka det var gott, riktigt gott. Hon äter fortfarande inte mer grönsaker än vitkål, men vill försöka lära sig.
Pizza var en av hennes favoriträtter, en av få saker hon tyckte om alls, så det var ju lite jobbigt att inte få äta det. Men så provade vi Birgittas pizzabotten med halloumiost, det blev en höjdare. Vad lycklig hon var när det gick att göra en pizza, som hon till och med tyckte var godare än originalet.

Nu har vi börjat hitta bra mat som fungerar för henne och hon börjar så sakteliga tycka om mer och mer. Plötsligt har hon, liksom äldsta sonen, börjat se mat som något bra och positivt, som en vän och inte som något ångestfyllt.
Idag mår vi väldigt bra, men jobbar hela tiden på att förbättra hälsan. Ångest och depression hos barnen är i det närmaste helt borta, men det kan komma tillbaka om de äter fel saker, som t ex socker, då kommer ångesten. Men nu vet de vad det beror på och det är lättare att hantera, och så vet de att de mår bra igen om de äter bra. Vi fortsätter att prova oss fram till vad som fungerar och inte.

Sötningsmedel är det ingen som mår bra av, hellre sötar vid med små mängder honung, lite frukt eller något annat mer naturligt, men inte så ofta. För mycket grädde mår de inte så bra av heller, särskilt inte som en egen rätt, t ex grädde och bär, det får vi inte äta allt för ofta. Även för mycket mandelmjöl kan vi märka av. Vi har också lagt till D-vitamin och Omgega-3 tillskott, även om vi på senare tid har varit allt för slarviga med det.

Dottern har nu börjat få in ordentliga rutiner i sin vardag, hon är fortfarande hemma men hon arbetar mycket flitigt på sina serier. Hon har börjat hålla ordning och städa och tar hand om sin lilla dvärgpudel Nala.  91:an som tidigare har varit svår att få att hjälpa till med saker, tar nu ett mycket stort ansvar här hemma. Han hjälper sin syster med att komma ut på promenader med hunden, hjälper till att fixa mat när jag inte är hemma, hjälper mig mycket med alla hönsen och kaninerna. De har också börjat bli intresserade av att motionera och träna, något som tidigare har varit helt otänkbart.

Men hur åt vi innan då? Egentligen inte speciellt dåligt. Inte efter vad man trodde var bra då. Jag har alltid tyckt om att laga mat, och att prova nya rätter. Visst använde jag en del hel- och halvfabrikat för att det var smidigt och gick snabbt, men lagade ändå det mesta själv. Ja, vi använde margarin, mest för att det var billigt, smör var en lyxvara man kunde unna sig ibland. Matlagningsgrädde, ja, men för att det var så bra hållbarhet på det, vilket var en stor fördel då jag oftast storhandlade. Förutom under den korta period med viktväktarna, har jag egentligen aldrig trott att riktigt smör eller grädde skulle vara farligt, men gick väl på det att det handlade om att vi åt för mycket fett i förhållande till hur mycket man rörde sig.

Godis på lördagar, sällan någon annan gång, popcorn på fredagar. Chips och läsk bara sällan, inte ens en gång i månaden. Frukosten var väl ingen höjdare, särskilt inte för barnen, men det var sånt som de flesta åt, fil (inte lättfil, inte ens när jag åt vv-mat åt jag lättfil. Fil ska vara tjock, krämig och syrlig, annars är den äcklig!), eller jordgubbsyoghurt med flingor. Försökte undvika de allra sötaste flingorna, men när jag läste på förpackningen och insåg att skillnaden på sockerhalt i chokladflingorna och de ”nyttiga” special K inte var särskilt stor, var det svårt att motivera att de inte skulle få dem. Vi åt alltså en ganska normal kost, och jag tror, bättre än många.

