Till Uppsala och bakkursen!

Nu snart åker jag mot Uppsala och bakkursen som ska hållas i morgon eftermiddag.
En bunta baksugna människor väntar mig där, KUL!
Ska bli väldigt roligt att träffa Lars och Lisa från restaurang Primaten, där kursen också ska hållas. Jag har bett dem hålla undan någon gott för mig att köpa och äta när jag kommer fram, spännande!

När jag ändå är i faggorna så ska jag inom förlaget Bonnier Fakta i Stockholm och träffa min förläggare Lisa och redaktören Annika under tisdagen. De ska bjuda mig på lunch!
Ska bli spännande att träffa dem och höra lite nyheter och annat spännande som kan vara på gång.
Vem vet, kanske har något att berätta på onsdag, vore ju kul iaf om så var fallet.
Helt klart kommer det ett inlägg om bakkursen i alla fall.

Så nu vet ni varför bloggen blir tyst under måndag och tisdag. ;)

Ha det så gott så länge!

 

Ostkakans dag idag

Den 14 november är det också ostkakans dag och då det också är världsdiabetesens dag så kanske den ska firas med en ostkaka antingen utan socker eller med Mariannsocker? ;)

Har bloggen ett ostkakerecept?
Javisst, självklart har den det. Här finner du min variant av ostkaka.

Mitt tips: Väldigt god som lunch!

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Semestern lider mot sitt slut…

Imorgon är sista dagen här i Grekland, söndag vid lunch går flyget från Rhodos till Arlanda, snart dags att packa igen resväskorna för hemresan…

Tiden har verkligen bara rusat fram men oj så mycket vi hunnit se och uppleva ändå på bara en vecka…

Nu vet jag vad det är som tar sån evinnerlig tid hemma i Sverige; Plocka, städa, hänga tvätt, diska och laga mat, för inget av de har jag gjort här nere. Bara varit ledig och njutit, badat, solat och haft de bra! :-P Duktigt bortskämd har man blivit minst sagt… Efter frukost när vi kommit tillbaka på rummet har sängarna varit bäddade, smutstvätt omhändertagen, badrum och alla ytor skurade och sopor tömda… Lyxliv verkligen men jag vette sjutton om jag skulle vilja ha de så alltid??

Vill man de?? Jag saknar att boa, piffa, torka och plocka här å där o hit o dit så jag kan nog konstatera att allt har sin tid men såhär mycket semester har jag aldrig nånsin haft så de tog ett tag att ställa om sig, jag går fortfarande och ”förstädar” lite innan städerskorna ska komma, haha!! ;-) Men jag är väl som jag är!

20121026-152602.jpg
Bläckfisk

20121026-152633.jpg
Bilder från en av hotellets pooler överst samt akvariumet i gamla stan; Rhodos.

The post Semestern lider mot sitt slut… appeared first on Kryddburken.se.

Ketonerna efter en LCHF-kaffe och en lunch – del 4

Till alla nybörjare inom LCHF, låt er inte skrämmas!
Detta är bara mina försök till att förstå ketonmätningen som försiggår lite här och där.
Då jag ändå äter som de andra som mäter dock utan att veta om att det var så från början, så kan jag lika gärna  ”löpa linan ut” och faktiskt också forska på mig själv = mäta. Även om jag troligtvis inte kommer veta något ändå…

Mest troligt är också detta mitt sista inlägg omkring ketoner och mätning. Om det dyker upp mer då har det hänt något revolutionerande omkring detta, eller så har jag fått verklig förståelse omkring varför det är viktigt att ligga i ketos hela tiden och vill dela med mig.
Så…

I går företog jag mig ett helt ovetenskapligt test av mina ketoner och hur de ser ut två timmar efter att jag druckit lchf-kaffe och senare hur är de efter lunch.

LCHF-kaffet på morgonen gör jag på 1 dl starkt bryggkaffe, kokar upp 1 dl vatten med 40 gram smör och 25 gram kokosfett, detta mixas med kaffet.

Först valde jag att testa 2 timmar efter intag, sedan ändrade jag mig till att även ta en teststicka innan intaget av lunchen. Varför jag valt just 2 timmar efter intag är för att enligt kostdoktorns test (aspartam/koffein) så dippade han lägst runt 2 timmar och var uppe igen efter ca 4-5 timmar. Vi ska också minnas att han genomförde testet mellan 17.00-23.00. Vad hade han intagit under dagen?

