Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Rundtur på Öland

Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen.

Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen.

Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Paret är sen många år välkända på ön, då de på 90-talet hade några mycket populära restauranger inriktade på vegetarisk och ayurvedisk mat.

Efter att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så inledde vi ett samarbete där jag bjuder på deras bönchips när jag är ute och signerar mina kokböcker.

Jag delar också med mig av recept som passar ihop med bönchipsen, dem hittar du här.

Där finns även en bit ner på sidan en kod som ger dig 40 kr rabatt på kokboken hos förlaget Bladh by Bladh.

Efter att jag blivit hämtad på Kalmar station åkte vi över den långa bron till bönchipsfabriken i Färjestaden.

Det var fascinerande att se hur chipsen framställs, det är ett både tidskrävande och tungt mathantverk.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Arbete med bönchipsdegen

De malda bönorna knådas till en fast deg tillsammans med lite rismjöl, psylliumfröskal och havssalt.

Degen kavlas sen genom specialgjorda valsar och skärs i små bitar av rullande sporrar.

Innan kavlingsmaskinen installerades kavlade och skar Maryanne chipsen för hand, så det har blivit en hel del lättare med hjälp av tekniken.

Bönchipsen friteras sen en kort stund på låg temperatur i rapsolja i vanliga restaurangfritöser, även det ett hantverk.

Här i min något skakiga film från mobilkameran kan du se litegrann av hur det går till.

Maryanne och Carina som jobbar på fabriken sköter friteringen av chipsen, ett varmt och tidskrävande arbete i de små fritöserna.

Ulf mal bönorna, blandar degen så den får precis rätt konsistens och sköter kavlingen i löpandeband-maskinen.

Det är viktigt att ta upp bönchipsen i rätt tid, innan de blir mörka, den korta processen gör att de smakar riktigt gott utan den brända och oljiga bismak som blir på många andra chips.

Det bildas ju inte heller akrylamid på samma sätt vid lågtempfritering, som när t ex potatischips friteras vid hög temperatur.

De färdigfriterade chipsen saltas och kryddas sen, kryddorna och även saltet finmals i kaffekvarnar inför varje tillfälle, så de bibehåller all sin smak.

De får svalna och bärs sen upp för en lång stege till en takhög packningsmaskin, som fördelar chipsen ner i de små påsarna och försluter dem.

Packning av bönchips

Packmaskin i bönchipsfabriken

Därefter packas påsarna direkt i kartonger som skickas ut till kunderna, den största är Apoteket och Apotea.se.

Bönchipsen kom till av en slump, det var en misslyckad falafelsmet som blev grunden till det idag så populära chipset, här kan du läsa mer om det.

Efter arbetsdagen åkte vi och köpte jordgubbar på den vackra gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum, där fick jag se alla de bönsorter som odlas på Öland, den karga jorden och varma klimatet är perfekt just för bönodling.

Gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum på Öland

Gula ärtor och yinyang-bönor odlade på Öland

Öländska jordgubbar, ljuvligt goda

Maryanne gjorde en variant av min glutenfria bönpizza från bönkokboken, den här gången med kikärtor istället.

Det passade väldigt bra eftersom vi skulle äta en vit pizza, alltså en utan tomatsås.

Den blev lite grön också, med örter plockade i trädgården och växthuset.

Pizzorna blev fantastiskt goda, Ulf tyckte till och med att den var bättre än den vanliga pizza de brukar göra själva och som de haft på sina restauranger, ett betyg jag blev mycket glad över.

Maryanne i det härliga växthuset

Efter en lång dag blev det en kort kvällspromenad i omgivningarna och sen tidigt i säng, jag sov fantastiskt gott i gäststugan som tidigare var deras restaurangkök på den gamla gården.

Morgonkaffe med lite nötter till fick jag serverat av Ulf i det stora växthuset på gården, det följdes av en fantastiskt god ostomelett med tomater och sparris som Maryanne lagat åt mig, så lyxigt.

Ostomelett med sparris och tomat

Arla morgonstund i växthuset

Jag förstår att deras Bed&Breakfast-gäster stormtrivdes på den tiden det begav sig, maken till gästvänliga och generösa människor får man leta länge efter.

De har samlat sina mest populära recept från restaurangåren i en kokbok, ”Med fria händer i det vegetariska köket”, som idag tyvärr är slutsåld.

Maryanne och Ulf med sin fina kokbok

Stenkonst på Öland

Skvaltkvarn med Blå Jungfrun i fjärran

Långe Erik på Ölands norra udde

Efter frukosten gav vi oss av upp mot de norra delarna av ön, så jag fick se Blå Jungfrun på avstånd och Långe Erik på nära håll, en imponerande fyr.