Ingen av oss har haft något större sockerberoende och det är nog en anledning till att det ändå har gått relativt lätt att ställa om kosten. Det och kunskap! Jag har läst och läst, blivit nördigt intresserad (ja, jag har lite såna drag jag med…) och lärt mig så mycket om kost och hälsa att övertygelsen om att det här är rätt är hundraprocentig. Att jag relativt lätt fick med barnen berodde nog också på att de var så långt ner på botten att de lika bra kunde prova vad som helst.
Vi hoppas att vi med vår berättelse kan inspirera fler att våga ta steget och prova.”

Halloumipizza...

Halloumipizza, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Low-Carb Cruise i Karibien
Independence of the Seas på St Martens

Independence of the Seas på St Martens…

Njutbar och intressant kryssning

Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.

Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.

I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.

Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.

Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.

De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.

Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.

Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.

Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest, Huså Bröds Spröda Frökex med paprikaröra…

Grillning i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein...

Grillning på stranden i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein…

Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.

De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.

Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.

Jag i San Juan, Puerto Rico

Jag i San Juan, Puerto Rico…

Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.

Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.

Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.

Kathie och Kerri vid middagsbordet...

Kathie och Kerri vid middagsbordet…

Bernie och Janet...

Bernie och Janet…

Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.

Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.

Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.

Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas...

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas…

Vitlöksgratinerad hummer...

Vitlöksgratinerad hummer…

Långkokt lammlägg...

Långkokt lammlägg…

Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.

Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.

Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar...

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar…

Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.

Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.

Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.

Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.

Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.

Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.

Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.

Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.

Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.

Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.

Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.

Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv, Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om behandling av cancerpatienter med LCHF.

Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.

Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.

Åsa i vår hytt...

Åsa i vår hytt…

Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.

Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida. Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.

För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som Moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.

Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.

Fort Lauderdale i gryningen...

Fort Lauderdale i gryningen…

Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.

Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.

Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen mycket intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.

Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren” är moderator hos Kostdoktorn.

Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.

Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night...

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night…


Low-Carb Cruise i Karibien
Independence of the Seas på St Martens

Independence of the Seas på St Martens…

Njutbar och intressant kryssning

Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.

Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.

I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.

Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.

Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.

De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.

Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.

Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.

Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest, Huså Bröds Spröda Frökex med paprikaröra…

Grillning i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein...

Grillning på stranden i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein…

Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.

De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.

Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.

Jag i San Juan, Puerto Rico

Jag i San Juan, Puerto Rico…

Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.

Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.

Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.

Kathie och Kerri vid middagsbordet...

Kathie och Kerri vid middagsbordet…

Bernie och Janet...

Bernie och Janet…

Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.

Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.

Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.

Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas...

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas…

Vitlöksgratinerad hummer...

Vitlöksgratinerad hummer…

Långkokt lammlägg...

Långkokt lammlägg…

Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.

Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.

Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar...

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar…

Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.

Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.

Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.

Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.

Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.

Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.

Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.

Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.

Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.

Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.

Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.

Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv, Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om behandling av cancerpatienter med LCHF.

Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.

Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.

Åsa i vår hytt...

Åsa i vår hytt…

Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.

Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida. Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.

För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som Moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.

Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.

Fort Lauderdale i gryningen...

Fort Lauderdale i gryningen…

Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.

Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.

Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen mycket intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.

Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren” är moderator hos Kostdoktorn.

Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.

Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night...

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night…


Low-Carb Cruise i Karibien
Independence of the Seas på St Martens

Independence of the Seas på St Martens…

Njutbar och intressant kryssning

Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.

Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.

I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.

Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.

Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.

De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.

Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.

Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.

Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest, Huså Bröds Spröda Frökex med paprikaröra…

Grillning i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein...

Grillning på stranden i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein…

Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.

De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.

Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.

Jag i San Juan, Puerto Rico

Jag i San Juan, Puerto Rico…

Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.

Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.

Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.

Kathie och Kerri vid middagsbordet...

Kathie och Kerri vid middagsbordet…

Bernie och Janet...

Bernie och Janet…

Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.

Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.

Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.

Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas...

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas…

Vitlöksgratinerad hummer...

Vitlöksgratinerad hummer…

Långkokt lammlägg...

Långkokt lammlägg…

Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.

Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.

Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar...

