Smörstekt torskrygg, sommarens godaste fisk!

torskrygg
Bland de godaste fiskrätterna jag vet är de vi äter sommartid med nypotatis, färsk dill, remouladsås, kokt hackat ägg, gröna ärtor mm… Det är så ljuvligt gott! Torsken smörsteker jag i panna och kryddar med endast vitpeppar och salt.

Jag har använt mig av Findus frysta torskrygg som säljs i tre-pack med riktigt fina bitar, inget alls att klaga på. Fisken blev mjäll och fin i konsistens och varje bit blir en lagom portion.

Det här behöver du :
4 bitar torskrygg
50 gram smör
Vitpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Bryn smöret i het stekpanna. Lägg i torskryggen och stek den gyllene på bägge sidor. Krydda med vitpeppar och flingsalt. Se upp så du inte steker den för länge då blir den lätt torr. Torskryggen kan med fördel vila i folie nån minut före servering så blir den extra saftig.

Tillbehör :
Nypotatis
Remouladsås
Kokt blomkål
GRöna ärtor
Mediumkokt, hackad ägg
Dill och flingsalt

smörstekt_torskrygg_findus

Laxmedaljonger och potatisrosor

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Fisk och potatis i all ära men kan man trolla fram både medaljonger och rosor av dom två så blir det hela lite festligare, dessutom snyggare och roligare att servera. :-P

Jag har helt enkelt använt mig av fyra laxfiléer, snittat dom nästan igenom från smala till breda änden, rullat ihop och sedan kryddat och ugnsstekt dom. Potatisrosorna är tunna skivor potatis i muffinsplåt, salt, peppar, lite grädde och riven ost! – Tjoff in i ugnen ca 45 min. Lätt som en plätt! Här serverat med rostade grönsaker i panna och en kall vitlök & gräslökssås. Vansinnig… Jag menar OTROLIGT gott!!! :-P

4 st laxmedaljonger, 8-10 st potatisrosor 
Det här behöver du : 

4 laxfiléer
Örtkrydda
Salt & peppar
Smör

8 potatisar
salt & peppar
Några skvättar grädde
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Ställ laxfiléerna på ”kant” och skär med vass kniv från den smala änden mot den breda utan att skära ända ut. Rulla ihop och lägg på ugnsfast fat. Krydda med örtkrydda, salt, peppar och lägg en klick smör ovanpå. Ugnsstek ca 10-15 min i 175 grader.

Skala potatisen och skär i tunna skivor. Smörj en muffinsplåt och lägg ett varv skivad potatis i varje form. Salta, peppra, lägg ett par varv till. Slå lite grädde i varje ”ros” och toppa med riven ost. Gratinera i ugn ca 45 min 175 grader.

skivad_potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Första varvet med potatisrosor i muffinsplåten.

potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Sista varvet. Lite grädde i varje, mer salt och peppar och toppa med riven ost.

grönsaker_rostade_majs
Grönsaker och champinjoner som ska få rostas i het stekpanna. Majs, zucchini, purjolök, tomat och champinjoner.

laxfileer_laxmedaljonger
Laxmedaljongerna snurrade…

laxmedaljonger_snurra_ihop
Kryddade med örtkrydda, salt, peppar och en klick smör på varje. In i ugnen ca 10-15 min 175 grader.

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Potatisrosorna är klara! :-P

rostade_grönsaker
Rosta grönsakerna ett par minuter i torr stekpanna. Salt & peppar.

laxmedaljonger_potatisbakelser
Smaklig måltid! ;-)

Krämig citronpasta med grönsaker och varmrökt lax

citronpasta_lax_varmrökt_laxpasta
Bröllopsdagsmiddan (långt ord) blev pasta & lax! Detta är en busenkel och lättlagad middag där allt serveras på samma fat. En krämig sås med smak av citron och dill med små pastasnäckor. Lite blandade grönsaker, en god parmesanost och såklart lax. Här valde jag en varmrökt lax men det går naturligtvis bra med både färsk/stekt eller kallrökt som också är himla gott i en ”laxpasta”.

