Grillade och baconlindade champinjoner fyllda med ost och chili

grillade_champinjoner_fyllda_bacon_ost
Brukar ni grilla champinjoner? Detta är ett vansinnigt gott knep att få till riktigt läckra tillbehör på grilltallriken. Enkla vita champinjoner, vrid bort ”foten”. Skär en god ost i små kuber och pilla i, droppa över D´Elidas chilisås och en bit paprika på det. Rulla in i bacon och lägg på grillen! Mmmmmm……. Starkt men gott!! :-P

grillade_champinjoner_ostfyllda_chili_baconlindade
Champinjonhattarna fyllda med ost, chili och en bit paprika.

baconlindade_champinjoner_champinjonhattar
Inrullade i bacon – lägg på grillen! ;-)

Har ni nån egen favorit med just champinjoner på grillen, hur brukar ni göra?

fyllda_champinjoner_grillade_färska

Öländska isterband, saltkokta rödbetor och fetaoströra

isterband_fetaoströra_rödbetor_kokta
Det skördas rödbetor högt och lågt just nu, mataffärer och gårdbutiker är fylld till bredden och denna plommonlilla delikatess kan inte ha undgått något. Köp hem, eller dra upp ur landet! :-P Fram till för bara några år sen ratade jag rödbetor då jag alltid förknippat dom med Felix inlagda, ni vet dom där räfflande i ättika på burk… *ryser*

Detta är något annat! Det är så jordens gott, speciellt de alldeles, rykande nykokta med bara salt och en klick smör på som får smälta.

Här serverade jag dom till muurikkastekta isterband, dom godaste vi har här på Öland, de från Hagslättens Deli. En fräsch sallad och fetaoströra till. Ni förstår att det blev gott va?…. ;-)

Rödbetorna : 
Behåll blasten på och skölj bort jord och smuts. Stoppa ner i en kastrull med rejält saltat vatten, blasten får sticka upp över kanten. Lägg ett lock på lut. Koka ca 30-50 minuter beroende på hur stora dom är. Känn med gaffel. Ta upp dom och låt rinna av något, sen kan du bara ”ploppa” ur dom ur skalet som lossnar lätt. Servera med en klick smör, ät dom naturell eller som tillbehör till grillat.

Fetaoströra : 
150 gram fetaost
2 dl creme fraiche
1 msk olivolja
Salt & peppar

Isterband : 
Dela dom på hälften och skär snitt nästan igenom på långsidorna. Vik ut och stek på muurikka eller lägg på grillen. På grillen blir dom bäst om dom inte är skurna såhär.

öländska_isterband_hagslättens

rödbetor_färska_koka_salt_med_blast

kokade_rödbetor_grilltillbehör

Baconlindad potatis – hett grilltillbehör!

baconlindad_potatis_bacon
Ett roligt tillbehör till grillat som har dykt upp lite här och där bland matbloggarna är de baconlindade potatisarna. Tror det var hos Lotta med bloggen ”Två små kök” jag såg det först.

Perfekt till korv, kött, fisk, kyckling eller vad man nu grillar. Ett krispigt salt och roligt tillbehör på potatis som säkert behövs när det knakar i ”grillfogarna” efter ny inspiration! :-P

baconlindad_potatis_grilltillbehör
Bara linda en skiva bacon runt varje potatis (kokt) och fräs på i het panna eller lägg på grillen.

grillad_korv_baconlindad_potatis

Smörfrästa champinjoner med timjan och vitlök – ett gott tillbehör till grillat!

champinjoner_tillbehör_grillat_smörstekta
Ett väldigt enkelt men gott tillbehör till en fin grillad köttbit är dessa champinjoner som smörstekts med vitlök och örter. Går alldeles utmärkt att förbereda några timmar innan och bara värmas på före servering. Variera svampen efter tillgång. Champinjoner, kantareller, karl johan, portabello etc. Garanterat uppskattat! :-P

Det här behöver du : 
250 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örter
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Borsta svampen och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen tills den fått lite färg och de mesta av vätskan från dom kokat bort. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt smör. Sänk värmen och strö över torkade örter och på slutet färsk timjan. Servera som tillbehör till en grillad köttbit.

smörstekta_champinjoner_grilltillbehör

Tomatvinäger, en höjdare från Mutti

mutti_tomatvinäger
Tomatvinägern ja – nu är ni många som frågat och är nyfikna på denna då ni sett att den dykt upp i några recept på sistone. Jag fick den från Mutti som varuprov för ett par veckor sen och jag är grymt imponerad.

Vinäger använder jag ofta till såser, i salladsdressing, marinader etc. Just denna med tomat har  en mörk, fyllig lite söt smak, otroligt god! Jag har använt vinägern bland annat till det HÄR och det HÄR. Senare idag kommer ytterligare ett recept där den ingår.

Var får man tag på den nu då??
Den tillhör Mutti´sortiment där ni kanske redan är bekant med de krossade tomaterna och andrakonserver. Tomatvinägern benämns som tomatmustvinäger ,du kan läsa mer om den på deras sida här >>
Hittar ni den inte i butik så fråga personalen om dom kan ta hem den. Stormarknader som tex. Citygross brukar vara säkra kort.

Vrålgod pastasallad med ost & soltorkade tomater

pastasallad_godaste_ost_soltorkade_tomater
Ljummen pastasallad en grillkväll i solnedgången med ost och soltorkade tomater, en örtvinegrette, små pastasnäckor och färska tomater är det inte mycket som slår till en grillad korv, istället för korv med BRÖD! :-P

Jag verkligen älskar pastasallader sommartid, just som ett grilltillbehör att kunna variera i det oändliga. Här har jag skurit ner tärningar av port salut, soltorkade tomater i marinad och gjort en vinegretten med en skvätt av marinaden, lite balsamvinäger, och torkade örter. Slå vinegretten direkt på den nykokta pasta och blanda sedan med salladen, där har du en matig och faktiskt vrålgod middag på ett litet kick. ;-) Perfekt att göra lite i förväg och bara ta med sig ut till grillen!