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar…

Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.

Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.

Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.

Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.

Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.

Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.

Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.

Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.

Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.

Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.

Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.

Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv.

Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om sin framgångsrika kostbehandling med LCHF för sina cancerpatienter.

Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.

Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.

Åsa i vår hytt...

Åsa i vår hytt…

Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.

Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida.

Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.

För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.

Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.

Fort Lauderdale i gryningen...

Fort Lauderdale i gryningen…

Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.

Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.

Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen många intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.

Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren”, är moderator hos Kostdoktorn.

Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.

Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night...

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night…


Blåbärspannacotta och releasefest för boken Det sötaste vi har av Ann Fernholm

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Lördagsgodis i ett litet glas

Så var det lördag igen, då brukar jag dela med mig av ett recept på något litet sött och gott.

I min barndom, långt tillbaka på 1960-talet, blev det nästan aldrig sötsaker annat än på lördagar. Då var det fest, jag och min syster delade oftast på en flaska läsk (33 cl) och så fick vi lite lördagsgodis.

Idag ser det tyvärr annorlunda ut hos många, godis har blivit något både stora och små äter alla veckans dagar. Den här överkonsumtionen av socker har tyvärr en stor och negativ påverkan på vår hälsa.

Ann Fernholm föreläsr om Det sötaste vi har

I torsdags var jag bjuden på releasefesten för Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

En mycket trevlig och intressant kväll. Vi bjöds på goda tilltugg, fröknäcke med en chèvreröra och tapenade smakade väldigt gott ihop med mitt val av dryck, ett glas rödbetssaft med bubbelvatten, hallon och blåbär.

Releasefest Det sötaste vi har på Natur & Kultur

Ann höll en kort presentation av boken, där hon målande berättade hur en vardag kunde se ut i mopsen Abbes liv med bilder på den lilla hunden.

Med söta flingor till frukost, godis, tårtkalas och annat sött som fick honom att efter några år inte vara så liten längre, utan lida av både övervikt och en ond mage.

Ingen kommer väl på tanken att ge sin hund så här mycket sötsaker? Nej, de flesta undviker nog att ge socker till djuren, men många barn lever i den här verkligheten mest varje dag.

Något som sätter sina spår, barnen idag är ju inte heller så aktiva som tidigare. Diabetes typ 2, som tidigare kallades åldersdiabetes, debuterar nu allt oftare hos små barn.

Glutenintolerans, allergier och neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD, Autism m.fl har blivit allt vanligare.

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Jag hoppas verkligen att den här boken får lika stor spridning som föregångaren, Ett sötare blod, så folkhälsan blir bättre i stället för sämre under kommande generationer.

Ann berättade också om den nya insamlingsfond hon varit med och startat, Kostfonden.se. Målet är att samla in pengar till finansiering av oberoende forskningsstudier på området kost och hälsa.

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Ett mycket viktigt initiativ, som det ser ut idag finansieras nästan alla studier på det området av läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Med i styrelsen sitter bland andra Dr Andreas Eenfeldt, mer känd som Kostdoktorn och vetenskapsjournalisten och författaren Gunilla Eldh.

Hon har skrivit Hjärnkoll på vikten/maten/värk och smärta tillsammans med professor Martin Ingvar och även gett ut en egen kokbok, GI & LCHF Deluxe.

Det var första gången jag träffade Gunilla. Vi fann verkligen varandra och hade ett långt samtal om mat, bokskrivande, att bli klokare med åren, kvinnliga chefer, ätstörningar, förebilder, hälsoresor och mycket annat.

En väldigt trevlig och inspirerande kvinna med ett stort matintresse, jag hoppas att få träffa henne fler gånger.

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Det blev också en givande pratstund med Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, ett samtal som förhoppningsvis innebär ett samarbete framöver.

Dagens recept är ett av de jag bidrar med till boken. När jag höll på med min Långkok för LCHF och Paleo kom Ann Fernholms Ett sötare blod. Jag mailade då och frågade om hon kunde tänka sig att skriva förordet till boken.

