Äppelbröd


Men hej! :D Mår ni bra?
Här har ni en trött kryddburkare ikväll… Tror inte jag orkar hålla mig vaken så mycket längre till nu. Somnade strax efter 05 i morse och hade ett viktigt möte i Kalmar idag vid lunch så det gick inte att sova fram nåt vidare heller. Trött som en liten smurf, upp och duscha och komma till liv och sen iväg.

Vi passade också på att luncha när vi ändå var i storstan, det blev grekisk buffé på Zorbas. En liten uppladdning inför oktober-resan minsann och vi är fortfarande mätta! ;-)

Skördefesten närmar sig med stormsteg, bara 3 veckor kvar och såklart måste vi börja kika på alla härliga höstrecept som finns i arkivet också. Det här är en favorit i repris som verkligen passar bra såhär i äppeltider. Grovriv äpplen med skalen på och blanda ner i matbröds-degen. Blir ett saftigt och smakrikt bröd tillsammans med kryddor som kanel och pommerans. Prova att laborera med dina egna favoritkryddor!

2 limpor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
100 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 gram grovrivet äpple
1 dl lönnsirap
ca 1 kilo Manitoba cream (eller vetemjöl)
Kryddning : 2 tsk kanel eller pommerans + 1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i degbunke. Gärna maskin med degkrok. Ljumma mjölket till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt det rumsvarma smöret. Vänd ner äppelrivet och ca hälften av mjölet + kryddor. Arbeta degen länge, minst 10 min. Tillsätt mer mjöl efter hand. Spara lite till utbakning. Låt degen jäsa i bunke till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta degen smidig för hand. Använd mer mjöl om det behövs. Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Grädda i 170 grader (varmluft) ca 50 min.


Saftigt äppelbröd med frasigt yttre. Det här måste ni prova! :-P

LCHF recept för Kyckling med jordnötssås


En smarrig kyckling med jordnötssås som passar perfekt som lördagsmiddag eller lunchlåda!

LCHF Kyckling med jordnötssås
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
600 g kycklingfilé, eller majs kycklingslår
smör att steka i
2 dl kokosmjöl
1/2 dl vispgrädde
5 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
1/2 pressad citron
2 tsk soja
1 blomkålshuvud
3 msk olivolja
1 msk vit balsamsvinäger
salt och peppar

Gör så här

  1. Skär filéerna i strimlor. Fräs tills de är genomstekta.
  2. Håll kokosmjölk, sambal oelek, citronsaft, soja och lite salt i en separat kastrull. Vispa ihop ingredienserna och låt puttra i ett par minuter.
  3. Tillsätt jordnötssmöret och grädden och låt den småputtra i 5 minuter. Lägg i den frästa kycklingen och låt gryta bli varm. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med kokt blomkål med olja och vinäger.
Matdag

Får frågor om hur jag äter, hur en dag kan se ut.

Eftersom konsten verkar vara att hålla sig lågt på proteiner, men ändå inte lägre än att man får vad man ska ha. Enligt Jonas Bergqvist är det helt ok med 1 gram protein per kilo kroppsvikt (önskad) när man tränar. Detta har jag då lagt mig på de dagar jag gör det och jag försöker ligga lägre de andra dagarna.
En dag kan se ut som så här en träningsdag:
Frukost: alltid LCHF-kaffe 1 dl kaffe, 1 dl koktvatten + 30 g smör och 30 gram kokosfett
Lunch: 1 ägg och 2 gulor stekta med 50 gram smör + någon grönsak, eller 2 kokta ägg och blomkålsmos på 150 g blomkål och 50 gram smör, eller 40 gram hårdost (Gruyere 385 fett) och 1 kokt ägg, grönsaksmos med 50 gram smör, eller 100 gram rökt makrill eller makrill i tomatsås 1 kokt ägg och LCHF-kaffe.
Vitsen här är att få i sig 50 gram smör + maten.
Middag: 200 gram rått kött eller fisk, 50 gram smör gärna i ett grönsaksmos, ex bysselkål, blomkål och broccoli. Eller smörstekta grönsaker, gärna med grönsaker som suger upp smör, så som vitkål och zucchini.
Det har slunkit ner allt som oftast ett par skivor persika ca 40-50 g. En LCHF-chokladdryck på 40 gram smör och 6 gram kakao i vatten oftast varje kväll. Även en liten bit hallonmousse tårta slank ner vid dotterns födelsedag utan att verka påverka mig, där är ju mandlar, bär och grädde.

