Biff stroganoff
Biff stroganoff
Källa: Piggapeggy
Portioner: 4-6

Ingredienser:
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
ca 1 kg nötkött (gärna högrev)
smör
salt och peppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk starkt paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
1 msk kalvfond
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 dl crème fraiche
Champinjoner
2 st paprikor

Gör så här:
1. Skala och skiva lök och vitlök. Skär köttet i strimlor.
2. Stek lök och vitlök mjuk i smör och lägg den i en skål. Bryn köttet i omgångar i resten av smöret. Krydda köttet med salt och peppar.
3. Lägg tillbaks allt i stekgrytan och häll över paprikapulver, tomatpuré, senap och kalvfond. Tillsätt vatten och buljongtärning och koka 1-1 1/2 timme eller tills köttet är mört. Dela champinjonerna i fyra delar och skiva paprikorna. Blanda ner champinjoner, paprikor och crème fraiche och låt sjuda ca 5 minuter. Servera med en grönsallad eller blomkålsmos.
Blomkålsmos LCHF

blomkålsmos_lchf_recept
Det omtalade blomkålsmoset som ersätter potatis och pasta och är så vansinnigt gott blir lätt en favorit om man vill äta mindre kolhydrater. Ni har säkert både sett och läst recept tidigare men det tål att framhållas för det är så enkelt! :-P

4 port
Det här behöver du : 
2 blomkålshuvud
Smör
Salt och peppar
Grädde

GÖR SÅHÄR : 
Bryt blomkålen i små buketter, koka dom mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa med mixerstav. Krydda med salt och peppar och slå på grädde till önskad konsistens. Smaka av.

blomkål_recept
Älskade blomkål, Både, god, vacker och billig!

blomkålsmos_recept
Bryt blomkålen i små buketter och koka i saltat vatten.

mos_blomkålsmos
Mixa moset med mixerstav. Salta, peppra, och späd med grädde till önskad konsistens.

lax_dillsås_fisk_sås
Jag serverade moset till stekt lax i dillsås, receptet hittar du HÄR!

Lax i dillsås med blomkålsmos

lax_sås_fisk_dillsås
Fisk med dillsås är en sån där kombination som aldrig kan bli fel. En gnutta citron måste det vara i såsen så det blir sådär härligt syrlig och fräsch också. Servera såsen till stekt fisk eller slå över fisk och gratinera i ugn tillsammans med potatismos så har du en härlig fiskgratäng. Här valde jag att steka laxen i bitar och la sen i laxen i såsen, serverat med blomkålsmos och broccoli.

Dillsås 4 port : 
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 fiskbuljong
1 grönsaksbuljong
1 msk pressad citron
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
1 knippe färsk dill

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en stekpanna. Pudra över mjölet och vispa slätt. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningar, pressad citron och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt småputtra ca 10-15 min. Smaka av med salt och peppar. Klipp över dillen precis före servering.Lägg i den stekta laxen i såsen och servera med blomkålsmos och kokt broccoli.

Servera med laxfilé (4 st) skuren i bitar, stekt i smör med salt och peppar.
Recept på blomkålsmoset kommer i separat inlägg.

dill_dillsås_sås_till_fisk

dill_laxfile_sås_dillsås

dillsås_fisk_lax

lax_dillsås_fisk_sås

Kalops á la LCHF
Kalops á la LCHF
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 4-6

Ingredienser:
1 kg grytbitar av fransyska
1 stor eller 2 små kålrötter
2 gula lökar
3 msk viltfond
2 lagerblad
7 kryddpepparkorn
2 tsk fiberhusk
2 tsk senapspulver
1 liter vatten
3 msk rödvin
2-3 msk vispgrädde
1 tsk salt
vitpeppar

kokt blomkål som tillbehör
Gör så här:
Stek köttet i en gryta och krydda med lite salt och peppar.
Ha sedan i kålrot, lök, viltfond, lagerblad och kryddpeppar.
Blanda fiberhusk, senapspulver, salt och vitpeppar i en skål och ha sedan över köttet.
Tillsätt vatten, rödvin och grädde i grytan.
Koka upp lätt under omrörning.
Låt sedan kalopsen sjuda under lock i ca 1,5-2 timmar.

Servera med kokt blomkål och en smörklick
C – vitamin

JordgubbarIntressant kanske att jämföra bär och grönsakers innehåll av vitamin C per 100 g

BÄR

1. Svarta vinbär   150 mg

2. Rönnbär            98 mg

3. Jordgubbar        66 mg

4. Hjortron            63 mg

5. Röda vinbär       37 mg

6. Krusbär             27 mg

7. Hallon               27 mg

8. Björnbär           21 mg

 

GRÖNSAKER

1. Gul paprika 204,9 mg

2. Persilja 200 mg

3. Paprika röd 184,8 mg

4. Broccoli 120 mg

5. Paprika grön 120 mg

6. Grönkål 190 mg

7. Brysselkål 90 mg

8. Blomkål 61,5 mg

Man ser ju rätt fort att vill man vara säker på att få i sig c vitamin så bör man prioritera att äta grönsakerna och är man då intresserad av hur mycket kolhydrater några av de mest c-vitaminrika grönsakerna har:
ex gul Paprika med sina 204,9 mg C vitamin  till 5,1 gram kh /100g
Persilja  har 200 mg c-vitamin till 4,4 gram kh / 100 g

Så vill du få i dig c-vitamin och lite kolhydrater, verkar persilja vara vägen!

 

 

LCHF Dragonkyckling

En snabb och enkel rätt som inte kräver många ingredienser för att bli god! Det innebär också att Dragonkycklingen blir billig. Serveras med blomkålsris eller stekt vitkål.