Ät den varm, ljummen eller kall – lika god vilket som och gärna skurna baguetter med aioli. En riktig kalasmiddag på bröllopsdagen för en tokförkyld familjen Nilsson. ;-)

Det här behöver du : 
kokt pasta 4 port
2 dl creme fraiche
1-2 msk pressad citron
1 fiskbuljongtärning
1 knippe dill
Vitpeppar

1 bukett broccoli
2 salladslök
2 tomater
½ gul paprika
1/3 gurka, urkärnad
1 näven riven parmesan

200 gram varmrökt lax
Citron & dill

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsakerna och koka broccolin i saltat vatten.  Kärna ur gurkan och skär allt i mindre bitar. Riv parmesanost.

Koka pastan al dente. Häll av pastavattnet och rör ner en burk creme fraiche. Pressa i citron och tillsätt fiskbuljong. Vänd runt och låt allt koka ihop 1-2 minuter. Krydda med vitpeppar och smaka av. Rör ner finklippt dill sist av allt.

Häll upp pastan på ett stort fat, lägg över grönsaker, riven parmesan och varmrökt lax på toppen. Servera med ett gott bröd och vitlöksaioli.

pasta_med_lax_grönsaker
Urkärnad gurka är otroligt gott till lax och det gör ingenting alls att den blir ljummen av pastan, det är faktiskt dögott! :-P

baguette_vitlöksaioli_aioli
Vitlöksaioli med skurna baguetter! Bröd till maten är lyx, men på bröllopsdag får man såklart lyxa lite!

bröllopsdag_7år
Jag arrangerade om blommorna från Mors dag i små glasvaser. Det blev gulligt ihop med den stora, lila buketten.

bröllopsdag_linda_nicke_öjkroken
7 år som gifta – Yllebröllop minsann! ;-)

pasta_lax_laxpasta
Pastafatet innan laxen.

laxpasta_pasta_lax_varmrökt
Smaklig spis – festligt och gott!

Fiskgryta LCHF

fiskgryta_lchf_low_carb
Grytor av alla de slag är alltid himla smidigt, speciellt när det är ”allt i ett” och man kan slänga ner antingen potatis, pasta, bulgur, ris etc för att få hela middagen i en och samma gryta. Här har jag gjort det enligt LCHF utan så mycket kolhydrater och tänkt mer på grönsaker och protein (fisk i det här receptet) och uteslutit tex. potatis och pasta.

Det godaste i en sån här gryta är just ”allt runtomkring” fisken…. :-P Jag fullkomligt älskar krispiga rotfrukter och wokgrönsaker i stark sås, det blir bara sååå gott och fisken kan bytas ut mot kyckling, fläsk, nötkött eller svamp.

Om ni tycker det verkar konstigt med GURKA i receptet så måste ni prova. Den ska givetvis kärnas ur och helst skalas om den har grovt skal. Det är så vansinnigt gott så har ni inte provat att fräsa på gurka så gör det! :-P

Det här behöver du :
500 g laxfilé
400 g torskfilé
—-
1 gul lök
3 små palsternacka
1 näve minimorötter
1 röd paprika
1 gul paprika
—-
1 burk plommontomater
2 msk vit balsamvinäger
1-2 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad citron
2 l stark fiskbuljong alt. fisk/hummerfond + motsvarande mängd vatten
—-
150 g sockerärtor
1 burk minimajs
1/2 gurka
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
Salladslök
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR :
Skär fisken i kuber. Stek i het panna med olivolja och smör hastigt så de får fin färg. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge. Skär rotfrukter och grönsaker i mindre bitar/skivor. Fräs palsternacka, morot, gul lök, röd o gul paprika och fänkål i samma panna som fisken stektes i. Slå på burken med plommontomater, balsamvinäger chilisås, en pressad citron och 2 liter buljong. Rör i botten av pannan så alla smaker från fisken kommer upp. Låt allt få småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för krämigare sås, eller om du vill äta grytan som soppa så späd med lite mer buljong.
De sista 2-3 minuterna; Tillsätt sockerärt, minimajs och urkärnad gurka. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering lägg i fisken och låt den bara precis bli varm i såsen. Toppa med salladslök och färsk timjan.

fiskgryta_lchf_recept_fisk
Ja, men då kör vi då! ;-)

fiskgryta_lchf_grönsaker
De första grönsakerna/rofrukterna åker ner i pannan. Ni ser strecken —- i receptet allt eftersom ingredienserna skall tillsättas.

fiskgryta
Lax och torsk har fått fräsa i het olja + smör så de fått fin färg.

fiskgryta_nyttig_lchf
Här har vi hela härligheten med smakerna från den stekta fisken och alla rotfrukter och grönsaker som fått fräsa ihop. Nu åkte ”mitten” av ingredienserna ner i panna. Slå på buljong och låt småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för mer krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt det sista; Sockerärt, minimajs, gurka och fisken! :-P

lchf_fiskgryta
Nyttiga lunchlådor. Check! ;-)

Söndag och nyttiga lunchlådor på gång!