Annars är jag strikt så som jag beskriver. Vill inte blanda i för mycket av både det ena och det andra utan först lägga mig här och se, efterhand smyga in vin, chocklad, nötter och mina bakverk för att se vad som händer. Troligtvis skulle jag kunna ligga högre med grönsaker, men detta är så som det ser ut nu. Troligtvis är inte underjordgrönsaker så farliga som man gjort gällande, detta får undersökas framöver om och när jag börjar mäta ketonerna i blodet.

Om jag visar i % hur jag äter en dag kan det se ut som så här:
Ej träning 87% fett  11% protein och 2% kolhydrater dvs. 198,79 gram fett, 57,66 protein, 11,73 kolhydrater.
Träningsdag  85% fett, 13% protein och 2% kolhydrater dvs 196,90 gram fett , 65,36 protein, 11,59 kolhydrater.

Jag använder mig av minmat.net för att också SE hur fördelningen är, detta vägande och mätande är inget jag tänker pyssla med hur länge som helst, gillar det i grunden inte. Man ska ju bara kunna äta, men då jag uppenbarligen inte har kläm på vad som är en normal tallrik för mig så väger jag och mäter.

Vill också göra er uppmärksamma på att det inte ingår mycket mejerier så som grädde och creme fraich just nu. Detta har tidigare aldrig påverkat någon viktminskning att utesluta dem helt hos mig och gör det mest troligt inte nu heller. Däremot vill jag köra så “rent” som möjligt för att efterhand när jag ser att vikten fortsätter går neråt lägga in olika livsmedel för att se vad som då händer, men fortfarande behålla fördelning mellan fett och protein.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Äntligen viktnedgång! Är 3 år lång platå bruten?

Allt sedan den 1 augusti så har jag justerat min proteinmängd och ökat fettandelen över dagen. Läs inlägg här från 2/8 och här från 5/8.
Detta sedan bloggläsaren Henrik tipsade mig i somras om att jag bör äta mindre protein och då mer fett.
Sedan har det numera efterhand de senaste 2 veckorna stått helt klart för mig att detta med att dra ner på proteinet och öka fettet är något som fler gör inom LCHF-sfären.
Lite lustigt att jag började med detta och andra gjorde det också men av olika anledningar. De mäter ju ketonerna i blodet,  det gör inte jag. Kul att se att tom kostdoktorn numera mäter ketoner i blodet, kanske det blir rumsrent nu då ;) det vart ju ett herrans liv i lchf-sfären om både ketoner och LCHF-kaffe…

Men tillbaka  till mig och mitt lilla experiment. För NU för första gången på över tre år (lååång platå det) visar vågen stadigt neråt! Ingen rasning i vikt inte, men en stadig liten viktminskning. 1 månad – 2 kg på vågen.
Man kan ju inte “ropa hej” ännu, men fortsätter detta så har jag hittat vart min sko klämde och det är ju det viktigaste.
Ska erkänna att jag kanske börjar mäta ketoner jag också, då jag nu är 100% säker på att vi alla gör samma sak. Får avvakta och se, det kan ju vara en idé om man den vägen kan upptäcka sina skavsår ;) . Dvs vad kan jag äta och vad kan jag inte äta, vad drar mig ur ketos och vad gör det inte. Visst går det att använda sin kropp för att bara se, men kan man få snabbare svar är det ju bättre. Men som sagt om detta avvaktar jag lite.