Vi gjorde ett fikastopp på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok, där jag åt något så ovanligt men gott till kaffet som en Öländsk kroppkaka med grädde, smör och lingon.

Tyvärr glömde jag att ta en bild men här en lånad från Krokens Facebooksida.

Öländska kroppkakor på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok

Kroppkakorna på Öland är till skillnad mot många kusiner på fastlandet glutenfria, så jag passade förstås på att avnjuta en.

Det var det godaste kaffetillbehöret jag ätit på mycket länge, den höll mig dessutom mätt i många timmar.

Efter det bastanta fikat var det skönt med en promenad i Trollskogen där vi gick ut och tittade på havet på östra sidan av ön.

Trollskogen på Öland

Sen var det dags att bege oss söderut, vi skulle besöka Solliden innan jag måste vara tillbaka i Kalmar och tåget hem till Stockholm.

På Kungafamiljens eget kafé, Kaffetorpet, åt jag en väldigt god halloumisallad med bruna bönor och rabarbersalsa, den ska jag försöka skapa ett recept på framöver.

Det blev också ett besök i fina matbutiken Fredrikssons Smakglädje, den 12 augusti kommer jag att återvända dit för att signera kokböcker och bjuda på bönchips.

Halloumisallad med bruna bönor, aioli och rabarbersalsa på Kaffetorpet

Rabarbersalsa

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Öländska Bönchips på Fredrikssons

Gårdsbutiken Stenladan, som jag skrev om häruppe, kommer också att börja sälja bönkokboken, det blir en signering även där den helgen.

Det var en mycket trevlig och lyckad minisemester jag fick uppleva, ett stort tack till Maryanne och Ulf för att ni välkomnade mig så varmt.

Det är så roligt att träffa nya vänner som delar min förtjusning för naturligt god mat att njuta av.

Nu efter hela den här långa reseberättelsen är det äntligen dags för det vita pizzareceptet, tänk på att även om de ser små ut så mättar de otroligt bra.

Vill du hellre göra en pizza med tomatsås, så hittar du 3 av mina bästa recept här.

Ulf och Maryanne gillade min halloumipizza

Halloumipizza med kikärtor 8 små

3 dl grovriven halloumi

3 dl kokta kikärtor

3 ägg

Lite salt

Mosa kikärtorna grovt med en gaffel och blanda väl med äggen och den rivna osten, smaka av med salt.

Låt smeten stå en stund att svälla innan den breds ut till små rundlar på två bakplåtspapper, knappt centimetertjocka.

Om du vill kan du göra en stor pizza istället, men jag tycker de blir godare som små.

Ställ in en plåt i 250º så den blir riktigt varm, dra sen försiktigt över bakplåtspapperet med pizzorna till plåten.

Förgrädda botten i mitten på ugnen i tio minuter så pass så den stannar och får lite färg.

Upprepa samma procedur med bottnarna på nästa bakplåtspapper.

Under tiden gör du gremolatan som ska smaksätta pizzan.

Pizzatillverkning

Maryannes gremolata

2 dl bladpersilja

2 dl basilika

3 rivna vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Salt

Mortla alla ingredienser eller kör ihop dem snabbt i en mixer, smaka av om det behövs mer salt.

Halloumipizza

Pizzafyllning

200 g mozzarella, gärna buffel

2 dl nyriven parmesan

Gremolata

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzorna.

Skeda över gremolatan och avsluta med en hög riven parmesan.

Grädda högt upp i ugnen i 5-8 minuter på 250º så osten smälter och pizzan får lite färg.

Maryanne serverade pizzan med en sallad på tomater, avokado, stekt halloumi och cashewnötter och nykokt grön sparris, så njutbart.

Nyfikna grannar på kvällspromenaden

Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Rundtur på Öland

Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen.

Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen.

Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Paret är sen många år välkända på ön, då de på 90-talet hade några mycket populära restauranger inriktade på vegetarisk och ayurvedisk mat.

Efter att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så inledde vi ett samarbete där jag bjuder på deras bönchips när jag är ute och signerar mina kokböcker.

Jag delar också med mig av recept som passar ihop med bönchipsen, dem hittar du här.

Där finns även en bit ner på sidan en kod som ger dig 40 kr rabatt på kokboken hos förlaget Bladh by Bladh.

Efter att jag blivit hämtad på Kalmar station åkte vi över den långa bron till bönchipsfabriken i Färjestaden.

Det var fascinerande att se hur chipsen framställs, det är ett både tidskrävande och tungt mathantverk.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Arbete med bönchipsdegen

De malda bönorna knådas till en fast deg tillsammans med lite rismjöl, psylliumfröskal och havssalt.

Degen kavlas sen genom specialgjorda valsar och skärs i små bitar av rullande sporrar.

Innan kavlingsmaskinen installerades kavlade och skar Maryanne chipsen för hand, så det har blivit en hel del lättare med hjälp av tekniken.

Bönchipsen friteras sen en kort stund på låg temperatur i rapsolja i vanliga restaurangfritöser, även det ett hantverk.

Här i min något skakiga film från mobilkameran kan du se litegrann av hur det går till.

Maryanne och Carina som jobbar på fabriken sköter friteringen av chipsen, ett varmt och tidskrävande arbete i de små fritöserna.

Ulf mal bönorna, blandar degen så den får precis rätt konsistens och sköter kavlingen i löpandeband-maskinen.

Det är viktigt att ta upp bönchipsen i rätt tid, innan de blir mörka, den korta processen gör att de smakar riktigt gott utan den brända och oljiga bismak som blir på många andra chips.

Det bildas ju inte heller akrylamid på samma sätt vid lågtempfritering, som när t ex potatischips friteras vid hög temperatur.

De färdigfriterade chipsen saltas och kryddas sen, kryddorna och även saltet finmals i kaffekvarnar inför varje tillfälle, så de bibehåller all sin smak.

De får svalna och bärs sen upp för en lång stege till en takhög packningsmaskin, som fördelar chipsen ner i de små påsarna och försluter dem.

Packning av bönchips

Packmaskin i bönchipsfabriken

Därefter packas påsarna direkt i kartonger som skickas ut till kunderna, den största är Apoteket och Apotea.se.

Bönchipsen kom till av en slump, det var en misslyckad falafelsmet som blev grunden till det idag så populära chipset, här kan du läsa mer om det.

Efter arbetsdagen åkte vi och köpte jordgubbar på den vackra gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum, där fick jag se alla de bönsorter som odlas på Öland, den karga jorden och varma klimatet är perfekt just för bönodling.

Gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum på Öland

Gula ärtor och yinyang-bönor odlade på Öland

Öländska jordgubbar, ljuvligt goda

Maryanne gjorde en variant av min glutenfria bönpizza från bönkokboken, den här gången med kikärtor istället.

Det passade väldigt bra eftersom vi skulle äta en vit pizza, alltså en utan tomatsås.

Den blev lite grön också, med örter plockade i trädgården och växthuset.

Pizzorna blev fantastiskt goda, Ulf tyckte till och med att den var bättre än den vanliga pizza de brukar göra själva och som de haft på sina restauranger, ett betyg jag blev mycket glad över.

Maryanne i det härliga växthuset

Efter en lång dag blev det en kort kvällspromenad i omgivningarna och sen tidigt i säng, jag sov fantastiskt gott i gäststugan som tidigare var deras restaurangkök på den gamla gården.

Morgonkaffe med lite nötter till fick jag serverat av Ulf i det stora växthuset på gården, det följdes av en fantastiskt god ostomelett med tomater och sparris som Maryanne lagat åt mig, så lyxigt.

Ostomelett med sparris och tomat

Arla morgonstund i växthuset

Jag förstår att deras Bed&Breakfast-gäster stormtrivdes på den tiden det begav sig, maken till gästvänliga och generösa människor får man leta länge efter.

De har samlat sina mest populära recept från restaurangåren i en kokbok, ”Med fria händer i det vegetariska köket”, som idag tyvärr är slutsåld.

Maryanne och Ulf med sin fina kokbok

Stenkonst på Öland

Skvaltkvarn med Blå Jungfrun i fjärran

Långe Erik på Ölands norra udde

Efter frukosten gav vi oss av upp mot de norra delarna av ön, så jag fick se Blå Jungfrun på avstånd och Långe Erik på nära håll, en imponerande fyr.

Vi gjorde ett fikastopp på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok, där jag åt något så ovanligt men gott till kaffet som en Öländsk kroppkaka med grädde, smör och lingon.

Tyvärr glömde jag att ta en bild men här en lånad från Krokens Facebooksida.

Öländska kroppkakor på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok

Kroppkakorna på Öland är till skillnad mot många kusiner på fastlandet glutenfria, så jag passade förstås på att avnjuta en.

Det var det godaste kaffetillbehöret jag ätit på mycket länge, den höll mig dessutom mätt i många timmar.

