Biff med champinjoner i rödvinssås

Biff med champinjoner i rödvinssås

Biff med rödvinsbräserade champinjoner 2 port

300 g ryggbiff

50 g + 2 msk smör

8 champinjoner

1 stor gul lök

1 dl rödvin

Salt och peppar

Skiva svampen och löken. Bryn först svampen i 25 g smör, tillsätt löken när den fått färg.

Krydda med salt och peppar. Låt fräsa några minuter tills löken blivit mjuk.

Häll över rödvinet och låt alltsammans puttra tills det mesta av vinet kokat in i svampen.

Ta från värmen och rör ner resterande 25 g smör i små bitar.

Stek under tiden köttet i det övriga smöret, 2-3 minuter på var sida, tills det fått fin färg.

Ta pannan från värmen och låt eftersteka några minuter om du vill ha ett lättstekt kött.

Vill du ha det mer välstekt, låt steka några minuter till.

Skär upp köttet i sneda skivor och servera på en bädd av löksåsen.


Ryggbiff med rödvinssås

ryggbiff_rödvinssås_recept
Melodifestivalen ja! Det är ju ikväll det börjar! Har faktiskt inte hängt med riktigt, det brukar ju vara så mycket reklam och ståhej före det börjar men tycker det varit väldigt tyst i år!?!
Hur som så blir det lite festligt att följa tills finalen är igång. Jag har vigt mig till barnens skara, tillika förtjusning. Har faktiskt inte uppskattat det här med melodifestival tidigare, men allt kan ju förändras och växa fram med tiden. ;-)
Vad äter man till melodifestivalen då??
Plockmat brukar vi oftast ha till mello-lördagar här hemma men varför inte en god tre-rätters och dessert framför TV:n? Lördagsgodiset åt vi upp igårkväll så det går bort. Fruktsallad och glass kanske de får bli…
Förrätt ja, detta tycker jag är så gott och passar till denna kväll! ;-)

Idag har jag mest plockat lite här hemma, dammsugit och fixat med tvätt, svarat på mail och varit ute med Kean. Nicke pysslar på sitt håll i garaget med bilarna och har varit och handlat och gjort lite ärenden. Joline blev kvar hos en kompis i Borgholm men kommer hem ikväll så här sitter jag ensam, i lugnan ro med TV:n på i bakgrunden… Kan verkligen inte skriva eller koppla av om jag inte har TV eller radio på… Blir så himla tyst och ensamt… De första jag gör på morgnarna när jag går upp är att tända lampor och värmeljus och sätta på TV:n med nyhetsmorgon. SEN väcker jag barnen. Klarar inte av den där tomma, kalla tystnaden, måste ha liv och ljud omkring mig. Fler som är som jag kanske?? :-P

Dagens recept då. En vansinnigt god rätt som jag ibland kan längta ihjäl mig efter. Ett fint stekt nötkött, gärna ryggbiff eller entrecote med en rödvinssås till… Det är lyxmat tycker jag och inget vi äter så ofta men gott är det! Jag serverade med en krämig potatisgratäng och en krispig sallad med ädelost. Rödvinssåsen är en skapelse ”to die for” så jag uppdaterar er med receptet här;

Rödvinssås 6 – 8 port Recept STEG-FÖR-STEG med bilder hittar du HÄR!
Det här behöver du  :

1 stor gul lök i tunna skivor
120 gram knaperstekt bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad

4 dl rött vin

3 dl kalvfond (egen eller 3-4 msk kalvfond/tärning + vatten)

Salt, peppar
ev. en nypa socker

1 klick smör

GÖR SÅHÄR : 
Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. Skala och skiva löken tunt. Vänd ner allt i en kastrull och rör tills löken mjuknat. Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen. Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker. Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. Färdig att serveras.

Tips; konsistens & färg : 
Vill du ha såsen mörkare i färgen, droppa ner lite soya colorit. Vill du ha den tjockare i konsistensen kan du röra ut maizenamjöl med lite vatten och vispa ner före du smakar av med salt och peppar.

sallad_ädelost_ost
Smarik sallad med ädelost och en god vinegrette. :-P
Recept på krämig potatisgratäng;

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 – 6 dl grädde
2 – 3 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 60 min.

rödvinssås_ryggbiff
Önskar er alla en härlig lördagskväll!

♥♥♥
Lämna gärna en kommentar så blir jag glad! ;-) Jag svarar på frågor och önskemål så fort jag hinner, skulle jag missa något så hojta till igen!