20130421-124041.jpg
Söndag och nyttiga lunchlådor ska lagas! Har ni nån susning om vad det ska bli? :-P

Senare i eftermiddag är det dags för muurikkan att jobba lite! ;)

Mandelfisk

mandelfisk_citronsås
Igår lagade jag mandelfisk här hemma, så vansinnigt gott!! Jaaaa – vansinnigt! :-P

Minns ni i skolan när detta serverades? Det var den enda fiskrätten jag faktiskt tyckte var god. Jag gör en variant med en gnutta tomatpuré och lite chili i täcket och istället för vanligt ströbröd ska det vara panko, inte att förglömma! Det blir världsgott alltså! Pappas citronsås till är ett måste också! ;-)

Gillade ni mandelfisken i skolan? 

6-8 port
Det här behöver du :
2 frysta torskblock a 400 gram
100 gram smör
2 msk grädde
1 tsk tomatpuré
Några droppa D´Elidas chilisås
Trocomare örtsalt
2½ dl panko ströbröd
Mandelspån

GÖR SÅHÄR : 
Tina fiskblocken och lägg i ugnsfast form. Smält smöret och rör ner grädde, tomatpuré, chilisås och krydda. Vänd ner panko ströbröd och rör till en massa. Bred över fiskblocken. Toppa med mandelspån. Gratinera i 200 grader ca 30 min. Servera med grönsaker, kokt potatis och citronsås.

Citronsås : 
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.

mandelfisk_täcke_mandeltäcke
Torskblock med mandeltäcke, skjuts in i ugnen! 200 grader ca 30 min.

mandelfisk_mandeltäcke_torsk
Färdig att avnjutas med härligt, krispigt täckte. :-P

mandelfisk_recept
Smaklig fisk!

Veckans nyttiga matlådor

lax_matkorn_stekt_fisk
Här kommer veckans nyttiga matlådor som maken äter till lunch på jobbet. Fisk blev det denna vecka. Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, ärtor och kall citron & chilisås.

Det svarta matkornet är nytt för mig, har aldrig provat det innan. Det är i alla fall en fullkornsprodukt och ett gott alternativ till ris, bulgur och andra gryn. Och GOTT var det verkligen, fyllig och nötig smak och lite lagom tuggmotstånd! Det finns vitt också men jag chansade och provade det svarta.

Jag kokade det i buljong och det blev riktigt bra! Det enda jag kan tycka är att det inte ser så aptitligt ut. Inte alls som på bilden på förpackningen liksom. Nicke sa att det såg ut som små gråsuggor sen tog han en tugga och smakade. Haha! Skönt med en matglad familj som äter allt! :-P

Laxen är bara stekt i bitar i olja, kryddad med trocomare örtsalt. Matkornet blandade jag med kokta morötter. Gröna ärtor och en kall sås på creme fraiche med färsk röd chili, citron och lite kryddor!

svart_matkorn
Det svarta matkornet.

kall_sås_fisk_fisksås_chili
Den kalla såsen rörde jag ihop med en burk creme fraiche, pressad citron, färsk hackad chili, persilja, lite olivolja, salt och peppar och en gnutta honung.

nyttiga_matlådor
Det är alltså fjärde veckan nu som gubben äter ”nyttiga lunchlådor”, undviker bröd, pasta men äter fullkornsprodukter såsom knäckebröd och grovt bröd i väldigt små mängder och han är glad då vågen visar minus 8 kg! ;-)

Det här är alltså min mans plan; 
Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springandes i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill. 

Första veckan; Truckers meal med kryddig korv, stekt fläsk, ägg, gröna ärtor och tomat. Recept HÄR >>

Andra veckan; Kycklingsallad med rotfrukter, broccoli, gröna ärtor & vitlöksdressing.

Tredje veckan; Färskostfyllda biffar, fullkornsris med kokt broccoli, gröna ärtor och stekt lök. Recept HÄR >>

Fjärde veckan; Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, gröna ärtor och kall citron & chilisås.