Gör så här

Börja med att dela kycklingfil+eerna i mindre bitar och bryn en fin yta på dom i stekpannan.

Häll sedan på grädde, vitpeppar soja och drgon. Smula även i buljongen. Låt det sedan koka ihop och låt kycklingen bli genomstekt.

Smaka av med salt. Serveras med blomkålsris eller stekt vitkål.

Har du tips på någon liknande rätt? Kommentera nedan!

Blomkålspizza
Blomkålspizza
Källa: LCHF-recept.se
Portioner: 4

Ingredienser:
4 dl blomkål
4 dl ost
1 ägg
peppar
tomatsås
örter
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Det är lika bra, eftersom vi ska alldeles strax använda ugnen.

Blanda sedan riven blomkål med riven ost tillsammans med peppar och ägg. Sedan använder du händerna för att ?massera? ihop det hela. Tryck sedan ut allt på en ugnsplåt med ugnsplåtpapper. Det ska kännas smuligt! Men det kommer att smälta ihop. Din botten bör täcka nästan hela bakplåten.

Låt ditt lilla verk sedan stå i ugnen i ca 15 minuter. Applicera sedan ost i form av mozzarella eller ?vanlig ost? och låt stå i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten har smällt.
Sen är det bara låta ditt kreativa sinne gå till verket med ingredienser. Ta det du har hemma!

I det här fallet användes svarta oliver, kronärtskockshjärtan, salami, ruccola och pistaschnötter.
LCHF Blomkålspizza

En smarrig och god pizza gillar väll alla!? Denna pizza följer alla spelregler som LCHF-kräver och är dessutom riktigt god!

Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Det är lika bra, eftersom vi ska alldeles strax använda ugnen.

Blanda sedan riven blomkål med riven ost tillsammans med peppar och ägg. Sedan använder du händerna för att ”massera” ihop det hela. Tryck sedan ut allt på en ugnsplåt med ugnsplåtpapper. Det ska kännas smuligt! Men det kommer att smälta ihop. Din botten bör täcka nästan hela bakplåten.

Låt ditt lilla verk sedan stå i ugnen i ca 15 minuter. Applicera sedan ost i form av mozzarella eller ”vanlig ost” och låt stå i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten har smällt.

Sen är det bara låta ditt kreativa sinne gå till verket med ingredienser. Ta det du har hemma! I det här fallet användes svarta oliver, kronärtskockshjärtan, salami, ruccola och pistaschnötter.

Kommentera gärna nedan med varianter av denna LCHF pizza!

Nyttigaste grönsakerna – Slv kommit ut med ny lista

swiss-chard-image-1Livsmedelsverket har i dagarna kommit ut med ny lista på våra nyttigaste grönsaker, de har företagit sig stora undersökningar och mätningar.
Här kan ni se hela rasket och hur de gjort det.

Bladgrönsaker ligger i topp och brocclin är fortfarande med i toppen och min älskade blomkål som no 8.

1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricot vert
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter

Man nämner att kantareller är bättre än fet fisk som källa till vitamin D men glömmer lite att berätta att det är D2 och inte D3 som man då får i sig, och D2 är inte så potent som D3. Det är alltså D3 vi ska eftersträva att få i oss för att höja nivån av d vitamin i blodet.

Om vikten av D3-tillskott kan läsas här. Johannas kostblogg och Vitamin D council rekommenderar D3.

 

Bloggar etiketter:

Ängamat
Ängamat
Källa: I Vårt Kök
Portioner: 4

Ingredienser:
1 knippe små morötter
½ blomkålshuvud
1 bunt sparris
3 salladslökar
100 g sockerärtor
2 dl vatten
1 msk grönsaksbuljong
7 dl mjölk, 3%
½ dl vispgrädde
2 äggulor
Gör så här:
Börja med att skölja alla grönsaker noggrant. Skrubba av morötterna om det behövs, men skala dem inte. Skär blomkålen i små buketter. Skär morötterna i bitar, ca 2 cm långa. Skiva salladslöken tunt. Dra bort den lilla tråden på ärtskidorna om du orkar. Annars räcker det att halvera dem. Skär bort den hårda änden på sparrisen, och dela varje stjälk i 3-4 bitar.

Sätt en stor kastrull på spisen och lägg i en stor klick smör. Låt det smälta och lägg sedan i blomkål och morötter. Häll genast på 2 dl kallt vatten. Koka upp och rör i buljongen, pulver eller tärning går lika bra så länge den är ekologisk. Krydda med salt och finmalen vitpeppar. Låt koka under lock i ungefär 5 minuter, tills blomkål och morötter börjar mjukna. Kom ihåg - sladdriga grönsaker hör inte hemma i en primörsoppa.

Lägg ner sparrisen och låt koka en minut. Lägg därefter ner sockerärtor och salladslök i kastrullen. Häll i mjölken och låt soppan koka upp igen under omrörning. Låt bara koka ett par minuter och akta så att värmen inte är för hög. Mjölk bränner lätt fast, det hade jag glömt bort.

Knäck äggen och lägg gulorna i en liten mugg. Häll i grädde och blanda ihop. Ta kastrullen från plattan och häll ner gräddblandningen i en långsam stråle och rör hela tiden i soppan. Det är viktigt att soppan inte kokar igen efter att äggen har blandats i. Då skär sig soppan, och den går visserligen bra att äta även så. Men det blir ändå en sådan besvikelse.

Servera gärna tillsammans med fröknäcke. Bred på ett härligt, tjockt lager smör och en skiva eller två av någon god lagrad ost. Ät och njut och känn hur sommaren smakar.