Så…

Mina blodketoner på fastande mage kl 7.15 är väl inne i optimal ketos som är mellan 1,5-3.
2.5 

lchf-kaffet dricks kl 7.30
Ny mätning av blodketonerna kl 9.30
2.0 (det dippar lite som synes, men väl inne i optimal ketos)

Nytt ketonvärde innan lunch kl 11.30
3.9 (det stiger och är uppe i “för hög” ketos)

Lunchen kl 11.45: 1 kokt ägg ca 50 g,  50 g tonfisk, 40 gram creme fraiche, 20 gram majonnäs, 10 gram purjolök, 40 gram tomat, 40 gram isbergssallad + 1 st 2 dl LCHF-kaffe med 40 gram smör mixat i. Detta får fördelningen 86% fett, 12% protein och 3% kolhydrater.
Ny mätning av blodketoner kl 13.30
4.2  (de stiger ytterligare och är väl över i “för hög” ketos)

Ny mätning av ketoner före middagen kl 16.30
3.4 (de sjunker men är fortfarande i lite för hög ketos)

Redovisar middagen också och det är :
200 gram fläskkotlett med 5 mm fettrand, 150 gram blomkål, 50 gram smör. + LCHF-choklad med 40 g smör. + 1 klyfta satsumas.
Detta får fördelningen 82 % fett, 16 % protein, 2 % kolhydrater.

När dagen läggs samman blir det:
kcal 2265,40
87% fett – 220,66 g
11% protein – 62,80 g
2% kolhydrater – 12,03 g

Vi slutar med dagens morgonfaste-värde av blodketonerna som jag alltså alltid tar på morgonen när jag nu vill mäta.
1.6

Nu kan vi alltså se hur ett dygn ter sig. Det vi också behöver veta är att jag under tisdagen åt snålt med protein endast 49.99, av olika orsaker blev det så .  Fett 189 och kolhydraterna blev 7,55. energi procenten blev: 88 %  10%  2%.
Denna fördelning ledde alltså till 2.5 i ketonvärde på onsdag morgon. Jag tror också att hade jag ätit lika snålt igår hade jag varit över i “för hög” ketos i dag. Onsdagens intag är optimalt för mig för att ligga i nedre delen av optimal ketos och ger inte mycket utrymme för utsvävningar. Vill jag sväva ut med mer mat, fettsnål mat, nötter, bär, grädde, vin osv så måste jag anpassa/styra upp fettet/maten/ketonerna för att ändå lyckas hålla mig inom spannet. Jag tror ni har bilden klar för er och förstår principen.

Men frågan kvarstår att för mig veta varför jag ska vara i optimal ketos.

Detta var allt om ketoner från mig så som jag nu uppfattar det. Jag påstår inte att jag vet och har sanningen omkring detta, för det vet jag att jag inte har. Ta detta för vad det är endast mina tankar och funderingar efter mätningar av blodketoneras uppförande på min egna kropp. Applicera inte detta på dig själv som en sanning. Vi kan vara mer olika än man tror. Men vill du testa så är jag inte den som säger att du inte ska.

Ät vad/hur du vill och gör vad du vill, bara du mår bra!

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Mina teorier och slutsatser omkring ketonerna – del 3

Här kommer nu mina teorier och slutsatser.
Jag vet inget, men så som jag uppfattar det efter mina mätningar så:

Ju mer fett man äter ju mer ketonsänkande mat kan intas. Vet man med sig att man ska på ex fest eller att man ska äta fettsnål mat och i övrigt ketonsänkande mat (= protein och kolhydrater av alla slag) så handlar det om att se till att fettprocenten är hög.
Hamnar man fel med för lite fett är det kört och ur ketosen går man om man då redan ligger lågt.
Den energi fördelning som måste hållas för optimal ketos är minst 85%, max 12% protein och 2-3% kolhydrater.

Vill man “mota Olle i grinden” dvs äta sig till för djup ketos dvs över 3 för att kunna ha en “sänkning till godo”, är det massa fett som gäller. Minst 87-90% och minmalt med kh och ytterst lite protein.

Man kan inte äta något “uppepå”, inte mina bakverk heller då det mesta har en äggbas= protein. Dessa ägg måste då räknas med i energiprocenten. Men ex moccatårtan som innehåller mer fett än både protein och kh, funkar “uppepå”. Ju mer fett i ju mindre ketonsänkande är bakverket. Så har ett bakverk inte rätt fördelning, drick lchf-kaffe. Sötningen i sig påverkar inget.

Så en lösning kan också vara att om man ska äta en fettsnål och protein och kh-rik måltid drick en lchf-kaffe/choklad före eller efter så är man kanske i hamn. Eller se till att vara i mycket djup ketos för då har du tillgodo på ketos-skalan.

Jag har alltså inte varit ur ketosen under dessa veckor mer än direkt efter potatisen och under större delen av mina över 3 år på ofta superstrikt LCHF. Läs gärna den understrykta delen igen…

Allt annat som ingått i min ketoskost som bakverk, sötning, nötter, bär, lite persika, grädde, vin mm har funkat ypperligt bara jag ser till fett procenten och/eller graden av ketos innan.

Så troligtvis när du läser om någon som inte kan äta grädde eller vin, så kan det mycket väl vara läge att fråga om:
Hur djup var ketosen innan intaget?
Hur såg fettprocenten ut för det sammanlagda dagsintaget?
Eller när någon ena gången tål vin och annan gång inte, kan det troligtvis bero på graden av ketos innan.

Kikar vi då på kostdoktorns graf efter aspartam/koffein testet (Tommys är ju ingen vits då hans ketoner inte gick ner något) så kan vi se att han låg “för högt” i ketonerna dvs över 3.0 uppe i 4.5 (ser det ut som) detta gör att han har massor som han kan äta/dricka innan han går ur och han gick inte ur optimal ketos heller med aspartamet/koffeinet. Hade han legat lågt i ketonerna från start hade han gått ur.

Lägger vi då också  till vår förståelse en mycket viktig kommentar och observation från Maud som kommenterar i kostdoktorns inlägg om Tommys test så kan vi se att hon mäter 1.1 på morgonen helt fastande, dricker sedan lchf-kaffe och 4-4,5 timmar efter det mäter hon ketonerna till 2.9. Dricker en ny kopp lchf-kaffe efter den mätningen och mäter sedan upp ca 4 timmar senare ett ketonvärde på 4.8.
Därefter har hon därför “massor” som hon kommer kunna äta utan att driva ner ketonerna till ur ketos.

Vilken slutsats kan vi dra av det? Jo, att kaffe med massor fett driver en in i djupare ketos. Nu fattas bara ett rent kaffe-test, som jag tror påverkar ketonerna lite neråt, inte nödvändigtsvis ur ketos för det beror ju på vilket djup man är i vid drickandet.

Fett höjer inte insulinet och sänker därför inte heller ketonerna. Det var ju det som kostdoktorn menade på att bevisa i sitt test, att sötningsmedel och i detta fallet aspartam inte höjer blodsockret men ger ett insulinpåslag som därmed sänker ketonerna.  Så vi vet (?) att när ketonerna sänks då har det varit ett insulinpåslag, i alla fall om vi får tro att kostdoktorn vet.

Så det hela verkar inte vara så mycket märkligare än så här… på mig alltså bör väl tilläggas….
Det märkliga är att man trodde man var i ketos på strikt LCHF…

Men den stora frågan som jag landat i efter mina experiment är:

Varför ska man (jag) vara i ketos alltid?

Om detta krävs mer forskning för mig… och om det får jag återkomma i en framtid…

Vill du också forska kan man starta här hos Jimmy Moore och sedan följa de länkar man finner är intressanta.
Dr Peter Attias hemsida Eating Academy är värt att läsa och studera.

Ps. Idag ska jag företa mig test av lchf-kaffe, och min lunch/middag. Dvs jag kommer ta en sticka nu innan lchf-kaffet och en två timmar efter. Sedan äts det en fet lunch efter ytterligare 2 tim med dessa energiprocent och jag kommer ta ett ketonvärde två timmar efter den. Då får vi veta hur lchf-kaffe beter sig hos mig och vad en fet LCHF mat med dessa energiprocent beter sig i min kropp. Så tre stickor ska ödslas på detta idag.  Jag väljer två timmar för kostdoktorn var som lägst i ketonerna just efter ca 2 timmar med sitt koffein/aspartam test.
Info kommer i morgon. ds

 

 

Bloggar etiketter: ,

Maten, träningen och ketonerna – del 2

Nu vill jag övergå innan jag kommer  till min teori och slutsats att berätta lite om maten jag äter och hur jag tänker lite igen.

Eftersom Jimmy Moor menar på att minst 85% fett och max 12% och resterande kolhydrater är “ketoskost” ( vill jag minnas iaf) så har jag mätt och vägt och lagt in så gott som all min mat i minmat.net. Dock ser jag nu att den inte bevarar längre än någon dryg månad :(
Så jag som trodde jag kunde gå tillbaka till tiden för min start för att se, nu går inte det. Men det får ge sig.

Att man måste äta sitt protein är dödsviktigt, man måste ge kroppen sina byggstenar. Så först och främst ser man till att man äter runt 1 gram protein per kilo kroppsvikt. Mer om man är rejält överviktig eller tränar som en besatt.  Varteftersom man minskar i vikt minskar och proteinet.
Jag har alltså lagt mig på runt 60 gram protein om dagen, ibland något mindre ibland något mer. Detta gör att man kan tänka sig att äta enköttbit på 300 gram då har jag fått min proteinranson för den dagen. Detta gör jag ju givetvis inte, jag har ju valt att äta lunch också, då måste dessa 60 gram fördelas över dagen.

Jag startar alltid med en lchf-kaffe/choklad och det gör jag med 1 dl kaffe, 1dl kokt vatten med 40 g smör och 25 g koksfett. Kakaon gör jag på samma mängd fett men kokar upp 2 dl vatten med ca en knapp msk kakao. Båda dessa mixas med en mixerstav till en fluffig god latte/choklad.

Detta håller jag då mig mätt på i flera timmar. Runt kl 12 äter jag oftast lunchen eller middagen. Lunchen består ofta av 1-2 ägg, blir det 1 ägg ingår ofta lite tonfisk eller makrill eller lax/räkor, och sallad. Blir den snål med fett (ibland svårt att få in fettet) så dricker jag en lchf-kaffe till då alltid utan koksfettet och med 40 gram smör. Ibland gör jag blomkålsmos även till lunchen  och gömmer däri 40-50 g smör. Jag älskar blomkål…
Det kan också bli överbliven middag som äts till lunch.

Middagen består oftast av 150-200 gram köttråvara dvs gräsbeteskött, kravgris, kravkyckling eller fisk oftast torsk då maken avskyr lax :( (vi tar därför alltid omega 3 tillskott). Vi försöker ha grönsaker som suger upp bra med fett och givetvis äter vi alltid det feta på köttet.
Jag avslutar oftast kvällen runt kl 18 med en lchf-te/choklad.

Jag har märkt att ska jag komma upp i denna energifördelning tarvas det oftast tre lchf-drycker/dagen.

Kyckling är en svåraste köttet, det innehåller nästan bara protein då det är ett så magert kött, så när man äter kyckling blir det mindre kött på tallriken, då gäller nästan inte 300 g, om man vill få plats med annat också över dagen…

Mina bakverk och desserter, alla med min sötning har fått ingå under hela tiden och som sagt inte påverkat negativt alls. Jag har tom ätit lite (ca 50g) persika (älskar persikor) och lite egna blåbär och björnbär mest hela tiden funkar också fint.

De som läst min blogg under längre tid vet att jag sedan 1 maj styrketränar. Detta gör jag 3 dagar i veckan och jag tyckte det har varit spännande att se om min träning påverkar ketonerna. Det sägs ju att det gör det.
Det sägs också att den ska främja viktnedgång och det vet jag nu att den inte gör… på mig alltså.
Jag märker heller ingenting av att det ska påverka ketonerna positivt. Antagligen så tränar jag inte tillräckligt hårt. Troligtvis är det hög puls man måste ha länge och det får ju bara jag korta intervaller, då man ju ska vila 1 min mellan seten och även mellan stationerna blir det ju minst det.

Annars kan man ju få hjälp av högintensiv träning enligt andra, men som sagt om det vet jag inget.

Nästa inlägg blir en del om mina förståelser, teorier och slutsatser för egen del, på egen kropp. Applicera inget på dig själv, tro inte att du är lik någon annan, för om detta vet vi/jag inget.
Kanske det är så, kanske inte…

 

Bloggar etiketter: , ,

Zorbas – grekisk buffé


Här är stället vi åt grekisk buffé på idag! Zorbas, som du hittar i Kalmar på Fiskaregatan. Det här stället har funnits så länge jag minns och är en otroligt populär restaurang, speciellt nu med deras grekiska buffé. Jag har alltid gillat stället och även om det dröjer massvis med år mellan gånger jag är här så blir jag aldrig besviken. Nu var det ju i och för sig inte mer än ett par veckor sen jag var här sist, men då var det så mycket folk att det inte gick att fotografera utan att störa eller få med annat än folk på bild.