Hon tackade glädjande nog ja och skrev en mycket intressant betraktelse över fettets betydelse i vår mat, om dess inverkan på både smaker och mättnad.

Så det kändes väldigt roligt att få medverka på ett litet hörn i hennes nya bok, med recept som tilltalar barn utan att vara fyllda med socker.

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.


professor Charlotte Erlansson-Albertsson vid Lunds universitet säger

äntligen:
”Dessutom är, säger hon, bröd och mjölk beroendeframkallande. När man äter dom livsmedlen bildas ”opioida peptider”, som påverkar vårt belöningscentra i hjärnan och skapar en sorts beroende. ”

Detta säger hon i samband med ett radiointervju ang barn med Autism o ADHD, den kan lyssnas på här.

Man skriver också på Sveriges radio.se:

”Barn med autism eller ADHD som slutar äta bröd och mjölk blir mycket bättre, berättar professor Charlotte Erlansson-Albertsson vid Lunds universitet. Hon har i många år forskat om sambandet mellan kosten och psykiska sjukdomar.

Men sambandet mellan bröd, mjölkprodukter och autism/ADHD är en relativt ny kunskap. Flera studier i Norge, Danmark och England visar det resultatet.”

Ps. Då är ju steget inte långt till att tänka att dessa livsmedel inte är bra för någon…

 

 

ADHD – Energibarn av Anna Hallén

Angående  mitt tidigare inlägg idag om ADHD diagnoser och medicinering ökar, så kom det ett tips om Annas bok

Energibarn – Bokus
Energibarn – Adlibris

Kanske kan vara något för de som har barn eller känner barn med ADHD eller andra liknande diagonser?

 

Bloggar etiketter: , ,

Rekordmånga barn tar ADHD-medicin

Idag blev jag djupt ledsen, jag blir ibland ledsen när man hör nyheter och annat på TV, men idag kom tom tårar i ögonen och en djup sorg i hjärtat.
Det är så ledsamt att man (verkar)  inte forskar i varför fler och fler får diagnosen ADHD.
Det känns som att man bara forskar fram mediciner och sedan är nöjd att dessa hjälper. Självklart menar jag inte att de inte ska få sin medicin, men varför inte forska i varför detta ökar så dramatiskt?

Svt skriver idag:
“Andelen barn som tar medicin mot ADHD för att klara av sin vardag och skolgång har aldrig varit så hög som nu. Under de senaste fyra åren har användarna mer än fördubblats, visar nya siffror som SVT Nyheter tagit fram”
De fortsätter:
“I samma takt som allt fler utreds för diagnosen ADHD ökar användandet av så kallad ADHD-medicin, visar siffror från Apotekens service AB.
Under de fyra senaste åren har användandet av såna mediciner, oftast är det Ritalin eller Concerta, mer än fördubblats bland svenska barn.
Numera går det åt nästan 14 dygnsdoser per 1.000 barn mellan 0 och 17 år i Sverige. Det innebär att knappt 1,4 procent av alla barn tar någon ADHD-medicin varje dag. En del tar kombinationer av flera.
–Det här beror helt enkelt på att medicinen fungerar så bra för de här barnen, säger Henrik Pelling, överläkare i barnpsykiatri vid Uppsala akademiska sjukhus.
Den centralstimulerande medicinen hjälper barnen att öka sin koncentrationsförmåga och bättre kontrollera sina impulser. Han tycker därför att det efter att en noggrann ADHD-utredning, som verkligen slagit fast att det är ADHD som är problemet, finns det all anledning att prova.
Varierar mellan länen”

Det upplevs nästan som de tycker det är positivt, och det verkar som om “ingen” ens snuddar vid tanken till varför

om man skulle vilja forska i detta ämne kan man googla  ADHD och ketogenic diet då kan man hitta mycket information om alternativt behandlingssätt. Kanske något man kan prova innan en massa medicinering?

 

Bloggar etiketter: , ,