Efter det bastanta fikat var det skönt med en promenad i Trollskogen där vi gick ut och tittade på havet på östra sidan av ön.

Trollskogen på Öland

Sen var det dags att bege oss söderut, vi skulle besöka Solliden innan jag måste vara tillbaka i Kalmar och tåget hem till Stockholm.

På Kungafamiljens eget kafé, Kaffetorpet, åt jag en väldigt god halloumisallad med bruna bönor och rabarbersalsa, den ska jag försöka skapa ett recept på framöver.

Det blev också ett besök i fina matbutiken Fredrikssons Smakglädje, den 12 augusti kommer jag att återvända dit för att signera kokböcker och bjuda på bönchips.

Halloumisallad med bruna bönor, aioli och rabarbersalsa på Kaffetorpet

Rabarbersalsa

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Öländska Bönchips på Fredrikssons

Gårdsbutiken Stenladan, som jag skrev om häruppe, kommer också att börja sälja bönkokboken, det blir en signering även där den helgen.

Det var en mycket trevlig och lyckad minisemester jag fick uppleva, ett stort tack till Maryanne och Ulf för att ni välkomnade mig så varmt.

Det är så roligt att träffa nya vänner som delar min förtjusning för naturligt god mat att njuta av.

Nu efter hela den här långa reseberättelsen är det äntligen dags för det vita pizzareceptet, tänk på att även om de ser små ut så mättar de otroligt bra.

Vill du hellre göra en pizza med tomatsås, så hittar du 3 av mina bästa recept här.

Ulf och Maryanne gillade min halloumipizza

Halloumipizza med kikärtor 8 små

3 dl grovriven halloumi

3 dl kokta kikärtor

3 ägg

Lite salt

Mosa kikärtorna grovt med en gaffel och blanda väl med äggen och den rivna osten, smaka av med salt.

Låt smeten stå en stund att svälla innan den breds ut till små rundlar på två bakplåtspapper, knappt centimetertjocka.

Om du vill kan du göra en stor pizza istället, men jag tycker de blir godare som små.

Ställ in en plåt i 250º så den blir riktigt varm, dra sen försiktigt över bakplåtspapperet med pizzorna till plåten.

Förgrädda botten i mitten på ugnen i tio minuter så pass så den stannar och får lite färg.

Upprepa samma procedur med bottnarna på nästa bakplåtspapper.

Under tiden gör du gremolatan som ska smaksätta pizzan.

Pizzatillverkning

Maryannes gremolata

2 dl bladpersilja

2 dl basilika

3 rivna vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Salt

Mortla alla ingredienser eller kör ihop dem snabbt i en mixer, smaka av om det behövs mer salt.

Halloumipizza

Pizzafyllning

200 g mozzarella, gärna buffel

2 dl nyriven parmesan

Gremolata

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzorna.

Skeda över gremolatan och avsluta med en hög riven parmesan.

Grädda högt upp i ugnen i 5-8 minuter på 250º så osten smälter och pizzan får lite färg.

Maryanne serverade pizzan med en sallad på tomater, avokado, stekt halloumi och cashewnötter och nykokt grön sparris, så njutbart.

Nyfikna grannar på kvällspromenaden

Skolavslutning, sommarlov och restaurangtips!

En hektiskt vecka, bokstavligen. Men jösses va mycket vi hunnit med. Joline som nu slutat 9:an var i onsdags iväg på supé och dans i slottsruinen med avgångseleverna. Mycket planering med kompisar om klänningar och skor och accessoarer och gud vet allt. Torsdagen var det avslutning på kvällen, också i slottsruinen. Efteråt samlade vi familj och släkt på restaurang Sörens i Borgholm, där min lillasyster jobbar dessutom. Och ikväll fredag – har dom FEST såklart. Så otroligt skönt att det snart är lördag…😉

Max har också slutat 1:an på gymnasiet denna vecka och i eftermiddags kom han till oss. (Bor varannan vecka) Skönt för dom nu med lite skol-ledighet. Och framför en lugn och stilla helg!

Jag sitter nu och kopplar av efter kvällens runda med hundarna och inväntar midnatt då hon ska hämtas igen. Mycket skjutsande och farande när allt händer samma vecka. Har haft fullt sjå med att hålla isär dagar, tider, skjuts hit och hämtning där osv men alla har vi hjälpts åt, både föräldrar och släkt och det är jag tacksam för. Nästa vecka börjar Joline sommarjobba och då är det moppe som gäller!😉

Är ni i Borgholm och vill äta god mat så rekommendera jag Sörens på Slottsgatan nere mot hamnen. Jag har skrivit om dom förut men det tål att upprepas.