Kryddburken hittar ni även på Instagram (@Kryddburken) och Facebook,
följ mig gärna där! :-P
♥♥♥

Filé Mignon Black and White

file_mingon_black_and_white
Varmrätten är även den en klassiker som måste dammas av lite extra. Speciellt vid festligare tillfällen för det är ju så vansinnigt gott och med lite lyxkänsla av två fina filéer och två härliga såser, det kan liksom inte bli bättre! ;-)

I en riktig black and white ska det vara oxfilé och kalvfilé, men jag har bytt kalvfilén mot fläskfilé. Såsen med rött vin och tryffelolja är en riktig höjdare så ta er tid att laga den, ni kommer inte bli besvikna. Bearnaisen däremot är Lohmanders på burk, passar riktigt bra med den tjocka härliga såsen vid sidan om den varma tryffelsåsen men vill man göra sin egen bearnaise finns receptet HÄR >>

Varmrätten serverade jag med smörslungade sockerärter och gul paprika samt Jacksonpotatis. Recept på potatisen och även dessert kommer lite senare.;-)

4 port
Det här behöver du : 
500 gram oxfilé
500 gram fläskfilé
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa köttet och bind upp den med steksnöre så det får fin rund och jämn form. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda köttet med salt och peppar. Lyft över i ugnsfast form. Använd stektermometer och låt köttet eftersteka i ugn på 175 grader tills innertemperaturen på oxfilén och fläskfilén visar 60 grader för medium.Oxfilén tar längre tid i och med att den är tjockare. Låt sedan köttet vila i folié minst 20 min före det skärs upp.

Rödvins/tryffelsås : 
2 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
1 morot i tunna slantar
1 tsk hel vitpeppar
2 msk vetemjöl
3 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl vatten
2 dl rött vin
1 msk socker
1 msk tryffelolja

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i kastrull och tillsätt lök, morot och hela vitpepparkorn. Pudra över vetemjölet och vispa slätt. Tillsätt resten av ingredienserna utom tryffelolja. Låt såsen sjuda på svag värme ca 15 min. Smaka av. Sila såsen och smaksätt med tryffeloljan.

black_and_white_recept

Extra lyxig rödvinssås, steg för steg


En fin bit kött, såsom oxfilé behöver inte mer omsorg än salt & peppar, brynas hastigt i stekpanna och sedan få eftersteka i ugnen till medium rare, ca 60 grader. Men den kräver sin rödvinssås däremot. En riktigt fin, långlagad rödvinssås som fått puttra och reducera ner med härliga smaker, syran av rödvinet och den smakrika kalvfonden, det går inte att beskriva hur bra det passar ihop! :-P  Så här kommer såsen som jag älskar att stå och vispa i och lägger gärna extra tid på en ledig lördagseftermiddag. Det är värt det hundra gånger om när man väl sätter sig till bords sen, jag lovar…

Det här behöver du  :
1 stor gul lök i tunna skivor
120 gram knaperstekt bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad

4 dl rött vin

3 dl kalvfond (egen eller 3-4 msk kalvfond/tärning + vatten)

Salt, peppar
ev. en nypa socker

1 klick smör

GÖR SÅHÄR : 
Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. (Du kan även ha den helt rå från början, men jag tycker den blir godast såhär, då får man även bort en del av stekfettet) Skala och skiva löken tunt. Vänd ner allt i en kastrull och rör om alltihop tills löken mjuknat. (Jag brukar även ta med det fett/kött som blir över när jag putsat köttet som ska vara till, det ger lite extra smak) Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen. Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker. Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. Färdig att serveras.

Tips; konsistens & färg : 
Vill du ha såsen mörkare i färgen, droppa ner lite soya colorit. Vill du ha den tjockare i konsistensen kan du röra ut maizenamjöl med lite vatten och vispa ner före du smakar av med salt och peppar.


Ingredienserna till grunden av såsen som ska fräsa ihop i kastrullen innan vinter slås på.


Allt i kastrullen.


När det ser ut såhär är det dags att slå på vinet och sänka värmen.


Såsen får sen reducera (koka ner) tills hälften av mängden återstår.


Och därefter silas och ner i kastrull igen.


H
är tillsätts kalvfond i såsen och den ska nu reducera ner en andra gång tills den blivit tjockare och mörkare i konsistensen.


När såsen är nästan klar, smaka av den med salt och peppar och ev. en nypa socker. Avsluta med att vispa ner en klick smör för att blanka såsen.


Servera med en fin bit oxfile och gärna bearnaisesås också… :-P

Lunch en söndag i Borgholm…


Söndag i sakta mak… Visst är det skönt att sätta sig på ett lunchhak och bara njuta av att bli lite uppassad en stund! ;-) Vi åkte efter en tur till sportaffär och badhus vidare till Sörens i Borgholm och avnjöt deras a la carte meny. Vansinnigt gott som vanligt. Jag har lovordat dom tidigare här på bloggen men det tål att upprepas för er som tänker ta en tripp till ön i sommar!

Mamma och jag valde fläsknoisiette B/W. Grymt god rödvinssås, mört fint kött, bearnaisesåsen, krämig & god men min kära mamma kunde inte låta bli att även beställa in en vitlökssås vid sidan om! :-P Stora, friterade klyftpotatis med skal och en het bönsalsa med tzatziki till det. Mätta som små pingviner så orkade ingen av oss dessert förutom mamma då som beställde in kaffe och en glass med halloncoulis & mandelbiskvier. Återigen en god lunch på ett av stans bästa, lunchställen även en söndag! Fräscht ställe, fin service och bra musik i högtalarna… ;-)