Påsktips och föreläsningar om nyttigare mat
Nu börjar det dra ihop sig till påskfirande så idag får du några av mina favoriter bland påskgodiset.
Jag har valt ut 3 godsaker ur mitt stora arkiv av över 1500 recept, då tiden inte räcker till att skapa nya.
Här hittar du mitt inlägg med 130 påskrecept om du missade det häromdagen och här finns några påskrecept från min grillbok hos Sanna Ehdin.
Jag har nu sen jag kom hem från Turkiet i förrgår haft fullt upp med att planera de kommande veckornas event.
Först ut handlar det om Ett sötare blod med Ann Fernholm, den 20 april i Lindesberg, läs mer om det här.
Nästa gång blir det tillsammans med Therese Renåker på restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april, då är ämnet Hormoner i maten.
Jag kommer att vara med och bjuda på lite tilltugg i form av Spröda frökex från Huså Bröd och benbuljong ur långkokningspåsen Wonderbag i pausen.
Den 28 april kan du träffa bara mig på ost/delikatessbutiken Wijnjas i Stockholm, Bergsgatan 24 på Kungsholmen.
Mellan klockan 13-16 bjuder jag på de nya smakerna på frökexen, som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd och som säljs i butiken.
Den 13 maj händer det mycket, då kommer jag och Therese att delta i en Paleohelg arrangerad av Under vårt tak.
Samma dag blev jag också inbjuden att delta i Kostfondens mingelkväll för Smarta Diabetiker.
Då det blir lite svårt att vara på två ställen samtidigt, så kommer Ann Fernholm att servera frökex och min mungbönssallad, bland mycket annat gott.
Vill du komma för att träffa mig och mina duktiga föreläsarvänner på någon av de här eventen, så läs vidare i länkarna ovan.
Nu åker jag till min mamma i Jämtland och firar en mycket lugn och fridfull påsk.
Påskägg hos mamma…
En liten sötsak efter maten
Påsken behöver inte innebära att man frossar i sötsaker, många har ju svårt att sätta stopp om de gräver för djupt i påskäggen.
Jag själv har inget problem med sockerberoende så jag tycker att till fest kan det vara gott med en liten dessert eller godbit till kaffet på maten.
Jag använder oftast bara naturlig sötning med lite honung eller frukt i mina desserter, kakor och godis, men du kan förstås använda vilken typ av sötning du vill.
Citrontryfflar
Citrontryfflar ca 14 st små
1 dl mixat nötmjöl
1 msk tahini, sesampasta
1 msk smält kokosolja
½ liten banan eller ½ avocado
Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron
½ tsk vaniljpulver
1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i
Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.
Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.
Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.
Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.
Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.
Godis LCHF/Paleo
Svartvinbärsgelé med kokossmak
1 liter svarta vinbär
2 lime
1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)
12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.
Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.
Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.
Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.
Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.
Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.
Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.
Pannacotta med blåbär
Blåbärspannacotta ca 10 port
2 dl blåbär
1 msk pressad citron
3 dl grädde/kokosgrädde
2 blad gelatin
1 msk honung eller annan sötning
½ krm vaniljpulver
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.
Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.
Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.
Ställ i kylen att stelna ett par timmar.
De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.
Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.
För en mjölkfri variant går det precis lika bra att använda kokosgrädde.
God och Glad Påsk