Min träning fortsätter jag 3 gg veckan, den kan man säga har inte bidragit med ett enda gram neråt på vågen… men däremot styrka, vilket är ju gott också.
För er som vill ha lite siffror på hur jag äter så kommer några här:
runt 200 gram fett/dagen
min 60 max 70 gram protein/dagen då jag tränar, max 60 gram protein/dagen då jag inte tränar
kolhydraterna ligger på allt mellan 10-20 gram /dagen, möjligt att dessa går att öka något mer.
Detta uppnår jag så här:
LCHF-kaffe varje morgon på 1 dl kaffe, 1 dl kokt vatten med 30 g smör och 30 g kokosfett
Lunch  och middag fördelas dessa ovan beskrivna gram av protein och kolhydrater och fett.
För den som är rädd att alla vi som äter massa fett svälter oss så kan jag meddela att mina kcal ( som ju är ett mått på detta) uppgår till allt mellan 1800-2100 kcal. Ingen svält här alltså.
Om nu detta visar sig att inte fungera i längden så finns det bara en enda sak kvar att prova och det är detta med kalorirestriktion, men dit vill jag ju inte som de flesta av er vet ;)
För den nytillkomne läsaren kan meddelas att jag har 10-15 kg kvar att gå ner och är man riktigt petig så är det 15 kg och kanske mer… men jag är nöjd om 10 kg kan försvinna.

Sedan måste jag få nämna att här för leden när tidningarna basunerad ut om det myckna proteinätandet inom LCHF så befarar jag att de hade delvist rätt. Då gick duskussionerna heta och alla mer eller mindre hävdade att de minsan inte åt “massa protein” (även jag).
Jag tror många behöver se över sitt proteinintag, man kan se att många inom LCHF äter mindre fett till förmån för mer protein.
Man kan också förstå det nu då man läser kommentarer “överallt” i svallvågorna efter “ketoner och MBC debatten” från människor som liksom jag fått ta sig sig själv upp till revidering och faktiskt titta med “sanningens ögon” på sitt ätande och många har liksom jag insett att visst i katten äter jag för mycket protein.

Glädjande nog så är jag numera då ännu mer miljövänlig ;)

Krama varandra i trafiken på nätet…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Raggar-lunch på Juventus Nybro

kebabtallrik
Efter en dag i Emmaboda på ”power end of summer meet”, med bilutställning, marknad och massvis med folk och kanonväder var det gott att sätta sig och vila fötterna och äta lite mat! Juventus i Nybro är ett riktigt toppenställe som vi brukar landa på efter just denna dag. Riktigt god ”skräpmat” när den är som bäst! :-P Rent, fräscht och prydligt ställe med med fin service och gryyyyyymt god kebabtallrik!

En lunch på tu man hand i Kårehamn


I måndags efter att jag & Nicke varit med en stund på barnens skolstart på morgonen åkte vi hem. Märklig känsla hemma utan barnen. Bara vi? När det är så tyst, ingen som babblar och springer runt benen efter en, ingen som busar, skrattar, fnittrar, retas, blir arg eller ilsken, vill ha uppmärksamhet… Ingen som har tusen frågor om allt och inget??! Är sommarlovet över, var är barnen??

Vi fann oss efter en stund och hann med lite egentid och mannen bjöd ut mig på lunch sådär spotant;

- ”Kom så åker vi iväg, jag ska bjuda på lunch!” :-P

Utan att ens hinna svara med en motfråga som; ”Men barnen? Och vadär klockan? Nu??!

Så sa jag bara;
- ”OKEJ!” :-P
(ja, sen tänkte jag väl tyst för mig själv ska erkännas och konstaterade att tid _har_ vi, och barnen _är_ i skolan och ja, _varför_ inte??) 

SÅN tid är saknad och väldigt uppskattad.
Vi drog mot Kårehamn. Mot lugnet och havets bris, doften av av saltvatten och vidderna över ett blått stilla hav… Även om jag älskar skogen så blir jag lugn och harmonisk av sjöar och vatten överhuvudtaget, det är som med elden… Man kan blicka ut och drömma sig bort, finns inget som stör och man känner ro inombords, batterierna laddas av att bara finnas just där och då…

TACK älskade maken, det var ett bra initiativ! ;-)
God mat och min älskade vid min sida, atmosfären som jag behövde och allt bara stämde!

När pusselbitarna faller plats, vardagen tar form och allt återgår till det mönster man så ofta bygger upp och följer så är det otroligt skönt (och ibland även viktigt) med små impulsiva avbrott, bara en timme eller två… Det räcker. Sånt uppskattar jag och lever på länge!