Vi äter där titt som tätt och har alltid varig nöjda, de har dessutom ett fint lunchutbud, även för avhämtning. I torsdags kväll provade jag nåt från menyn jag inte gjort tidigare och nu har jag plötsligt en stående favorit.

Grillat lammentrecote-spett med wokade grönsaker, tzatziki, rödvinssås och klyftpotatis/gratäng. 135kr och så vansinnigt gott och perfekt tillagat kött med rosa kärna. Prova om ni har vägarna förbi. En mysig, liten restaurang och trevlig personal som alltid.

(Översta bilden)

Önskar er en fortsatt trevlig fredagkväll. På återseende i helgen!😊

Pistageglass till dessert.

Skördefesten på Öland 2017

Hej igen alla fina bloggläsare! Jag har haft lite strul med att ladda upp bilderna här på Kryddburken sista tiden men nu verkar det som att det fungerar. Jag ska bjuda på ett litet bildregn från förra helgens Skördefest här på Öland.

Under lördagen åkte vi runt lite mest hemikring Borgholm-Köpingsvik och östra sidan. Besökte Arbelunda gård och fyndade en massa goda Arla-ostar, bland annat deras skördeost som var riktigt god!

Rökt rådjursben, varmrökt lax från Nisses Fisk och enbärsdricka och Ölands skördeost från Ölandsost bland annat.

Jag älskar att handla delikatesser från lokala handlare.

Första kvällen laddade vi upp med en massa gott plock från dagens skörd.

På söndagen tog vi en sväng söderut förbi Ekerum mat och hantverksmässa och Eriksöre bygata som bjöd på hur mycket gott och fint som helst.

Vi stannade till på Ölandschoklad i hamnen i Färjestaden där den i särklass godaste kladdkakan serveras.

En massa fina fynd från helgen och veckan dom gått har verkligen bestått av skördmat alla dagar! ?

Ny 50-tals restaurang på Öland


I fredags förra helgen öppnades portarna för en ny restaurang i 50-tals-stil! Ett fint förvärv för den bortglömda paviljongen belägen i Rälla på mellersta Öland längs väg 136. 

 

Som de bilentusiaster vi är och inbitna i 50-tals-stilen med nostalgi, rock a billy, bilträffar och livsstilen i helhet har vi besökt många liknande ställen tidigare genom åren och blev glatt överraskade att något sådant äntligen öppnat på Öland. Förväntningarna var höga! 

 

Vi åkte dit för att fira vår 11:e bröllopsdag med förhoppning om mysig 50-tals-atmosfär och GOD mat. 

 

Blev inte imponerad för fem öre. Det var några bilar på den extremt blåsiga och sandiga parkeringen (inget som uppskattas av entusiastfordon som tvättats, polerats och kör nedcabbat, ni som vet förstår vad jag menar) Lite folk satt på deras veranda och åt. Jag försökte snegla och tjuvtitta hur maten såg ut på deras tallrikar som serverats men dom väntade idogt så jag hann aldrig se något. Vi bestämde oss för att sitta inne och äta och det var en väldigt liten lokal där en sk ”kakbuffé” (som för övrigt var väldigt minimal och dessutom urplockad för att ens vara värt att lägga pengar på) som upptog största ytan. 

 

Läsken var också näst intill slut och det fanns två alternativ att välja på, Zingo eller Loka i burk. Inga glas erbjöds eller ställdes fram. 

 

Nicke som varit nyfiken på deras hamburgare valde en av deras specialare och tyckte den var riktigt god och det var det positiva i detta inlägg. Fick dock smaka på hans burgare men det var knappast nötfärs som en riktig amerikansk burgare ska göras av, utan helt vanlig blandfärs. Stekt ägg, bacon en nån rökigt ketchupröra i en liten plastburk och totalt oätliga sk ”french fries” serverades till. Dom åt han aldrig och det var en väldigt konstig bismak av frityrolja. 

 

Joline och jag valde kebabtallrik som dom utannonserat som ”deras omtalade kebabtallrik” så den tänkte jag att vi måste prova. Har ingen aning om dessa ägare huserat på nån tidigare restaurang för att kunna skylta före öppning med just OMTALAD kebabtallrik??! 

 

Allt som kom in i så kallad ”kebabtallrik-väg” var en liten korg med bakplåtspapper i botten, samma oätliga ”fries” som serverades gill Nickes burgare som bestod av brända klyftpotatis blandade med vanliga tunna strips. Och det var inte kebab utan GYROS som låg i korgen (billigt, fryst och påstekt gyroskött. Även den med en konstig smak av bränt stekbord och rengöringsmedel) Såsen till serverad i liten plastburk och uteblev på en av våra två beställda. (Naturligtvis påpekade jag detta och en tillhörande sås i plastburk kom efter fem minuter) 

 

Klassiska tillbehör till en kebabtallrik känner väl dom flesta till; Sallad, lök, fefferoni, tomat mm – saknades helt. Och som pricken över i:et fick vi små korta, vita gatuköksgafflar att äta med???!?! 

 
Tyvärr. Det här blev inget dragplåster för vår del i i vår rosa Cadillac. 

 

Nickes burgare med ägg, bacon o Texas hot sås. 

 

Min och Jolines ”kebabtallrik”…….. 

Middag från Nisses

Jag som inte är så jätteförtjust i fisk och absolut inte skaldjur tycker att just varmrökt lax är galet gott! (Och fiskbullar i hummersås förstås) 😜 

Rökt, salt, saftigt och inte som ”kokt fisk” smakar. Fick ett infall igår efter en massa timmar av ärenden på stan att åka förbi Nisses Fisk i Borgholm. Alltid ett rejält utbud och de har dessutom börjat med färdiglagade middagar såsom fiskgryta, fiskgratäng, laxpudding, fiskbiffar mm. Allt ser så läckert ut därinne. Såserna dom har är bland de bästa som finns att köpa med sig hem. 

Dill, sparris och citron, nypotatis mm finns också på plats när det är säsong. Ja, middag från Nisses fick de bli. 

En middag med varmrökt lax, färdig romsås och den goda ”Favoritsåsen” vi brukar köpa. Du behöver bara kokt potatis och lite citron till. Jag kokade potatisen och slungade den sedan med vitlökssmör, dill och pressad citron. Såååå gott! 😜 

En annan nyhet dom hade var de rökta laxfenorna som ”snacks”. Köpte hem ett par stycken att prova. Riktigt goda och saftiga. Alltid kul med nyheter! 

 

Såhär blev det. Två sorters rökt lax, tror det var peppar och örter om jag inte minns fel. Ät och var glad, så vansinnigt gott! Även kall skivad potatis på knäckebröd med lax på är inte helt fel dagen efter. 😜 

Kårehamns fisk och havskök – för god lunch!

karehamn_fisk_fiskrestaurang_rodingfile_murkelsas

Nu blir det mycket fisk här två dagar i rad men måste bara tipsa er om ett restaurangbesök inför helgen ni som huserar här eller har vägarna förbi Öland. Kårehamans Fisk och Havskök hittar ni på östra sidan, norr om Löt nere vid den vackra hamnen. Vi har besökt restaurangen och även fiskaffären flertalet gånger och senaste besöket var fredagen under skördefesten då Nicke bjöd ut mig på lunch. Det serverades bland annat rödingfilé med murkelsås så det valde jag direkt. Tror inte jag har ätit murkelsås sen jag var liten och bodde i Norrland då vi kunde plocka dom själv. En otroligt god svamp, men lite ”meckig” att tillaga då den ska förvällas några gånger för att inte vara giftig. Såsälskare som jag är kan jag tycka att dom kunde haft lite mer sås på tallriken dock. 😉

 

Nicke valde en lammburgare med olivröra och aioli och även han var nöjd med smakerna. Ett rekommenderat besök med andra ord om ni vill njuta av en god lunch i mysig atmosfär.

 

Tidigare besök kan ni läsa om och se bilder på HÄR och HÄR!

 

karehamn_fisk_fiskrestaurang_rodingfile_murkelsas_lunch_skordefest

Nya delen av restaurangen är riktigt mysig med större ytor samt sittplatser. Fin service som alltid.

 

skordefest_oland_2016_karehamn_fisk_restaurang_lunch

Sallad, bröd, kaffe och kaka ingår.

 

skordefest_oland_2016_karehamn_fisk_restaurang_lunch_pumpor

Kårehamns vackra havsutsikt. Mer info hittar ni bland annat på deras facebooksida >>

Skördefest-shopping!

skordefest_oland_ost_skordeost_handla_butik_borgholm_butikoland_rockafett_mogelost_knackebrod_yngdens_knacke_marmelad_saft_nektar_kantareller_bomans_torghandel_arla

Skördefest här på ön bjöd på ett hejdundrande kalas från norr till söder. Så galet mycket folk ÖVERALLT och lika många fina, lockande evenemang och utställningar. Vi åkte runt lite både lördag och söndag och besökte bland annat Drottning Viktorias vilohem där de hade ostfestival med massor av leverantörer som ställde ut i sina tält och erbjöd både ostprovning och försäljning till bra priser. Vi fyndade en hel del där, bland annat fem sorters mögelostar och de fyra nya sorterna från ARLA för endast 150 kr. Riktigt goda allihop och till min lycka hittade jag även mögelosten ”Rocka fett”. Den måste ni prova nån gång om ni inte gjort tidigare. En blåmögelost från Åsbergets gårdsmejeri i Jämtland. 😛

 

En lunch i Kårehamn hann vi med redan på fredagen, bara mannen och jag. Och även en söndagslunch med hela familjen i Borgholm. Mer om detta i kommande inlägg.

 

skordefest_pumpor_ljus_pynta_dekoration_oland

Vår skördefest-veranda här hemma!

 

skordefest_pumpor_ljus_pynta_dekoration_oland_ost_ostmassa_mogelost_gronmogelost_arla_ostbricka

En liten ostbricka måste ju avnjutas efter skördefestens shopping. Rocka Fett närmst i bild, och bakom från vänster Blå Alvar och en mögelost från Emåmejeriet. Yngdens knäcke med honung och timjan och även ostbollar med västerbottensost. Marmelader (kryusbär och tomat/chili) och nektar… Det är verkligen fest när det är skördefest!

 

skordefest_pumpor_ljus_pynta_dekoration_oland_pimpor_hastskopumpa

Årets pumpa tycker jag! En hemsnickrad sådan, gjord av hästskor! Köpt i Löt av Peter Nilsson och Malin Karlsson. Mer rustik pumpa får man nog leta efter… 😉

 

skordefest_pumpor_ljus_pynta_dekoration_oland_ojkroken_kryddburken

Lite skördefest hemma hos också vid loppis-tältet. 😛

 

skordefest_oland_ost_skordeost_handla_butik_borgholm

Den klassiska skördeosten från Öland åkte också givetvis med hem, i år smaksatt med pepparrotsbrännvin från Wannborga bryggeri. Osten finns att köpa på Ostbutiken i Borgholm om ni har vägarna förbi. Missa inte den butiken, så mycket, galet gott på ett ställe!

 

skordefest_oland_ost_skordeost_handla_butik_borgholm_butikoland_rockafett_mogelost_knackebrod_yngdens_knacke_marmelad_saft_nektar_kantareller_bomans_torghandel

Borgholms torghandel och alla utställer runt gågatan bjöd på massor av gott! Kantareller för 100kr/kg och ett par hemkokta safter bland annat.  Inlagda vitlöksklyftor och marmelad från Fredriksson. Joline fyndande också en plåt-uggla på Butik Öland som nu hänger på väggen i hennes rum.

 

stekt_inlangd_stromming

Nicke som älskar fisk köpte med sig stekt, inlagd strömming till en god kvällstallrik på lördagen.

Lufsa – öländsk husman!

husmanskost_öländsk_lufsa_mat_potatispannkaka_stekfläsk_bacon_recept_tips_middagstips

Ja, när hösten kom till Öland igen så tyckte jag det passade bra med en värmande lufsa. Snöblandad storm igår morse när jag körde till Kalmar och vägskyltarna var täckta av snö…?! Helt galet aprilväder alltså. Jag hoppas valborgshelgen blir fin i alla fall så vi kan tända en majbrasa och grilla lite gott. Det kommer ett gäng råttköpare både från stockholm, småland och lilla Borgholm och hämtar sina tingade råttbebisar. Tänk att dom är sååå stora nu, vart tog tiden vägen. Ni som vill se hur dom har det och följa uppfödningen kan kolla mitt instagramkonto www.instagram.com/norpan_rats eller @norpan-rats.

 

Lufsa ja! Det är en riktig favorit och en mättande sådan. Lite paltkoma blir det men man står sig en hel dag! 😉 Här är mitt grundrecept som räcker till en stor form. Denna gång gjorde jag i två mindre där jag tärnade fläsket och tryckte ner i smeten, sen toppade jag med baconskivor. Ruskigt gott!

 

8 – 10 port

Det här behöver du :

8 medelstora potatisar

2 gula lök (finrivna)

3 dl grädde eller gräddmjölk

2 dl vetemjöl

1 ägg

1 msk salt

500-600 gram rimmat fläsk

 

GÖR SÅHÄR :

Skala & riv potatisen fint. Gör det för hand på finaste rivsidan av rivjärnet så känner du från början den rustika känslan i hemlagad husmanskost. Häll allt potatisriv i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, ev mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smaka av, tycker du inte att den smakar något salt alls så tillsätt lite till. När det smakar ”salt” om smeten så är den bra.

Konsistensen ska vara lös, men absolut inte rinnande. Du kan behöva bättra på med mer mjöl i så fall. Ungefär som ett tjockare äppelmos ska den kännas.

Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och skär fläsk i bitar och lägg ovanpå. Tryck ner bitarna lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 1 timme, och ev 10-15 min till. Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.

Viktigt är att lufsan får ”stå till sig” en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.

12 restaurangtips på Öland

borgholms_slottsruin_öland
Ni är många som efterfrågar tips på lunchställen och restauranger här på Öland. Det är superkul att ni gör efterforskningar, sånt gillar jag. Nånting jag brukar ägna mig åt själv när vi ska åka bort nånstans. Därför samlar jag nu de restauranger i ett inlägg som jag tror ni kan ha glädje av. Det är restauranger vi har besökt och som vi gärna återkommer till. Det finns hundratals fler, både bra och dåliga men jag sorterar de vi gillar bäst.

Sevärdheter frågar också många om. Vad får man inte missa?!
Mitt enda svar på den frågan är – missa inte öns egen skönhet i all sin prakt.
Alvaret, stenmurarna, havet, raukarna, vidderna, naturen, de betande boskapen och det platta landskapet som bjuder på fägringar i både färg och djurrike. Nån större sevärdhet än så är knappast möjlig.

Här följer ett urval av de restauranger vi gillar. 
Klicka på bilderna för större format.

Ekerum pizzeria (Ekerum, mellersta Öland längs 136:an innan Borgholm)
pizza_pizzeria_ekerum_öland_pizzaställe pizzeria_öland_ekerum_restaurang_pizza pizza_ekerum_pizzeria_öland pizzeria_öland_ekerum_pizza pizza_öland_pizzeria_ekerum pizza_pizzeria_öland_ekerum

Verandan (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
verandan_restaurang_borgholm_fläskfile verandan_borgholm_restaurang verandan_borgholm restaurang_verandan_borgholm_öalnd restaurang_verandan_borgholm

Sörens (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
sörens_borgholm fars_dag_middag_sörens_borgholm sörens_borgholm_fars_dag sörens_borgholm_söndagsmiddag  biffpasta_gorgonxzola_sörens_borgholm sörens_borgholm
hallon_coulis_mandelbiskvi 

Pappa Blå (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
pappa_blå pappa_blå_borgholm_restaurang_öland
restaurang_borgholm_pappa_blå_öland pappa_blå_restaurang_öland_borgholm

Himlagott (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
himlagott

Roberts Coffee (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
roberts_coffee

Borgholms kök & bar (Mellersta Öland, Borgholms innerstad)
borggrillen_borgholm_schnitzel

Klinta bykrog (Mellersta Öland, Köpingsvik)
klinta_bykrog klinta_bykrog_köpingsvik klinta_bykrog_köpingsvik_öland klinta_bykrog_mat_pasta_svamp_kyckling_öland_restaurang klinta_bykrog_pizza  klinta_bykrog_lavasten hamburgerktallrik_klinta_bykrog pizza_klinta_bykrok calzone_klinta_bykrog

Eva´s kroppkakor (Mellersta Öland, strax norr om Köpingsvik)
evas_kroppkakor_gårdsbutik fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk  gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser
kroppkakor

Kårehamns Fisk & Restaurang (Kårehamn, mellersta, östra Öland)
kårehamn_fisk kårehamns_fiskrestaurang kårehamns_fiskrestaurang_öland fisk_kårehamn_restaurang fisk_restaurang_kårehamn_öland restaurang_kårehamn kårehamn_fisk_restaurang fiskbutik_kårehamn_fisk_restaurang dagens_lunch_kårehamns_fisk_restaurang fish_n_chips 3 kårehamn_båt

Sandviks Kvarn pizzeria (Norra öland, innan Löttorp)
sandviks_kvarn strand_sandviks_hamn sandvik_kvarn pizzeria_kvarnen sandvik pizza_sandviks5kebabpizza_sandviks_kvarn pizzeria_kvarnen_pizzasallad

Lammet & Grisen (Norra Öland, Löttorp)
lammet_grisen_restaurang_öland lammet_grisen_restaurang lammet_grisen_öland lammet_grisen_öland lamm_helgrillat helgrillat_lamm grillat grillbuffé lammet_grisen_dessert