Fiskgratäng med lax, citron & dillsås

fiskgratäng_citron_dillsås
Nu ska ni få ett hejdundrande gott recept på fiskgratängen vi gjorde igår! När jag var liten gjorde pappa ofta helstekt röding i ugn och till de minns jag att han alltid hade en sån god sås till. Det var några år sen jag frågade efter receptet och blev mäkta förvånad över att det bara var creme fraiche, mjölk, fiskbuljong och citron…

Fyra futtiga ingredienser till den goda såsen?!! Jaha…
Ibland är verkligen det enkla det godaste också. :-P

Här kommer såsen igen fast i en ljuvlig god gratäng med duchesspotatis och lax. Extra dill fick sällskapa också, det kan aldrig bli fel!

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar
1 kruka dill

GÖR SÅHÄR : 
Förbered duchesspotatisen och låt moset svalna något innan du spritsar.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.
Spritsa ut moset runtom fisken. Slå på såsen över laxen och klipp över dill eller blanda ner direkt i såsen. Gratinera ca 15-20 min 220 grader. Servera med citron och gröna ärtor.

Duchesspotatis :
6-8 potatisar av mjölig sort.
Koka och stött potatisen, tillsätt en skvätt grädde och några äggulor. Här använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & vitpeppar.

laxfiléer_fiskgratäng_sås_potatismos_citron_dill
Mise en place!

spritsa_potatismos_fiskgratäng_laxfiléer
Lax och duchess på plats. Bara att hälla på såsen…

fiskgratäng_potatismos_lax
Och klippa över dillen… rör ner den något i såsen innan gräddning.

fiskgratäng_lax_citron_dill_sås
Efter ca 20 min – klart!

fiskgratäng_lax
Ät och njut av den godaste fiskgratängen.

The post Fiskgratäng med lax, citron & dillsås appeared first on Kryddburken.se.

Crêpes med ägg och tonfiskröra


Krämiga röror att fylla till exempel baguetter med är ju himla gott och kan varieras som tillbehör till det mesta. Just den här röran passar utmärkt som pålägg till olika smörgåsar, till bakad potatis, till kokt pasta som sås och jag har faktiskt använt den i smörgåstårta också.

Många som inte gillar just tonfisk brukar bli förvånade hur gott det ändå är så prova om du är skeptisk, jag lovar det är vansinnigt gott bara provsmaka en liten knivsudd på rostat bröd… ;-)

Här har jag fyllt crepes med röran och ett salladsblad, rullat till små strutar och ätit kalla till förrätt, eller kvällstilltugg, och de passar också utmärkt att göra många och servera på buffé.

Har du nån riktigt god favoritröra att dela med dig av? 

Det här behöver du :
4 kokta ägg
1 rödlök
1 burk tonfisk i vatten
1 burk creme fraiche
Citronpeppar, mycket… Smaka av!

GÖR SÅHÄR :
Koka äggen medium/hårdkokta. Skala och finhacka. Finhacka rödlöken och blanda med resten av ingredienser i en skål, smaka av med citronpeppar. Fyll crepes med salladsblad, tonfiskröra och rulla ihop till strutar.


Jag är visserligen inte storkonsument av tonfisk men föredrar tonfisk i vatten före den i olja, och sen tittar jag alltid på burken där det ska finns märkt att fisket inte skadar delfinbeståndet.


Rör ihop och smaka av.


Super, super, supergott!! Prova! :-P

 

The post Crêpes med ägg och tonfiskröra appeared first on Kryddburken.se.

Fisk, potatis och remouladsås


Nedräkning pågår och de sista inför resan är snart klart. Tre dagar kvar… :-P
Färdigpanerad fisk från frysdisken får funka emellanåt, inte så tokigt faktiskt med en hemmagjord remouladsås, citron, kokt potatis och varma grönsaker…

Vilken är den godaste såsen till panerad fisk tycker du?

Remouladsås (blir ca 350 gram färdig sås) :
25o gram hemmagjord majonäs
1 dl bostongurka
1½ msk hackad kapris (inlagd)
2 tsk citronsaft
Salt & finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop, smaka av!

Majonäs (250 gram)  : 
2 äggulor + 1 helt ägg
2 dl rapsolja
1½ tsk vitvinsvinäger

GÖR SÅHÄR :
Häll ner alla ingredienserna till majonäsen i en skål. Kör med stavmixer tills konsistensen blir som majonäs.

The post Fisk, potatis och remouladsås appeared first on Kryddburken.se.