Nu tänkte jag berätta om maten… 

Vi har ätit på Kårehamns fiskrestaurang ett flertalet gånger men just denna gång föll det sig för ”dagens lunch” vilket vi inte provat tidigare. Oj, jösses så gott, så vansinnigt gott!!! Vi åt och njöt, åt och njöt och portionerna såg kanske inte stora ut på tallriken när dom kom men vi blev mer än mätta och jag orkade ändå inte äta upp allt på tallriken. Vilken lunch! Hejja, kårehamns, hejja Tomas & Eva, ni gör det sååå bra! Full pott av fru & herr Nilsson! :-P

Vår lunch :
Ugnsbakad kotlettrad marinerad i en het chiliröra, riktigt god
och till det en potatiskaka med västerbottensost med vitlöksaioli och ruccolasallad.
Full pott av både mig o gubben. Riktigt gott, rekommenderas varmt!  

Kårehamns fiskrestaurang


E
n gammal räddningsbåt i trä… Vacker och historisk…


T
omas bakom disken, ”the fishman in da house” ;-)


U
tbudet i fiskaffären är gediget och lockande även för en icke-fiskälskare som mig… Hur blev de nu såhär då??


V
ojne, vojne, det ser ju sååå gott ut!


E
stetik ur fiskdisk!


G
issar att det är västerbottensostpajer och lite goda ostar till kräftskivan…


R
äkor och musslor…


F
ina fisken; Herr lax!


Ä
t gott och köp med hem! Kan det bli bättre, allt i ett nafs?


D
agens; En kött och en fisk, enkelt, rejält, fint, gott och vällagat! Inga krusiduller!


N
icke dricker coca cola… (kors i taket) och jag kör inte! ;-)


D
en ugnsbakade kotlettraden med den grymt goda chilipastan, potatiskakan med västerbottensost, vitlöksaioli och ruccolasalladen… Mmmm… Mmm… Mmmm……. :-P

Flytande föda – att dricka sig mätt

Idag går mina tankar till äggmjölken, varifrån denna superuppfinning spungar ifrån har jag ingen aning, men en av de bästa uppfinningar i matväg är det nog. Tänk bara när jag tidigare i år åkte in för akut brusten blindtarm och min goa familj åkte upp ett par gånger om dagen med äggmjölk!

Vem kan överleva en sjukhusvistelse som LCHF´are?

I synnerhet när du som nyopererad bara får äta flytande föda… glutenfri välling kan få vem som helst att kräkas, kan jag intyga.

Drick denna goda äggvälling till frukost eller lunch eller som en god värmande kvällsmat, den landar som bomull i magen och gör en mätt och belåten i många timmar.

Hur gör jag min matiga välling, kanske någon undrar?
Jo, jag tar rumsvarma ägg – 1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.

Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.
Varför?
Avidinet binder vitaminet biotin som finns i äggulan.
För mer info om detta läs här  en lång tråd på Kif.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Allvaret har börjat!


Ja, nu är allvaret igång, skolorna har börjat och rutiner med matlistor och bättre planering skall införas, men va svårt det är att komma igång. Jag vill ju laga grytor, saftiga skinkstekar, ugnsgratänger, lufsor och rulla palt, men det är liiite för varmt för det ännu! ;-)

Jag brukar iallafall ha en liten strategi när jag planerar veckans mat; 

  • Utgår från Hemköpsbladet och kollar erbjudanden och tips!
  • En kött, en fågel, en fisk och en vegetarisk vill jag gärna ha med i veckans planering.
  • Innan jag handlar kollar jag alltid frysen och vad som finns för basvaror, kanske en skinkstek, eller en kyckling, en flaska fryst buljong till en god soppa. Broccoli, ärtor mm till en gratäng osv.
  • Sen pusslar jag ihop hemköp + frysen och tänker enligt ovan… Kött, fisk, fågel etc…

Enkla, fräscha vardagsrätter; Ge mig dina 3-i-topp! 

 

Här startade vi veckan och skolstarten med falukorv, de va väl passande och bra. En hederlig ugnsbakad sådan med tomat, ost, bostongurka, lite senap och grädde och skjuts in i ugnen. Potatismos till de. Ja, det ÄR bara så gott!  Men nu undrar jag om du kan ge mig dina 3-i-topp vad gäller fräsch, enkel vardagsmiddag?

Har du förresten sett denna appen, den har jag haft länge i iphonen men tål att uppmärksammas då det är lätt att köra ”dubbla maträtter” som skolan ibland! Supersmidigt tycker jag.