Idag hängde mamma med in till Kalmar när vi ändå skulle fixa passen och jag föreslog att vi skulle luncha på Zorbas så hon kunde bli lite avundsjuk på alla grekiska smaker vi snart ska avnjuta på semestern.

Om två veckor reser vi till Rhodos/Grekland och kommer att bo på Mythos Beach Hotell. Vi har bokat juniorsvit med privat pool! :-P Vet inte om ni kommer ihåg när jag vann Fontanas tävling med recept med fetaost! Såhär såg det ut >> Även om vi inte kommit oss iväg förrän nu snart så spelar det inget roll för jösses va härligt det ska bli, bättre sent än aldrig ju!

Jag fick ett generöst presentkort av Fontana att spendera i Grekland med Apollo som researrangör och hittills har allt flutit på och varit väldigt positivt med kontakten med Apollo vad gäller bokningar och allt runtomkring som ska ordnas med. Det är ett litet äventyr att komma iväg alltså. Haha, märks det att vi är utomlands ofta eller??!

Hundpensionat till Dalton, kattvakt och husvakt ska ordnas, och pass fixas. Ledighetsansökan från Jolines skola då vi tyvärr inte lyckades få ihop det så vi kunde åka på höstlovet som de va tänkt från början… Biljetterna ska skrivas ut och nån resväska till behöver vi nog också… Och så parkering på Arlanda bokas, euro växlas, och ”Rest n´fly” ordnas eftersom vi kör från Öland till Arlanda redan på lördag då flyget går tidigt på söndag morgon. Hehe, lite å bita i men det är hur roligt som helst.

Vad passar väl då bättre att förbereda smaklökarna på än just en grekisk buffé… Det är ju så in i nordens gott alltså! Jag låter bilder får tala för sig. (Iphone-bilder)


Gyros, gyros, gyros… Å massor med tzatziki och stark sås.


Buffén.


Sitt för guds skull inte å bli hungrig nu bara… :-P
Kram på er! Vi hörs i helgen, jag har ju bland annat ett par inlägg till från skördefesten som väntar.

 

The post Zorbas – grekisk buffé appeared first on Kryddburken.se.

Svensk mat att längta efter…


Häromdan åt vi stuvande makaroner och stekt falukorv, precis sådär knaprig och tunn som den ska vara. Makaronerna kokar jag långsamt i mjölk på lågvärme. Träslev ska de va också! Salt, vitpeppar, lite muskot och en sockerbit på slutet. Så har jag lärt och det är bara så in i jordens världsgott. Sån där mat som man bara MÅSTE ha ibland. Husmanskost som bara är så svensk och älskade som den bara kan bli!! :-P

Något jag tror vi kommer längta efter om ett par veckor igen… Nu däremot blir det Kalmar och fixa passen och även en lunch på Zorbas och deras grekiska buffé, måste ju ladda smaklökarna! ;-)

Återkommer ikväll med ett gott litet smörgåstips till fredagmyset!

The post Svensk mat att längta efter… appeared first on Kryddburken.se.

Svensk mat att längta efter…


Häromdan åt vi stuvande makaroner och stekt falukorv, precis sådär knaprig och tunn som den ska vara. Makaronerna kokar jag långsamt i mjölk på lågvärme. Träslev ska de va också! Salt, vitpeppar, lite muskot och en sockerbit på slutet. Så har jag lärt och det är bara så in i jordens världsgott. Sån där mat som man bara MÅSTE ha ibland. Husmanskost som bara är så svensk och älskade som den bara kan bli!! :-P

Något jag tror vi kommer länga efter om ett par veckor igen… Nu däremot blir Kalmar och fixa passen och även en lunch på Zorbas och deras grekiska buffé, måste ju ladda smaklökarna! ;-)

Återkommer ikväll med ett gott litet smörgåstips till fredagmyset!

Camillas saftiga småfrallor
 Camillas saftiga småfrallor
Källa:
Portioner: 22 st

Ingredienser:
125 g pofiber
4 tsk bakpulver
1 msk psyllium alt fiberhusk
1 msk sesamfrön
1 msk krossade Linfrön
1/2 dl finriven morot
8 ägg
2 dl grädde
1 dl creme fresh
4 dl riven ost


Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser.
Rör sedan ner övriga ingredienser.
Låt svälla 10-15 min.
Blöt händerna med kallt vatten och rulla till små bollar som du placerar på bakplåtspapper eller i bullformar.
Gräddas mitt i ungnen på 200 grader i ca 20 min tills de fått en gyllenbrun färg.
Njut med valfritt pålägg till frukost,lunch alt mellanmål.