4 port
Det här behöver du : 
2 port kokta pastasnäckor
Salladskål
Små tomater
En bit ost (port salut)
6 hela soltorkade tomater i marinad

Vinegrette : 
3 msk av mariander från de soltorkade tomaterna
1 msk vit balsamvinäger
½ msk honung
2 tsk torkade örter (provencale)
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Gör salladen under tiden pastan kokar. Skär osten i kuber och strimla de soltorkade tomaterna. Blanda i en skål, strö över örtkrydda. Rör ihop vinegretten och rör ihop den med den nykokta pastan. Blanda med salladen.

sallad_pastasallad_tillbehör_grillat

På grillen ikväll…

kryddig_korv_scan
Efter regn kommer solsken, det vet väl alla?? ;-)
Och nu skiner solen igen precis som den ska efter en liten regnskur. Nu ska vi knata ut till vår lägereld!

Kryddiga korvar, potatissallad och grillat vitlöksbröd står på menyn, inte så tokigt alls! ;-)

Scan har ett fint sortiment nu av riktigt goda korvar, har hittat samma utbud i alla butiker jag besökt så de borde vara enkla att hitta. Chorizo är en favorit hos mig, mannen tycker den är för svag så han får väl tugga i sig ”Churrasco” med jalapeno, extra het – då blir han nog nöjd! ;-)

Ett riktigt gott aromsmör bjuder jag dessutom på ikväll. Det är busenkelt och vansinnigt gott att bre på grillade brödskivor, speciellt ett surdegsbakat lantbröd… :-P

vitlöksbröd_vitlökssmör_aromsmör

Aromsmör med vitlök, dragon och chili : 
50 gram smör
2 msk olivolja
½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk torkad dragon
2 finrivna vitlöksklyftor
1 liten näven finhackad persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Låt smöret så ute i rumstemperatur så det blir mjukt. Tillsätt alla ingredienser och blanda ihop med en gaffel. Förvara i burk med tättslutande lock i kylskåpet eller frysen. Använd till grillad baguette, lantbröd eller som aromsmör till kött, fisk, kyckling.

Kryddburkens coleslaw, grillsallad lchf

coleslaw_recept_lchf
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!

En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. :-P Passar till precis ALLT, allt, allt!!

Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt! ;-)

Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.

Det här behöver du : 
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök

Dressing : 
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak) 
1 knippe persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.

tillbehör_lchf
Den kluriga bilden…

coleslaw_matberedare_råkost
Vackert!!

coleslaw_recept_lchf_
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.

coleslaw_lchf
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.

Gissa tillbehöret!

tillbehör_lchf
Jag håller på att förbereda veckans nyttiga lunchlådor. Det blir en kort 3-dagars vecka den här gången, men vad är det jag ska göra??

Ett tillbehör… :-P

Chicken burger

kycklingburgare_burgare_kyckling_chicken_burger
Nicke och jag åker söderut nästa helg till ett väldigt speciellt ställe där just hamburgare, rock a billy och cadillac står på menyn så vi ordnande en liten egen ”Burger night” med barnen här hemma igårkväll. Alla fick ”bygga” sin egen burgare (använde oss av McDonalds webbsida) vad den skulle innehålla och hur den skulle se ut, sen döptes dom allihopa av var och en och skrevs upp på menyn! :-P

Det fixades med placeringskort och barnen klädde upp sig som små rock billy´s medan Nicke och jag fixade i köket. En helfestligt och supermysig kväll som vi avslutande med fångarna på fortet i TV-soffan, inte så liiiite mätta! :-P

  • Texas hot burger (Nicke)
  • Original (Jag)
  • Chicken queen (Joline)
  • Di-di burgare (Max)

Eftersom Joline och Max ville ha kycklingburgare så skulle dom naturligtvis få det. Nicke stod för dom vanliga burgarna till oss och jag fixade barnens. Har faktiskt aldrig provat att göra just egna kycklingburgare men det var riktigt gott, var ju tvungen att provsmaka deras lite också! ;-) Ett enkelt recept utan krångel som ger saftiga burgare med mycket smak. Lätt som en plätt!

Här kommer receptet på kycklingburgarna, 2 st stora : 
2 kycklingfiléer
1 ägg
2 msk mjölk el. grädde
Tonys grillkrydda
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingen i bitar. Lägg i matberedare tillsammans med 1 ägg, lite Tony´s grillkrydda, salt och peppar. Kör inte matberdaren på fullt utan ”pulsera” av och på några gånger annars får du bara en seg, trådig massa. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd. Stek i stekpanna.

Tillbehör : 
Isbergssallad
Tomat
Bostongurka
Saltgurka
Cheddarost
Rå lök
Rostad lök
Jalapeno
Söt-stark senap
Ketchup
Hamburgerdressing /peppardressing
Chilibearnaise

kyckling_burgare_
Två kycklingfiléer skurna i bitar. Kör ”pulserande” i matberedaren tillsammans med ett ägg, salt, peppar, grillkrydda och en skvätt mjölk. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd.

kycklingburgare_recept
Stek i het panna tills kycklingburgarna är genomstekta och ingen rosa köttsaft tränger ut när du trycker lätt på dom.

kycklingburgare_hamburgare
Vid sidan om kycklingburgare ska nu hamburgarna ner i stekpannan!

burger_night_dinner
Burger time! :-P

burgare_hamburgare
Och de resterande tre burgarna… Ni kan aldrig gissa vilken som är Nickes va….? ;-)