Läs mer och ladda hem skolmatssappen här >>

 


Såhär ser våra barns skolmat ut den här veckan. Idag fick dom visst efterrätt till lunch!!? …Ja, så tycker jag iaf… Pannkakor och sylt är inte lunch för skolbarn. Tur det finns en fin salladsbuffé då! :-P

Packat och klart! Mot djurparken…


Gomorron! Nu är vi färdigpackade o klara och ska åka och möta upp resten av gänget innan vi styr kosan mot djurparken för en heldag med kompisar, djur, karuseller och vattenland! :-P

I matsäcken finns nu;

Lunch;
Makaronisallad med kassler, ost, gurka och gröna ärtor. En enkel rhode islandsås vispade jag ihop till den och fyllde i en senapsflaska, praktiskt att ha med sig!

Mellanmål;
Hemmagjort risifrutti på grötris och hel dinkel, turkisk yoghurt, sötad med honung och lite blåbär ovanpå.

Fika;
Kaffe/Juice & blåbärskaka. Tog med lite extra, tror det kan gå åt till oss kaffepimplande mammor och pappor! :-P Vatten o frukt också förstås.

Ja, det ska vi nog stå oss på hela dan! ;-) Hörs lite senare…

Mindre protein och långt mer fett

Jag nämnde ju i mitt tidigare inlägg om styrketräning och fasta mm att jag ändrar lite from augusti till att dra ner på proteinet och öka fettintaget.
Detta efter lite grunnande i sommar om att för mycket protein omvandlas till glukos och därmed blir proteinet insulinhöjande.
Jag fick ju den kommentaren i ett inlägg sent i våras eller när det nu var om att dra ner på proteinet och öka fettet. Det är alltså det jag nu provar.

Det kanske är någon som undrar lite om hur min fördelning ser ut. Jag har valt att starta dagen med att få i mig fett för att få upp fettandelen över dagen. Då fett och vatten inte tilltalar mig har det blivit kaffe med fett och det är smör och kokosfett jag använder mig av. Jag tar ca 30 gram av varje i 1 dl kaffe och 1 dl vatten som mixas. Detta står jag mig givetvis länge på, jag är ju van  att fasta så ;) . Vid lunch runt 12 äter jag 2 ägg och 2 gulor och smör eller koksfett ca 50 gram fett tillsammans. Middagen blir 250 gram kött/fiskråvara + ca 50 gram smör och en massa goa grönsaker.

Min fördelning blir ca:
81% fett – 163,22 g
18% protein – 83,70 g
0 % kolhydrater – 1,87 g ( spenat därav lite kh)
och för alla som kanske tror jag svälter:
kcal:  1810,80

en annan dag:
83% fett – 197,11 g
14% protein – 76,35 g
3% kolhydrater – 16,87 g ( Blomkålsmos och ett par skivor nektarin)
Kcal: 2132,23 1810,80

En tredje dag:
85 % fett – 225,74
13% protein – 77,13
2 % kolhydrater – 10,31 (Vitkål och 1 tomat)
kcal: 2365,61

Det vore kul om du som gav mig rådet att minska på proteinet hade kommentar på detta!

Jag förstått att det är fler inom lchf-sfären som verkar (jag vet ju inte riktigt vad de gör) dragit ner på proteinet och ökat fettet och tar blodprov och undersöker ketonerna. Fick kommentar här på bloggen om LifeZone som tar blodprover och nu läser jag  om att Margareta på KiF gör det också + några fler. Undra om det jag gör är detsamma?
Det får väl tiden utvisa när de avslöjar vad/hur de gör, det verkar vara ett väldans “hemlighetsmakeri” (edit: fel ordval inser jag)  omkring det. De skriver båda om det men väldigt luddigt. Finns säkert en orsak till det…

Ser också att Jimmy Moor experimenterar också i saken, intressant att läsa hela hans inlägg och alla kommentarer. SSS- Sten Sture Skaldeman kommentar om viktuppgång på LCHF är ju sannerligen intressant, 35 pounds = 15 kg viktuppgång på LCHF…

Jag får säkert anledning att återkomma i denna sak.

 

 

Bloggar etiketter: